Dobrosav Nešić, predsjednik Odbora za ljudska prava Leskovac: PLAŠIM SE DA ĆE KAMPANJA U LESKOVCU ZA REHABILITACIJU ZLOČINCA MILOŠEVIĆA, KOJA JE VEĆ POČELA, BITI REALIZOVANA

Posted: 2. Decembra 2016. in Intervjui

dobrosav-nesic

Najčešći slučajevi su policijska tortura i tortura po zatvorima u Srbiji.U toku prošle godine po prvi put smo dobili Državu Srbiju po tužbi 35 zatvorenika iz KPZ u Nišu koji su u doba štrajka zatvorenika 2006-7 krvnički prebijeni od strane srpske žandarmerije. Sud u Strazburu je novčano obeštetio svih 35 zatvorenika. Inače, bilo je ih je mnogo više ali su u međuvremenu zastrašivani, prećeno im je tako da su mnogi odustali iz straha od tužbi…..To je najveći zlotvor na prostorima Balkana. Njegova fašistička politika je dovela do ratova, razaranja, mnogo mrtvih i ranjenih, svađa sa celim svetom, izbačeni smo kao zemlja iz UN tako da takav zločinac ne bi trebao da ima bilo kakvo obeležje.Leskovac je dao najviše rezervista u ratu na Kosovu, a s obzirom na veličinu grada imao je i njviše mrtvih(51)…..Mislim da je sadašnja akcija za spomenik i  rehabilitaciju Miloševića zajednički nastavak jedne politike da se operu biografije  i da se biračko telo verno Miloševiću,koje nije malo, ponovo animira za izbor Nikolića za predsednika Srbije…..SNS, koji vodi glavnu reč u Gradu i ima najveći broj odbornika u Gradskoj skupštini, će proceniti da je bolje da se to realizuje nego da idu protiv nas koji smo protivu toga. Opozicije skoro da i nema i to nešto malo je razjedinjeno i bori se za lične interese. Mi kao NVO nemamo dovoljno moći da to sprečimo…..

Kada je osnovan Odbor i šta mu je osnovna djelatnost?

NEŠIĆ: Osnovan je 13.12.1996.

Koje oblike pravne pomoći dajete onima koji je traže?

NEŠIĆ: Sve vrste pravne pomoći, od pravnih saveta do pisanja tužbi, molbi, zastupanja na svim sudovima u Srbiji do Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu.

Kojim kategorijama građana su najviše ugrožena ljudska prava i ko ih naročito ugrožava u Leskovcu?

NEŠIĆ: Najčešće marginalizovanim i ranjivim grupama, grupama koje su u statusu tkzv.“siromaškog prava“ i žrtvama torture.

Bavite se i slučajevima tortura. O čemu je, zapravo, riječ?

NEŠIĆ: To radimo jedini u Srbiji. Najčešći slučajevi su policijska tortura i tortura po zatvorima u Srbiji.U toku prošle godine po prvi put smo dobili Državu Srbiju po tužbi 35 zatvorenika iz KPZ u Nišu koji su u doba štrajka zatvorenika 2006-7 krvnički prebijeni od strane srpske žandarmerije. Sud u Strazburu je novčano obeštetio svih 35 zatvorenika. Inače, bilo je ih je mnogo više ali su u međuvremenu zastrašivani, prećeno im je tako da su mnogi odustali iz straha od tužbi.

Aktuelizirana je tema vraćanja titule počasnog građanina Slobodanu Miloševiću, koja mu je u vašem gradu oduzeta 2001. godine. Javno ste već reagirali na način da se tome protivite. Zašto?

leskovac%20-01                                                                              Leskovac

NEŠIĆ: To je najveći zlotvor na prostorima Balkana. Njegova fašistička politika je dovela do ratova, razaranja, mnogo mrtvih i ranjenih, svađa sa celim svetom, izbačeni smo kao zemlja iz UN tako da takav zločinac ne bi trebao da ima bilo kakvo obeležje.Leskovac je dao najviše rezervista u ratu na Kosovu, a s obzirom na veličinu grada imao je i njviše mrtvih(51).

Ne samo da je riječ o Leskovcu, nego se rehabilitacija bivšeg predsjednika SRJ zagovara i u Novom Sadu te Beogradu, gdje bi u glavnom gradu Vojvodine trebao dobiti ulicu, a u prijestolnici Srbije čak spomenik. Komentar?

milosevic-spomenik

NEŠIĆ:Najjača partija trenutno je SNS ali to su bivši radikali koji su jedno vreme bili zajedno na vlasti. Njihov koalicioni partner je SPS i najveći broj ministara je iz ove dve stranke. Oni nikada nisu javno osudili zločinačko delovanje i Miloševića i njegove stranke. Mislim da je sadašnja akcija za spomenik i  rehabilitaciju Miloševića zajednički nastavak jedne politike da se operu biografije  i da se biračko telo verno Miloševiću,koje nije malo, ponovo animira za izbor Nikolića za predsednika Srbije.

Koje političke i druge strukture u Srbiji se najviše zalažu za “vaskrsenje” bivšeg, pokojnog predsjednika?

NEŠIĆ: SNS, kao najveća i najuticajnija stranaka, veliko biračko telo je i PUPS stranka penzionera (1.700 000  članova koji su najvećim delom ljubitelji lika i dela Miloševića). Takođe i bivši JUL a sadašnji Pokret socijalista koji vodi poznati julovac, a sada ministar rada i socijalne politike, Aleksandar Vulin.

Koji je ishod kampanje rehabilitacije Miloševića u Leskovcu najrealniji, odnosno ima li dovoljan onih, osim Vas, koji će spriječiti tako nešto? Šta su Vaši argumenti da se Miloševiću ne vrati titula počasnog građanina Leskovca?

NEŠIĆ:Plašim se da će kampanja u Leskovcu za rehabilitaciju zločinca Miloševića, koja je već počela, biti realizovana. SNS, koji vodi glavnu reč u Gradu i ima najveći broj odbornika u Gradskoj skupštini, će proceniti da je bolje da se to realizuje nego da idu protiv nas koji smo protivu toga. Opozicije skoro da i nema i to nešto malo je razjedinjeno i bori se za lične interese. Mi kao NVO nemamo dovoljno moći da to sprečimo.Mada ima i NVO koje su na kasi državnih organa i podržeće ideju za rehabilitaciju. Autentične NVO koje se finansiraju iz inostranstva je sve manje a to je jedina snaga koja može i sme da kaže NE takvoj suludoj ideji.

Na samom kraju, s kojim nevladinim organizacijama surađujete, kako u Gradu, tako u na teritoriji Srbije, pa i izvan Srbije, eventualno?

NEŠIĆ: U Gradu sa skoro nijednom organizacijom nemamo saradnju.To su sve plaćenici režima, što preko političkih stranaka i budžeta dolaze do sredstava,mada je naš gradonačelnik čovek na svom mestu i ispravo i pošteno radi, ali on je samo jedan a centrale stranaka u Beogradu diktiraju sve ostalo.Isto važi i za saradnju na nivou Srbije. Jer i politicke stranke u Beogradu same formiraju NVO i iz stranih fondova finansiraju svoje stranačke aktivnosti.

Od stranih imamo veoma dugogodišnju i uspešnu saradnju sa Amnesty international iz Londona.

Hvala vam velika za ovaj razgovor.

NEŠIĆ: Hvala Vama na pozivu.

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (843)

vrbas-miso

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s