Nakon jučerašnjeg izbora Donalda Trumpa za 45. predsjednika SAD: S BUSHOM JE AMERIKA DODIRNULA DNO, DA LI ĆE GA S TRUMPOM PROBITI?

Posted: 9. Novembra 2016. in Intervjui

donald-t

Ovaj osvrt je reakcija, ne novinara ili analitičara, nego običnog građanina Amerike, BiH i svijeta. S tim u vezi nedostajat će tu i tamo i kodeksa i dubljih, stručnih, uzročno-posljedičnih analiza. Tekst nastaje naročito iz emocija ovog autora koje su ponekad jače i od samog razuma, mada i razum veoma često uzrokuje emocije. Dakle, desilo se jučer u Americi i svijetu ono čega sam se kao musliman, antifašist, antirasist i slobodnomisleći čovjek pribojavao. Desio se i dešavat će se najmanje kroz slijedeće četiri godine Americi i svijetu Donald Trump. S obzirom na njegovu predizbornu retoriku, dijelove njegovog životopisa, ponašanje na javnoj sceni općenito, za Ameriku i dio svijeta u kojem ova zemlja ima realno bitan utjecaj, 8. novembar bi trebalo uzeti za dan žalosti. Ili pak 20. januar, dan kada će ovaj bahati i beskrupulozni multimilijarder i službeno kročiti u Bijelu kuću. 

U ovom ad hoc osvrtu ću podsjetiti samo na neke poteze novoizabranog američkog predsjednika koji naprosto lede krv u žilama. Dakle, sjetimo se njegovog javnog odnosa prema muslimanima-migrantima, prema Meksikancima.., Afroamerikancima…, ženama…da se već sada treba zabrinuti za status ovih skupina u Americi u vrijeme kada on bude, onakav kakav jeste i kakav bi mogao biti (vjerovatno nije otkrio sve karte u predizbornoj kampanji) biti, vladao njome. Svijet je sebe uvjeravao kasnih 80-tih da je vrijeme zidova prošlost, ali ono se ipak vraća, jer Donald Trump je taj koji je već najavio, umjesto mostova, graditi zidove. Uostalom, dio Evrope ih je reinkarnirao (Viktor Orban, mađarski premijer, kao bajraktar)  prošle godine u gorem obliku – žicom, kada je migrantska kriza bila kulminirala. Realno gledajući, izborom Trumpa za predsjednika SAD ova zemlja je samo nastavila kontinuitet skretanja udesno mnogih evropskih zemalja. I sada kada imamo ultradesničarski orijeniranu Ameriku, dio Evrope i skoro cijeli zapadni Balkan, čemu se onda možemo nadati? Miru, blagostanju, međuetničkoj i međuvjerskoj toleranciji.., suživotu…?! Ma, dajte, molim vas! Meni konkretno nije samo izbor Trumpa problem, nego je veći problem spoznaja u kakvom društvu i svijetu živim. Jer, Donald Trump je slika većinske Amerike, kao što je svaka vlast bilo gdje slika tog i tog društva. Znamo već da je Amerika s Bushom mlađim dodirnula samo dno, kako na unutarnjem tako (i naročito) na vanjsko-političkom planu. Na osnovu dosadašnjih spoznaja o ovom tipu koji je upravo izabran za 45. predsjednika ove zemlje, postoji realna bojazan da bi Amerika s njim dno mogla i probiti. Možda nekim društvima i narodima treba i takva pozicija da bi se otrijeznili i shvatili pogubnost eksperimentiranja u izbornim procesima.

Osvrt o Trumpu koji je intoniran s negativnim predznacima ne znači automatski da je njegova protukandidatkinja Hillary R. Clinton cvijećka. Ni njeno maslo nije za ramazana. Ne, nipošto, ni blizu toga. Ali, bio sam jedan od onih koji je, opredjeljujući se za dotičnu, jednostavno primjenio onu famoznu da se “između dva zla, bira ono manje…” Međutim, većina građana Amerike je, po meni, izabrala daleko veće zlo. Na radost rasistički opredjeljenih snaga u ovoj zemlji i drugdje, Vojislava Šešelja i njegovih  radikala.., neonacista i neofašista Evrope, Vladimira Putina… i drugih…, a na žalost svih nas koji smo na suprotnoj strani od pobrojanih.

Neka je Americi i svijetu od 20. januara slijedeće godine pa nadalje, Bog na pomoći. Amin!

Bedrudin GUŠIĆ

vrbas-miso

 

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    emoj Gusicu jarane takvima bog nije napomoci vec samo moze svoju srdzbu da posalje pada tek onda dobiju svoju zaslugu.a takoceim i biti kad tornado punhe preko bare ode i trump i njegove pare.ma onje manji od makova zrna.istije on ko i obama ko ita klintonova a i klinton.oni moraju slusati elitu iza sjene jarane tisu preopasni,kisindjeri i rochsildovi igraci,kojimase izgleda nesmije suprostaviti nijedna vlada.nazalost,to koda narod jos nezna pada se digne daim ta bagra nevlada.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s