Stranka dijaspore i domovine BiH povodom informacije da Švedska pruža utočište pripadnicima ISIL-a

Posted: 21. Oktobra 2016. in Intervjui

dijasporaPovodom informacije u pojedinim bosansko-hercegovačkim medijima u čijim naslovima se tendeciozno  tvrdi da „Švedska nudi besplatan smještaj i porezke olakšice pripadnicima ISIL kod čitaoca u BiH se stvara utisak da ova, nama prijateljska zemlja  u stvari podržava terorizam što je  potpuna laž. Dalje se tvrdi da grad Lund se sprema se da prihvati povratnike iz Islamske države nudeći razne pogodnosti kao što su besplatno stanovanje, vozačke dozvole i poreske olakšice.

Ovakve površne informacije stvaraju pogrešan utisak kod čitaoca jer se u njima ne ulazi u suštinu problema sa kojom se ova prijateljska zemlja sreće.  Istina je da je Švedska preduzela ogroman napor i uložila velika novčana sredstva da se preventivno djeluje kako bi što manji broj njenih građana bio regrutovan u redove ISILa, ostvarena je jako dobra komunikacija sa islamskim i omladinskim  centrima, familijama iz čijih redova potencijalni članovi ISILa  dolaze a sami   pokušaji odlazka na ratišta su sankcionisani.

Ono što Švedsku razlikuje od drugih u radu sa  njenim građanima – povratnicima iz redova ISILa je njen humanistički pristup,  da se nakon sankcionisanja, ovim zavedenim ljudima da  nova šansa kako bi se ponovo  reintegrirali  u društvenu zajednicu i  time spriječila segregacija, izolacija, kriminal, korupcija i terorizam.

Zato Švedska može biti primjer drugim zemljama jer je njen pristup preventivan, praćen takođen sa sankcijama ali istovremeno i humanistički jer se ljudima koji uvide svoje greške  daje mogućnost da ponovo rade, obrazuju  i normalno žive kao i svaki  drugi građanin. Logično se postavlja pitanje kako naša država radi sa ovom populacijom?

Neselektivne, neprovjerene i površne informacije koje se putem medija prenose,  kod čitatelja mogu stvariti zabunu, štete ugledu Bosne i Hercegovine i kvare njene odnose sa drugim demokratskim i prijateljskim zemljama.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

komentara
  1. damir kaže:

    hahah a jesti vi pametni pa stabi bilo da svetska slusa neke te neznalice iz bih ili sa balkana.boljevam je nepricajte i nepisite o takvim stvarima vi pojma nemate o isilu.pa moze itamo otici neki svedjanin i vratiti se i biti opet covjek svoj na svome,a ima takvi tamo u isilu kao i amerikanaca,ali vi po bih samo smijete na bosnjake imas i srba tamo u asadovoj vojsci onisu naj veca prjetnja stose tice nama bosnjacima ali necete onjima niti ti u iz niti S.D.A.TA LOPOVSKA STRANKA KOJA I SA SIJAMA SURADJUJE SAMO DA USICARI NEKU PARU.MA VAS SAMO TREBA UDALJITI OD SVAKAKVOG ZAKONA.RAZGULI TAMO U RS,PASE O RAVNOGORSKIM CETNICIMA VISE POBRINITE MANITE SE VI SVEDSKE.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s