Po Bosnu opasna Kolindina misija u Briselu – KOORDINIRANO PREMA TREĆEM ENTITETU

Posted: 15. Oktobra 2016. in Intervjui

kolindaOvih se dana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u sklopu svoje posjete Briselu između ostalog kod predsjednika Evropske komisije Junkera založila za ustavne promjene u drugoj državi – našoj domovini Bosni i Hercegovini, a sve u cilju, kako se ističe, zaštite bh. Hrvata i njihove ustavno-pravne pozicije. Ovu misiju svaki iole pismen analitičar može tumačiti samo u kontekstu koordinirane akcije na relaciji Mostar (zapadni)-Zagreb-Banja Luka-Beograd da se instaliranjem III entiteta u našoj zemlji dokrajči njena podjela po etničkim osnovama a samim tim dokrajči i ona sama. Ovu posljednju Kolindinu misiju treba shvatiti alarmantno i zbog spoznaja da je familija Izetbegović već više od 1/4 stoljeća, dakle po tradiciji, na fonu podjela….

Koji su Hrvati ugroženi u BiH?

Na ovo pitanje je veoma lahko odgovoriti: ugroženi su Hrvati (kao i Bošnjaci) u Banja Luci i Rs-u općenito. Za objektivnog analitičara je paradoksalno da niko od onih koji od Mate Bobana do danas instaliraju nekakve herceg-bosne ili se zalažu za nešto takvo u ovom vremenu ne spominju Hrvate u Banja Luci, Bosanskoj Krajini…, Posavini, gdje ih zapravo skoro da i nema. A zašto ih nema? Na to pitanje bi najbolje odgovorili Franjo Tuđman i Slobodan Milošević, da su živi, ali može odgovoriti i Kolinda i Dačić kao perjanice politike Vožda i Vrhovnika iz vremena Karađorđeva i poslije. A bh. Hrvati koji najviše galame o svojoj tobožnjoj ugroženosti nisu nigdje protjerani iz zapadne Hercegovine (naprotiv, odatle su protjerani Bošnjaci i Srbi) a imaju više prava u sredinama gdje neprikosnoveno vladaju kao i na federalnom ili državnom nivou nego što im po objektivnim mjerilima pripada. Naravno, najviše zahvaljujući pogubnoj politici SDA i Izetbegovića II.

Dakle, ako se treba fokusirati na traženje ustavnih rješenja za bh. Hrvate, onda je to 49% okupirani teritorij BiH koji se po Dejtonu (ako je još važeći) zove Rs.

Kako bi Kolindina i Čovićeva ustavna reforma prošla u Parlamentu BiH?

herceg-bosna                                                     Ovo je u pozadini Kolindine misije u Briselu

Da, treba ozbiljno razmišljati o scenariju koji slijedi a to je da će Čović, sada uz službenu potporu Zagreba (vidjet ćemo kako će se Brisel ponašati) veoma brzo proceduru o izmjenama Izbornog zakona i amandmane na Ustav nametnuti u oba doma Parlamentarne skupštine BiH. I treba se već sada pozabaviti kombinatorikom, odnosno odnosom snaga u Parlamentu. Ko će, osim HDZ-ovih i SNSD-ovih poslanika još glasati za Čovićev model izmjene Izbornog zakona i amandmane na Ustav BiH, ostaje da se vidi. Nisam siguran da neće glasati ni poslanici SDA, osim one četverice (Mehmedović, Šepić, Sokolović, Ahmetović). Situacija je više nego ozbiljna, jer se Kolinda opasno poigrala sa unutarnjim stvarima jedne suverene države i to baš u glavnom gradu EU. Problem je utoliko ozbiljniji što niko iz Sarajeva nije uputio protestnu notu Zagrebu, pa i Briselu. Zar je to iznenađujuće?!

Bedrudin GUŠIĆ

vrbas-miso

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s