Nedžad Latić, urednik bh. informativnog portala The Bosnia Times: TRENUTNO NAJVEĆI PROBLEM BOŠNJAKA JE ŠTO SU ISLAMSKU ZAJEDNICU “POKLOPILI” SDA-ovci POPUT HILME NEIMARLIJE I HASANA ČENGIĆA

Posted: 10. Oktobra 2016. in Intervjui

 nedzad-latic

the-bosnia-times-logo

Personalno najveći pobjednik je Milorad Dodik, a najveći gubitnik je Bakir Izetbegović. Generalno najveći dobitnik je Dragan Čović. Ovako stvari stoje u odnos na prošle (2014.) izbore…..Možda za SDA glasaju samo (!) doseljenici iz Podrinja i Sandžaka. Ako bi se to potvrdilo, uz dramatična problem doseljavanja Arapa u ta područja, onda sa ovakvim Bakirovim SDA-om Sarajevo definitivno gubi svoj kosmopolitski duh što se ne smije dozvoliti ukoliko želimo da to ostane prijestolnica BiH…..Na ove pobjede nezavisnih kandidata Bošnjaci mogu biti ponosni jer ih SDA nije uspjela homogenizirati i potpuno svesti u „nacionalni tor“!…..Ipak će se Kaplan sa ovako iracionalnim potezima koji su doveli do obustave glasanja u Stocu proslaviti kod Bošnjaka. Jer, zaista je Bošnjacima „puna kapa“ hercegovačkog ustašluka kojeg im tolerira i međunarodna zajednica zbog njihovog kukanja o ugroženosti i masovnom iseljavanju, posebno iz Srednje Bosne…..Pozdravio sam ovu koaliciju više zbog prošlosti, jer su jednu deceniju personalni sukobi Radončića i Izetbegovića frustrirali naciju! Znao sam da ova koalicija nema budućnosti i ne vjerujem da će ići skupa na slijedeće izbore iz hipten razloga. Za sada su nužno upućeni jedan na drugog i vlast u Federaciji BiH funkcionira isključivo na toj koaliciji…..Osim što se radi o ogromnoj razlici u intelektualnoj naobrazbi, rahmetli Alija i Bakir imaju dijametralno različito ponašanje kad su u pitanju prijatelji. Svi mi koji smo patrijarhalno odgojeni poštujemo prijatelje svojih očeva, na primjer, a Bakir se prvo otarasio babinih prijatelja da bi instalirao svoje. Navodno, a nije daleko od istine, sve to čini jer je pod utjecajem supruge Sebije…..Sad bih , da sam imam, cijelu godinu vazio kako je fukaraluk (bijeda) blizu kufra (nevjerstva). Pogledajte jadne Žepljake koji su, navodno, zbog fukaraluka prodavali Dodikovim kandidatima glasove! To je lekcija koju pod hitno moramo savladati!

Ko su, po Vašem mišljenju, najveći dobitnici a ko gubitnici netom završenih lokalnih izbora u našoj zemlji?

LATIĆ: Personalno najveći pobjednik je Milorad Dodik, a najveći gubitnik je Bakir Izetbegović. Generalno najveći dobitnik je Dragan Čović. Ovako stvari stoje u odnos na prošle (2014.) izbore. Tad je Izetbegović „držao bank“ i birao Savez za promjene, odnosno Mladena Bosića, za koalicionog partnera na državnom nivou. Danas Dodik već „kuca na vrata“ i uz pomoć Čovića, vjerovatno će doći do prepakiranja Vijeća ministara.

Izjava predsjednika SDA i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da mu je važnija pobjeda u sarajevskoj Općini Centar nego u drugih deset u BiH uzburkala je javnost, posebno bošnjačku. Kako Vi to komentirate?

LATIĆ: To se može tretirati kao politički lapsuz, ali suštinski ta izjava odslikava na čemu se bazirala njegova politička vizija. Sličnu izjavu je dao nakon demonstracija kad je zakukao kako „Zara“ neće otvoriti svoj market u SCC-u poznatom kao „Al Shiddi“. Još niko nije napravio analizu zašto je SDA pobijedila u većini sarajevskih općina. Možda za SDA glasaju samo (!) doseljenici iz Podrinja i Sandžaka. Ako bi se to potvrdilo, uz dramatična problem doseljavanja Arapa u ta područja, onda sa ovakvim Bakirovim SDA-om Sarajevo definitivno gubi svoj kosmopolitski duh što se ne smije dozvoliti ukoliko želimo da to ostane prijestolnica BiH.

Ove izbore su obilježile pobjede jednog broja tzv. neovisnih kandidata, ali bivših članova nekih stranaka. Da li su birači, glasajući za njih, prvenstveno iskazali svoj odnos prema tim strankama, posebno prema SDA, ili su jednostavno samo podržali programe tih kandidata?

LATIĆ: Ovakvoj pobjedi nezavisnih kandidata ne treba tražiti mahanu. To je vrlo, vrlo važno sa stanovišta razvoja pluralnog društva u BiH. Zar ne vidite da kod Srba i Hrvata nema takvih nezavisnih kandidata?! To znači da su i Srbi, a možda još više Hrvati zatrovani nacionalizmom i ksenofobijom. Na ove pobjede nezavisnih kandidata Bošnjaci mogu biti ponosni jer ih SDA nije uspjela homogenizirati i potpuno svesti u „nacionalni tor“!

U ovom trenutku se još ne znaju konačni rezultati izbora u Srebrenici niti se zna kako će se CIK odrediti prema prekidu izbora u Stocu, ali po svemu sudeći Srebrenica je ponovo pala. Ko je najodgovorniji za Srebrenicu, pa i Stolac, gdje HDZ radi doslovno šta hoće a “prvi u Bošnjaka” mudro, ali poslovično šuti?

LATIĆ: Šteta je što je Samir Kaplan lider Inicijative za Stolac. Ne zbog toga što je kandidat SDA, već zbog njegovih karakternih osobina. Ipak će se Kaplan sa ovako iracionalnim potezima koji su doveli do obustave glasanja u Stocu proslaviti kod Bošnjaka. Jer, zaista je Bošnjacima „puna kapa“ hercegovačkog ustašluka kojeg im tolerira i međunarodna zajednica zbog njihovog kukanja o ugroženosti i masovnom iseljavanju, posebno iz Srednje Bosne.

Vjerujem da će doći do ponovljenih izbora za Stolac. A Srebrenica? To je, nadam se, posljednja lekcija koju će Bošnjaci naučiti iz političke kulture. Niko za ovaj neuspjeh ne može biti amnestiran!

Kako biste, zapravo, ocijenili dosadašnje vođenje Stranke od strane Bakira Izetbegovića, te njegov minuli rad u Predsjedništvu?

LATIĆ: Ako pogledate njegove nastupe nakon pobjede na izborima 2014. godine, vidjet ćete koliko je on prepotentna osoba. A, on je tad pobijedio na „krilima“ dvije vrlo moćne sinergije koje su mu da(va)le „vjetar u leđa“. Jedna je bila dominantan utjecaj radikalnih proselefističkih grupa na društvenim mrežama, druga je bila direktna podrška AK Partije, kako u materijalnom-finansijskom smislu tako i operativno. Navodno je 15 „eksperata“ AK Partije vodilo tadašnju izbornu kampanju SDA. Proselefističke grupe su oslabljene i utihle iz dva razloga. Prvi je zbog pritiska sigurnosnih agencija na njih nakon atentata u Rajlovcu, a drugi je što proselefistički aktivisti nisu „ukabulili“ Bakiru pomirenje sa Fahrudinom Radončićem.

Također, nakon pokušaj vojnog udara u Turskoj, potpuno su splahnule političko-ideološke aktivnosti Turaka u Sarajevu.

Šta mislite o koaliciji SDA i SBB? Da li je iskrena ili je bazirana na nekim i nečijim interesima koji nisu svebošnjački?

LATIĆ: Pozdravio sam ovu koaliciju više zbog prošlosti, jer su jednu deceniju personalni sukobi Radončića i Izetbegovića frustrirali naciju! Znao sam da ova koalicija nema budućnosti i ne vjerujem da će ići skupa na slijedeće izbore iz hipten razloga. Za sada su nužno upućeni jedan na drugog i vlast u Federaciji BiH funkcionira isključivo na toj koaliciji.

Dakle, dobro je što se desilo to pomirenje i pozdravljam svako pomirenje i unutarbošnjački dijalog. A, nezavisni kandidati su popunili prazan prostor koji je ostao iza SBB-a!

Nije teško ni nama, koji smo fizički daleko od Domovine, prepoznati spregu između SDA i vrha IZ BiH. Kome tako nešto odgovara a kome šteti?

LATIĆ: Šteti isključivo Islamskoj zajednici! To je trenutno najveći problem Bošnjaka jer su Islamsku zajednicu „poklopili“ SDA-ovci poput Hilme Neimarlije i Hasana Čengića. Oni preko ražalovanih i penzioniranih profesora iz GHB medrese i FIN-a, faktički, kreiraju politiku Islamske zajednice, pa tako drže pod nadzorom i samog reisa Kavazovića. Taje trend mora prestati! To je veći problem za Bošnjake u ovim veoma turbulentnim vremenima od loše nacionalne stranačke politike same SDA i njenog lidera.

Da li se Bakir Izetbegović u svojim pogubnim potezima po Bošnjake i BiH udaljio i od nekih temeljnih principa svoga rahmetli oca, ili eventualno nastavlja tamo gdje je on (otac) stao? Odnosno, pada li iver daleko od drveta?

LATIĆ: Njih dvojica se nisu ni u putu sreli kad je politika u pitanju. O tome sam govorio mnogo puta i ovom tvrdnjom odgovaram svima koji mi se čude što oponiram Bakirovoj politici. Osim što se radi o ogromnoj razlici u intelektualnoj naobrazbi, rahmetli Alija i Bakir imaju dijametralno različito ponašanje kad su u pitanju prijatelji. Svi mi koji smo patrijarhalno odgojeni poštujemo prijatelje svojih očeva, na primjer, a Bakir se prvo otarasio babinih prijatelja da bi instalirao svoje. Navodno, a nije daleko od istine, sve to čini jer je pod utjecajem supruge Sebije.

A kako ocjenjujete dosadašnje reisovanje Husein ef. Kavazovića?

LATIĆ: Iako je napravio neke vrlo teške verbalne gafove, te pristao da mu naprijed spomenuti SDA-ov klan vodi kadrovsku politiku, Kavazović je pokazao neke dobre osobine kao vjerski prvak. Recimo, vrlo dobro se nosio sa problemom „paradžemata“, što je po mnogima zaostavština njegovog prethodnika dr Mustafe Cerića.

Tako da, ukoliko se uspije otarasiti balasta kojeg mu je nametnula spomenuta SDA-ova grupa, te interese Islamske zajednice izdigne iznad interesa stranke, reis Kavazović bi mogao doprinijeti stabiliziranju društvenih prilika i ojačati poziciju Bošnjaka. To, zapravo, od njega i očekujem!

Na samom kraju, jesmo li mi, Bošnjaci, s obzirom ko nas predstavlja u političkom i vjerskom smislu, izgubljeni u vremenu i prostoru? Snosimo li i mi, kao narod, dio odgovornosti za stanje koje nas je snašlo? Šta nam je činiti?

LATIĆ: Mi smo nevjerovatan narod. Nedavno sam napisao, baš komentirajući problem Srebrenice, da smo nježni kao larve, a ponekad divlji kao tigrovi. Toliko je u nama merhameta da smo mi svakome davali glasove! Pa, dijaspora faktički hrani Bošnjake! Eto, toliko novca šalju svojim rođacima u Bosnu, a mrsko im otići na određena mjesta, ispuniti formulare i glasati. To su Bošnjaci danas!

Sad bih , da sam imam, cijelu godinu vazio kako je fukaraluk (bijeda) blizu kufra (nevjerstva). Pogledajte jadne Žepljake koji su, navodno, zbog fukaraluka prodavali Dodikovim kandidatima glasove! To je lekcija koju pod hitno moramo savladati!

Hvala Vam velika za ovaj razgovor.

LATIĆ:

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (827)

vrbas-miso

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s