BH GRAĐANI OSTAJU U NACIONALNIM TOROVIMA

Posted: 4. Oktobra 2016. in Intervjui

Lokalni izbori označili novu eru dominacije etničkog i nacionalnog nad građanskim i demokratskim. Antidržavni referendum Rs iskorišten kao platforma nacionalističke separatističke hompogenizacije pod voćstvom ekstremno radikalnog  Dodikovog SNSD

 

Ovi lokalni BiH izbori, održani 2. oktobra, su samo po imenu ostali lokalni, a u suštini po snazi ideologije koja ih prožima i karakteriše dobili su opšti karakter. Velike partije, posebno one s nacionalnim predznakom, su još ojačale, a male postale još manje, naročito one koje su iznikle iz socijaldemokratije. Na području gdje čine većinu etničke skupine su ojačale, a manjinske su postale još manje. Na području Rs dominira i doseže sam ekspanzionistički vrh nacionalistički separatizam politike M.Dodika u koordinaciji sa Vučićem, dok se na području FBiH mlako obnavlja još slaba i beskrvna socijaldemokratija. U sredinama gdje se vjera u demokratiju još nije dovoljno počela snažiti, a oslabile i izgubile zamah nacionalne tenzije, glasači su se počeli opredjeljivati za osobe u koje su stekli neko povjerenje, a koji su u izborima nastupili kao nezavisni kandidati ili kandidati koalicija.

Skandal i euforija srpskog nacionalizma u Srebrenici

U Srebrenici je srpski nacionalizam spojio nacionaliste s obe strane Drine i nadahnut dvojcom Dodik- Vučić plus Dačić eskalirao i prerasto u opasnu prijeteću euforiju, dajući Dodikovom separatizmu  novu dozu potsticaja. Objavljeni rezultati o uspjehu Grujičića nad Durakovićem za načelničku poziciju u Srebrenici, koji su se pokazali preuranjenim i netačnim, pokrenuli su četnička orgijanja ulicama Srebrenice. Opštinska izborna komisija pripisala je Grujičiću 1.000 glasova više, čime je izazvala neviđen skandal. Po kasnije datim izmjenjenim podacima pokazalo se da je u Srebrenici glasalo 5.558 a ne 6.557 glasača,kako je bilo saopšteno. Grujičić je dobio 3.348 a ne 4.351 glas, a Duraković umjesto 1.910 dobio je 1.558 glasova. Pri tome nije se uzelo u obzir  1.180 glasova koji stižu putem pošte i 1.170 od onih koji glasaju u odsustvu. Sve to izaziva nevjericu i sumnju u namještaljke, posebno kada se zna da je u Srebrenici upisan znatan broj birača iz Srbije, koji su na dan glasanja organizovano doputovali autobusima.

Ako se pokaže da je načelničko mjesto osvojio Šešeljev radikal Grujičić, siguronosna situacija u Srebrenici će se ponovno poremetiti, jer će se Bošnjaci osjetiti dodatno ugroženim. ’’Kada se kandidovao za ovu funkciju Grujičić je s ponosom nosio kokardu na kapi i ponosio se Karadžićem i Mladićem”-  podsjeća podpredsjednica Udruženja ”Majke Srebrenice – Žepe” Kada Hotić.  Uzrok mogućeg poraza majke  ovog udruženja vide u izmjenjenom/ dopunjenom Zakonu o prebivalištu, za koji su glasali i bošnjački političari,  i inertnosti MZ.

Eskalacija nacionalizma i u Stocu

I na ovim izborima izražene su brojne nepravilnosti pri formiranju i u radu glasačnih odbora. Po prvi put je zapaženo da su kupovani i prodavani glasovi. Koaliciji pod lupom prijavljeno je 105 povreda pravila o izborima. Nasilje u Pelagićevu, Prozor- Rami, Ilijašu, Stocu i Visokom, a 118 građana se žalilo na zastrašivanje  i prijetnje. Iz nekih biračkih spiskova nisu izbrisani umrli, a na glasačkim listićima našlo se 50 lica protiv kojih imaju krivične prijave.

U Stocu su nacionalisti  isprovocirali konflikte, što je dovelo do prekida  i obustave glasanja, koje će se morati obaviti naknadno. Centralnoj izbornoj komisiji je ranije ukazivano na moguće konflikte, ali se komisija oglušila na ta upozorenja.

U Velikoj Kladuši najveći broj građana ostao je zarobljenik prošlosti i izabrao za načelnika  izdajnika, potrošenog političara i osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića, s nadom i vjerom da će im on vratiti  dobra minulog vremena.

Sve Dodikove ovce u jednom toru

Uzurpatorskom snagom srpskog nacionalizma i separatizma, zastrašivanjem i presijom vladajuće oligarhije, idejom samostalne  srpske države i koruptivnim interesima, Dodik je postigao visok stepen integracije srpskog nacionalizma, kojim je smanjio razlike između vladajuće pozicije i opozicije i sve ovo pokušva okupiti u jednom toru, tako da se može pohvaliti da skoro nema izgubljenih ovčica. U svojoj pobjedničkoj izjavi, sa kojom ipak nije mogao prikriti i osjetnu dozu straha,  Dodik je likovao,  jer je kako reče  ’’Republika srpska u sedam dana slavi dvije pobjede”. Pri tom nije propustio naglasiti  ”da je narod glasao protiv izdajničke politike SDS i SDP”, jer je nezadovoljan njihovim stepenom saradnje i integracije na nacionalističkoj platformi. Ovim je globalna baza i nadgradnja srpskog nacionalizma i separatizma  Rs ojačala i učvrstila svoje pozicije u lokalnim sredinama i dala do znanja bh javnosti i evropskom okruženju šta smjera i kuda ide.

Uzavrela retorika u predizbornoj kampanji je dala rezultate.Narod je utjeran u torove. Sva tri nacionalna tora su puna ovaca. Referendum za Dan Rs održan par dana prije izbora Dodik i njegov SNSD iskoristili su kao izborni adut. Dodik je na nacionalnoj platformi okupio okorjele nacioanliste koji su zajedno s njim pritiskom na glasače i doziranjem straha na neposlušne sabili u svoj tor i one koji im nisu bili naklonjeni. Dodik se pokazao kao najbolji strateg u osvajanju vlasti, iako mu se  zbog najavljenih optužbi trese tlo pod nogama.

Veći interes za izbore u Rs nego u FBiH

Iako je na ovim izborima učestvovalo više od 100 partija sa 30.000 kandidata, građani nisu imali veliki izbor, jer su morali birati između aktuelne vlasti, sa kojom većina nije bila zadovoljna i profanisane opozicije, koja je ranije već bila na vlasti i nije ništa dala niti donijela promjene.

Veliki uticaj na razvojne programe lokalnih zajednica imaće sastav opštinskih i gradskih vijeća, što će biti posebno problematično u situaciji kada načelnik bude iz jedne partije a parlament iz drugih partija.

Ključna borba vođena je za načelnička mjesta. Birači su se opredjeljivali više prema ličnostima nego po programima, što bi se moglo tumačiti dvojako – da su građani u nekim lokalnim zajednicama prepoznali rezultate nosilaca funkcija ili se odlučili za nacionalni tor. To potvrđuje i veći broj podržanih nezavisnih kandidata, nego ranije.

Prema podacima  Centralne izborne komisije BiH pravo glasa na ovim izborima imalo je 3.263.906  birača. Građani BiH su birali vlast u 141 lokalnoj zajednici i Distriktu Brlko.  Na izborima je učestvovalo 119 političkih subjekata sa 418 kandidata za načelnike opština i gradova, a  za općinska vijeća općtina i gradova  učestvovale su 372 politička subjekta sa 30.027 kandidata. Prema izvještaju CIK-e  na izborima je glasalo 1,723.140 birača , što predstavlja 53,88 posto. U FBiH glasalo je 974.190 birača ili 50,61 posto, u Rs 707.717 ili 59,49 posto, a u Distriktu Brčko 41.239 ili 49,15 posto. Izbore je nadgledalo 70.000 promatrača.

Moglo bi se zaključiti da je veća izlaznost u Rs rezultat naglašene polarizacije između vladajuće stranke SNSD i opozicionog bloka, što je motivisalo birače da iziđu glasati, a ispoljena je i velika  razlika u izlaznosti kod nekih opština.

Na lokalnim izborima u BiH održanim 7.oktobra 2012. godine pravo glasa je imalo 3.149.280 birača, od čega u FBiH 1,866.169 ili 59,26 posto, Rs 1,199.179 ili 38,10 posto, Brčko Distriktu 83.932 ili 2,64 posto.  Na izborima su učestvovale 84 političke partije, 59 koalicija, 224 nezavisna kandidata i 16 lista nezavisnih kandidata. Broj ovjerenih kandidata iznosio je 30.351 od toga 550 za načelnike i gradonačelnike a 29. 801 za općinska vijeća skupština opština. Na tim izborima je glasalo 1,779.718 ili 56,61 posto, od čega u FBiH 1,013.046 ili 54,79 posto, Rs 689.392 ili 59,18 posto i Brčko Distriktu 42.519 ili 51,37 posto. U Mostaru se nije glasalo kao ni ove godine.

Ako se uporedi izlaznost na izbore ove godine u odnosu na prethodne održane 2012.godine vidi se da je broj registrovanih birača ove godine manji za 56.578 birača. U FBiH ove godine manje je glasalo 38.856 birača, u Brčko Distriktu manje 1.280 a fenomen se desio u Rs gdje je glasalo više 18.325, što izaziva sumnju, na koju ukazuje i skandalozan  izvještaj ove godine iz Srebrenice, po kojem je prikazano 1.000 glasova više nego je glasalo.

Umjesto razvojnih programa nude se etničke tenzije

Ovim lokalnim izborima prethodila je prljava kampanja, uključujuću referendum u Rs, što je imalo veliki uticaj na izbornr rezultate.

Nacionalistička agenda i dalje dobija i likuje. Građani govore da su za mir i suživot, a svoj glas daju nacioanalističkim partijama, jer ne nalaze druge prihvatljive opcije za bolji život.

Pretežan broj pobjednika i na ovim izborima  mogao bi ostvareni uspjeh zahvaliti strategiji zasnovanoj na etničkom konceptu i provedenom pod parolom – Živio nacionalizam. U nekim izbornim sredinama gdje su etničke skupine donekle suprostavljene izbori su shvaćeni kao rat, jer je radikalizacija u predizbornoj kampanji u nekim od njih dovodila do usijanja, što se posebno odrazilo na rezultate u Srebrenici, ekscese u Stocu i nekim drugim opštinama.

Komentatori ovih izbora zapazili su i to da svaka druga ili treća porodica u  BiH, posebno u Rs, stoji uz nekog uticajnog političara i od njega ovisi.

Brojni mediji u svijetu, posebno američki, u svojim osvrtima na ove lokalne BiH izbore govore o ispoljenim visokim etničkim tenzijama. Malo je partija i kandidata koji daju uvjerljive  garancije da će unaprediti život građana. Većina umjesto razvojnih programa nudi etničke tenzije. Referendum o Danu Rs održan samo sedam dana ranije usložnio je izborni proces, pomogao nacionalističkom SNSD pri mobilizaciji izborne baze po etničkoj osnovi i nagovjestio težnju za preuređenje BiH.

Na izbornoj sceni Rs ovih izbora dominirala su dva suprostavljena bloka. Jedan su činili SNSD sa DNS i SP a drugi Savez za promjene  SDS – Partija Demokratskog Preporoda- PDP i  Narodni demokratski pokret – NDP.

U FBiH nastupile su koalicije  SDA sa Savezom za bolju budućnost- SBB i SDP sa Demokratskom frontom – DF. Izborni rezultati koalicije SDA – SBB  pokazuju da koalicije daju rezultate, što bi u budućnosti moglo rezultirati većim grupisanjem desnog bloka na jednoj i ljevog bloka na drugoj strani, naročito sa manjim strankama koje su nastale od nezadovoljnika.

HDZ BiH dominirao je svugdje gdje su Hrvati u većini.

Distrikt Brčko iskorišten je za odmjeravanje jačine uticaja  Rs i FBiH.

Na izborima 2012. dominirale su nacionalne partije. Tri četvrtine mandata osvojilo je 9 najvećih stranaka  SDA, SNSD, SDS, SDP BiH, HDZ BiH,SBB,DNS i SBiH. Načelničke pozicije u opštinama tada su dobili SDA  42, SNSD 38, SDS 23, HDZ BiH19…

Iako SDA nije ostvarila željeni nivo uspjeha, iz izbora izlazi kao najjača partija, sa najviše vjećnika i najviše načelničkih mjesta. Neuspjeh se ogleda u činjenici da su izgubili načelnička mjesta u Zenici, Bihaću, Visokom, Lukavcu, Varešu, Zavidovićima, Bužimu, Vitezu, Maglaju, Kalesiji,uz slabu utjehu da su većinu tih pozicija dobili bivši članovi SDA i SBB,  a osvojili nova u S.Centar, Trnovo, Breza, Doboj- jug, Srebrenik, Sapna, Kladanj…

Dodikov SNSD je sačuvao Banja Luku i dobio načelnička mjesta o kojima nisu ni sanjali. Igor Radojičić je gradonačelnik Banja Luke.  Osvojili su 11 načelničkih pozicija više nego u prethodnim lokalnim izborima, što ih promoviše u apsolutne pobjednike na području Rs.

SDS i Savez za promjene nisu se uspjeli nametnuti glasačima, jer nisu mogli dokazati  da su bolji i drugačiji, dok je na drugoj strani SNSD sa Dodikom nacionalne osjećaje maksimalno iskoristio i  podredio svojoj ideologiji. Rezultat toga je veliki izborni poraz SDS-e, kojeg smatraju najvećim gubitnikom ovih izbora.

SBB i DF se neuvjerljivo predstavljaju kao druge najveće stranka u FBiH.

Hrvatske stranke likuju. ‘’Hrvata će biti više nego ikad”… poruke su nekih lidera. HDZ BiH je pobjedio u 18 opština, a HDZ 1990 u 3 opštine i smatra se žrtvom inžinjeringa HDZ BiH.

SDP BiH je osvojio načelničke mandate u 8 opština . Zadržao Tuzlu, Gradačac, Ključ, Maglaj, Živinice, Lukavac…

Potpuniji konačni rezultati će pokazati gdje se ko nalazi u razvojnom procesu i predstaviti nam moguće domete lokalne demokratije. Nakon svega što smo osjetili i vidjeli do sada u velikoj većini građana ostaje gorak okus i tanjušna nada da će nam naredne četiri godine biti nešto bolje nego posljednjih dvadeset.

U Burlingtonu, 4.10.2016

Zijad Bećirević

zijad_becirevic2

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s