Boris Miletić, predsjednik IDS-a (Istarski Demokratski Sabor): PRVI SMO U OBRANI ANTIFAŠISTIČKIH VRIJEDNOSTI U ZEMLJI I NA TO SMO IZNIMNO PONOSNI !

Posted: 3. Oktobra 2016. in Intervjui

boris-miletic

S osvojena tri mandata, ostvarili smo fantastičan izborni rezultat, najbolji otkad je uspostavljen postojeći ustroj izbornih jedinica. U nedjelju smo još jednom pokazali pravu snagu Istre, pokazali smo cijeloj zemlji kako se bori za naše regije. Također, ponosan sam što smo decentralizaciju, proces za koji se IDS zalaže već punih 26 godina, uspjeli staviti na nacionalni dnevni red, sve političke opcije sada govore o decentralizaciji…..Naši građani svjesni su da smo drukčiji od drugih! Kao što je Istra drukčija od ostatka Hrvatske – otvorenija, jača, naprednija, tako je i IDS drukčiji od ostalih stranaka, i naši građani to znaju i cijene. U posljednjoj smo kampanji pokazali još jednom svoju vrijednosnu i programsku dosljednost, pokazali smo da smo najvjerodostojnija stranka u Hrvatskoj…..Ne volim komentirati aktivnosti drugih stranaka ni miješati se u njihov rad. Rezultat je takav kakav je, građani su odlučili. Pretpostavljam da će Vladu sastaviti HDZ s nekom od manjih stranaka. Očekujem da se odmaknu od ekstremne retorike i vrate u okvire civiliziranog i tolerantnog diskursa i naravno, da odmah krenu s procesom decentralizacije zemlje…..Ono čemu smo svjedočili nakon prošlogodišnjih izbora bio je pravi teatar apsurda. Repriza tog cirkusa dovela bi Hrvatsku do potpunog financijskog i političkog sloma, što vjerujem nitko ne želi…..Što se g. Plenkovića tiče, jedan čovjek zasigurno ne mijenja cijelu stranku. Vidjeli smo što se u vladi Mosta i HDZ-a dogodilo, kako je narušen ugled Hrvatske u svijetu, gdje je bilo prisutno jedno nacionalističko divljanje i takve vrijednosti nama jednostavno nisu prihvatljive, tko god bio na čelu te stranke….. IDS je i dalje jedini koji se bori za decentralizaciju i to već puna dva desetljeća, i mi ćemo se za to i izboriti! Istra je najjača i najrazvijenija hrvatska regija, IDS je garancija da će rasti i razvijati se još brže, a decentralizacija je jedini ispravan put tome – razvoju Istre i svih ostalih regija, ali i čitave zemlje!…..Konkretno što se Istre tiče, bila bi još jača i uspješnija kad bi se provela funkcionalna i fiskalna decentralizacija. Sustav u kojem sve županije, gradovi i općine u Hrvatskoj raspolažu sa svega pet posto ukupnog proračuna, bez sumnje koči razvoj svih naših regija. Postigli smo mnogo u ovako centraliziranoj državi, a zamislite što bismo tek mogli postići kad bi se provela decentralizacija!…..Vrijednosti antifašizma, multikulturalnosti, multietničnosti, višejezičnosti, suživota i prava manjina u Istri nemaju cijenu, i Istra je po tome zaista svijet za sebe. Po tom smo pitanju uvijek bili korak ispred ostatka Hrvatske. Žao mi je što to nije slučaj u cijeloj Hrvatskoj. Vidjeli ste u ovoj kampanji kako se lako kalkulira vrijednostima……IDS će i iz opozicije maksimalno raditi za Istru i njezine građane, ustrajat na realizaciji svih strateških projekata za Istru i nastaviti svoju borbu za početkom provođenja procesa decentralizacije, a vjerujem u naredne četiri godine za sve se to i izboriti…..

Gospodine Miletiću! Da li ste zadovoljni rezultatima netom održanih izvanrednih parlamentarnih izbora u Republici Hrvatskoj?

I više nego zadovoljan! S osvojena tri mandata, ostvarili smo fantastičan izborni rezultat, najbolji otkad je uspostavljen postojeći ustroj izbornih jedinica. U nedjelju smo još jednom pokazali pravu snagu Istre, pokazali smo cijeloj zemlji kako se bori za naše regije. Također, ponosan sam što smo decentralizaciju, proces za koji se IDS zalaže već punih 26 godina, uspjeli staviti na nacionalni dnevni red, sve političke opcije sada govore o decentralizaciji.

U Rijeci smo s našim partnerima PGS-om i Listom za Rijeku ostvarili dvostruko bolji rezultat nego ikad ranije, a u Puli je IDS u potpunosti dostigao SDP, s kojim je sada praktički izjednačen. To je povijesni rezultat na parlamentarnim izborima! Rezultati jasno pokazuju da je IDS jak te da naša podrška konstantno raste. Primjerice, koalicija IDS-PGS-RI ima 3,02% veću podršku nego na prošlim parlamentarnim izborima u studenom 2015., a čak 6,61% više nego na izborima 2007. kad smo također izašli samostalno. Također, na ovim izborima naša je koalicija, s podrškom od 22,79% na razini cijele osme izborne jedinice nadmašila fantastičan rezultat s prijašnjih izbora. Ostavili smo još više HDZ iza nas, a približili se prvoj opciji za čak 5%. Na koncu, nedostajalo je samo par stotina glasova da koalicija IDS-PGS-RI osvoji i četvrti mandat!

Šta su birači bitnoga prepoznali u programskim opredjeljenjima vaše koalicije pa ste ovoga puta polučili “najbolji izborni rezultat otkad je uspostavljen ustroj izbornih jedinica”, kako je izjavio vaš glavni tajnik Giovanni Sponza?

boris-miletic-1Naši građani svjesni su da smo drukčiji od drugih! Kao što je Istra drukčija od ostatka Hrvatske – otvorenija, jača, naprednija, tako je i IDS drukčiji od ostalih stranaka, i naši građani to znaju i cijene. U posljednjoj smo kampanji pokazali još jednom svoju vrijednosnu i programsku dosljednost, pokazali smo da smo najvjerodostojnija stranka u Hrvatskoj.

Nikada nismo izdali svoje građane, uvijek na najbolji mogući način zastupamo njihove interese jer smo stava da svaki građanin koji je izašao, ali i koji nije izašao na birališta, od politike i političara očekuje da doprinose i sigurnosti i stabilnosti i napretku zemlje, a IDS je stranka koja od prvog dana najjače i najkvalitetnije zastupa interese građana Istre.

Naš je program uvijek realan, konkretan i provediv, bez ikakve liste želja i utopijskih nadanja, a zauzvrat imamo najstabilniju podršku građana čije povjerenje nikada nismo izigrali.

boris-miletic-2A kako generalno komentirate izborne rezultate, posebno u kontekstu relativne pobjede HDZ-a i partnera, te debakla Narodne koalicije, predvođene SDP-om?

Ne volim komentirati aktivnosti drugih stranaka ni miješati se u njihov rad. Rezultat je takav kakav je, građani su odlučili. Pretpostavljam da će Vladu sastaviti HDZ s nekom od manjih stranaka. Očekujem da se odmaknu od ekstremne retorike i vrate u okvire civiliziranog i tolerantnog diskursa i naravno, da odmah krenu s procesom decentralizacije zemlje.

Mi vodimo brigu isključivo o svojoj stranci i onome za što smo mi odgovorni, a pokazali smo razinu političke vjerodostojnosti i dosljednosti kakvu više nema niti jedna politička stranka u Hrvatskoj i to su građani i ovaj put prepoznali i na to smo ponosni. Vjerujem da je to jedan od razloga zašto je IDS najpostojanija hrvatska parlamentarna stranka, s najmanjim oscilacijama u broju mandata i konstantnim rastom podrške.

Očekujete li da će saborska većina te nova Hrvatska vlada biti formirani u bržem roku nego se to desilo nakon novembarskih redovnih izbora prošle godine?

Ono čemu smo svjedočili nakon prošlogodišnjih izbora bio je pravi teatar apsurda. Repriza tog cirkusa dovela bi Hrvatsku do potpunog financijskog i političkog sloma, što vjerujem nitko ne želi. Iskreno se nadam da će Sabor i Vladi biti konstituirani čim prije, jer nemamo više ni dana za uzaludno trošenje i krajnje je vrijeme da se pokrene zemlja koja je mjesecima bila u blokadi, isključivo zbog neodgovornog ponašanja i osobnih taština svih aktera izvršne vlasti. To je najmanje što duguju građanima, promptno djelovanje i što brže formiranje buduće izvršne vlasti.

Dok traje ovaj razgovor, pregovaraju relativni izborni pobjednici sa mogućim partnerima oko koaliranja. No, vi iz IDS-a ste ponovo bili dosljedni rekavši da koalicija sa HDZ-om ne dolazi u obzir. Zašto ne bi s njima niti nakon odlaska Karamarka, a dolaska Plenkovića?

Da, kao što smo više puta istaknuli, koalicija s desnim strankama ne dolazi u obzir. Mi uvijek držimo do svoje riječi i zato možemo razgovarati samo s lijevo liberalnim opcijama, ali isključivo na programskoj osnovi. Nitko neće dobiti naš potpis bez čvrste garancije da će se Hrvatska konačno decentralizirati te da će se realizirati ključni projekti na kojima inzistiramo poput dovršetka izgradnje pulske bolnice i istarskog ipsilona. Oko toga nema kompromisa!

Što se g. Plenkovića tiče, jedan čovjek zasigurno ne mijenja cijelu stranku. Vidjeli smo što se u vladi Mosta i HDZ-a dogodilo, kako je narušen ugled Hrvatske u svijetu, gdje je bilo prisutno jedno nacionalističko divljanje i takve vrijednosti nama jednostavno nisu prihvatljive, tko god bio na čelu te stranke.

Očigledno je da ćete biti opozicija u Hrvatskome saboru. Da li je moguća neka šira postizborna koalicija i s kim, eventualno?

Ukoliko bude postojala opcija da će lijevi liberalni centar formirati Vladu, prije davanja ikakvog potpisa tražit ćemo jasne i čvrste garancije da će se decentralizacija provesti, kao i da će se realizirati značajni projekti u Istri na kojima inzistiramo i tu nema kompromisa. S druge strane, koalicija s HDZ-om ne dolazi u obzir. Naš vrijednosni sustav je posve drugačiji i to nije nikakva opcija. Svjetonazorski nam je prihvatljiv jedino lijevi centar.

Također, biti u opoziciji ne isključuje odgovornost i obvezu doprinosa kroz određena zakonska rješenja, a Klub zastupnika IDS-a i ovoga će puta, kao i uvijek, dati sve od sebe od prvog dana u Saboru kako bismo se izborili za što jači glas naših regija.

Da li vaše krucijalno opredjelenje za decentralizacijom Republike Hrvatske dijele i neke druge političke opcije u toj zemlji i koje, eventualno?

O decentralizaciji na ovim izborima govore baš svi i to s pravom smatramo svojim velikim uspjehom. Uspjeli smo tu temu plasirati na dnevni red i napraviti je temom broj jedan u zemlji! No, jedan je veliki uspjeh što su svi svjesni važnosti decentralizacije, drugi će veliki uspjeh biti kad se ona zaista počne provoditi. I tu je ujedno i problem! Lako je obećavati građanima i skupljati glasove na temelju decentralizacije, no kad se glasovi prebroje i Vlada se formira, onda se treba držati svoje riječi. IDS je i dalje jedini koji se bori za decentralizaciju i to već puna dva desetljeća, i mi ćemo se za to i izboriti! Istra je najjača i najrazvijenija hrvatska regija, IDS je garancija da će rasti i razvijati se još brže, a decentralizacija je jedini ispravan put tome – razvoju Istre i svih ostalih regija, ali i čitave zemlje!

Koje su temeljne prednosti decentralizacije zemlje za koju se zalažete?

Država treba osigurati model koji će poticati, a ne kočiti razvoj, a taj model zasigurno nije postojeći centralizirani sustav, već decentralizacija kojom bi se sve regije u zemlji mogle brže razvijati i osigurati bolje usluge svojim građanima. Decentralizacija znači da svaka regija, odnosno jedinica lokalne samouprave konačno preuzme odgovornost i brigu za sebe.

IDS o tome govori već više od dva desetljeća i to je pitanje koje se tiče svih građana i svih područja Hrvatske. Decentralizacija će našoj zemlji donijeti gospodarski oporavak i daljni razvitak i rast i to nije izmišljanje tople vode. To je model po kojem su ustrojene sve razvijene europske zemlje, od Danske do Njemačke. Drago mi je što smo tu temu uspjeli plasirati na nacionalni dnevni red, a sad se još treba izboriti da proces decentralizacije krene i u praksi. S obzirom na ono što smo do sad svojim inzistiranjem uspjeli postići, siguran sam da je taj trenutak vrlo blizu.

Konkretno što se Istre tiče, bila bi još jača i uspješnija kad bi se provela funkcionalna i fiskalna decentralizacija. Sustav u kojem sve županije, gradovi i općine u Hrvatskoj raspolažu sa svega pet posto ukupnog proračuna, bez sumnje koči razvoj svih naših regija. Postigli smo mnogo u ovako centraliziranoj državi, a zamislite što bismo tek mogli postići kad bi se provela decentralizacija!

ids-logo-1

Primjerice, kroz decentralizaciju poljoprivrednog zemljišta naši bi poljoprivrednici puno brže dobili zemljište u zakup, što konkretno znači veće investicije i nova radna mjesta. Decentralizacijom EU fondova bismo, pak, puno brže realizirali brojne infrastrukturne projekte europskim novcem, a takvih je primjera još mnogo.

Jučer (13. septembra) su se navršile 73 godine od sjedninjenja Istre s Hrvatkom, kojim povodom je održana svečana sjednica Vijeća Grada Pazina. Istra očigledno dosljedno njeguje tekovine antifašističke borbe. Da li se to može kazati i za cijelu Hrvatsku, pogotovo posljednjih godina?

Vrijednosti antifašizma, multikulturalnosti, multietničnosti, višejezičnosti, suživota i prava manjina u Istri nemaju cijenu, i Istra je po tome zaista svijet za sebe. Po tom smo pitanju uvijek bili korak ispred ostatka Hrvatske. Žao mi je što to nije slučaj u cijeloj Hrvatskoj. Vidjeli ste u ovoj kampanji kako se lako kalkulira vrijednostima.

IDS je i u ovoj kampanji pokazao dosljednost kakvu nema niti jedna politička stranka u Hrvatskoj – jedini smo koji neprestano dižemo glas protiv šovinizma, protiv ustaštva i crnih košulja dok drugi šute ili se ulaguju desnici ne bi li im se među desničarima omakao koji glas. Prvi smo u obrani antifašističkih vrijednosti u zemlji i na to smo iznimno ponosni!

Istra je antifašistička, vrijednosti Narodnooslobodilačke borbe dio su naše kolektivne memorije, a s tim vrijednostima nismo i nećemo trgovati i to nikada neće biti pitanje kompromisa.

Na kraju, očekujete li da će nova Hrvatska vlada biti stabilna, mnogo stabilnija od prethodne?

Za Hrvatsku je ekstremno važno da konačno dobije odlučnu i stabilnu Vladu, ja se nadam čim prije, bez nepotrebnog prepucavanja i nadmetanja, već s naglaskom na bitno. S obzirom da će buduću Vladu vjerojatno sastaviti HDZ s manjim političkim opcijama, iskreno se nadam da je ta stranka desnice shvatila nakon svih skandala da radikalizacijom i nacionalističkim divljanjem neće postići ništa, a da novi predsjednik neće dopuštati ponovno dovođenje u pitanje elementarnih građanskih prava i ljudskih sloboda te prava manjina koja su HDZ i MOST sramotno degradirali.

IDS će i iz opozicije maksimalno raditi za Istru i njezine građane, ustrajat na realizaciji svih strateških projekata za Istru i nastaviti svoju borbu za početkom provođenja procesa decentralizacije, a vjerujem u naredne četiri godine za sve se to i izboriti.

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (825)

sam_4347

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s