Dan nakon referenduma: BEZ KRIVIČNIH I POLITIČKIH POSLJEDICA PO ORGANIZATORE, USTAVNI SUD I BOSNA I HERCEGOVINA BIT ĆE GRUBO PONIŽENI

Posted: 26. Septembra 2016. in Intervjui
pale-dodik                                         Kockice se posložile: Dodik je na Palama proslavio rezultate referenduma
Desio se referendum i prvo što smatram važnim za podvući jeste: hvala Bogu da nije bilo nikakvog belaja, a molim Ga da niti ne bude! Sedmicama i danima prije referenduma naslušali smo se i nagledali u tonama izjava znanih i neznanih, meritornih i onih koji to nisu i samo bi iz mora takvih izjava izdvojio onu koju su neki izrekli, tobože kao duhovitu, a zapravo je mene lično najviše iritirala, kada su na pitanje šta će biti nakon nedjelje, 25. septembra, odgovorili: “Bit će ponedjeljak, 26. septembra i bit će sve isto kako je i bilo….” Neće biti isto: ili će nadležne institucije Države te OHR konačno uraditi svoj dio posla ili će u protivnom i Ustavni sud i Tužilaštvo kao i sama BiH, ne po prvi put, biti poniženi i izloženi stubu srama. Ko može trpiti poniženja, eno mu, neka mu bude. Ja ne mogu! Onda se nameću mnoga logična pitanja, posebno ona o kredibilnosti navedenih institucija, kao i smisla njihovog postojanja, na koju kartu Dodik odavno već igra, kao posljednji korak ka onom posljednjem referendumu kojeg je već najavio za 2018. Ako ga sada nije htio niko zaustaviti (i kazniti), neće ni tada!
 
Enver Hodža bi pozavidio takvim rezultatima
 
Na stranu to koliko su vjerodostojni podaci iz Banja Luke o postotku izlaznosti (po mnogima, očevicima, znatno je niži od onoga s kojim izlaze u javnost organizatori neustavnog referenduma), ali ovdje mi se, s obzirom da su iznijeli podatak da je “ZA” bilo 99,79% onih koji su glasali, nametnula jedna paralela: sjetio sam se, naime, Envera Hodže i njegovih takozvanih izbora u Albaniji kada su procenti bili znatno niži od ovih s kojima Dodik maše i proglašava pobjedu. Da, tako to rade diktatori! Ali, on će uistinu biti pobjednik ako mu ovo prođe bez sankcija, bilo po njega bilo po cijelu tvorevinu i njene stanovnike.
 
Dok Dodik proglašava pobjedu nad institucijama BiH i samom BiH, Izetbegović, umjesto da proglasi Dejtonski ustav ništavnim, kaže: “Niko neće uništiti Republiku srpsku…”
 
Dodik otvoreno, ne samo ovim referendumom, nego i nekim slijedećim javno prijeti da će uništiti Bosnu i Hercegovinu, a Bakir Izetbegović prekjučer u Brčkom daje izjavu koja je, najblaže rečeno, skandalozna i sramna: “Niko neće uništiti Republiku srpsku…” On bi mogao, da hoće (a znamo da neće) potezom pera, u skladu sa Ustavnim zakonom, ne pitajući onu dvojicu, proglasiti Dejtonski ustav mrtvim, a vratiti u život Ustav R BiH….Dakle, njemu Dodik može do besvijesti razvaljivati Državu, a on, nakon svega i s puno pravnih, moralnih i političkih argumenata, ne da dirnuti tvorevinu nastalu na genocidu i najtežim ratnim zločinima. Pa sada zaključite ko je veći čuvar Rs-a, Mile Dodik ili Bakir Izetbegović? U vaganju, koristite samo činjenice i logiku, ništa više!
 
Bošnjački političari čekaju samo poteze Tužilaštva i međunarodne zajednice, ali i oni sami mogu uraditi puno toga
 
Nemam probave da slušam decenijsko kukanje i pasivnost tzv. bošnjačkih političara što se dešava i ovim povodom. Gotovo svi do jednoga čekaju potez Tužilaštva i OHR-a. Oni bi mogli, kao odgovor na nasrtaj na ustavni poredak iz Rs-a, također odgovoriti adekvatno. Naprimjer, onaj ljigavi Ivanić im ispred nosa ide u Istočno Sarajevo i teatralno glasa za “Dan državnosti Rs-a”. Dakle, taj Ivanić će ponovo otići u Predsjedništvo BiH i taj Bakir će ponovo sjesti s njim, kao da se ništa nije desilo. I taj Ivanić će otići i po plaću koju dobija od države koju ne priznaje i koju razvaljuje. I onaj Zvizdić će nastaviti sjediti u Vijeću ministara i palamuditi o agendi te eurointegracijama, skupa sa ministrima koji dolaze iz Rs-a i koji su izišli na antiustavni referendum, te praviti se da se ništa nije desilo 25. septembra. Budući da se radi o predstavnicima izvršne vlasti koji nemaju imunitet (imaju ga samo poslanici u Skupštini), i Bakir i Zvizdić ne samo da bi trebali politički sankcionirati svoje kolege-prestupnike, nego ih i krivično goniti. Ali, sada smo već u sferi utopije. Teško nama s ovakvim neprijateljima kakve još uvijek imamo, ali i teško nama – s nama!
 
Bedrudin GUŠIĆ
vrbas-miso
komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    stoje naj veca zalost i opet ce ta stranka pobjediti.nazalost.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s