Josip Šimić, student Katoličke teologije i Političkih nauka iz Sarajeva i predsjednik Vijeća za etička pitanja DF-a: ČOVIĆEVO IME I PREZIME JE KOMPATIBILNO SA KRIMINALOM

Posted: 17. Septembra 2016. in Intervjui

josip-simic

Govoreći naime o Draganu Čoviću, on je prije svega veoma kompromitantna ličnost sumnjiva morala na svim vidovima društvenog života. To je prije svega “nazovi” osoba, koja se odlično snalazi u svakom sistemu, osoba koju zapravo i nije briga za hrvatski narod u BiH. Sjetite se samo da je prije rata bio Jugoslaven, potpisivao se sa ćirilicom…..Kad se uzme u obzir sve o Draganu Čoviću, njegovi mutni poslovi…, njegovo ime i prezime je kompatibilno sa kriminalom. Čović je osoba, koja se krila u Uredima, to je osoba koja nije niti mrdnula u obrani BiH od srpskog agresora, naprotiv surađivala je s njima! To je ukratko Dragan Čović……Nažalost, u BiH vlada mišljenje, da “tko dirne u HDZBiH kao da je udario na Katoličku crkvu”! Ovo vam prije svega govorim iz ličnoga iskustva, gdje zbog otvorenih stavova iznesenih spram politike Dragana Čovića trpim degradaciju na crkvenom polju, ipak ovdje treba reći, čast izuzetcima, onim svećenicima koji su uspjeli sačuvati svoj obraz….. Politika Dragana Čovića ide dotle, da određuje, gdje će koji župnik/svećenik doći na župu. Žalosno je to, ali tako je! Često vodim razgovore sa ljudima bliskih kard. Puljiću, gdje sami kažu: “Kardinala je Čović ščepo pod svoje”!….. Ponajprije, vrh Katoličke crkve ima pozitivan odnos prema Draganu Čoviću i HDZBiH, nažalost! Jedino što ovdje mogu izdvojiti banjolučkog biskupa Franju Komaricu, koji je istinski borac za istinu, pravdu, koji je borac za čovjeka…..Za uspon Dragana Čovića zaslužan je jedino lično kardinal Vinko Puljić i njegov Ured, i naivni birači. Ta sam je Dragan Čović kazao: “Narod je poput ovaca, što ih ne bi šišali svake godine”!…..Prijetnji imam na pretek. To pokazuje i činjenica da je Kantonalno tužilaštvo KS povelo istragu u svezi prijetnji koje sam dobivao. Nedavno sam putem messengera dobio prijetnju da ću biti silovan. Vjerujem, da ste upratili, kako sam počeo raskrinkavati i mračnu stranu lidera SBB-a Fahrudina Radončića, a kojega kosovska optužnica, tužilac Andrew Hugs tereti za mnoga ubistva, organizovani kriminal, zajedno s Naserom Keljimendijem…..Obično za koaliciju SDA-HDZBiH-SNSD koristim jedan naziv “koaliciona prostitutka”, koja je prodala i uništila sve što se da prodati i uništiti! Te tri nacionalističke stranke nikome ništa dobro nisu donijele na ovim prostorima, osim što su nas naučile da mrzimo ljude koje nikada nismo ni upoznali ni vidjeli….. Dakle, kad političari zbog svoje nesposobnosti nisu u stanju da izvrše svoja obećanja, onda oni među narod ubace “kost” – ovaj put referendum, da se narod nečim zabavi, jer se političari boje da narod ne počne razmišljati u BiH i uvidi, kud nas ovo sve odvede?! Ova vlast u BiH je nesposobna, a “nesposobni imaju sposobnost da onesposobe sposobne” – kaže G. Bernard!….Svjetlo na kraju tunela je tu, pred nama, a za 15 – ak dana u našim rukama, gdje možemo reći: “STOP KRIMINALU I KORUMPIRANIM POLITIČARIMA”, a izabrati bolji život!……

Ovaj mladi čovjek, budući teolog, već je poznat bh. javnosti kao žestoki kritičar anomalija u našem društvu, posebno kriminala i korupcije koji se opet vežu naročito za političke elite. Naročito ne štedi javno prozivati Dragana Čovića, pa ni dio Katoličke crkve u BiH, uključujući i samog Kardinala, kojeg je, po tvrdnjama moga mladog sugovornika, “Čović ščepao pod svoje…” Jednako tako javno kritizira i ostale političare koji kao predstavljaju svoja etnička stada, pa u vezi s tim veoma je indikativno da on koaliciju SDA-HDZBiH-SNSD naziva “koaliciona prostitutka”. Naravno, za svoje javne istupe kojima argumentirano ne štedi mnoge, ponajprije političke čelnike bh. Hrvata, dobija i brojne prijetnje. U mnogim damarima mladog Josipa Šimića prepoznao sam i svoje, uključujući i fakture koje se i njemu, kao i meni,  ispostavljaju za javnu riječ – svakome od nas iz vlastitih etnikusa. Ali, prepoznao sam i to da se radi o hrabroj mladoj osobi koja, siguran sam, neće pokleknuti u daljnjoj borbi s vjetrenjačama, što ulijeva nadu da ima neko svjetlo na kraju bh. tunela. Samo, da je više ovakvih kao Šimić…, to svjetlo bi se brže pronašlo…..

U bh. javnosti ste poznati kao žestoki kritičar naročito Dragana Čovića. Ko, je, ukratko, predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva naše zemlje?

ŠIMIĆ: Govoreći naime o Draganu Čoviću, on je prije svega veoma kompromitantna ličnost sumnjiva morala na svim vidovima društvenog života. To je prije svega “nazovi” osoba, koja se odlično snalazi u svakom sistemu, osoba koju zapravo i nije briga za hrvatski narod u BiH. Sjetite se samo da je prije rata bio Jugoslaven, potpisivao se sa ćirilicom. Tokom rata, mudro je promatrao rasplet ratnih okolnosti, te se opredijelio na stranu “dobrog” Hrvata i katolika, na kojemu je zadnjih godina profitirao više nego i jedna firma na Balkanu. Kad se uzme u obzir sve o Draganu Čoviću, njegovi mutni poslovi…, njegovo ime i prezime je kompatibilno sa kriminalom. Čović je osoba, koja se krila u Uredima, to je osoba koja nije niti mrdnula u obrani BiH od srpskog agresora, naprotiv surađivala je s njima! To je ukratko Dragan Čović.

U svojim javnim istupima ne štedite ni dio Katoličke crkve u BiH. Zapravo smatrate da “postoji Katolička crkva Kristova i Katolička crkva Čovića….” Hoćete li obrazložiti tu tezu?

josip-simicŠIMIĆ: Naravno. Prije svega, žalosti me činjenica da su se vjerski velikodostojnici u BiH prodali korumpiranim političarima za veoma male pare, te su na taj način postali veći ološi od samih političara. Na samome početku ovdje za vaše čitatelje, predlažem neka svatko pročita moje pismo pod nazivom “Licemjernost i grijeh vjerskih struktura”, koje se može naći na portalima i na mome ličnom fb profilu i sve će mu biti jasno! Nažalost, u BiH vlada mišljenje, da “tko dirne u HDZBiH kao da je udario na Katoličku crkvu”! Ovo vam prije svega govorim iz ličnoga iskustva, gdje zbog otvorenih stavova iznesenih spram politike Dragana Čovića trpim degradaciju na crkvenom polju, ipak ovdje treba reći, čast izuzetcima, onim svećenicima koji su uspjeli sačuvati svoj obraz. Imate takvih slučajeva u BiH, gdje Dragan Čović sa oltara u pojedinim crkvama drži predizborni skup, naravno, sve s blagoslovom crkvenog vrha u BiH. Codex iuris canonici Katoličke crkve je jasan po pitanju toga, gdje izričito zabranjuje zlouporabe sakralnih prostora u političke svrhe. Ovdje mi sada na um pada jedan događaj iz Svetoga pisma: Došao Isus u jedan hram i vidio da ljudi i svećenici u hramu prodaju stoku, drže političke govore, umjesto da to bude kuća molitve… Kad Isus to vidje, naljuti se, isprevrća stolove, a istjera i političare govoreći: “Ne stoji li pisano: “Moja kuća treba biti kuća molitve za sve narode? A vi načiniste od nje razbojničku špilju”! Sve je nažalost u BiH ispolitizirano! Politika Dragana Čovića ide dotle, da određuje, gdje će koji župnik/svećenik doći na župu. Žalosno je to, ali tako je! Često vodim razgovore sa ljudima bliskih kard. Puljiću, gdje sami kažu: “Kardinala je Čović ščepo pod svoje”!

Kako ocjenjujete odnos vrha Katoličke crkve prema Čoviću i politici HDZ-a inače?

ŠIMIĆ: Ponajprije, vrh Katoličke crkve ima pozitivan odnos prema Draganu Čoviću i HDZBiH, nažalost! Jedino što ovdje mogu izdvojiti banjolučkog biskupa Franju Komaricu, koji je istinski borac za istinu, pravdu, koji je borac za čovjeka. Vrh Katoličke crkve u BiH i nema nekog razloga da kritizira Dragana Čovića i njegovu politiku. Vjerski velikodostojnici nikad bolje nisu živjeli, gdje narod daje tu ne može nestati novaca! Nije ovo nikakva ironija, ovo je činjenica. Oni nikada nisu osjetili ni materijalni ni egzistencijalni gubitak, sve imaju. Zapravo, crkveni vrh u BiH podrži Čovića, a Čović njih zauzvrat financijski obdari. O tome sam pisao u svojim Otvorenim pismima više puta. To vam je isto, kad je Austrougarska monarhija u BiH željela da učvrsti svoju vlast, podržala je nadbiskupa Stadlera u svemu, a zauzvrat Stadler je davao punu podršku Monarhiji. A sve to, jer narod sluša vjerske velikodostojnike.

Ko je još zaslužan za uspon Dragana Čovića na političku scenu BiH i trajanja na njoj, osim dijela Katoličke crkve?

ŠIMIĆ: Za uspon Dragana Čovića zaslužan je jedino lično kardinal Vinko Puljić i njegov Ured, i naivni birači. Ta sam je Dragan Čović kazao: “Narod je poput ovaca, što ih ne bi šišali svake godine”!

Zanimljiva je također Vaša teza koja je u aktuelnom bh. javnom diskursu gotovo usamljena prema kojoj je “Dragan Čović i dan danas pobornik velikosrpske ideologije…” Hoćete li to elaborirati?

ŠIMIĆ: Tu je stvar jasna kao dan. Kad bih krenuo u razrađivanje ove teze, zacijelo bih mogao doktorat na ovoj tezi napraviti. Prvo: Ali za sve postoje zvanični dokazi u arhivima RH iz kojih se jasno da iščitati da su SRBO-ČETNIČKI avioni koji su granatirali hrvatski Vukovar, i ostale gradove „Naše nam Lijepe“ slijetali u Mostar, gdje su servisirani od strane „Sokola“ kojom je u to vrijeme, „glavom i bradom“ rukovodio gosp. Čović! No, nikada mi neće biti jasna aktualna podrška pojedinih hrvatskih obitelji, pa i Katoličke Crkve u BiH gosp. Čoviću koji je bio „palica“ u rukama njihovih zlotvora! Ali što bi rek'o naš svijet: „Para vrti gdje burgija ne može“! Nadalje, kad je Milorad Dodik nedavno pozvao da se linčuje biskup Franjo Komarica, svi su stali u obranu biskupa Komarice, Čović ne! Dodik održava referendum, koji je protivan odluci Ustavnog suda, Čović ne reaguje. A tko šuti, taj se slaže sa trenutnom situacijom… Tu je i njegovo izjašnjavanje prije kao Jugoslaven, potpis ćirilicom…

Kako objašnjavate činjenicu da su sve dosadašnje optužnice protiv Čovića za kriminal i korupciju pale?

ŠIMIĆ: Ovo pitanje, započeo bih sa izjavom američke ambasadorice u BiH Maureen Cormack koja je jako dobro kazala: “Antikorupcijska tijela u BiH su korumpiranija od samih političara”! Čović je u 2006. bio osuđen na 5 godina zatvora, žalio se na Drugostepeni Sud BiH i taj se Sud proglasi ne nadležnim, i cijeli slučaj uputi na Kantonalni nivo (KS). U toku dvogodišnjeg prenosa sva je originalna dokumentacija nestala, koja je bila nužna za dokazivanje tačaka iz optužnice. Kada sam gostovao na SNN N1 kazao sam slijedeće o tome kako su dokazi “slučajno” zagubljeni: “Kad se uzme u obzir da je tada glavni državni tužilac bio Milorad Barašin, i kad se još dalje uzme u obzir da je Borjana Krišto (HDZBiH) iz Livna, gdje je Barašin bio dugogodišnji tužilac, Čoviću nije bilo teško da nagovori Borjanu, a Borjana Barašina da “slučajno” zagube dokaze”! Jako je čudno, da nikada nije istraga sprovedena, da se utvrdi, gdje su dokazi koji su stvarno postojali?! Tko ih je sklonio?!… Nakon ove moje izjave, zanimljivo, da me nitko nije tužio za klevetu.

simiccovic-09032016

Pišete pisma i bh. javnosti i tome Čoviću. Naravno, javno iznošenje istine, pogotovo danas i tamo ima svoju cijenu. Ima li, zaista, prijetnji i od koga dolaze? S druge strane, imate li podršku i čiju, eventualno?

ŠIMIĆ: Prijetnji imam na pretek. To pokazuje i činjenica da je Kantonalno tužilaštvo KS povelo istragu u svezi prijetnji koje sam dobivao. Nedavno sam putem messengera dobio prijetnju da ću biti silovan. Vjerujem, da ste upratili, kako sam počeo raskrinkavati i mračnu stranu lidera SBB-a Fahrudina Radončića, a kojega kosovska optužnica, tužilac Andrew Hugs tereti za mnoga ubistva, organizovani kriminal, zajedno s Naserom Keljimendijem… Tu sam iznio istinu, odnosno imena ubica Taiba Torlakovića, gdje upravo i Fahrudin Radončić upetljan. Sjetite se samo, 12 godina tužilaštvo još uvijek istražuje taj slučaj. Podršku dakako da imam, jer davno bih nestao da nemam ničiju podršku. Uvijek imate ljudi časnih, poštenih. Imam podršku brojnih struktura, ljudi, koje ovdje ne mogu navoditi, kako im ne bih stvorio neugodnosti.

Kako generalno ocjenjujete vladavinu SDA, HDZ-a i SNSD-a nakon Dejtona? Kome su te stranke učinile dobro, a kome štetu? Kakvi su, zapravo, rezultati njihove vladavine i vide li se iz aviona?

ŠIMIĆ: Obično za koaliciju SDA-HDZBiH-SNSD koristim jedan naziv “koaliciona prostitutka”, koja je prodala i uništila sve što se da prodati i uništiti! Te tri nacionalističke stranke nikome ništa dobro nisu donijele na ovim prostorima, osim što su nas naučile da mrzimo ljude koje nikada nismo ni upoznali ni vidjeli. Te stranke su 95% stvari uradile za sebe, svoju obitelj i svoje grupacije, a za narod preostalih 5%, a možda ni to! Ovo je jako vidljivo na velelebnim imanjima i grandioznim vilama Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika. Rezultati vladavine triju nacionalističkih stranaka jesu: 500 tisuća nezaposlenih, siromaštvo, jad, bijeda, svakim danom ulični obračuni na sarajevskim ulicama, pljačke poslovnih objekata, ubistva… Vlast ništa ne radi na suzbijanju kriminala. Građani su prepušteni sebi na milost i nemilost. Političari samo o sebi brinu. Ovo nema nigdje, samo u Bosni i Hercegovini!

Kako vidite ovu ukupnu situaciju oko Dodikovog referenduma te ponašanje Čovića, Izetbegovića te Međunarodne zajednice u cijeloj ovoj priči?

ŠIMIĆ: Budući da Dodik ništa nije uradio za srpski narod, mora nečim mahati pred izbore, kako bi narodu “zamazao” oči. Ovaj put je odlučio mahati referendumom, na koji će narod nasjesti, a Dodik pokupiti političke poene, gdje će narod glasati za njega i opet će naredne 4 godine narod sjediti na plikovima. To vam je jeftina politička igra. Govoreći dalje o referendumu u RS-u, od toga će referenduma profitirati i Izetbegović, gdje se on u cijeloj toj priči pojavljuje kao “heroj i čuvar” bosanskog blaga, glumi svoga babu, ali nije mu ni do koljena. I Izetbegović je obećao 100 tisuća radnih mjesta, od zlatnih kašika do kutlača, ali “lijepo obećanje, ludom radovanje”! Dakle, kad političari zbog svoje nesposobnosti nisu u stanju da izvrše svoja obećanja, onda oni među narod ubace “kost” – ovaj put referendum, da se narod nečim zabavi, jer se političari boje da narod ne počne razmišljati u BiH i uvidi, kud nas ovo sve odvede?! Ova vlast u BiH je nesposobna, a “nesposobni imaju sposobnost da onesposobe sposobne” – kaže G. Bernard!

Na samom kraju, vidite li neko svjetlo na kraju bh. tunela? Ako ne vidite, postoji li put kojim treba ići da se dođe do tog svjetla?

ŠIMIĆ: Naravno da vidim svjetlost. Čuveni američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt je kazao: “Ako nešto činiš ili radiš, vjeruj i već si 50% uspio”! Svjetlo na kraju tunela je tu, pred nama, a za 15 – ak dana u našim rukama, gdje možemo reći: “STOP KRIMINALU I KORUMPIRANIM POLITIČARIMA”, a izabrati bolji život!

Hvala Vam velika za ovaj razgovor.

ŠIMIĆ: Hvala Vama!

RAZGOVOR VODIO: Bedrudin GUŠIĆ (822)

vrbas-miso

komentara
 1. Zdravko margic niodkud kaže:

  a isto tako i BAKIR. zastoste dozvolili dase politicari mjesaju.i komanudju sa vjerskim vodzama.iviste krivi i raite za pare.

 2. mr.Sci. Jovičić Milan iz Mostara kaže:

  Dakle, apsolutno stojim iza riječi gospodina Josipa Šimića, od riječi do riječi. Mogu istinski reći, da je jedan od rijetkih intelektualaca, koji tako realno, otvoreno,iskreno i istinito iznosi isve činjenice, ne samo o Draganu Čoviću, već i o Vinku Puljiću, odnosu Katoličke Crkve, a da je HDZ najveća nacionalistička stranka, te ko se god kod Hrvata poistovjećuje sa tom strankom, takav je i nikakav drugi.
  Kao građanin grada Mostara, koji sam i lično doživio neviđenu golgotu u životu, od strane HDZ-a, to je nesumljivo, te će mi biti drago da u vaše ruke dođe i moja knjiga PROGNANIK U SVOME GRADU, koja to opisuje. Mnogi moji članci i o Draganu Čoviću, upravo su potvrdili sliku i priliku, koju iznosi i uvaženi gospodin Šimić.
  Dakle, ništa neobično, jer ja kao građanin srpske nacionalnosti isto sam raskrinkavao i našeg guslara Milorada Dodika i njegovog mentora Dragana Čovića, kao i našeg Vladiku Grigorija i SPC / SRPSKU PRAVOSLAVNU cRKVU / KOJA PODRŽAVA dODIKA I NJEGOVE NACIONALISTIČKE AVANTURE.
  NE TREBA SE NIČEMU ČUDITI U OVOJ NAŠOJ SUROGAT DRŽAVI BOSNI I HERCEGOVINI,

  • Dinka kaže:

   Da ste nam zivi i zdravi,dragi gosp Jovicicu! Zbog Vas i ovakvih poput Vas,ovaj nas zivot je vrijedan zivljenja,ulijeva nam nadu u bolje sutra,za sve nas i za nasa pokoljenja. Svako dobro Vam zelim u zivotu i Vasem buducem radu! Svakako cu procitati Vasu knjigu! Unaprijed,veliko hvala!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s