In memoriam: ALEKSANDER ACO RAVLIĆ, 15.09.2005-15.09.2016 – SJEĆANJA NA BARDA PISANE RIJEČI I FOTOGRAFIJE TE FINOG BANJALUČKOG GOSPODINA NE BLIJEDE

Posted: 14. Septembra 2016. in Intervjui
aco_ravlicEvo, dočekasmo i 11. po redu 15. septembar bez čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag ne samo u poslu kojim se tako uspješno bavio, nego i u jednom širem društenom kontekstu grada Banja Luke u drugoj polovici prošloga stoljeća. Nekako imam lični dojam da što godine više odmiču od njegovog odlaska u vječnost, sve više se osjeti i praznina koja je ostala nakon njega. Aco Ravlić, taj gorostas od novinara i publiciste, majstor fotografije a prije svega čovjek i humanista, je za sve autohtone i dobronamjerne Banjalučane na velika vrata ušao u legendu Grada kojeg je toliko volio i kojeg je zadužio. Zadužio je sve nas koji smo bili njegovi suvremenici, prijatelji, suradnici… Zadužio je posebno mene jer mi je dao mnogo poduka u poslu kojim se ja danas bavim, kao i zbog iskrenog prijateljstva kojeg ja gajio prema meni, a ja se trudio da uvratim na najbolji mogući način.
aco_ravlic_gusicNaš posljednji susret u njegovom riječkom domu, nešto više od godine prije Acine smrti
Aco Ravlić je bio omiljen kod Banjalučana. Prepoznali su naši sugrađani da se radi o čovjeku koji je spontano, ali snagom svoga htijenja, djela, stručnosti a prije svega ljubavi prema Gradu, postao neko ko vrši jednu plemenitu misiju u prostoru i vremenu u kojima je živio. Ako je Sarajevo imalo svoga Bašeskiju, imala je i Banja Luka svoga kroničara – imala je svoga Acu Ravlića.
 
Da li današnja Banja Luka adekvatno njeguje sjećanja na svoje velikane iz prošlosti, među koje svakako spada i junak ovog sjećanja, a bez prebrojavanja krvnih zrnaca, ne znam, ali znam da ga barem mi, preostali živući Banjalučani, rasuti diljem svijeta, nećemo i ne smijemo nikada zaboraviti.
 
Hvala Ti, dragi Aco, za sve što si ostavio u amanet svome i našem gradu, nama-njegovim autohtonim žiteljima i svim ljudima dobre volje, ma ko da su i ma gdje bili, a ostavio si previše toga dobroga da bi zaboravili.
 
Počivaj i dalje u miru Božijem te neka Ti je lahka zemlja banjalučka i bosanska!
 
Bedrudin GUŠIĆ
vrbas-miso

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s