Stranka za BiH – Općinski savjet Lukavac: Saopćenje za javnost

Posted: 9. Septembra 2016. in Intervjui

Description: SBIHlogo

OPĆINSKI  SAVJET  LUKAVAC

Septembarska br. 7; tel-fax: +38735 553 278 ; e –mail:szbih.lukavac@hotmail.com

Broj: 78/2016

Lukavac, 09.09.2016. godine

Nezaposlenost je sigurno najveći ekonomski, socijalni i politički problem bosansko – hercegovačkog društva.

Stranka za BiH smatra da je eliminacija siromaštva i nezaposlenosti kroz otvaranje novih, produktivnih radnih mjesta najvažniji nacionalni i lokalpatriotski interes kojem treba podrediti sve raspoložive resurse i sve instrumente ekonomske politike na području općine Lukavac.

Tradicionalna razmišljanja da budućnost zapošljavanja na području općine Lukavac treba isključivo vezati za bazično – hemijsku industriju, imaju određena uporišta, ali živimo u 21. stoljeću, kada se problemu rješavanja nezaposlenosti moraju otvarati perspektive i u drugim oblastima biznisa. Općina Lukavac je teritorijalno među većim općinama u Bosni i Hercegovini. Posjeduje značajna prirodna bogatstva, kao što su ugalj, voda, šume, poljoprivredne površine i drugo. U dosadašnjem privređivanju, mnogi oblici privrede su bili zapostavljeni. U narednom periodu, Stranka za Bosnu  i Hercegovinu će u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti općine Lukavac insistirati na otvaranju malih i srednjih preduzeća, te razvoju poljoprivrede i turizma.

U funkciji povećanja zaposlenosti, u narednom periodu potrebno je da se formiraju na nivou općine timovi koji će koncipirati posebne programe zapošljavanja i obezbijediti sredstva za realizaciju. Općina Lukavac mora izraditi programe koji će obezbijesiti olakšice za privlačenje stranog kapitala. Potrebno je stimulisati razvoj privatnog sektora, malih i srednjih preduzeća, ali ne kao do sada, da se državni novci, npr. sredstva od MMF-a daju privatnicima koji će vršiti opstrukcije zapošljavanja, izbjegavati plaćanje poreza i doprinosa i na taj način stvarati mala carstva, a mladi, stručni i nezaposleni kadrovi u našoj općini neće rješavati osnovna egzistencijalna pitanja.

U funkciji zapošljavanja, svakako je potrebno uraditi i određene izmjene kroz Zakon o inspekcijama Tuzlanskog Kantona, gdje će se inspekcija rada vratiti na nivo općine i time ojačati kontrolu nelegalno angažovanih radnika, te spriječiti mjere sive ekonomije, a naročito rad na crno. Potrebno je sprječiti svaki oblik zloupotreba vezanih za neplaćanje poreza i drugih dadžbina prema državi, što će sasvim sigurno ojačati budžete općina i drugih nivoa vlasti.

Sa onim rukovodstvima i upravama koji se ne budu pridržavali zakonskih mjera, potrebno je sprovoditi radikalnu politiku, jer je to jedini način da se zaustavi brutalno kršenje zakonskih propisa i onemogućavanje zapošljavanje, prije svega pripadnika mlađih generacija.

Neka nam, kao uzor posluže biznis centri kakvih možemo sresti na području susjednih općina Gračanice, Tuzle, Živinica, Srebrenika, Gradačca i Kalesije. Šta smo to mi do sada u Lukavcu radili, pokazat će stručne analize, ali sa ovakvom praksom u narednom periodu se mora stati.

U naredne četiri godine možemo otvoriti nekoliko stotina radnih mjesta uz podršku domaćih i stranih investitora, te barem ublažiti odlazak mlade i stručne radne snage u zemlje Evropske Unije i druge destinacije.

 

        Komisija za informisanje OS SBiH Lukavac                                   

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s