Profesor Francis Boyle: REFERENDUM ĆE PONIŠTITI DEJTONSKI SPORAZUM I NA SNAGU SE VRAĆA USTAV R BiH NA PROSTORU CIJELE BOSNE I HERCEGOVINE !

Posted: 8. Septembra 2016. in Intervjui
Naša Dženana Delić je netom razgovarala sa Francisom Boyle-om, profesorom međunarodnog prava pri University of Illinois, Chicago, a na temu zakazanog referenduma u Rs-u. Evo Boyle-ovih osnovnih poruka iz tog razgovora:

boyleReferendum je proizveo veoma ozbiljnu krizu za Dejtonski ugovor, za Bosnu i Hercegovinu i za mir u regionu.

Cilj referenduma je da se pokuša poništiti odluka Ustavnog suda BiH koja je konačna i obavezujuća. Referendum poništava Ustavni sud kao instituciju koja čini dio Dejtonskog Ustava.

Referendum, koji je u suštini korak ka otcjepljenju RS (što je prema Dejtonskom ugovoru nemoguće), poništit će Dejtonski sporazum.

U situacji kada je Dejtonski ugovor poništen, primjenjuju se odredbe koje postoje u Ustavnom zakonu a donesene su u novembru 1995., prije nego što je potpisan Mirovni ugovor, što znači da se na snagu vraća Ustav RBiH na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva, može formalno objaviti da je Mirovni ugovor poništen i proglasiti ponovno uspostavljanje Ustava RBiH bez ikakve pravne procedure, pošto na to ima pravo u skladu sa odredbama sadržanim u Ustavnom zakonu od novembra 1995., godine.

Pošto će referendum vjerovatno stvoriti ozbiljnu krizu, Međunarodna zajednica treba spriječiti referendum i sankcionisati svakoga onog ko insistira na njegovom provođenju.

Visoki predstavnik Valentin Inzko,treba primijeniti Bonske ovlasti i smijeniti odmah sve one koji su smetnja Dejtonskom mirovnom ugovoru. Nije mu potrebno nikakvo dodatno ovlaštenje od PIC-a jer su mu sve ovlasti date Dejtonskim mirovnim ugovorom.

Bosanski građani mogu zaustaviti referendum organizujući danonoćne masovne mirne proteste ispred Američke ambasade jer je Amerika najodgovornija za implementaciju Mirnovog ugovora te je jedina koja bi mogla učiniti puno više od samog PIC-a. Pozivam građane Bosne i Hercegovine da se organizuju i da protestuju ispred Američke ambasade sve dok bude potrebno i dok se referendum ne zaustavi, te dok se oni koji su smetnja provođenju mirovnog procesa ne smijenu i ne sankcionišu.

DODATAK:

S obzirom da je jedan broj čitatelja u ovom javnom očitovanju na temu referendumu prepoznao izvjesnu kontradiktornost u stavovima Francisa Boylea, zamoljen sam od strane Dženane Delić, koja je obavila razgovor s njim, da prenesem njeno tumačenje Boyleovog stava vezano za njegov poziv za proteste pred Američkom ambasadom u BiH koji, po njenom mišljenju, ne bi bili u funkciji očuvanja Dejtonskog sporazuma, već kao preventive sprječavanja eventualnih sukoba i nastavka rata u BiH. Također je zamolila da prezentiram e-mail Boyla upućen njoj vezano za ovu temu.

Evo tog e-maila u originalu, znači na engleskom:

Summary of Comments by Professor Boyle On The Referendum In RS
 
The referendum has brought about a very serious crisis for Dayton Peace Accords, Bosnia and Herzegovina, and peace in the region.
The referendum is aimed at overriding the Constitutional Court’s decision which is final and binding. It invalidates the Constitutional Court as an institution which forms part of the Dayton Constitution.
The referendum which in essence is a step forward towards the RS secession (which is impossible according to Dayton Peace Accords) will void Dayton Peace Accords.
In the situation where Dayton Peace Accords is voided the provision in the Constitutional Law passed in November 1995., prior to the Peace agreement being signed applies meaning the RBiH Constitution gets reinstated in the entire country.
Bakir Izetbegovic, President of the Presidency can formally declare the Peace agreement void, and proclaim the reinstatement of the RBiH Constitution without taking any legal action as he is entitled to do is by the provisions made in the Constitutional law of November 1995.
As the referendum is likely to create a serious crisis the International community should stop the referendum, and sanction those wanting to pursue it.
Valentin Inzko, High Representative, should use his Bonn powers to dismiss immediately all those who are an obstacle to Dayton Peace Accords. He is not required to seek any further authority from the PIC as those powers had been given to him by Dayton Peace Accords.
Bosnians can also stop the referendum by staging mass peaceful protests around the clock before the US Embassy as they are the most responsible for implementation of the Peace Agreement, and are the only ones who could do much more than the PIC all together. I’d invite Bosnians to get organize and to protest  peacefully  before the US Embassy for as long as it is necessary until the referendum is stopped and those being on obstacle to the process of peace implementation are dismissed and sanctioned.
FAB (Francis Anthony Boyle, op. B.G.)
komentara
 1. Ne mere i jare i pare – ili što bi rekli Englezi – “You cannot have it both ways.”

  Ne može se tražiti proglašenje RBIH na osnovu prava, a u isto vrijeme tražiti da se demonstrira pred amaričkom Ambasadom da bi se spasio dayton i RS. Ako terba negdje demonstrirati, onda je to pred Bakirovim pendžerima uz podjećanje na naše neotuđivo pravo na RBiH.

  U prvoj ulozi u ovom tekstu prof. Boyle se predstavlja kao pravnik, u drugoj kao političar. Takvih – od Bakira pa niže i više – imamo za izvoz. Nama terbaju pravnici!

  Naše najveće oružje je pravo i to pravo na RBiH, a ne ielgalni Dayton.

  To i još mnogo toga u vezi s tim rekao sam u prepisci prof. Boyleu – razmjeni e-mailova koja je upravo završena. Svako je ostao na svojoj poziciji.

  I ja sam na svome Blogu jutros objavio isti tekst, sa sličnim naslovom. Da imam imalo novinarske žice, drugi dio razgovora s Boyleom koji je vodila Dženana Delić, ne bih objavio. Jer, prvi i drugi dio su kontradiktorni.

  • bedrudingusic kaže:

   Slažem se sa Ibrahimovim suštinskim dijelom komentara jer zaista jesu u kontradikciji Boyle-ova teza o automatskom poništenju Dejtonskog sporazuma i vraćanja na snagu Ustava R BiH na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, s jedne strane i njegov poziv za demonstracije pred Američkom ambasadom, s druge, što nije ništa drugo do čuvanje Dejtonskog sporazuma. Objavio sam cjelovit tekst poštujući autorska prava i Dženane Dečić i njenog sugovornika, a to što su neki dijelovi kontradiktorni govori o onome ko je tako nešto izgovorio i dao nama priliku da to uočimo te se kritički osvrnemo na tu kontradikciju.

 2. Esad Jaganjac kaže:

  Mislim da je Dzenana pogresno prenjela Boyle-ove rijeci. Uopste nije moguce da tako iskusan advokat kakav je Boyle udje u kontraverzu saopstavajuci u jednoj recenici da referendum znaci povratak RBH a u drugoj savjet gradjanima RBH da protestvuju dok se referendum ne ponisti. Sta to znaci, da protestvuju spasavajuci Dejton i RS-nemoguce!!!!, znajuci dosadasnji stav uvazenog prof. Boylea koji je milio Aliju da mu dozvoli da pro-bono ponisti RS na ICJ.

 3. Adnan Koljindar kaže:

  Ko da je upravo izaso iz “Inicijative za ocuvanje i postovanje Daytonskog sporazuma”, Osovina Tokic-Mahmutovic-Ceric. Ovo je dvojnik dr. Bojla, do podne vako -od podne nako.

 4. Medjunarodna zajednica je principijelna po pitanju referenduma: mogu se održavati ali nisu obavezujući, tojest nemaju ustavno-pravnu vrijednost. Tako ni Dodikov referendum nema nikakve veze sa ustavno-pravnim poretkom niti je daytonskim sporazumom određeno da neki referendum može da mijenja ustavno-pravni poredak. Radi se čisto o političkom predizbornom manevru i efektu kojeg želi da ostavari Dodik, a po svemu sudeći to ide na ruku i Izetbegoviću i Čoviću i nije isključeno da je to njihova zajednička tajna predizborna strategija već često viđena na ovim prostorima. Uspješna taktika “divide et impere” se samo nastavlja. Pitanje je samo kad će narod već jednom shvatiti to njihovo “zakuhavanje” u cilju “da se budala ne sjeti”. Boyle je sasvim u pravu jer Amerika može lako da presiječe taj gordijev čvor, ali neće zbog svojih vjernih saveznika Britanije i Francuske koji već u kontinuitetu dvjesto godina rade iz vlastitih svjetskih strateških interesa na stvaranju Srboslavije. Dakle jedina šansa za Bosnu jeste OPŠTI NARODNI BUNT na kojeg indirektno Boyle u više navrata stavlja akcenat , ali kao pravnik medjunarodne reputacije sasvim normalno ne želi eksplicitno da to izgovori jer očekuje da to treba da uradi sam bosanski narod. On je oduvijek bio spreman da medjunarodno pravno kao advokat brani takvu soluciju i to stalno ponavlja. Mislim da su njegovi pravni napuci veoma tačni i precizni jer govore upravo kako OPŠTI NARODNI BUNT u datim okolnostima je pravno legitiman, odbranjiv ali i perspektivan u smislu povratka na Ustav Republike BiH.

 5. Dženana Delić je tačno prenijela Boyle-ove riječi. Tu nema nikakve sumnje. Ona je odličan znalac engleskog jezika, vrlo je oprezna u istupu u javnosti, a sa profesorom Boylom je u kontaktu svaki dan. Sa milijun posto garantiram da je njen tekst autentična verzija Boyleovih stavova. Za to postoje nepobitni dokazi – korespodencija putem e-mailova sa prof. Boyleom koju sam imao jučer. Prof Boyle se u ovom sumarumu razgovora sa gospođom Delić pokazao u prvom dijelu teksta kao pravnik, a u drugom dijelu kao političar tipa Bakira Izetbegovića. To je istina tvrda kao grad. I to sam mu rekao. I što je još gore, on tvrdi da je to najbolji savjet koji je mogao dati – dakle – on bi i jare i pare – i Dayton i RBiH! (sic!)
  Čudno je kako sebi pojedinci, inače ljubitelji dijaloga s četnicima, falsifikatori i kradljivci tuđih ideja poput osobe koja se predstavlja kao Jaganjac, uzimaju za pravo da ofrlje cijene nečiji rad i javno dvode u sumnju djelovanje časnih osoba poput gospođe Delić. To je degutantno u nedopustivo. Umjesto javno iznesenih sumnji u gospođu Delić, Jaganjac se je mogao lično obratiti prof. Boylu i priuptati ga da li je tačno ili nije što je izjavio, skočiti – pa uzviknuti: Hop!

  • Esad Jaganjac kaže:

   Zahvaljujem se gospodinhu Halilovicu na komplimentu koji mi upucuje cijelo vrijeme otkako sam medju prvima osnovao portal Republikabih.net i pokrenuo ideju vracanja Ustava Republike BH, cak i putem peticije i putem portala i putem Facebook-a davno prije nego sto je gospodin Halilovic uz moju pomoc osnovao svoju grupu. Naravno ja sam tu grupu prepustio njemu jer je poceo banirati sve redom, brisati sve redom, ponasati se kao mali Staljin, sto nikako nije odrzavalo duh demokratije drzave i Ustava koji smo htjeli povratiti. Nakon mog napustanja krenule su salve optuzbi, najnize strasti koje su daleko ispod mog nivoa tako da nisam imao potrebe da reagujem. On time govori o sebi, svojoj niskoj kulturi na nivou Krzlar Age, okupatora Bosne, koga on toliko puta citira. No nema problema, sto su optuzbe takve osobe cesce i jace, moja reputacija je sve veca i bolja. Selam ces Ibrhime Krzlar Agi, Fatihu II i Erdoganu, to nisu moji sunarodnjaci vec okupatori Bosne kao i svi cetnici, ustase, cetobalije, turkobalije, krobalije koji uspjesno ruse nasu Jednu jedinu, izmedju ostalih zahvaljujuci i tvojoj (ne)pameti i ponasanju.

 6. I još jedna ispravka za Jaganjčeve navode; Nije prof. Boyle molio Aliju, nego se nudio Tihiću da ukine RS, što je ovaj odbio. I za to posjedujem pismeni dokaz. Alija je prethodno otpustio Boyla na inzistiranje Engelske koja je ucijenila Aliju i RBiH zaustavljanjem isporuke humanitarne pomoći ako RBiH na čelu sa Boyleom bude inzistirala na Tužbi protiv UK na Svjetskom sudu za suučesništvo u gencocidu. Boyle je zadržao pravo da aktivira tu tužbu kad god se stvore uvjeti za to, ali to se ne može postići politikom B. Izetbegovića koja čuva Dayton, dok prof. Boyle poziva građane da protestiraju pred USA Ambasadom kako bi Amerika sačuvala Dayton. Ne treba nam Amerika kod Bakira, a Boga mi i kod Boyla. Očuvanje Daytona je neupitno! I sa pravne strane prof. Boylea.

 7. Adnan Koljindar kaže:

  Ima jedna ekspresija u nasem prokletijskom govoru i glasi: naslonih se na truhli plot (ogradu). Koliko ja znam medjunarodna zajednica, tj. zajednica naroda ne postoji nego UN, zajednica drzava nacija koje cine savez clanica drzava. Koje najcesce imaju razlicite a i suprostavljene interese. Internacionalno pravo se postuje i koristi onoliko koliko najacim clanicama odgovara. Drugo, takav narod o kojem govori dr. Bojl a koji bi trebao danonocno protestvovati protiv nepravde i krsenja internacionalnog prava u BiH ne postoji. Takvog naroda je bilo mnogo vise u BiH tokom 90ih … U tom prijedlogu fali osnovni gradjevinski materijal – svjestan i odgovoran narod. Ne racunajuci grupe i pojedince cyber-mreza populacije. Zato je jedini adut protiv Republice smrtske ustrajavanje na nelegitimnosti i nelegalnosti Daytonskog nesporazuma. Od pite se prave go….ali se od go… pita ne pravi, kaze stara bosanska mudrost. Daytonski nesporazum je klopka iz koje BiH ne moze nikad profunkcionisati kao drzava.

 8. Adnan Koljindar kaže:

  Termin narod sam koristio u starijem znacenju, kao stanovnici jedne zemlje, sto bi po novom znacilo gradjani, drzavljani jedne drzave.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s