Međunarodnjaci išli na noge Dodiku i pozvali ga da otkaže referendum, umjesto da su mu odmah uveli sankcije i primjenili bonske ovlasti – TUGO MOJA !

Posted: 8. Septembra 2016. in Intervjui
sastanak_1
Priča o referendumu svakim danom dobija na intenzitetu, njome se bave mnogi, ali niko, barem od službenih faca, bilo međunarodnih a pogotovo domaćih, a pogotovo “prvi u Bošnjaka” ne povlači pravi potez kako bi zaustavili prvi probni balon beogradskog kurira iz Bosanskog Aleksandrovca kod Laktaša ka konačnom rušenju Države. Jedna vijest pretiče drugu, a one su takve da nisu za svačiju probavu. Jedna od njih je, svakako, i današnji odlazak na noge Dodiku ambasadora Francuske, Italije i Velike Britanije (članice PIC-a), a s njima su bili i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, zamjenik njemačkog ambasadora te šef ureda Ambasade SAD u Banja Luci.
 
Oni ga pozvali da odustane, ponižavajući se, on ih sikterisao, onako seljački
 
Pa to je da ti pamet stane. Ako je i od diplomata, previše je. Išli su na noge onome ko gotovo svakodnevno primitivno vrijeđa predstavnike međunarodne zajednice i ko, ne od jučer, brutalno nasrće na Ustav BiH, a oni su, baš gore spomenuti, kao zaduženi da ga čuvaju. Pozvali su ga da odustane, maltene trgovali s njim, jer kako drukčije objasniti njihovo pitanje anamo njemu tipa: “Pod kojim uvjetima bi odustao od referenduma…?” Pa to je dno dna evropske i svjetske politike koju takvi predstavljaju u našoj zemlji. Naravno, oni nisu išli u Banja Luku bez znanja i stavova svojih vlada, pa je time ova političko-diplomatsko-trgovačka lakrdija utoliko tužnija. I opasnija po BiH. Jer, ako su mu već išli, jedini politički i pravno utemeljen potez bi bio da su mu saopćili da mu, s obzirom da nasrće na Ustav zemlje kojeg su oni kao čuvari, uvode ekonomske sankcije. Onda bi kurir Mile minut nakon tog sastanka išao po svoje novo mišljenje u Beograd. Ovako, ovo me neodoljivo podsjeća na vrijeme kada je ratni zločinac Karadžić vezao za bukve pripadnike UNPROFOR-a, jer Dodik radi slično, samo u drugim okolnostima i drugim metodama ponižava međunarodnu zajednicu.
 
Francis Boyle bi dao pravno tumačenje nekoj bh. televiziji, ali one nemaju interesa za njegovu priču i stavove
 
Francis Boyle, taj poznati profesor međunarodnog prava ali i osvjedočeni prijatelj BiH je iznio svoje stavove u razgovoru sa našom Dženanom Delić i ovaj autor ih je objavio. Objavili su još neki na društvenim mrežama. Međutim, u istom tom razgovoru Boyle je izrazio želju da govori za neku od bh. televizija, dakle mnogo moćnijih i respektabilnijih medija od društvenih mreža. I, pokušalo se nekima od njih preporučiti spremnog Boylea da govori o ovoj temi koja je ozbiljnija nego što to mnogi misle, ali nije bilo interesa da se s takvim čovjekom razgovara na temu referenduma, mogućim posljedicama po opstojnost BiH, te potezima koje bi mogli učiniti neki što stoluju u tom Sarajevu. Kako to drukčije tumačiti nego da je riječ o režimskim tv. kućama – dosljednim čuvarima ilegalnog Dejtonskog ustava, odnosno čuvarima Republike srpske. Hipotetički, gotovo da sam 100% siguran da Srbi, bilo u Banja Luci ili u Beogradu, svejedno, jer to je ista politička kuhinja, imaju pravne adute kakve mi – probosanski orijenirani građani BiH imamo, te da imaju Boylea, taj bi bio gost na njihovim najgledanijim televizijama svaki dan, a odlikovali bi ga već ordenom Nemanjića.
 
Bakir po Ustavnom zakonu može, ali neće…
 

Boyle je jasno i  nedvosmisleno objasnio da “…referendum, koji je u suštini korak ka otcjepljenju RS (što je prema Dejtonskom ugovoru nemoguće), poništit će Dejtonski sporazum, a u situacji kada je Dejtonski sporazum poništen, primjenjuju se odredbe koje postoje u Ustavnom zakonu a donesene su u novembru 1995., prije nego što je potpisan Mirovni sporazum, što znači da se na snagu vraća Ustav RBiH na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva, može formalno objaviti da je Mirovni sporazum poništen i proglasiti ponovno uspostavljanje Ustava RBiH bez ikakve pravne procedure, pošto na to ima pravo u skladu sa odredbama sadržanim u Ustavnom zakonu od novembra 1995., godine….”Da, on to može ali i ptice na grani znaju da neće prstom mrdnuti da to učini. Umjesto toga, on i dalje mrmlja kako “vjeruje da se referendum neće održati…”, dalje popušta Čoviću kao u slučaju pristanka  da Ivan Šušnjar, vlasnik i kolumnista hercegovačkog portala Poskok.info, bude predložen za generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Čikagu, što su SAD odbile jer je  grupa bh. intelektualaca potpisala prije godinu dana peticiju i tražila od američke ambasade u BiH da Šušnjaru uskrati gostoprimstvo, jer je dotični, kako su naveli potpisnici peticije, kao vlasnik i urednik internetskog portala Poskok.info, već godinama davao “nemjerljiv doprinos raspirivanju šovinizma, međunacionalne netrpeljivosti i ksenofobije u BiH”. I umjesto da preispita svoju odluku, kolektivni šef države tog “Čovićevog dilera mržnje” (po Štefici Galić) nagrađuje šaljući ga na ambasadorsku poziciju u Češku Republiku. Još se čeka agreman iz Praga. Dakle, i na to je Bakir pristao, ali zato ne pada mu napamet da zaštiti Državu u situaciji kada je ona potkopana iz temelja i kada joj objektivno prijete veći belaji do konačnog nestanka. Jer, ako ovo Dodiku prođe, slijedeći referendum će biti za ukidanje nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH na teritoriju Rs-a, a poslije toga konačni esker u bh. tabut – referendum o otcjepljenju. Tugo moja!

Bedrudin GUŠIĆ

SAM_4070

 

 

 

 

komentara
  1. Prof Boyle ovog puta nastupa po onoj narodnoj – I jare i pare! Ne može i Dayton i RBiH u isto vrijeme. Jedno drugo isključuje. Amerikanci imaju izreku – You cannot have it both ways. Boyle se mora opredijeliti, inače bolje je da se ne pojavljuje u javnosti na gornju temu. Nama treba pravo, a ne Bakirova politika.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s