Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu: JEDNOSTRANO KRŠENJE DAYTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA STAVLJA GA U STRANU I TADA PO MEĐUNARODNOM PRAVU STUPA NA SNAGU USTAV KOJI JE BIO NA SNAZI PRIJE RATA U BiH, A TO JE USTAV REPUBLIKE BiH

Posted: 5. Septembra 2016. in Intervjui

amer-jerlagic-2

Prije svega smatram da se radi o činu koji neće priznati ama baš niko, ali ga se mora spriječiti. To će biti djelo koje su mogli napraviti i u kafani, jer neće imati adekvatne spiskove ovjerene od državnih institucija. Sve će to biti cirkus u režiji Dodika. Ukoliko se Dodik odluči da ga provede, očekujem reakciju državnog tužilaštva, pa čak i neku naknadnu reakciju OHR-a…..Ako se odluče za taj kurs, moraju biti svjesni i posljedica koje mogu nastati. Jednostrano kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma, stavlja ga u stranu i tada po međunarodnom pravu stupa na snagu Ustav koji je bio na snazi prije rata u BiH, a to je Ustav Republike BiH….. Podsjećam, ”aksiomi” se ne dokazuju, pa tako i odluke Ustavnog suda. One se primjenjuju. Referendum i kada bi se desio, svakako neće biti priznat nigdje, ali se sa njim ulazi u ”jednosmjernu ulicu”…..Retorika između zvaničnog Zagreba i Beograda nikada nije bila na nižem nivou nego ovih posljednjih sedmica. Čović je samo jedan od tih aktera…..Ali bez obzira na svu priču oko referenduma, smatram da je Izetbegovićeva velika pogreška odlazak na noge Dodiku i razgovori sa politički mrtvim čovjekom o Mehanizmu koordinacije i političko oživljavanje Dodika…..Beograd zna da je u Daytonu zaustavljen rat i da su stvorene dvije administrativne jedinice, dva entiteta kao sastavni dio BiH, a ne da je BiH nastala spajanjem dva entiteta kako to želi i voli reći Dodik. On na silu i lažima želi nametnuti prijeratno postojanje ”Republike Srpske” kako bi ispalo da je post-daytonska BiH nastala spajanjem dva entiteta, a ne kao nasljednica Republike Bosne i Hercegovine. (Ustav BiH – kontinuitet)….. Nije isključeno da se, ukoliko se bude insistiralo na provođenju referenduma i desi neki incident sa posljedicama o kojima sada ne bih špekulisao. Smatram da je svakom normalnom čovjeku, a pogotovo nama koji smo preživjeli rat sa svim njegovim strahotama bilo koja priča o ratu korak unazad od stotine hiljada milja. Nadam se da će razum prevladati i usijane glave otići u stranu…..Naravno da sam za takvu ideju sve bosanskog fronta. BiH će ostati cjelovita, jedinstvena, nedjeljiva i suverena država ma koliko bilo ideja za podrivanje njene suverenosti i cjelovitosti…..Očekujemo rezultat bolji od rezultata iz 2012. godine kada nismo dobili niti jednog načelnika. Naš cilj na ovim izborima je 4 do 5 načelnika što direktno Stranke za BiH ili ujedinjeni oko nezavisnog kandidata…..Dragi građani, ukoliko želite promjene ovih političkih struktura koje 26 godina vladaju pojedinim gradovima i općinama izađite na izbore, glasajte za Stranku za BiH i donesite promjene…..

Gospodine Jerlagiću! 22. augusta ste uputili pismo OHR-u i PIC-u tražeći primjenu bonskih ovlasti zbog “kršenja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i nepoštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma…” od strane Dodika i društva, a vezano za referendum u manjem entitetu zakazan za 25. septembar ove godine. Podsjećam da je te ovlasti već primjenio zamjenik Visokog predstavnika u Distriktu Brčko. Očekujete li, onda, da će i gospodin Inzko postupiti kao njegov zamjenik, odnosno da će biti udovoljeno Vašem zahtjevu?

JERLAGIĆ: Već odavno smo svjedoci da Visoki predstavnik ne povlači krupne i odlučne poteze i da hoda kao po šampiti. Do juče smo mogli vidjeti primjenu bonskih ovlasti i za bezbolnije povrede prava i ustavnog poretka u BiH. U ovom slučaju se radi o eklatantnoj povredi ustavnog poretka i najmanje što bih očekivao je primjena bonskih ovlasti i smjene svih odgovornih u entitetu RS za donošenje odluke o referendumu 25.09.2016. Naravno, očekujem da državno tužilaštvo i SIPA odrade svoj posao i kazne vinovnike napada na Ustav BiH.

Dijele nas tri sedmice od datuma za koji je referendum zakazan i postoje dva scenarija: da će se ipak održati ili da se neće održati. Šta ako se održi? Ko je tada na potezu?

JERLAGIĆ: Prije svega smatram da se radi o činu koji neće priznati ama baš niko, ali ga se mora spriječiti. To će biti djelo koje su mogli napraviti i u kafani, jer neće imati adekvatne spiskove ovjerene od državnih institucija. Sve će to biti cirkus u režiji Dodika. Ukoliko se Dodik odluči da ga provede, očekujem reakciju državnog tužilaštva, pa čak i neku naknadnu reakciju OHR-a.

Dejtonski ustav je već napušten od strane Dodika i društva. Treba li proglasiti tu međunarodno-pravnu činjenicu takvom, kojom, da se razumijeno, nema onda ni Republike srpske, te ko to, eventualno treba da učini?

JERLAGIĆ: Po meni još nije napušten, ali oni su kurs zauzeli. Ako se odluče za taj kurs, moraju biti svjesni i posljedica koje mogu nastati. Jednostrano kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma, stavlja ga u stranu i tada po međunarodnom pravu stupa na snagu Ustav koji je bio na snazi prije rata u BiH, a to je Ustav Republike BiH. Toga su svjesni u Srbiji, a Srbija je supotpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma (kao pravna nasljednica SRJ) i svjesna je odgovornosti njegovog jednostranog kršenja. Otuda onako rezerviran stav gospodina Nikolića i gospodina Vučića.

Naše najjače oružje je pravo. Dakle, je li krajnje vrijeme da se koristimo tim oružjem kroz državni Parlament, umjesto da kronično očekujemo da će nas neki stranci zaštiti od rušitelja BiH i njenog ustavnog poretka? Zar ne možemo u Parlamentu reći da “ne priznamo rezultate neustavnog referenduma u Rs-u”, ako se on održi i niko na svijetu nam nema pravo tako nešto osporiti?

JERLAGIĆ: Smatram da Parlament nema potrebe da raspravlja o nečemu što je Ustavni sud BiH kao najveća pravna instanca presudio. Svaka rasprava u Parlamentu BiH na tu temu derogira Ustavni sud BiH i njegove odluke. Upravo bi Dodik i htio da se o tome politički raspravlja, jer on ne želi primjenu odluka Ustavnog suda. On bi htio da politizira ono što je pravni i ustavni fakt. Podsjećam, ”aksiomi” se ne dokazuju, pa tako i odluke Ustavnog suda. One se primjenjuju. Referendum i kada bi se desio, svakako neće biti priznat nigdje, ali se sa njim ulazi u ”jednosmjernu ulicu”.

Kako komentirate aktivnosti Dragana Čovića u posljednje vrijeme, pri čemu prvenstveno mislim na njegovo pismo Inzku kojim je tražio III entitet, te njegov susret s Vučićem u Beogradu neposredno nakon susreta srbijanskog premijera i predsjednika sa Dodikom i drugima liderima srpskih političkih stranaka iz BiH? Ovo mi liči na koordinirano djelovanje njihovih prethodnika – Miloševića, Bobana i Karadžića iz ranih 90-tih, zar ne?

JERLAGIĆ: Nažalost sve se ovo dešava pred lokalne izbore i lideri nacionalnih stranaka su kao nikada do sada podigli ljestvicu vraćanja na dijaloge iz ranih ”devedesetih”. On to ne čini slučajno, nego koordinirano sa svim dešavanjima u BiH i regionu. Podsjetimo da su izbori i u Republici Hrvatskoj 11.09.2016. i da je sve to dio tog folklora. Retorika između zvaničnog Zagreba i Beograda nikada nije bila na nižem nivou nego ovih posljednjih sedmica. Čović je samo jedan od tih aktera.

Kako se u svemu ovome snalazi predsjednik SDA, podnosilac apelacije za ocjenu ustavnosti 9. januara kao Dana Rs-a? Kako komentirate njegovu izjavu od prije dva dana za TV-1 da “bh. Srbi imaju pravo na referendum…”?

JERLAGIĆ: Nisam čuo, ni vidio tu izjavu. Ali bez obzira na svu priču oko referenduma, smatram da je Izetbegovićeva velika pogreška odlazak na noge Dodiku i razgovori sa politički mrtvim čovjekom o Mehanizmu koordinacije i političko oživljavanje Dodika. Zar se nije moglo sačekati par sedmica sa Mehanizmom kordinacije, do poslije izbora i onda sa političkim gubitnikom razgovarati o uslovima iz Mehanizma koordinacije?!? Ovako su Izetbegović zbog Mehanizma koordinacije, a Ivanić i Bosić zbog prihvatanja utakmice o neustavnom referendumu, Dodika doveli u vrh popularnosti i praktično svi, za čovjeka koji je uništio privredu entita RS, uništio privatne banke u tom entitetu, pa čak i onu koja nosi naziv po tom entitetu i bio u ”slobodnom padu”, besplatno rade kampanju za njega.

Kako komentirate nedavni zvanični stav službenog Beograda po pitanju referenduma?

amer jerlagicJERLAGIĆ: Službeni Beograd je svjestan da je Republika Srbija pravna nasljednica SR Jugoslavije koja je bila potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma i strana u postupku zadužena da provodi i čuva Daytonski mirovni sporazum. Beograd je svjestan da su Dodikove aktivnosti oko referenduma protiv ustavne, da te aktivnosti prave ambijent jednostranog nepoštivanja Daytonskog mirovnog sporazuma i da je prevelika odgovornost onog koji se jeftino i slatkorječivo prodaje narodu kao posljednja slamka spasa, bez obzira na cijenu tog čina. Beograd vrlo dobro zna da je tog famoznog 09.01.1992. godine bila sjednica petog svesrpskog sabora i da tada nije postojala nikakva ”Republika Srpska”, nego jedino Republika Bosna i Hercegovina. Beograd vrlo dobro zna sa kim se razdruživao oko sukcesione  imovine bivše SFRJ. Ni sa kakvom ”Republikom Srpskom”, nego sa Bosnom i Hercegovinom. Beograd zna da je u Daytonu zaustavljen rat i da su stvorene dvije administrativne jedinice, dva entiteta kao sastavni dio BiH, a ne da je BiH nastala spajanjem dva entiteta kako to želi i voli reći Dodik. On na silu i lažima želi nametnuti prijeratno postojanje ”Republike Srpske” kako bi ispalo da je post-daytonska BiH nastala spajanjem dva entiteta, a ne kao nasljednica Republike Bosne i Hercegovine. (Ustav BiH – kontinuitet). Istina je bolna za one koji ne vole BiH i na strani onih koji poštuju i cijene međunarodno pravo. Otuda distanca Beograda zbog njegovih budućih odnosa sa EU, Njemačkom, pa čak bih rekao i sa USA.

Međutim, sve češće se u bh. javnosti spominju i neki crnji scenariji od ove halabuke o referendumu i posljedica njegovog eventualnog održavanja. Ljudi se boje novog rata! Ima li realne osnove za bilo koji oblik oružanih sukoba-incidenata u našoj zemlji, odnosno ima li razloga za takav za strah?

JERLAGIĆ: Oni koji po svaku cijenu čuvaju svoju vlast i plaše se hapsa spremni su ići čak i tako daleko kako bi postali neki ”kvazi junaci”. Forsiranje neustavnog referenduma je guranje prsta u oko cjelokupnoj međunarodnoj javnosti. Dodik je ostavljen sam na vjetrometini uz jedinu pomoć Rusije koja preko svog ambasadora u BiH podgrijava atmosferu. Nije isključeno da se, ukoliko se bude insistiralo na provođenju referenduma i desi neki incident sa posljedicama o kojima sada ne bih špekulisao. Smatram da je svakom normalnom čovjeku, a pogotovo nama koji smo preživjeli rat sa svim njegovim strahotama bilo koja priča o ratu korak unazad od stotine hiljada milja. Nadam se da će razum prevladati i usijane glave otići u stranu.

Nije li došao trenutak za formiranje jednog svebosansko-hercegovačkog fronta, sastavljenog od političkih stranaka, intelekualaca, javnih djelatnika, građana kada bi se, po meni, efikasnije djelovalo i prema unutra i prema vani u odbrani ustavnog poretka Države te njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta koji su očigledno, ne od jučer, ugroženi?

amer jerlagic-3JERLAGIĆ: Moram ovdje napomenuti da kada je Stranka za BiH vodila državu BiH na čelu sa Harisom Silajdžićem kao članom Predsjedništva BiH govorili smo o MAP-u, Sporazumu o saradnji i pridruživanju, velikim energetskim projektima vrijednim sedam milijardi KM. Rušili su nas iz zavisti i straha da ćemo ”vladati dvadeset godina” (strah Tihića i Lagumdžije). Bilo je sporadičnih prepucavanja sa Dodikom, ali nikada niko nije spominjao niti incidente, niti komflikte, a kamo li rat. Evo gdje su nas doveli ovi novi prvaci i lideri. Umjesto ulaska u EU, ovdje se prebrojavaju nacionalna krvna zrnca, ne priznaje se Popis, umjesto stvaranja integrirajućih državnih kompanija po Aneksu IX Daytonskog mirovnog sporazuma, jačanju prava i političke stabilnosti, mi svakodnevno slušamo priču o ugroženosti Hrvata, trećem entitetu, Dodikovom referendumu. Bez malo kao da su na sceni akteri iz ”devedestih”.

Naravno da sam za takvu ideju sve bosanskog fronta. BiH će ostati cjelovita, jedinstvena, nedjeljiva i suverena država ma koliko bilo ideja za podrivanje njene suverenosti i cjelovitosti.

Na samom kraju, kako teče predizborna kampanja Vaše stranke i kakve rezultate očekujete 2. oktobra? Imate li neku poruku za birače izvan BiH?

JERLAGIĆ: Stranka za BiH u ove izbore ulazi potpuno reformisana. Mi smo očistili svoju avliju i čista obraza i dlanova izlazimo pred građane. Na ovu predizbornu i nacionalističku retoriku odgovat ćemo kvalitetnim projektima, stvaranjem boljih uslova za život građana.

Očekujemo rezultat bolji od rezultata iz 2012. godine kada nismo dobili niti jednog načelnika. Naš cilj na ovim izborima je 4 do 5 načelnika što direktno Stranke za BiH ili ujedinjeni oko nezavisnog kandidata.

Naš slogan za ove izbore je ”Glasaj i promijeni” uz ”Like za BiH”. Kampanju smo usmjerili na onih preko 50 % većinom mladih građana koji ne izlaze na izbore i ne glasaju. Bez glasanja nema promjena. Ovih drugih 50 % građana što glasaju su ustvari u ”radnoj obavezi” toga dana jer većina njih su zaposleni po stranačkim i političkim podobnostima i to im je politički zadatak. Takođe i ”Like” je usmjeren prema mladima i kampanji putem društvenih mreža kao simbol nove generacije mladih ljudi.

Dragi građani, ukoliko želite promjene ovih političkih struktura koje 26 godina vladaju pojedinim gradovima i općinama izađite na izbore, glasajte za Stranku za BiH i donesite promjene.

Hvala Vam velika za ovaj razgovor.

JERLAGIĆ: Hvala i Vama na prilici da iskreno iznesem svoje stavove.

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (820)

vrbas-miso

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s