Nakon što je najpoznatiji bh. hafiz, Sulejman ef. Bugari tiho napustio Sarajevo i BiH, neko bi trebao da odgovori: ZAŠTO JE OTIŠAO I JE LI UČINJENO IŠTA DA GA SE ZADRŽI?

Posted: 2. Septembra 2016. in Intervjui
 
bugariSve se odigralo u nekoliko dana: i najava odlaska hafiza Sulejman ef. Bugarija U Podgoricu i realizacija te najave. Te vijesti su me zatekle u bolesničkoj postelji i nisam mogao odmah reagirati. Nije niti bitno, reakcija na činjenicu da su  Sarajevo i IZ BiH olahko dopustili (ovo je najblaža formulacija za ovu priču) da višedecenijski duhovni autoritet naše zemlje i njene prijestolnice tek tako, gotovo nečujno ode, nije nikada zakašnjela. Ali, nije ovdje primarna reakcija nekoga ko je poštovao lik i djelo hafiza Bugarija, u koje svakako spadam, nego mene žuljaju neka pitanja na koje neko treba dati kredibilan odgovor.
 
Nije se ni moglo očekivati od hafiza da javno kaže šta ga je pritiskalo pa je odlučio odstupiti
 
Čitali smo izjave hafiza nakon donošenja odluke o napuštanju IZ BiH i odlaska u IZ Crne Gore na funkciju savjetnika tamošnjeg reisa za da'vu (islamsko znanje), kao i izjave pri preseljenju prije par dana. Svi koji iole poznaju lik i djelo hafiza Bugarija nisu mogli niti očekivati da će reći javno šta ga je toliko pritislo da nakon višedecenijskog djelovanja u Sarajevu, napusti Vratnik, Sarajevo i BiH s kojima se bio toliko srastao da je bilo nemoguće ga zamisliti u nekoj drugoj sredini. Njegove izjave su u skladu sa njegovom duhovnom misijom i autoritetom kojeg je stekao ne samo u IZ BiH, nego i u bh. društvu inače. A rekao je, između ostaloga, da je to “Allahova odluka”, a ne njegova, da “čini hidžru…” Naravno da mi koji slijedimo islam vjerujemo da je to tako, ali se i u vrijeme hidžre posljednjeg Božijeg poslanika znalo zašto je čini, a u slučaju hafiza Bugarija mi ne znamo. Neko, međutim, osim hafiza Bugarija, također zna. Ili treba da zna i treba da javno kaže!
 
IZ BiH treba izići sa javnim saopćenjem u vezi odlaska hafiza Bugarija
 
Svjestan da će ovaj apel biti dočekan na nož od nekih nedobronamjernika koji, iz njima znanih razloga koji su najmanje islamski ne dopuštaju nikakav kritički odnos prema IZ BiH i njenim funkcionerima, ipak ću javno i opet krajnje dobronamjerno prozvati Rijaset IZ BiH i resu-l-ulemu IZ BiH da se javno odrede o razlozima zbog kojih je posljednjih godina najpoznatiji bh. hafiz, Sulejman ef. Bugari, napustio Sarajevo, odnosno BiH. I, posebno, šta je učinjeno da se otklone uzroci njegovog odlaska, odnosno da ga se zadrži. Jer, njegov odlazak iz naše zemlje je neprocjenjiv gubitak za IZ BiH i bh. društvo u cjelini. Za ovu drugu tvrdnju podastirem općepoznate činjenice da je uvaženi hafiz, osim što je djelovao u sistemu IZ BiH, pomagao svim ljudima u nevolji, ma ko da su, te kao takav bio omiljen među njima, pogotovo mladim. S druge strane, ne znam jesu li ovog trenutka svjesni muslimani Crne Gore i tamošnje društvo u cjelini kakvog su duhovnog dragulja dobili? Ako nisu, siguran sam da će to postati u vrlo skoro vrijeme.
 
Vrijeme do hafiza i poslije
 
Nisam baš pristalica velikih riječi, pogotovo ako nemaju čvrstu podlogu. Ali, pošto sam lično poznavao hafiza Bugarija, slušao njegova predavanja, bilo na tv., radiju, uživo u Bijeloj džamiji..,
SAM_1382
čitao njegove knjige, onda ima razloga da javno, ovdje i sada, predvidim da ništa više neće biti isto, ni na Vratniku (gore pogotovo), ni u Sarajevu niti u BiH, nakon što smo izgubili hafiza Sulejman ef. Bugarija. Smjelo predviđam da će se i na Vratniku, Sarajevu i većem dijelu BiH vrijeme mjeriti, ne po mandatima ovog ili onog reisu-l-uleme, nego do bh. misije časnog hafiza Sulejmana ef. Bugarija, te nakon prestanka te misije, odnosno njegovog napuštanja Bosne. Upravo zato što ništa neće biti isto kao za vrijeme dok je on fizički bio među nama.
 
I još nešto: u jednom sam svome feljtonu, nakon rušenja banjalučke Ferhadije, između ostalog napisao da će se Predrag Radić pamtiti kao gradonačelnik Banja Luke za vrijeme čijeg mandata je srušena Ferhadija, a sada, ne prejudicirajući bilo kakve sličnosti s ratnim banjalučkim gradonačelnikom, ali za jednu paralelu sasvim dovoljno, zapisujem da je IZ ostala bez svog najvećeg dragulja, hafiza Sulejmana ef. Bugarija, za vrijeme mandata reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića. Ne, ne optužujem nikoga, već samo konstatiram! Dugo su se mnogi kitili sintagmom da se “u Sarajevo dolazi, ali se iz Sarajeva ne odlazi…” Boga mi, evo i odlazi se. I to ne bilo ko!
 
Bedrudin GUŠIĆ
plitvice-ferhadija
komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    jarane Gusicu,tisi obar covjek ali nemoj nasjedati na necije pretvaranje,nemoj misliti da branim iz,ne nebranim onisu malo skrenuli sa puta i bogobojaznosti,jer im Cengic luta.i okrecega neka izetbegovicevceva valuta.a taj smutljivac Bugari je trebo davno da se izbaci iz te iz bih,pa neka ide u sumadiju nebitno.jer onje SUFIJSKI SEKTAS.NOVOTAR.ONTI I HOMEINIJA VELICA I ZENE SALJE GATARIMA SIHIRBAZIMA TOTIJE GUSICU SIRK CISTIU KOJI UPAA I NEUK NAROD KOJI NEZNA.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s