Kratak presjek aktuelne političko-ideološko-sigurnosne situacije u i oko BiH: OPET UZ MIRIS BARUTA !

Posted: 30. Avgusta 2016. in Intervjui
policija-vezba-713x350
Nemam pravo praviti se da ne vidim to što vidim, da ne čujem to što čujem, ili što ne čujem a treba da čujem. Nemam pravo na to ni kada sam na bolovanju. Pokušao sam za ovu temu pronaći nekog iole kompetentnog sugovornika iz BiH ili regiona, ali do sada nisam uspio. A vremena nema previše, čak nikako. Iako tu i tamo dižem svoj glas na aktuelnu bh. zbilju u nekim timskim nastupima, evo i jednog individualnog pogleda na stanje u Bosni i oko nje. Ili, bolje rečeno, krika žednog u pustinji pa makar me niko i neće čuti…
Beograd opet zvecka oružjem na Drini, Sarajevo poslovično šuti
Nedavna, navodno antiteroristička vježba policijskih snaga Srbije i Rs-a na jednom graničnom prijelazu na Drini, bez učešća granične policije i policijskih agencija susjedne države s lijeve strane te rijeke, jeste zapravo opasna poruka Bosni i Hercegovini iz Beograda i Banja Luke da može, ko god hoće, paradirati na njenoj granici, zveckati oružjem i glumiti da su oni – policija Republike Srbije i policija Rs-a jedna strana, a ostatak Bosne, izuzimajući cijelo vrijeme živuću Herceg-Bosnu (bit će o njoj opširnije u nastavku), druga. Naravno, fingirano je da su ta druga strana teroristi, za koje je zloupotrebljenja sintagma da nemaju granica, ali svako iole politički pismen će tu drugu stranu smatrati, zapravo, državom Bosnom i Hercegovinom, koju se provocira na njenoj granici. Nije nimalo slučajno da je za vježbu odabran baš ovaj, ionako napet politički trenutak, kako unutar Bosne i Hercegovine, tako i oko nje same.
 
Čak je u Parlamentu BiH poslanica SNSD-a Milica Marković javno rekla da se “Bošnjaci i trebaju plašiti vježbe policijskih snaga Srbije i Rs-a…” Dakle, izravna prijetnja jednog parlamentarca u državnom parlamentu narodu nad kojim je počinjen genocid 1992-1995!
 
S druge strane, da ova situacija neodoljivo podsjeća na početak 1992., ponovo se pobrinulo  “službeno Sarajevo”, bolje rečeno “prvi u Bošnjaka”, trenutno prvi među jednakima u Predsjedništvu BiH…, Sin od Oca.., Bakir Izetbegović. Dok mu Nikolić i Dodik zveckaju oružjem na granici, on, Izetbegović II, je imao preča posla – tamo negdje u Stambolu na Bosforu. I kada se vratio u Sarajevo, ponaša se kao da se ništa nije desilo, kao da ga se ne tiče. Šta je trebao učiniti? Pa, istog trenutka uputiti oštru notu Ambasadi Srbije u Sarajevu zbog međudržavnog skandala na Drini. Ali ne, on šuti. Njegova šutnja me neodoljivo podsjeća ne nečije riječi s kraja 1991. i početka 1992. da “rata neće biti..”
Nažalost, šuti i bh. intelektualna zajednica koja sve više postaje imaginacija toga pojma. Šuti, doduše, i narod!
Beogradski jastrebovi i ovoga puta u funkciji podrivanja suvereniteta BiH i lansiranja konstantnih prijetnji
I onomad (ranih 90-tih) je Beograd imao svoje jastrebove koji su svojim otrovnim govorima mržnje prema drugim narodima unutar SFRJ zapravo pripremali i Srbiju i njene susjede na rat koji će uslijediti potom. Ima ih i danas. Osim tog Vučića, tu su još i neizbježni igrači zaduženi za svakodnevne svađe sa komšijama – Ivica Dačić (Miloševićev učenik i nus-produkt) i Aleksandar Vulin. Gotovo ne prođe dan da se oni ne obruše na Hrvate ili Bošnjake. Doduše, u Hrvatskoj imaju partnere za taj nivo javne komunikacije (prije svega Milanovića), a iz Bosne se tu i tamo neko tek oglasi, kao naprimjer Denis Bećirević koji je jučer Vučiću javno poručio da se “ne ponaša kao premijer velike Srbije…” Kada se, naprimjer, desi provala i podmetnut požar u pravoslavnoj crkvi u Sarajevu, istoga dana taj Dačić, u funkciji ministra vanjskih poslova Srbije, se obruši na Sarajevo i na Bošnjake. Bez čekanja rezultata istrage sudi Sarajevu i Bošnjacima! Dan-dva nakon toga se utvrdi da je provalu i požar počinio Srbin, slika solidarnosti triju vjerskih zajednica u konkretnom slučaju u Sarajevu je obišla svijet, ali nije došla do Beograda, odnosno do Dačića, Vučića, Vulina….Ne, nema izvinjenja iz glavnog grada Srbije. Valja dalje situaciju u Bosni i prema Bosni držati napetom, u interesu podrške svemu onome što Milorad Dodik radi, a radi na destrukciji države Bosne i Hercegovine.
Čović i HR Herceg Bosna kao nekada Mate Boban u toj kombinaciji, a zapravo, za isti projekt
 
Zaista, kao jaje jajetu ovo sve podsjeća na početak 1992. S jedne strane imamo tog Dodika koji retorički i na djelu, po prijetnjama BiH, liči na Karadžića (čak ga je u nekim segmentima i nadmašio), a s druge strane imamo Čovića koji u jeku ove krize oko referenduma piše pismo Inzku tražeći sada javno III entitet. Dakle, sinhronizirano djeluju protiv BiH Banja Luka (uz svesrdnu podršku Beograda) i Mostar (zapadni) iza kojeg ne znam i koliko, eventualno, stoji i službeni Zagreb, ali ono što jeste očigledno je to da Čović nastavlja tamo gdje je Mate Boban stao, samo što ovoga puta djeluje iz zapadnog Mostara, a ne iz Gruda kao njegov ideološki prethodnik. Separatisti iz zapadne Hercegovine idu čak i korak dalje u zabijanju prsta u oko državi Bosni i Hercegovinu: obilježili su jučer 23. obljetnicu utemeljenja HR Herceg Bosne, dakle jedne zločinačke paradržavne tvorevine čiji su glavni igrači – Prlić i njih još petorica, u Hagu nepravomoćno osuđeni na ukupno 111 godina zatvora. Dakle, uspostavljanje takve tvorevine u BiH se danas javno i trijumfalno obilježava, a Sarajevo opet šuti. A ko šuti, znači, slaže se! Ne samo s činjenicom da se na teritoriju BiH obilježava ustanovljenje jednog zločinačkog i antidržavnog projekta, nego i s njenim kontinuiranim postojanjem svih ovih 23 godine.
 
Ima li odgovora na ove izazove?
 
Naravno da ima! Jedini logičan i pravno utemeljen odgovor jeste da se, s obzirom na sve ove antidejtonske radnje, Dejtonski ustav proglasi napuštenim od Dodika, Čovića i društva, a vrati na snagu derogirani Ustav RBiH. Ne, to nije parola, to je, jednostavno, PRAVO!  U interesu opstojnosti države BiH i mira u njoj! Ili će mira zaista ponovo nedostajati u našoj zemlji kada će Aleksandar Vučić imati priliku da ponovi svoju prijetnju iz ranih 90-tih da “za jednog ubijenog Srbina treba ubiti 100 Muslimana…” Naime, pobornik sam one da “vuk dlaku mijenja a ćud nikako…”
 
Bedrudin GUŠIĆ
vrbas-miso
komentara
 1. “Mushaf drži na dlanu
  kao Zejnul Abidin,
  a u rukavu mu hadnžar,
  pun otrova i jada.”

  Mevlana Dželaluddin Rumi
  (Mesnevija)

  Ovo je suština izdaje i obmane koju su nam priredili MM zloupotrebljavajući Din u političke stvhe kako bi stvorili veliku Srbiju na tlu Bosne gdje je nikad u povijesti nije bilo. Nadajmo se da će se naš narod najzad osvijestiti i shvatiti da nas dinastija Izetbegovića vodi u helač, kako nas Bošnjake, tako i državu Bosnu.

  Oni su se toliko izvještili u obmanama, da su haman obanđijali narod; stvorili su veliku armiju poslušnika koju plaćaju našim parama i kreditima MMF-a da bi im bila lojalna. Poklopili su sve institucije, potpuno ovladali medijima. Ovaldali su sudbinom države i našim sudbinama, sve obmanom i mimo mandata. Ni deseti dio svojih obećanja nisu ispunili, a lančane laži se nastavljaju.

  MM-IZ-SDA osovina je od gotovog (za sebe) napravila veresiju (za nas).

  Pokrali su – niko ne zna tačno koliko – ali najmanje deset milijardi eura namijenjenih obrani zemlje. Spriječili su ARBiH da oslobodi zemlju. Uništili su ekonomiju, čak i preduzeća koja su netaknuta dočekala kraj rata. Razbili su boračke i svake druge organizacije da bi lakše manipulirali s njima dajući im mrvice sa svoje bogate sofre.

  Ponižavaju nas na svaki mogući način ugošćavanjem raznih četničkoh vojvoda kako u Begovoj džamiji, Vijećnici, tako i u Srebrenci kojima odaju najviše državne počasti, isto kao i na otvaranju Ferhadije koju je ta politika srušila.

  Spomenuta osovina je pogazila Ustav RBiH što je teško krivično djelo veleizdaje. Mada na to nisu imali ustavna ovlaštenja, priznali su okupaciju pola države nakon genocida nakon što su zaustvaili slavnu nepobjedivu Armiju da uniže u Banju Luku i iziđe na Drinu.

  Pogazili su odluku građanski referednum iz 1992. kakav niko ne može više organizirati, niti tu volju građana nadvladiti, osim što to čini spomenuta osovina MM-SDA-IZ. Spriječili su izdvajanje Srebrenice iz RS, a sada kao da bi je izdvajali (sc!) Obmana do obmane. Milijarde para su pokrali na našoj tragediji, a na Sreberenici Bog zna koliko.

  Oni nas obmanjuju novim referdnumom za ukidanje RS, a istovremeno nam – u drugom rukavu – kako bi to rekao veliki Rumi – javno i neuvijeno podmeću neupitnost Daytona, treći entitet i Sarajevo kao distrikt, čak i kada je Dayton sagnjo u grobu. To je uništenje države na račun muslimanije u kojoj bi dinastija Izebegovića vladala, a Bekir postao šejh-ul-islam.

  Iako je Islam davno prije Fatiha pustio svoje korjene u Bosni, čak u Madžarskoj, obmanjuju nas kako je Islam došao jedino uz Fatiha. Što je još gore, oni javno lažu kako nam je Turska mati – poput Cerića. Bakir Izetvbegović laže da nam je Erdoan otac, ne znam je li njemu, pošto se nije se čulo da mu je pokojni ćaća bio hadum. Iz Turske su izvukli vreće para namijenjih obrani naše države i naših života, strapali novac na sigrna mjesta – podvalili i Turcima darodavcima i nama samima.

  Laže Erdogan kada kaže da ako neko dirne u Bošnjake, dirnuo je u Tursku.

  Turska nas je za zelenim stolom otpisala u Berlinu, nije hajala za naš katastrofalni položaj u SHS i Jugslavijama, otimačini musliamsnke zemlje i vakufa, a kada bi neki prognani Bošnjo stigao u Carigrad pa potražio smještaj, Turci su mu nerado davali stan, jer “Bošnjaci puno ribaju podove, pa oni brže gnjiju!”

  Ostavili su nas na cjedilu, a mogli su utjecati na NATO da nas makar malo zaštiti. Mogli su naogvoriti Aliju da ne prizna RS, da dopusti oslobđanje zemlje, da ne izadje državu i narod, na račun njihovh pajda Srba i velike Srbije. Ali – nisu. Mada Bošnjake na svaki način četnici diraju i unitavaju hama stoljeće i po Turci nisu ni mukajet.

  Kada je Erdoan ili neki vlastodržac u Turskoj digao glas protv Daytona koji je naša najveća katastrofa i targedija. Nisu čak ni jučer na sjednici PIC-a kada su glasali za opstanak Daytona i time RS i naš nestanak.

  Nas je Turska okupacija skupo stajala. Poslije gušđenja Pokreta za autonomiju Bosne Zmaja od Bosne poslali su nam ličko vlašče Omer Pašu Latasa (odrstao u mslimanskoj kući u Banjoj Luci) da Bosnu pohara i popljačka sa svojim askerima Arnautima. Iz džamije u mome Varcaru digli su čak i veliki skupcjeni perzijaner ćilim, a u gradu pričinili veliki jazuk i pustoš.

  Ono što je je gore, Latas je posjekao ne samo feudalce koje je krivio za Pokret, nego i svu državotvornu i naprednu inteligenciju, tako da se od tada nikad nismo osvijestili, a Bog zna hoćemo li prije nego što nas ne nestane.

  Osovina SDA-IZ-MM nema vizije Bosne kao države kakva je ona trajala hiljadu godina. Oni imaju viziju podaništva i velike Srbije i na tome udarnički rade. Njihovo najjče oružje je obmana, baš onako kako je to još u XII stoljeću formulirao veliki Rumi. (zahmetile, vidi početak ovog teksta, ponovo)

  Dodikov najavljeni referednum još je jedna velika propuštena prilika da se ukine ilegalni Dayton i vrati u život Ustav RBiH. Kada bi se iz Bosne čuo snažniji glas za to, onda bi međunarodna zajednica morala poslušati.

  Ovako, mi smo razoružani u svakom pogledu – i politički i duhovno i vjerski i vojno.

  Nismo državotvoran narod, nego džamijski koji u mnogim slučajevima ne zna proučiti ni El Fatihu, a najdraže mu se naroljati na Bajram.

  SDA nas je razoružala, – od ARBiH napravila je stranačku vojsku, a onda je pokojni Tihić i nju razoružao i metnuo na jednu hrpu kruške, jabuke i šljive. Malo ko od nas zna napaviti praćku, oplesti bacač kamenja, luk i strijelu; pušku, tenk i avion su vidjeli jedino u fimovima ili na nebesima. Čime se to možemo odurijeti moredno naoružanim regionalnim silama koje zveckaju tobože oružjem jedna prema drugoj,a ustvari se jagme za bosanski plijen. Jedni će udarti na nas da bi zaštitili Hrvate (sic!) drugi ugrožene Srbe (sic!) a sve će se slomiti preko naših leđa, što će plaho goditi Zapadu. Nagradiće ih i zato.

  Godiće ta kataklizma i Bakiru Izetbegoviću koji će nas gurnutiu helač, a on zdimiti Ocu u Tursku. Pare su već tam ili drugdje, ali sigurno – na sigurnom. Ono po Sarajvu i Poljinama je vrh ledenog brijega.

  Ono kako vidim stvari, one su više nego crne, ne toliko možda zbog naših ljutih i din-dušmana, nego zbog nas samih.

  Mi se uzdamo u milost naših nemolisrdnih dušmana, a ne u se i u svoje kljuse.

  Onaj ko bi trebao imati viziju, Bakir Izetbegović, jaše mrtvo kljuse koje se zove Dayton, a za jim nahrnula silna vojska sljedbenika, “hudih sijedih,” što bi za bilmeze rekao Bašeskija.

  Da imamo imalo pameti svi bi se digli i tražili od osovine MM-IZ-SDA da poštuje jedino važeći Ustav RBiH, Refernedum iz 1992., presude o genocdu i združenom zločinakom pogledu, pa pošto je još 1996. Dayton bio mrtav, a sad i sagnjo, na osnovu prava proklamovati RBiH. Ako neće, neka silaze sa političke scene. Ali ko će? Potkupili su inteligenciju, poklopili sve što diše.

  Jačeg oružja od prava nemamo, pa bujrum – uzmi ili ostavi.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s