Dva pisma dvojice banjalučkih džematlija-intelektualaca reisu Kavazoviću, bez odgovora

Posted: 11. Avgusta 2016. in Intervjui

Zamoljen sam od dvojice naših sugrađana, džematlija i intelektualaca, prof. dr. Mirze Bišćevića i dr. rer. soc. oec. Emira Karaselimovića da objavim ova dva pisma koja su još prošle godine uredno, putem protokola Rijaseta, uputili reisu Husein ef. Kavazoviću I članovima Rijaseta IZ BiH i na koja do danas nisu dobili odgovor.

mirza biscevicemir

           Dr. rer. soc. oec. Emir Karaselimović 

 

 

Prof. dr Mirza Bišćević

Pismo # 1    

 – Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Zelenih beretki 17

– Husein ef. Kavazović reis-ul-ulema

Kabinet Reisa, Isa-bega Isakovića 2

Predmet: Pretvaranje harema (vakufske parcele) u Banjaluci u građevinsko zemljište

Esselamu-allejkum uvaženi Reis ef. Kavazović i članovi Rijaseta,

Obraćamo Vam se kao rođeni Banjalučani i džematlije koji, iako trenutno živimo i radimo van svoga grada, često ga posjećujemo. Razlog ovog dopisa je uočena priprema terena za građevinske radove na vakufskoj zemlji u Kozarskoj ulici, u banjalučkom naselju Hiseta. Na ovoj parceli se nalazila Hadži-Babina džamija koja je srušena poslije II sv. rata, a ostao je harem sa bašlucima i ogradom od bodljikave žice. Prema članku iz Dnevnog avaza od 16.2.2015. na str. 10 (u prilogu) planirana je podjela harema na tri dijela, od kojeg bi „dio sa bašlucima ostao nedirnut“, na drugom- centralnom dijelu bi se napravila stambeno-poslovna zgrada, a na trećem Islamski školski centar!

Smatramo da je hvale vrijedno nastojanje Muftije banjalučkog da se općenito vakufska imovina koristi za dobrobit muslimana ali moramo iskazati svoj skepticizam prema ovom konkretnom projektu. Njime bi se još više izmijenila slika naselja Hiseta, a starosjediocima Banjaluke i povratnicima bi se poslala veoma loša poruka. U stvarnosti, prvi dio harema bi postao park stambeno-poslovne zgrade. Nadalje, izgradnja Islamskog školskog centra u današnjoj Banjaluci je pozitivna ideja, ali treba imati u vidu postojanje školske zgrade u vlasništvu Banjalučkog muftijstva, 700 metara dalje, bliže centru grada, Ulici Mirka Kovačevića (današnja zgrada Muftijstva uz džamiju Gazanferiju), gdje se uz minimalno ulaganje može pokrenuti rad Medrese u Banjaluci.

Žalosno je da nije bilo nikakve javne rasprave sa džematlijama o ovom pitanju, čime se ljudi stavljaju pred gotov čin. Ovakvu aktivnost džematlije shvataju i emocionalno, jer su tu ukopani njihovi predci. Ne želimo nagađati, niti bilo koga prozivati ali nažalost svjedoci smo ranijih štetnih ugovora između IZ Banjaluka i pojedinaca gdje je vakufska imovina izdata u bescijenje, sa velikom mogućnošću gubitka gruntovnog posjeda na duge staze.

O ovom problemu smo informisali g. Zajimovića, predsjednika Vakufskog ureda, a sada želimo upoznati i Vas, kako bi o ovom pitanju zauzeli odgovarajući stav. Stoga, tražimo u svoje, i ime drugih džematlija da se ovaj slučaj istraži, te da cijela procedura bude provedena transparentno i na dobrobit IZ BiH. Smatramo da bi Vaša reakcija dovela do vraćanja ovog slučaja u zakonske okvire, jer ne želimo da se u medijima institucije IZ BiH i Vakufa pojavljuju u negativnom kontekstu.

Molimo Allaha dž.š. da Vakuf uvijek bude simbol naše zrelosti, jedinstva i snage, a nikada slabljenja.

Mahsuz selam,

Prof. dr Mirza Bišćević

Dr. rer. soc. oec. Emir Karaselimović         


 

Pismo # 2        

– Husein ef. Kavazović, reis-ul-ulema

Kabinet Reisa, Isa-bega Isakovića 2

– Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Zelenih beretki 17

Uvaženi Reis ef. Kavazović,

ponovo Vam se obraćam obzirom da nije odgovoreno na prethodno preporučeno pismo  (u prilogu) koje smo Vam poslali 19.3.2015. u ime velikog broja zabrinutih banjalučkih džematlija, a vezano za sporna dešavanja oko vakufa u Banjaluci. Čak šta više, nakon toga sporni prijedlog je prihvaćen na Vijeću muftija!

Uz sve navode iz prošlog pisma, naglašavamo da ukoliko je Islamska zajednica i odlučila da dopusti prekopavanje kosti naših predaka i izgubi gruntovno vlasništvo nad zemljom, onda bi procedura “transformacije” vakufa trebala biti transparentna i bez mogućnosti zloupotrebe. U konkretnom slučaju, Muftija sa Glavnim imamom (kojeg on bira) pokreće proceduru, pregovara sa blago rečeno kontraverznim izvođačem radova i dogovara aranžman. Vakufska direkcija i Vijeće muftija na to daje saglasnost bez da iko od pomenutih uzme u obzir jedinstven stav džematlija. Pa čak i tada, valjda bi Islamska zajednica trebala raspisati tender za parcelu od skoro 4 dunuma na prvorazrednoj lokaciji, jer ta parcela vrijedi mnogo više od dva stana i jednog poslovnog prostora.

Prije obraćanja Vama, ovaj problem smo pokušali riješiti na lokalnom nivou, ali Muftija je odbijao svaki razgovor sa džematlijama na ovu temu, a mi smo sve saznali posredno. Više nas je kontaktiralo gospodina Zajimovića mailom, telefonom, ali nije imao efekta. Nije imao vremena za sastanak, a u telefonskom razgovoru mi je rekao da “ukoliko se Banjalučani vrate, možda promjeni odluku”! Nažalost ovo nije prvi slučaj zloupotrebe vakufa u Banjaluci zbog kojeg se obraćamo strukturama IZ. To smo činili i prije desetak godina kada je u bescijenje izdata ogromna vakufska parcela pored Rebrovačkog mosta na 30 godina. U razgovoru sa džematlijama iz Tuzle, Visokog, Mostara, Sarajeva vidim da nažalost ima takvih primjera i u drugim gradovima.

Od Vas očekujemo da kao vrhovni autoritet Islamske zajednice posredujete u donošenju nove odluke uz poštivanje stavova onih čiji su predci uvakufili ova imanja i u čije ime se sve ovo čini.

Mahsuz selam,

Prof. dr. Mirza Bišćević

Dr. rer. soc. oec. Emir Karaselimović

 

 

                                                              

komentara
  1. jasmin kaže:

    Sta reci,stvarno neodgovorno od naseg Reisa,nemogu da vjerujem da mu je netko sakrio pisma ili tako nesto.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s