Svim članicama Vijeća za implementaciju mira u BiH: NAREDITE UPOTREBU BONSKIH OVLASTI ILI SMJESTA SMIJENITE VALENTINA INZKA SA POZICIJE VISOKOG PREDSTAVNIKA

Posted: 3. Avgusta 2016. in Intervjui

 

Poštovani,

Dolaskom Velantina Inzka na poziciju Visokog Predstavnika koji je nadležan za implementaciju Dejtonskog Ugovora naša je država započela svoju strmoglavu putanju u ambis u koji je vodi destruktivna politika Milorada Dodika po nalogu Srbije čija je agresorska politika prema našoj državi nepobitno ostala nepromjenjena od vremena srbijanske vojne agresije na našu zemlju 1992.-1995.godine. Takvo destruktivno ponašanje Milorada Dodika i politika koju vodi umjesto na oštre sanckije i smjene kako je propisano Annexom X Dejtonskog sporazuma koji definiše ulogu Visokog Predstavnika i njegove ovlasti, nailazila je i nailazi na neshvatljivu krajnju popustljivost i pasivnost od strane Valentina Inzka čime se krši i Annex X, a time i sam Dejtonski sporazum.

Umjesto sprovođenja Dejtonskog sporazuma Valentin Inzko svojom pasivnošću aktivno doprinosi destrukciji naše države koju je doveo do ruba građanskog rata, a njene stanovnike do ruba krajnjeg ljudskog očaja i beznađa. Stoga nama, građanima ove države, pružanje podrške Međunarodne zajednice našoj zemlji na njenom putu ka EU i članstvu u NATO izgleda kao prazna retorika.

Nije nam namjera spekulirati da li Valentin Inzko tako postupa jer nije vičan poslu niti je dorastao odgovornosti koja mu je povjerena ili iz nekog razloga i sam želi doprinijeti destrukciji naše države. Nas, građane BiH, ti razlozi za pasivnost ne zanimaju kao što nas ne zanima ni svako ko podržavanjem destruktivne politike koju sprovodi Milorad Dodik po nalogu Srbije i SANU II, a kojim se pokušavaju ostvariti zločinački ciljevi neostvareni agresijom na BiH 1992-95. godine, našu državu želi uništiti, pošto ćemo se tome snažno oduprijeti i protiv toga boriti svim raspoloživim sredstvima.

Pozivati se na predugu listu nedopustive pasivnosti Valentina Inzka traži puno veći prostor. Stoga se sada želimo pozvati samo na najnoviju ozbiljnu krizu u državi koju je izazvala najava referenduma tzv. RS, a koja predstavlja prijetnju po mir i stabilnost u BiH, a i u samom regionu, a za čije će nesprječavanje odgovnornost snositi Međunarodna zajednica.

Stoga od vas tražimo da naložite Valentinu Inzku da bez odlaganja upotrijebi Bonske ovlasti (te da smijeni Milorada Dodika i sve one koji podržavaju i promoviraju referendum u tzv. RS) ili da ga u protivnom odmah smijenite sa pozicije Visokog Predstavnika i zamjenite ga nekim ko će te ovlasti obilato koristiti kad god za to postoji i najmanja potreba kako bi se sprječile sve destruktivne snage unutar naše zemlje koje slijede i sprovode Miloševićevu, Karadžićevu i Mladićevu zločinačku politiku, te omogućilo da naša država konačno krene naprijed.

S poštovanjem,

U ime 65,564 clana FB Grupe ‘Zahtjev za povratak u život Ustava RBiH:

 1. Ibrahim HALILOVIĆ, slobodni novinar (prognanik iz Mronjic Grada- Varcar Vakufa, živi u Kanadi)
 2. mr sci. Dženana DELIĆ, profesor Poslovnih studija i prava (u penziji), izbjeglica iz Travnika, živi u Britaniji
 3. mr sci. Marjan HAJNAL, profesor filosofije, prognanik iz Sarajeva, živi u Tel Avivu
 4. dipl. oec. Bedrudin GUŠIĆ, slobodni novinar i publicist, prognanik iz Banja Luke, Boston, USA
 5. Selma ĆEHIĆ, bivša Viša savjetnica za područja okoliških i energetskih statistika i statistike sigurnosti hrane; doktorant na interdisciplinarnom studiju „Zaštita okoliša“ (rođena u Sarajevu, živi u Republici Sloveniji)
 6. Anto TOMIĆ direktor NVO Građanski monitoring, preživio logore Keraterm,  Omarska  i  Trnopolje,  (rođen  Banja Luci,  živio u Ljubiji,  radio u rudniku Omarska, sada u Hamburgu, Njemačka)
komentara
 1. Izjava Visokog predstvnika kojom je zapecacena sudbina referenduma u RS

  KOMENTAR MUHAMEDA BOROGOVCA: Ziveci na Zapadu, medju ljudima koji oduvijek zive u pravnim drzavama i koji znaju da covjek vrijedi onoliko koliko vrijedi njegova rijec, naucio sam slijedece: Bez obzira sto Inzko nije bio emotivan, sto nije galamio, i nije ubjedjivao nikoga ni u sta, ovom jednostavnom i odmjerenom izjavom stavljena je tacka na referendum u RS-u. Mi smo znali i prije da referendum bez priznanja njegovih rezultata na nadleznom mjestu u BiH nema nikakvu pravnu posljedicu i vrijedi bas kao obicna peticija gradjana. U Inzkovoj svijesti ne postoji ozbiljnija kvalifikacija i pogubnija za referendum od gore izrecene, a to se moze sumirati recenicom: ”Referendum u RS nije legalan, dakle njegovi rezultati nece biti priznati.”

  Potpuno je irelevantno da li ce taj referendum biti odrzan ili ne, on NEMA NIKAKVU PRAVNU POSLJEDINCU i ako bude odrzan. U stvari, za Bosnjake je bolje da bude odrzan, da i Srbi vide da ih Dodik vara, da nacionalizmom samo skuplja njihove simpatije, a da njegovi “hrabri” potezi i nisu tako hrabri i da nista ne mijenjaju u drzavi.

  Igra sa referendumom je samo blef u kojem ucestvuje i Bakir Izetbegovic. Cilj je prepasti Bosnjake referendumom, da bi onda bili sretni kada Izetbegovic dogovori neku izdaju sa Srbima, kojom ce zaustaviti taj potpuno bezopasni referendum.

  Niko na svijetu ne moze sprijeciti odrzavanje referenduma, to je u domenu zagarantovane slobode govora. Ono sto se moze uraditi je Inzko uradio i to vrlo efikasno.Cuvajmo se mi Bakira, Inzko je odradio svoj posao po pitanju referenduma bezprijekorno dajuci izjavu da taj refeerndum nece imati nikakvu pravnu snagu. .

 2. Ibrahim Pelesic Eso kaže:

  Da li nam je Inzko koji ima ovlasti kao malo koji drzavnik svojim dosadasnjim ponasanjem i angazovanjem dao za pravo da mu vjerujemo !? Na stranu pravo i drzavne institucije BiH, ali sta je to sto su Srbi uradili poslijednjih dvadeset i kusur godina bilo u skladu sa medjunarodnim pravom, konvencijama UN-a i vazecim ustavima pa ipak: genocidna tvorevina RS egzistira, genocid u Srebrenici i sirom Bosne se negira, Srbija se otvoreno mjesa u unutrasnje stvari suverene drzave ( BiH),.. i gdje su ti i koji su to drzavni organi i institucije u BiH koji provode i tako rijetke sudske presude Medjunarodnih sudova u kojima se svi ovi fenomeni i medjudrzavni prekrsaji konstatuju !?

  ”Referendum u RS nije legalan, dakle njegovi rezultati nece biti priznati.”- kaze Inzko !?
  A zar je to uopste za Srbe i Bosnu uopste vazno sto “nije legalan” i sto “njegovi rezultati nece biti priznati” ako ce njegove rezultate u RS i bez obzira na sve realizirati !? Umjesto konstatacija i kojekakvih poluzvanicnih izjava EU suda za ljudska prava, medjunarodnih zvanicnika koji imaju ogromne nadleznosti poput Inzka i visokih svjetskih tribunala, mnogo efikasnije bi bilo odmetnutim srpskim liderima, institucijama i organima Republike Srpske i Republike Srbije sta im je ciniti, a protiv onih koji se ne pridrzavaju Ustava, Zakona i Medjunarodnog prava izreci sankcije.

  O kojem to Parlamentu, i vjecu naroda govorite gospodine Borgovac !? Pa zar mislite da ce u ovakvoj konstelaciji politicko-etnickih odnosa u bilo kojem drzavnom organu ili Instituciji Hrvati ili Srbi glasati za odluke koje se kose sa njihovim medjusobnim interesima, a to je suvereni i sto manje ovisni hrvatski i srpski entitet sa tendencijom da se vremenom odcijepe ( milom ili silom – na ocigled citavog Svijeta ) i ostvare u miru ono sto nisu uspjeli ratom. Pa zar Hrvatska Zajednica Herceg Bosna fakticki ne egziztira i pored tolikih sudskih presuda, i koji se to od njenih kreatora uopste brine sto je HZHB nelegalna!? Ona i “ne priznata” od Svijeta egzistira – ako ne kao drzava a ono kao entitet !?

  Licno mislim da treci, Hrvatski entitet nikada nece biti uspostavljen u Bosni. Ne zato sto svijet ne voli Hrvate – katolike, ili voli Bosnjake – muslimane. Upravo suprotno: Svijet ne voli Muslimane a uspostavljanjem treceg ( hrvatsko-katolickog ) entiteta sam bi, htjeo ili ne u centru Evrope formirao i treci, bosansko-muslimanski entitet ili islamsku republiku !? Zato, ideolozi i zagovornici hrvatskog entiteta u Bosni bolje da ZABORAVE svoju drzavu u BiH ( tendencije su da se ukine i srpski ) i da pocnu da razmisljaju o izgradnji prosperitetne gradjanske drzave u kojoj ce kao svi drugi njeni gradjani ( Srbi, Bosnjaci, poljaci, Nijemci,.. ) u Bosni, ni manje ni vise imati ista prava. Jedina buducnost Bosne je gradjanska drzava a ne nacionalna drzava Srba, Hrvata, Bosnjaka, ili i jednih i drugih i trecih !?

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s