Pismo Angeli Merkel

Posted: 29. Juna 2016. in Intervjui

Poštovana gospođo, uvažena kancelarko Merkel,
  

 Obraćamo Vam se u ime Facebook grupe koja broji 65.500 građana BiH koji zahtijevju povratak u život Ustava
Republike Bosne i Hercegovine. Povod je Vaš susret 30. 06. 2016.  sa trojicom  članova Predsjedništva
BiH.U medijima u Bosni i Hercegovini objavljene su najave toga susreta i teme o kojima će se raspravljati među kojima je
održavanje međunarodne konferencije Dayton 2 ili pisanje novog Ustava.
   Naša grupa odbacuje ideju Dejtona 2 i pisanja novog Ustava te se oštro protivi bilo kakvoj reformi Annex-a IV Mirovnog sporazuma koji se smatra trenutnim Ustavom BiH. Taj Ustav kao i sam Dejtonski sporazum su ilegalni jer ih nikada nije usvojio Parlament RBiH. Jedini važeći  je Ustav RBiH i mi građani Republike Bosne i Hercegovine zahtijevamo da se on vrati u život.
 Za razliku od Daytonskog Annexa IV, Ustav RBiH je prošao legalnu parlamentarnu proceduru, potvrđen je na referendumu 1992. , a bespravno je suspendiran u Daytonu 1995. Daytonski sporazum niko od bosanske delegacije nije imao pravo potpisati na osnovu legalnog i legitimnog Ustava RBiH. Na suspenziju Ustava države RBiH  nisu imale pravo ni USA, ni EU, jer je to protivno domaćem i međunarodnom pravu. Nadalje, Daytonski Annex IV ne funkcionira u praksi, a krši ga kako ko stigne. Nevažeći je i zato što nije proveden u  život Annex VII Mirovnog sporazuma o povratku izbjeglica kojeg i danas  na sve moguće načine opstruiraju vlasti takozvane RS koja je nastala na genocidu. Grubo kršenje, zapravo neprovođenje u praksu Annexa VII kao jednog od dijelova Daytonskog sporazuma, prema ugovornom pravu čini Daytonski sporazum ništavnim.
 U članku 297. Presude ICJ-a RS je proglašena krivom za genocid i kao takva mora nestati.

 Članak 297: “Sud zaključuје da su djеla pоčinjеna u Srеbrеnici, koja pоtpadaјu pоd članak II (a) i (b) Kоnvеnciје, izvršеna sa specifičnom namjеrоm da sе djеlimičnо uništi grupa muslimana Bоsnе i Hеrcеgоvinе kaо takva; i shоdnо tоmе, da оna prеdstavljaјu djela gеnоcida kојi su izvršili pripadnici VRS u Srеbrеnici i u njеnој оkоlini, počevši od 13. јula 1995…”
 U RS vlada možda najgori aparthejd na svijetu gdje se negira bosanski jezik i vrše fizički napadi te zastrašivanja bošnjačkih povratnika (uperivanjem oružja sa dugim cijevima u civile bez ikakvog razloga) kako bi se iselilo i preostalo bošnjačko stanovništvo koje je kroz genocid, etničko čišćenje, koncentracione logore i ratne zločine iz većine pretvoreno u manjinu u tom okupiranom dijelu naše države.
 Evropski sud za ljudska prava obara paragraf po paragraf Annexa IV Mirovnog sporazuma jer je protivan Zakonu o ljudskim pravima. Stoga se kao takav ne može reformirati.
 Za novim Ustavom nema potrebe, jer imamo Ustav RBiH.Osamdeset hiljada mladih napustilo je zemlju samo prošle godine, a gospodin B. Izetbegović uvozi u Bosnu Arape koji za sada investiraju, te će nakon što pokupuju sve što vrijedi u Bosni, i zagospodariti slobodnim dijelom naše države. Tek tada bi se Zapad mogao suočiti sa radikalnim Islamom koji danas ne postoji. Postoji jedino bijes žrtava genocida i ratnih zločina koji je rezultate nekažnjenog genocidnog projekta RS i izigravanja prava i pravde od strane međunarodne zajednice, uključujući i EU.  Istovremeno, Srbija i RS rade na jačanju ruskih interesa. Tako su ruske specijalne snage “Spetznaz” već izvjesno vrijeme prisutne u okupiranom dijelu naše države koju kontroliraju Srbi, što predstavlja akt agresije na našu državu. Dopuštanjem jačanja ruskog uticaja u BiH onemogućit će da naša država ikad postane članicom NATO-a. Vraćanje na snagu Ustava RBiH te poništavanje Daytonskog ugovora omogućilo bi naš brži napredak prema članstvu u EU i NATO, a ostavili bi Srbiju  pred izborom: ili da se pridruži i napusti savezništvo sa Rusima ili da ostane u izolaciji okružena članicama NATO-a.

EU je svoj novac namijenjen razvoju Bosne dala u ruke pohlepnim političarima: umjesto da je EU gospodarila tim novcem i investirala ga u razvoj, on je potrošen nenamjenski, dok se BiH enormno zadužuje. Umjesto da, koristeći Bonske ovlasti, smjenjuju sve one koji koče progres države i čine je nefunkcionalnom, predstavnici EU u Bosni odavno spavaju zimski san i ne miješaju se ni u svoj posao. Oni tobože čuvaju Daytonski ugovor kao “sveto pismo”, koji niti je legalan niti funkcionira i koji se svakodnevno krši nepoštivanjem njegovih odredbi, a posebno Annexa VII i Annexa IV.

 
Obzirom da poredak koji je stvoren Daytonskim ugovorom  počiva na rezultatima genocida i agresije, takav  se Ugovor u cjelosti mora smatrati pravno ništavnim. Na osnovu Konvencije o sprječavanju i kažnjavnanju genocida, Povelje UN-a te Bečke konvencije o međunarodnim ugovorima, RS mora biti ukinuta, a na osnovi ius cogens norme – ustavno-pravni poredak vraćen na pređašnje stanje, to jeste na ustvano-pravni poredak RBiH.
 Zahvaljujući Daytonskom ugovoru RS provodi najgori aparthejd na svijetu, pokušavajući protjerati i preostalo bošnjačko i hrvatsko stanovništvo koje su srpski fašisti pretvorili u manjinu u  tom dijelu naše zemlje tokom agresije 1992-95. godine. RS koči sve reforme na putu ka euroatlanskim integracijama. U RS-u je fašizam jedina ideologija koja postoji. Održavanjem RS-a pothranjuje se i ta idelogija koja ide u prilog jačanju krajnje desnice i fašističkh partija unutar EU sa kojima se EU danas suočava i protiv kojih se bori.
 Zabrinutost zbog širenja ruskog uticaja u RS-u Evropski parlament je izrazio u svojoj Rezoluciji od ove godine. Ukoliko pak EU bude podržavala opstanak RS-a, time će podržavati jačanje i širenje ruskog uticaja u BiH, odnosno na prostoru zapadnog Balkana.Tako će se onemogućiti MAP i naše pridruživanje NATO-u, pa ćemo postati sfera ruskog uticaja u okruženju NATO članica. 
Ponavljamo: RS je genocidna, fašistička tvorevina. Stoga se pitamo ne bi li Evropa koja bi podržavala opstanak te tvorevine proturječila svojim tvrdnjama da je pobijedila fašizam i nacizam i istih se odrekla? Willy Brandt se poklonio žrtvama Holokausta, a počinitelji genocida i vlasti RS i Srbije odbijaju priznati genocid, pa čak i kriju masovne grobnice u koje su diljem RBiH posakrivali žrtve genocida u namjeri da sakriju taj najveći zločin počinjen u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.
 Vrijeme je da EU napravi drastičan preokret za boljitak Bosne i Hercegovine, ali i EU, te da potisne potencijalni ruski uticaj iz svoga dvorišta.
 Molimo Vas učinite sve što je u Vašoj moći da nam se putem prava i pravde vrati u život važeći Ustav RBiH kojeg je EU svojevremeno već priznala kao evropski i civilizacijski.
 U nadi da ćete ozbiljno razmotriti sadržaj našeg pisma te ga uzeti obzir u svim svojim odlukama vezanim za pitanje Ustava i uređenja naše države, unaprijed vam zahvaljujemo.
 
 
 S poštovanjem,
 1. Mr sci. Dženana DELIĆ, profesor Poslovnih studija i
prava (u penziji), izbjeglica iz Travnika, živi u
Velikoj Britaniji
 2. Ibrahim HALILOVIĆ, slobodni novinar, prognanik iz Mrkonjić
Grada- Varcar Vakufa, živi u Kanadi
 3. Mr sci. Marjan HAJNAL, profesor filosofije, prognanik iz
Sarajeva, Jerusalem, Izrael
 4. Selma ČEHIĆ, bivša Viša savjetnica za područja okoliških
i energetskih statistika i statistike sigurnosti hrane,
doktorand na interdisciplinarnom studiju „Zaštita
 okoliša“, rođena u Sarajevu, živi u Republici
Sloveniji
 5. Anto TOMIĆ, direktor NVO Građanski monitoring, preživio
logore Keraterm,  Omarska  i
Trnopolje, rođen  Banja Luci,  živio u Ljubiji,  radio u rudniku Omarska, živi u Hamburgu,
Njemacka
 6. Bedrudin GUŠIĆ, slobodni novinar i publicist, prognanik iz
Banje Luke, Boston, USA
 7. Nihad FILIPOVIĆ, publicista, zatočenik koncentracionog logora
Manjača, uhapšen u rodnom Ključu kao civil, živi u UK…

… svi članovi Grupe i njena Vodstva

FB Grupa: https://www.facebook.com/groups/ustavrbih/?fref=nf

komentara
  1. besim kaže:

    ima nas podosta STO NAS SE TICE NASA JEDNA I JEDINA BiH DOMOVINA

  2. Mirsad Kujovic kaže:

    POTPISUJEM!!!!!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s