Ususret Potočarima i obilježavanju 21. godišnjice genocida u Srebrenici: NAKNADNA ĆAMILOVA PAMET ILI POKLEKNUO POD NEČIJIM PRITISKOM ?

Posted: 28. Juna 2016. in Intervjui

 

Nepune dvije sedmice nas dijeli od 21. godišnjice izvršenog genocida u Srebrenici kojeg su meritorne međunarodne pravne instance te parlamenti mnogih zemalja civiliziranog svijeta označili kao takvog, nadležni međunarodni sudovi proglasili odgovornim policijske i vojne snage manjeg bh. entiteta, a državu Srbiju suodgovornom da nije spriječila genocid nad preko 8.000 srebreničkih Bošnjaka – civila, a mogla je. Najradije bih da ne pišem ništa na ovu temu jer svako slovo je istovremeno i suvišno i manjkavo u ovoj tužnoj bh. i planetarnoj priči. Jednom sam već napisao da bi “tišina bila najrječitija”. Ali, drugi ne šute i zato nastaju ovi redovi.

Zašto lani nisi poručio negatorima genocida da nisu poželjni, Ćamile?

camil-1Dakle, načelnik Srebrenice i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 21. godišnjice genocida u Srebrenici Ćamil Duraković ovih dana javno upućuje poruku da “svi oni koji negiraju genocid u Srebrenici nisu poželjni ovoga puta u Potočarima”. Prošle godine sam bio jedan od onih koji je javno napisao da Aleksandar Vučić nije poželjan u Srebrenici i obrazložio sam taj svoj stav. Naravno, bilo je i podrške takvom stavu a bilo je i onih koji su ga kritizirali. Bože moj, ovo je javni, brisani prostor i svjestan sam bio i jesam da kada iziđem na njega, a izišao sam, neće biti samo tapšanje po ramenima. I, kao što znamo, desilo se što se desilo i još uvijek se službeno ne zna ko stoji iza incidenta u Potočarima 11. jula prošle godine kada je napadnut srbijanski premijer. Ali se zna ko stoji iza onih mazohističkih i ponižavajućih grljenja Majki Srebrenice sa Aleksandrom Vučićem koji je imao prošlost kakvu je imao i koja se indirektno može dovesti u korelaciju sa izvršenim genocidom u Srebrenici i koji je i tada, kao i sada, negirao da je izvršen genocid. A negiranje genocida, po poveljama UN-a, jeste slijedeća faza genocida. Iza Majki je stajao Ćamil Duraković! A da li je i ko eventualno stajao iza Ćamila, to je barem za ovu priču manje bitno. I šta se onda u međuvremenu promijenilo da je Organizacioni odbor (čitaj: Ćamil Duraković) za ovogodišnje obilježavanje poručio da nisu dobrodošli oni koji negiraju genocid? Znači, Aleksandar Vučić ovoga puta nije dobrodošao, kao ni cijeli državni vrh Srbije! Je li našem Ćamilu u ove mubarek ramazanske dane Svevišnji podario naknadnu pamet ili ga je zaista neko pritisnuo da donese ovakvu odluku, ostaje za sada misterija? A da mu nije proradila savjest? Ne bih rekao. Ali, jest se promijenio ukupni ambijent i u Srebrenici i u ostatku tvorevine u čije temelje je ugrađen srebrenički genocid i to – nagore. Negatori genocida sa svih instanci u Rs-u sada negiraju ustavno pravo roditeljima srebreničke djece da zovu svoj jezik onako kako oni smatraju da treba, što je također jedna od faza potencijalnog etničkog čišćenja prostora kojeg nisu dokraja očistili koljač Ratko Mladić i njegove falange. I, jedna od posljednjih slika iz ekskluzivno pravoslavnog entiteta jeste da su došli zloglasni ruski “Noćni vukovi” i da ih je primio ministar industrije, energetike i rudarstva (kakve oni veze imaju s tim resorom?!) Petar Đokić, Dodikov koalicioni partner. Da li će samo proslaviti Vidovdan i vratiti se, ostaje da se vidi.

Bedrudin GUŠIĆ

vrbas-miso

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    ma neki se sad tuj praviti pametni a nekice neku korist sebi uzeti a kasnije sve ostaje isto dodik idalje kaze koce tuj nesto zabraniti nama kadje to srbsko i zakon je njegov,sto ije tako nazalost jer onaj lovator u Sarajevu licemjer Bakir muje potvrdio vlast.i josmu dao potporu i o ovlast da moze i sve blokiratu u bih bilo koje odluke koje treba donjeti kao i za put u eu.onto presjece i zaustavi.na dobrosi Bedro netreba vise nipisati niizamarati mozak stim neka uzme svu tu bih i netreba onakvima nista kaostosu u S.D.A.a ni onima koji ih podrzavaju.bolje onim obicnim ljudima dasu se snasli i nekuda otisli.ko i svi ostali koji su po svijetu.i jos moraju slati od sebe uskracivati onako nebi morali dasu sanjima vani iti stosu doli posebno u REPUBLICI SRBSKOJ TOJ GENOCIDNOJ ZLOCINACKOJ TVOREVINI KOJA CE I OSTATI ZANAS KOJISMO DAVNO IZASLI.ZIVIO RODJO..XD

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s