Nakon što su Britanci izglasali izlazak iz EU – VJETAR U LEĐA DESNIČARIMA, HEGEMONISTIMA I SEPARATISTIMA ?

Posted: 25. Juna 2016. in Intervjui
 eu-result-graphic-2
 
Jučerašnji dan je svakako ušao u povijest Velike Britanije, Evropske unije, pa i Bosne i Hercegovine u određenom smislu. Kao što je poznato, skoro 52% građana UK (Ujedinjeno Kraljevstvo) koji su se odazvali tzv. Brexit referendumu glasali za izlazak iz Unije. Neka istraživanja su pokazala da su za ostanak u Uniji dominantno bili građani velikih gradova u Engleskoj (London, Liverpool.., napr.), te Škoti, a po strukturi obrazovanja uglavnom oni sa višim ili visokim stepenom. Znači, za izlazak su bili oni iz manjih gradova, ruralnih područja, sa nižim stepenom obrazovanja, penzioneri…, odnosno starija populacija, odnosno isti oni koji su onomad glasali sa pristupanje Ujedinjenog Kraljevstva Evropskoj uniji, a sada sudbinu svoje djece i unučadi određuju u nekom drugom smjeru.
Puno toga je već neposredno nakon objavljivanja rezultata referenduma kazano ili napisano od puno meritornijih od mene (tu nikako ne mislim na političare, posebno balkanske, nego na analitičare, dakle ljude od struke), pa ne bih išao u detalje i neke projekcije kada je riječ o mogućim posljedicama ove historijske odluke građana Velike Britanije, ali bih se zato bavio onim što mene žulja a što može biti izravna posljedica odluke Britanaca da izlaze iz EU.
 
Desničari, hegemonisti i separatisti već likuju
 
Donald TrumpDa, oglasio se već jedan poznati ultradesničar Donald Trump, potencijalni predsjednik SAD, koji podržava i pozdravlja izlazak UK iz EU. Iako u njemu teče i škotska krv, on je ipak za izlazak Velike Britanije iz EU. Ne vjerujem da je njegov stav baziran na nekim političkim razlozima, jer on se i ne razumije plaho u politiku. Njegov stav kao predsjedničkog kandidata bio bi potpuno irelevantan ako on ne postane predsjednik SAD, ali ako postane…, eh, to će već imati neku specifičnu težinu, ne samo u odnosu na ovu temu, nego to pokazuje koliko je on sklon radikalizmu, pa hajde ti s njim kao takvim, ako se domogne Bijele kuće, iziđi na kraj!
 
putin u beograduPutin je ovu historijsku britansku odluku pozdravio iz njegovih interesa i motiva. Naravno da njemu kao nekrunisanom ruskom caru paše sve što slabi Evropsku uniju, s kojom je on godinama u konfrontaciji (naročito zbog Ukraine). I naravno što se EU bude više bavila sama sobom, a bavit će se jer je Velika Britanija, htio to neko priznati ili ne, bila jedan od autoriteta u EU, on bi mogao ofanzivnije djelovati prema zonama ruskih hegemonističkih interesa i ciljeva u koje spada svakako i Balkan.
 
DodikNaravno, oglasio se i Mile Dodik. Gdje će to bez njega?! Najprije je rekao da je EU daljni interes BiH i Rs (kao da je riječ o dvjema državama – konfederalnim jedinicama), ali je i rekao: – Referendum, kao vrhunac demokratskog izražavanja, mora biti dostupan građanima u svim modernim društvima, kao što je nesumnjivo Velika Britanija, koja je na taj način dokazala svoju političku zrelost. Dakle, ko o čemu Mile o referendumu. Kao anamo one o poštenju, ili robijaši o slobodi! Nije teško pročitati između redova da je mislio na mogući referendum entiteta Rs kojim godinama plaši vrane, a kako su i one (vrane) shvatile da Mile puca ćorcima, ne plaše ga se više ni one. Ali, eto, taj referendum mu je praktično ostao jedina predizborna ili postizborna fraza, ma koliko bila otrcana, u njegovom političkom repertoaru.
 
Ostavka Camerona i neke paralele
 
Britanski premijer David Cameron, koji se zalagao za ostanak u EU,  je odmah po objavljivanju rezultata referenduma podnio ostavku na svoju dužnost, kada je između ostalog rekao: – Ja ću kao premijer učiniti sve da upravljam ovim brodom u idućim mjesecima, ali mislim da ne bi bilo ispravno da budem kapetan tog broda. Nastavit ću biti premijer kroz sljedeća tri mjeseca – o svemu sam obavijestio i kraljicu Elizabetu II.
 
Tako to rade odgovorni političari i državnici u demokratskim zemljama i društvima. A u vezi s tim, ne mogu a da ne povučem neke paralele:
 
karamarkoNaime, samo dan prije britanskog referenduma ostavku na funkciju predsjednika HDZ-a je podnio Tomislav Karamarko, a glavni tajnik te stranke Milijan Brkić je na Drugom dnevniku HRT-a rekao da je to Karamarsko učinio “kao odgovoran političar”. Neupućeni bi i mogli nasjesti na tu floskulu ali svi koji prate poltiička zbivanja u Hrvatskoj u posljednje vrijeme znaju za “aferu konzultantica”, zatim za Karamarkovo rušenje Vlade koju je HDZ, s njim na čelu, izabrao, za potpuni fijasko u njegovoj najavi da će nakon smjenjivanja premijera Oreškovića izvršiti preslagivanje u Vladi… Dakle, kada je toliko odgovoran političar zašto je vukao tako neodgovorne poteze koji su naštetili i Stranci i Državi?
Ali, Karamarko i njegova ostavka su mila majka u odnosu na političare u BiH. Sjeća li se iko da je neko od bh. stranačkih prvaka ili visoko-pozicioniranih dužnosnika u vlasti podnio ostavku? Ako se neko sjeća, neka mi javi. Ja se, naime, ne sjećam!
 
Eto, to su te paralele. Britanska demokracija je stotinama godina ispred demokracije naših sjevero-zapadnih susjeda, a demokracija u lijepoj njihovoj je isto toliko daleko ispred demokracije u BiH. U praksi, naravno….
 
Bedrudin GUŠIĆ
vrbas-miso

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s