Stranka dijaspore i domovine BiH u povodu Svjetskog dana izbjeglica

Posted: 20. Juna 2016. in Intervjui

Predsjedništvo Stranke dijaspore i domovine Bosne i Hercegovine

Adresa; Stranka dijaspore BiH, c/o Rizah Burnazović   

Hakije Turajlića 21, Sarajevo, Identifikacioni broj stranke  4201545190001

E-mail ; stranka.diasporebih@hotmail.com Tel.061-59 14 50

Povodom 20 juna Svjetskog dana izbjeglica

Povodom 20. juna, Svjetskog dana izbjeglica, Stranka dijaspore i domovine BiH izražava svoje nezadovoljstvo sporim riješavanjem problema interno raseljenih osoba kao i nesprovodjenjem  Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma kojim je ovoj populaciji garantovao održiv povratak na svoja ognjišta.

Povratak prognanih i izbjeglih je preduslov dugoročnog  očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH zbog ćega je otpor povratku ove populacije jos uvijek veoma jak. Njihovo pravo na rad, zdravstvenu i socijalnu zaštitu i obrazovanje se konstantno krše I šikaniraju  sa dugoročnim  ciljem da se politikom pritisaka održi postojeća  nacionalna slika BiH nastala nakon etničkog čišćenja i progona u zadnjem ratu i obeshrabi povratak.

Najugroženijih kategorija se sjetimo samo kada se obilježava Svjetski dan izbjeglica. Dovoljno je zaviriti u kuće onih najupornijih koji su se vratili na svoja prijeratna ognjišta koji bez osnovnih životnih uslova dostojnih čovjeka u 21 vijeku  uslova preživljavju svakodnevnicu.

Zato nas ne čudi politika reciprociteta kojom se izgradnja  jedne kuća za npr. Hrvata izbjeglicu, interno raseljenu osobu ili povratnika, uvjetuje sa izgradnjom po jedne za Srbina i za Bošnjaka.

Raseljene osobe u Bosni i Hercegovini su prioritet i za njih je, 20 godina nakon rata, potrebno pronaći prava rješenja, siguran i pouzdan pristup pravima, uslugama, prihodi za život i pristojan smještaj, kao i stalna podrška da bi im se pomoglo da se vrate u zajednice iz kojih potječu, gdje god je to moguće.

Zato apelujemo na  Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, UNHCR-a i Delegacije EU da učine dodatne napore kako bi se ovoj populaciji omogućio povratak i sačuvala multietnička slika BiH kao uslov očuvanja njenog višestoljetnog  bosansko-hercegovačkog bitka.

Mr.Sci Edin Osmančević

Predsjednik  SDDBIH

 

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    e daje sve vratiti kojisu izbjegli iz te RS.i ona uvesti zakon rzave bih da nesmije pisnuti ta doikova bagra vec oma poslati specijalce iz federalne daih najure.ondabi bilo pravo.ovako nece ni oni kojisu u federaciji uzeli neke kuce da idu u rs.jer su digli ruke skontali da mogu biti ponizeni bez obzira stoje ranjeni borac za bih.nazalost.sa onakvom politikom i vlasti u S,D,A.NEMA BOLJEG SUTRA .

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s