Otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću: NE KAŽNJAVAJTE NAS VIŠE VAŠOM NEDOPUSTIVOM POLITIKOM POPUŠTANJA…

Posted: 18. Juna 2016. in Intervjui
Bakir Izetbegovic - 1Gospodine Izetbegoviću,

Povod našeg obraćanja jeste revizija Tužbe protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid koja za građane naše države koji su bili žrtve te agresije, genocida i ratnih zločina i razaranja nikada nije ni prestala biti aktuelna.

Obraćanje bismo započeli i izražavanjem velikog nezadovoljstva zbog politike koju sistematski provodite vi kao najviši politički dužnosnik SDA, a također sa vama i najviši zvaničnici Islamske zajednice.

Smatramo da takva politika šteti bošnjačkim interesima, vodi ka sigurnoj podjeli zemlje, te ide na ruku onima koji su počinili agresiju i genocid, a koji i dalje ustrajavaju na održavanju i učvršćivanju rezultata agresije i genocida na kojima je nastala fašistička tvorevina u kojoj se provodi najgori aparthejd nad preostalim Bošnjacima-muslimanima i bosanskim katolicima.

Ukoliko je vama i svim vašim saradnicima iskreno u srcu očuvanje naše države, te zaštita interesa Bošnjaka i bosanskih katolika koji su jednako ugroženi u genocidnom aparthejdu, od vas tražimo da odmah promijenite kurs politike koju ste do sada vodili.

Napominjemo da je i vama i Reisu Kavazoviću kao vjernicima – imajući u vidu funkcije koje obnašate i odgovornost koju ste s njima preuzeli – obaveza prema domovini (farzi-kifaje) braniti državu od agresora i neprijatelja, te štititi prava svih njenih građana uključujući pravo na zaštitu života, pravo na imetak, pravo na rad, kao i na slobodno izražavanje vjere, te pravo na obrazovanje koje je bošnjačkim povratnicima u genocidnom aparthejdu zvanom RS ozbiljno ugroženo.

Podsjećamo vas samo na neke vaše nedopustive političke promašaje koje smatramo pogubnim za bošnjački narod i nasu državu:

1.      Nikada niste javno osudili, jasno i glasno, hrabro i beskompromisno, brojne napade na naše povratnike u genocidnoj tvorevini te zatražili od svih nadležnih da počinitelje kazne u skladu sa zakonom, niti ste ikad na njih ukazali međunarodnoj zajednici zahtijevajući od njih da hitno reaguju. Jer, tu ne samo da se radi o fašističkim metodama progona bošnjačkog naroda, što je nastavak genocida, već i o brutalnom kršenju ionako neprovedenog u život Annexa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Drastično kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, pogotovo jednog od njegovih ključnih članova, čini taj ugovor pravno ništavnim.

2.      Niste se jasno i glasno oglasili ni na sve češće postrojavanje četničkih paravojnih formacija u Višegradu gdje su njihovi pripadnici počinili genocid, kao ni u drugim mjestima širom Bosne, niti ste jasno i glasno osudili postojanje Ravnogorskog četničkog pokreta koji broji 30.000 četnika i tražili zabranu njegova djelovanja jer je stalni uzrok napetosti i jer prijeti novim genocidom. RČP se proglasio za vojsku RS spremnu da izbriše granice na Drini i etničkim čišćenjem Bošnjaka i Hrvata završi projekt Velike Srbije u Bosni.

3.      Ni vi niti Reis Kavazović niste osudili obilježavanje 9. januara dana početka genocida nad nama. Umjesto vas ili reisa Kavazovića, to je učinio kardinal Vinko Puljić u svom otvorenom pismu Patrijarhu SPC u kojem je na častan način zaštitio interese i dostojanstvo bosanskih katolika (kako ih naziva u pismu). A nama je vašom šutnjom servirano još jedno poniženje koje je u nama izazvalo još jednom osjećaj vaše nebrige prema nama.

4.      Ni jednom se niste hrabro i odlučno javno oglasili povodom učestalog negiranja bosanskog jezika u genocidnom entitetu niti ste tu nedopustivu agresivnu politiku osudili. Stoga, situacija se na tom planu pogoršava, pa bosanski jezik srpske vlasti negiraju i u onim školama gdje do sada nije bilo problema (poput Janje).

5.      Ako je suditi po nedostatku vaših reakcija na sve gore navedeno – pitamo se da li je vama i onima koji sebe zovu našim predstavnicima u vlasti zaista stalo do Bošnjaka i bosanskih katolika u genocidnom aparthejdu čija se ljudska prava svakodnevno krše na najgori mogući način čime su pogođeni i ugroženi svi aspekti njihovih života (uključujući diskriminaciju u obrazovanju, zapošljavanju, jeziku, ljudskim pravima i slobodama).

6.      Vaše izjave da ‘Bošnjaci neće ukinuti RS‘ i da su ‘Bošnjaci prihvatili realnost postojanja RS‘ krajnje su uvredljive i za zdrav razum svakog Bošnjaka neprihvatljive. One samo pokazuju koliko ste daleko od realnosti bošnjačkog naroda za koji je ukidanje genocidne tvorevine imperativ i mora služiti kao politička platforma svakome ko želi biti bošnjački lider.

7.      Niste se niti oglasili niti osudili neprihvatjive i nerazumne političke pritiske srpske strane vezane za objavu rezultata popisa iz 2013., kojima ne odgovara što genocid koji su počinili nad bošnjačkim narodom nije dao planirane rezultate. A bilo kakva politička manipualcija statističkim činjenicama, pored toga što je nedopustiva, predstavlja i krivično djelo koje je zakonom kažnjivo. Toliko biste barem morali znati i to je minimum koji ste do sada trebali bezbroj puta u javnosti ponoviti.

8.      SDA je najvažnije državne poslove i poluge prepustila SDS-u, SNSD-u i HDZ-u počevši od SIPE, državne sigurnosti i policije, vanjskih poslova do financija, dok je za sebe rezervirala resor za izbjeglice koji je očito beskoristan, a trebao bi biti inicijator i katalizator povratka bošnjačkih izbjeglica u skladu sa Anexom 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, obzirom da očito ne pokazujete interes za naše pravo na građansku Republiku BiH.

9.      Na sastanku od 11. aprila ove godine u Mostaru pred srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem vi ste genocid nazvali ‘nešto‘. Takva odrednica bila bi sramotna i da se govorilo o nekoj vremenskoj nepogodi koja nas je zadesila. Bojite li se to vi (i koga) pa da ne želite nazvati teški ratni zločin pravim imenom – genocid?

10.  Jedno od posljednih poniženja je prekrivanje spomen-ploče na ulazu u Vijećnicu kako bi se dodvorili četničkom vojvodi Nikoliću, a ponizili sve nas. Istovremeno ste se nedržavnički ponijeli prema Predsjedniku Italije koja nam je prijatelj.

Kad je riječ o pitanju revizije Tužbe protiv Srbije za agresiju i genocid ono je aktualizirano nekoliko puta u javnosti i medijima naše države i ranije i ove godine, posebno nakon presude za genocid Radovanu Karadžiću. Ali je sve, čini se, ostalo na tome, dok je istovremeno bošnjačko političko i duhovno vodstvo nastavilo planski i smišljeno genocid lokalizirati samo na Srebrenicu, što je teška podvala i obmana.

Gospodine Izetbegoviću, podsjećamo vas da ste na Kongresu SDA prošle godine javno obećali da ćete obnoviti Tužbu na Svjetskom sudu pravde protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid. Ali obećanja se kod vas izgleda daju da bi se pogazila. Za čiji račun, to vi znate.

Podsjećamo vas na izjavu profesora Boyle, stručnjaka za međunarodno pravo svjetskog glasa, koji je javno izrazio zainteresiranost i spremnost da radi na reviziji Tužbe, a koji je rekao da je Tužba sabotirana već devet godina. Profesor Boyle je naveo da vaš advokat Sakib Softić nije učinio ništa na prikupljanju novih dokaza kojih ima napretek. Nažalost. Da li ste se i vi i Reis Kavazovic bar i jednom zamislili i na jednoj od masovnih dženaza žrtvama genocida u Prijedoru, Zvorniku ili Bratuncu da te žrtve zaslužuju da se kazne, ne samo njihovi krvnici, već i naredbodavci, ne samo počinioci, već i sljedbenici jedne fašističke ideologije koja u svojoj osnovi ima uništenje cijelog bošnjačkog naroda zarad ostvarivanje bolesne velikosrpske ideje?

To što gazite svoja obećanja i fetve o genocidu je ništa drugo nego sabotiranje sudskog spora protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid. Profesor Boyle je u svojim nedavnim javnim nastupima u bosanskim medijima izjavio da postoje novi dokazi za reviziju tužbe. Stoga tvrdnju da ‘nemamo nove dokaze za tužbu’ vidimo kao obmanjivanje javnosti.

Gospodine Iztebegoviću, upućujemo vas na haški dokument koji se zove ‘Izdvojeno misljenje za Presudu Vojislavu Šešelju’ (‘The Dissent to the Šešelj Judgement’) – dokument od stotinjak stranica koji je dostupan javnosti putem haškog Tribunala od 1. juna ove godine, a u kojem se nalazi dovoljno dokaza da se napravi revizija Tužbe. Čini se da ste odlučili ignorirati te dokaze koje je prikupio Tribunal, a ne Sakib Softić koji je plaćen za to. Pitamo vas zašto? To što se čini na planu obnove Tužbe u još nezavršenom sporu protiv SCG je potpuno suprotno interesima države RBiH i svih njenih građana, a posebno Bošnjaka kao žrtava genocida. Prof. Boyle obećava da će na Svjetskom sudu novim dokazima ukinuti RS i Dejtonski ilegalni Ustav. Zašto mu to ne dopustite? Nemojte nam samo ponuditi otrcanu frazu da nam je ‘preči mir od pravde’.

Jasno je da je SDA potpuno ovladala Islamskom zajednicom, boračkim organizacijama, udruženjima žrtava rata, medijima, inteligencijom… čime je postala apsolutni gospodar i povijesne i medijske istine, a i sudbine bošnjačkog naroda, kao i svih drugih građana koji su bili žrtve srbijanske fašističke agresije na našu državu i genocida počinjenog na čitavoj njenoj teritoriji .

Umjesto da na osnovu sudski dokazanih povijesnih istina radite na ukidanju aparthejda na okupiranom dijelu državne teritorije, vi svojom politikom i javnim izjavama čuvate ratni genocidni plijen.

Vi ste potpuno oslijepili i ogluhli na svakodnevno negiranje države RBiH, njenih institucija, Tužilaštva, sudova, čak i na otvorene prijetnje srpskog parazita koji u vašem društvu sjedi u dejtonskom Predsjedništvu (umjesto da na njegovu prijetnju neradom i opstrukcijama odmah odgovorite traženjem momentalne suspenzije njegove plate i svih beneficija, ali i dejtonskog ilegalnog Ustava koji ne funkcionira, kojeg krši kako ko stigne, a Europski sud za ljudska prava obara jedan po jedan njegov paragraf).

Gospodine Izetbegoviću, otkud vama pravo da se u ime onih koji su vam ukazali povjerenje na izborima odreknete zahtjeva za naplatu ratne odštete nastale tokom agresije Srbije i Crne Gore? Ta šteta se procjenjuje na blizu 30 milijardi američkih dolara. Ogroman je to novac koji bi nam, kada bi bile proglašene krivim, te dvije agresorske države trebale isplatiti. Tim novcem bi se osigurala naknada žrtvama agresije i genocida kojom bi se mogla podići naša privreda na noge, mladi ljudi zaposliti i stvoriti im se perspektiva kako ne bi napuštali zemlju. Taj novac bi se mogao investirati u školstvo i zdravstvo, pravične isplate borcima i penzionerima, u život dostojan čovjeka.

Osim finansijske strane, takva bi presuda imala dugotrajne političke implikacije na budućnost naše države. Tom bi se presudom Srbija natjerala da prizna genocid, te da se za sva vremena odvrati od nastavka agresije, genocida, ratnih zločina i otimačine naše zemlje koja traje čitavo stoljeće. To bi rezultiralo odricanjem Srbije od podržavanja genocidnog aparthejda koji je stvoren na okupiranom dijelu naše države čime bi se ta tvorevina ukinula.

Ukidanjem Dejtonskog sporazuma, te uspostavljanjem građanskog Ustava presude Sejdić-Finci, Zornić, te Pilav koje je protiv države BiH izrekao Europski sud za ljudska prava u Strazburu ne bi imale svrhe ni potrebe. To bi bio put za uspostavljanje vladavine prava jednakih za sve građane i u borbi protiv korupcije i svih vrsta kriminala. Ustav RBiH bi štitio ljudska prava i slobode onako kako ih štite zakoni u civiliziranim, građanskim društvima. Bosanski jezik više nikada niko ne bi mogao negirati.

Suvišno je i spomenuti kojom bi nas to onda brzinom odvelo u euro-atlanske integracije.

Stoga od vas, gospodne Izetbegoviću, tražimo da bez odlaganja pokrenete reviziju Tužbe protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid, vodeći se novim dokazima koji postoje u haškom dokumentu ‘Izdvojeno mišljenje za Presudu Vojislavu Šešelju’ (the Dissent to the Pešelj Judgement’), te u tajnom dokumentu Tribunala – nagodbi sa Srbijom zbog kojeg je Tribunal progonio, hapsio i globio gospođu Hartmann.

Također, od vas tražimo da na čelo tima odmah postavite profesora Boyle-a koji tvrdi da bi konačnu presudu mogao i dobiti u našu korist. Nema većeg interesa Bošnjaka-muslimana od očuvanja države RBiH te ukidanja genocidne RS i naplate ratne odštete. Islamska zajednica je institucija koja je pretrpjela najveće i ljudske i materijalne gubitke tokom agresije, genocida i urbicida i njena je obaveza podržati pravdu i kažnjavanje država počinitelja genocida kako se genocid i urbicid ne bi ponovio. Priče o toleranciji, suživotu, oprostu – tada neće biti ni potrebne.

Prvo pravda, pa sve ostalo!

Za nastavak sabotiranja Tužbe nema niti može biti nikakvog opravdanja niti razloga! Oni koju su vas birali i koji vas plaćaju očekuju od vas ispunjenje datih obećanja, kako se ne bi griješili ni pred svojim biračima, niti pred vjernicima, ni pred državom, nakon toliko zla koje im je naneseno. Narod prati i pamti vaše poteze koji su suprotni interesima pravde, pa tako i naroda i građana i države. Takva politiku morate odmah napustiti, ili napustiti pozicije na kojima se nalazite. Ne kažnjavajte nas više vašom nedopustivom politikom popuštanja i udovoljavanja interesima i politikama Beograda i Zagreba zbog kojih smo već bili, a i nastavljamo biti ogromni gubitnici, dovodeći time u pitanje naš opstanak.

1.Mr. sci. Dženana DELIĆ, profesor Poslovnih studija i prava (u penziji)
2.Ibrahim HALILOVIĆ, slobodni novinar
3.Mr. sci. Marjan HAJNAL, profesor filosofije-humanist-publicist
4. Bedrudin GUŠIĆ, dipl. oec., slobodni novinar i publicist
5.Anto TOMIĆ, bivši logoraš Omarske, Trnopolja i Manjače, rodom iz Prijedora
6.Nihad FILIPOVIĆ, dipl. pravnik, publicist, bivši logoraš koncentracionog logora Manjača….
7.Selma ČEHIĆ…..

……te članovi Grupe koja zahtijeva povratak u život Ustava RBiH i njena Vodstva

 

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    to sveste dobro napisali samo jaga nebi nazivo gospodine IZETBEGOVICU. vec kukavico lovatoru i jos se moze dodati izdajnicko ime i licemjer.jer licemjerno je to njegovo ponasanje.on misli ako on ima sada i platu i pare da svako ima.ko i Dodik kojemu jos on daje.a nevidi da nekima dijaspora salje za lijek kao iza kruh.dabogda iti bakire sto prije dospio dati neko posalje za lijek a i kruh.kao sto saljemo mi doli sirotinji u genocidnoj Republici Sumskoj gdje uopste bosnjaci povratnici i nerade nigdje.dabogda ih ti i takvi kao ti zamjenili sto prije.krepaces iti kao i onaj Tihic.

  2. fskender kaže:

    Djabe pisete onaj govmar nema obraza, a niti ce procitati ovo.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s