ALMIROVA ŠESTA ZLATNA MEDALJA

Posted: 10. Juna 2016. in Intervjui

C:\Users\ZIJAD\AppData\Local\Packages\microsoft.microsoftedge_8wekyb3d8bbwe\AC\#!001\MicrosoftEdge\Cache\LRWPD3IR\13413699_10209771755954781_3019175277309424766_n[2].jpg

Šesto svjetsko zlato i specijalno priznanje dodijeljeno danas 10. juna 2016. godine dr. veterine ALMIRU KARABEGOVIĆU na Svjetskom sajmu inovacija u američkom gradu Pittsburgu (Pennsyvania) za njegov izum – Kontracepcijska spirala za pse.

U februaru 2016. godine , prije nepuna četiri mjeeseca, brojni mediji i internet portali objavjestili su nas da je dr. veterine Almir Karabegović, Dubičanac koji sada živi u Bihaću, za svoj izum Kontracepcijska spirala za pse, na najvećoj izložbi inovacija jugoistočne Azije u Malezijskom gradu Kuala Lumpuru dobio peto svjetsko priznanje –  petu zlatnu medalju. O tome sam pisao u svom tekstu “Naš zlatni Almir“, koji vam u nastavku ponovno prezentiram, ali uz obavjest da je upravo  danas, 10. juna ove godine, Almiru Karabegoviću za njegov izum Kontracepcijska spirala za pse, kojim se spriječava nekontrolisana oplodnja pasa,  na Svjetskom sajmu inovacija u američkom gradu Pittsburgu  (Pennsyvania)  dodjeljeno još jednom specijalo priznanje i Šesta zlatna medalja. Zaista fenomenalan uspjeh vrijedan  priznanja, posebne  pažnje i čestitanja.  A nešto više o Almirovom pređenom putu od ideje do fenomenalnog uspjeha možete saznati iz teksta koji slijedi.

NAŠ ZLATNI ALMIR

http://www.bosnjaci.net/foto/almir-karabegovic9.jpg

Dr. veterine Almiru Karabegoviću u samo jednoj godini na pet internacionalnih svjetskih izložbi dodjeljeno pet zlatnih medalja za Kontracepcijsku spiralu kojom se sprečava nekontrolisana oplodnja pasa, što je jedinstven rekord u svijetu naučnih otkrića i svijetu poslovnog biznisa

Pitam ja vas, dragi ljudi, jeste li ikad čuli i zapamtili, ja priznajem nisam, da je neko u poslovnom svijetu, u svijetu biznisa, za neki svoj izum, za unapređenje poslovanja od šireg  značaja za društveni i socijalni život, u jednoj godini dobio pet svjetskih priznanja, pet zlatnih medalja. Dubičanac, Almir Karabegović, koji danas živi i radi u Bihaću, za nepunu godinu dana na pet svjetskih sajmova inovatora dobio je pet  zlatnih  medalja; prvu u Tajvanu, drugu u Hrvatskoj, treću u V. Britaniji –  Londonu, četvrtu  u Tajlandu, a ovih zadnjih februarskih dana  petu u- Kuala Lumpuru, u Maleziji.

U vrijeme kada u velikom broju zemalja i najvećem broju gradova nekontrolisano kruže čopori pasa i predstavljaju pravu opasnost za prolaznike, Almirom izum- Kontracepcijska spirala za sprečavanje nekontrolisane oplodnje pasa  spasonosno je rješenje i značajna novina u zaštiti pasa. Ova kontracepcijska spirala može se u svako vrijeme umetnuti i ekstrahirati bez anestezije i operacije i ostati u maternici do 10 godina, što psu omogućuje normalan društveni i seksualni život. Jedinstvena, jednostavna, praktična i lako upotrebiva predstavlja dragocjenu novinu u veterinarstvu, sa kojom se omogućuje jeftina efikasna zaštita civilizacijskog društva od nekontrolisanog razmnožavanja pasa.

C:\Users\ZIJAD\AppData\Local\Packages\microsoft.microsoftedge_8wekyb3d8bbwe\AC\#!001\MicrosoftEdge\Cache\OYUX23OF\12705712_10208791693053821_6038149265315835316_n[1].jpg

Almir i Senka Karabegović u trenutcima predaha

Kada smo prije nepune dvije godine  u restoranu “Kostelski buk“,  na putu Bihać- Cazin, podno unskih vodopada koji očaravaju svojom rajskom ljepotom, prvi put razgovarali o njegovim istraživanjima, dok je njegov patent još bio u povoju, sve je to i meni a možda i njemu djelovalo malo nestvarno. U njegovom glasu, od kojeg  je cijelo njegovo tijelo podrhtavalo, dok je zaljubljenički govorio o svom eksperimentu, osjetio sam visoki val zanosa iz kojeg  je zračio rastući optimizam. Naglašen omamljujući šum Kostelskog vodopada, sa kojeg su se  na nas rasprskavale bistre unske kapi, preusmjerilo je nakratko moje misli na Nijagarine vodopade i ovaj naš razgovor dovelo u kontest sa otkrićima najvećeg svjetskog inovatora s naših prostora Nikole Tesle. Sa optimističkim uvjerenjem pomislio sam u sebi, zašto i ovaj moj mladi prijatelj, koji je očigledno nabijen ambicijama, ne bi  mogao ostvariti nešto veliko i kapitalno. I nije trebalo dugo čekati…

Počelo je sa zlatom u Tajvanu

U oktobru 2015. na velikom svjetskom sajmu inovacija u Tajvanu dr. vet. Almir Karabegović se kao član društva hrvatskih inovatora ( jer ga BiH nije prihvatila) predstavio sa svojim izumom- Kontracepciskom spiralom za pse i za svoj izum dobio zlatnu medalju. Kako se kasnije pokazalo, bio je to smo početak svjetskih priznanja Almiru Karabegoviću,  koja se nagrađuju zlatom.

Samo nekoliko dana kasnije na najvećem britanskom sajmu inovacija –  jubilarnom „15. BIS 2015“ održanom u Londonu, Almir Karabegović dobio je dva vrijedna londonska priznanja, zlatu i srebrenu medalju za svoj izum- Kontracepcijsku spiralu za pse.

Kratko vrijeme po tom na 40. Salonu inovcaija „INOVA 2015“ održanom u Karlovcu od 5. do 7. novembra 2015. Karabegović se okitio još jednim zlatom. Bila je to treća zlatna.

Četvrta zlatna medalja u Tajlandu

Sljedeći Almirov korak na putu posutom zlatom bio  je Internacionalni sajam inovatora u Tajlandu. Taj sajam  održan je u Bangkonk International Trade & Exhibition  Centre (BITEC) pod pokroviteljstvom Kraljevine Tajland i vladine organizacije National Reseerch Council of Thailand (NRTC). Cilj izložbe bio je povezivanje i suradnja poslovne i akademnske zajednice u svijetu. I na ovoj prezentaciji najviših sjetskih izuma i inovacija Almir Karabegović, „ADEJA“ d.o.o za svoj izum KONTRCEPCIJSKA SPIRALA ZA PSE, nagrađen je zlatnom medaljom World Invention Intellectual Property Associations (WIPA).

Peta zlatna u Kuala Lumpuru

A ovih februarskih dana , od 18 do 20. februara, u malezijskom gradu Kuala Lumpuru održana je najveća izložba inovacija jugoistočne Azije  “15. MTE-Malazsia Technologz EXPO“, na kojoj se okupilo preko 500 inovatora. Dr.  Almir Karabegović nastupio je u sastavu hrvatskih inovatora i predstavio svoj izum, za koji je dobio petu zlatnu medalju. U sklopu sajma održani su sastanci inovatora sa azijskim preduzetnicima, koji su pokazali veliki interes za inovacije hrvatskih inovatora i za proširenje poslovne saradnje. Naš zlatni Almir, dobitnik petog zlata, nije krio zadovoljstvo. Svoj novi uspjeh proslavio je u društvu svoje supruge Senke, koja mu je bila podrška i pomoć od početka rada na ovom projektu.

„Veoma sam zadovoljan svojim uspjehom  na ovom sajmu, na kojem je bio veliki broj posjetitelja, sa  velikim brojem inovacijskih poslovnih upita. Posebno me veseli činjenica da je izražen veliki interes za povećanje saradnje na nivou poslovne i znanstvene zajednice “ , kratko je komentarisao Karabegović svoj novi uspjeh.

S pravom se mož e reći da su Karabergovići postali familija sa zlatnom podlogom, a dr. veterine Almir Karabegović zlatni Almir. Pet zlatnih medalja u samo jednoj godini i to u svim dijelovima svijeta je teško dostižan  rekord u svijetu biznisa i svijetu naučnih otkrića.

C:\Users\ZIJAD\AppData\Local\Packages\microsoft.microsoftedge_8wekyb3d8bbwe\AC\#!001\MicrosoftEdge\Cache\TRFI59J4\10400218_10208791692893817_6733140334805555150_n[1].jpg

Almirovo peto zlato

Ali Karabegoviće ovi brojni uspjesi nisu promjenili. Ostali su jednostavni, društveni i prijatni kakvi su uvijek ranije bili.

Popnosni smo na dr. Almira Karabegovića

Almirove poslovne i životne uspjehe s velikim zadovoljstvom prate brojni prijatelji dubičke familije Karabegović, koja se nakon agresije na BiH i provedenih 5 godina u progonstvu u Njemačkoj, među prvima vratila u BiH. Kako povratak nije bio siguran u zavičajnu Bosansku Dubicu nastanili su se u Bihaću, gdje je Almir započeo privatni biznis i otvorio prvu privatnu Veterinarsku stanicu na tom području. Danas je to respektabilna firma koja svoje usluge pruža korisnicima s područja BiH i susjedne Hrvatske. Almir je ostao ono što je oduvjek bio. Bosanac i Hercegovac, slobodnih nadzora, snažnog morala, društven i omiljen, do kraja posvećen poslu i porodici.

Svi mi koji smo poznavali i poznajemo Almira Karabegovića radujemo se njegovom uspjehu i želimo mu u budućem radu puno uspjeha. Mi se ponosimo s njim. S njim se ponosi njegova Bosanska Dubica, njegov Bihać, njegova Bosna i Hercegovina, ali i njegova R Hrvatska koja mu je ukazala povjerenje kada ga nije našao na drugoj strani i pomogla mu da dostigne vrijednosti koje mu radom i zalaganjem pripadaju. Sa takvima kakav je Almir Karabegović ne treba se plašiti budućnosti.

I šta na kraju reći. Ponosni smo na našeg Almira, na našu mladost, na našu voljenu domivinu Bosnu i Hercegovionu, u kojoj se rađaju i stasaju ovakvi fenomeni. Neka Almirovi uspjesi budu motiv, izazov i potsticaj svima  koji životni napredak vide u čuvanju stečenih i  stvaranju novih tekovina civilizacijskog društva.

Burlington, 10.juna 2016

Zijad Bećirević

Zijad_Becirevic2

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s