Stranka za BiH u povodu presude Suda za ljudska prava u Strazburu po tužbi dr. Esada Pilava

Posted: 9. Juna 2016. in Intervjui

Sarajevo,09.06.2016.godine

M   E  D  I  J  I  M  A

Stranka za Bosnu i Hercegovinu izražava zadovoljstvo što je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio presudu kojom je potvrdio da je Bosna i Hercegovina dr. Pilav Ilijasu uskratila ljudska prava time što mu nije dozvolila da se kao Bošnjak iz Republike Srpske kandidira za člana Predsjedništva BiH.

Stranka za BiH je dr. Pilava prvi put kandidovala za člana Predsjedništva BiH 2006. godine. To  je bio prvi konkretan pokušaj osporavanja diskriminatornih odredbi Ustava BiH koji dozvoljava kandidaturu na tu funkciju isključivo Srbima iz RS-a, odnosno isključivo Bošnjacima i Hrvatima iz Federacije.

Protokol 12. Evropske konvencije stupio je na snagu 2005. godine, a Stranka za Bosnu i Hercegovinu je  reagovala Pilavovom kandidaturom kako bi iskoristila šansu i sudskim putem otklonila diskriminaciju koja se odnosi na kršenje ljudskih prava.

Ova, treća po redu presuda ove vrste, ( iako je donešena nakon 9 godina ),  ponovo je opomenula BH vlast na obavezu temeljitih ustavnih promjena.

Press služba SBiH

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    nema zanjiha opomene bez smjene i udaljivanja sto dalje od bilo jkoji duznosti za drzavu.tosu lovatori licemjeri mafijasi lazovi.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s