ISTINA JE DA JE FRANCUSKA AMBASADORICA POKUŠAVALA UMANJITI BROJ BOŠNJAKA U POPISU STANOVNIŠTVA

Posted: 6. Juna 2016. in Intervjui

Žuti sa francuskom ambasadoricom

Kabinetu B. Izetbegovića propao jalov pokušaj utjeravanja u laž portala koji su objavili tekstove i pisma o tome da je francuska ambasadorica Clarie Bodonyi vršila pritisak na njega za friziranje rezultata popisa stanovništva u korist RS…..Dr. Senadin Lavić u ulozi glasnogovornika B. Izetbegovića i francuske ambasadorice tražio od Klikera da obustavi objavljivanje tekstova o tom skandalu…..

Povodom javnih sumnji koje se temelje na pouzdanim izvorima, Internet portal Kliker objavio je nedavno informaciju o prijemu koji je ambasadorica Francuske Claire Bodonyi imala kod predsjednika Predsjedništva BiH B. Izetbegovića. Tom prilikom je od Izetbegovića pokušala izdejstvovati friziranje rezultata popisa stanovništva u korist RS.

Na osnovu toga napisa, uputili smo otvoreno pismo ambasadorici, poslali ga e-mailom njoj lično, Ministarstvu vanjskih poslova Francuske, zatim listu „Le Figaro.“

Kopiju pisma poslali smo i B. Izetbegoviću.

Pismo je objavljeno i na zidu grupe Zahtjev za povratak u život Ustava Republike Bosne i Hercegovine, a njegovi potpisnici objavili su ga i na svojim FB profilima i blogovima.

Naše pismo su prenijeli i neki portali na Internetu.

Povodom tih napisa, oglasio se Kabinet predsjednika Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića pokušavajući osporiti navode o intervenciji francuske ambasadorice.

Citat: „Tvrdnje nekoliko web portala da je ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi pokušala utjecati na odgađanje odluke oko objavljivanja rezultata popisa stanovništva u BiH uzburkale su bosanskohercegovačku javnost.“ Kraj citata.

Niko nije pisao o odgađanju odluke o objavljivanju rezultata izbora kako nam Izetbegovićev Kabinet podvaljuje, nego isključivo o sumnji da je ambasadorica pokušala umanjiti broj Bošnjaka sa 14 na 12 posto u RS, što je na pola puta od onog što traži Dodik – 10 posto – i stvarnih rezultata popisa. I, nije ona obilazila samo Bakira Izetbegovića sa istom namjerom, nego i druge tzv. bošnjačke prvake. Niko od njih ne pokušava demantirati napise o tome na portalima, osim kabineta B. Izetbegovića.

Da je tražila francuska ambasadorica tražila odlaganje objavljivanja rezultata popisa, to bi značilo probijanje zadnjeg roka objave i ništavnost popisa. To bi značilo da se popis mora obnoviti, što bi bilo dobro za Bošnjake jer bi imali priliku da se izbore da budu popisani svi koji su državljani BiH, bez obzira gdje žive.

Ako BiH – pa tako i genocidnoj RS dobro dođu i ne bune se protiv tri miljarde maraka godišnjih doznaka prognanika, onda bi trebalo da oni koji šalju novac budu i uvaženi kao građani države iz koje ih je RS prognala. Da se francuska ambasadorica zalagala makar i nehotice za ponovni pravičan popis, zasluživala bi pohvalu.

U jalovom pokušaju demantija, Izetbegović preko svoga Kabineta tvrdi slijedeće:

„Proizvoljna i lažna konstrukcija marginalnog portala uzburkala je dio javnosti u BiH bez ikakve potrebe. Posjeta ambasadorice Bodonyi Predsjedništvu BiH bila je javna i transparentna, a o njoj je javnost blagovremeno informirana. Drugo, o onome što portal tvrdi nije bilo ni riječi – ističu iz Kabineta, izražavajući čuđenje zbog reakcije ozbiljnih političara poput predsjednika SBiH.“

Kako to da minoran portal može uzburkati javnost?

Kabinet je u povodu posjete francuske ambasadorice Izetbegoviću mogao izdati saopćenje kakvo god je želio, ali to ne znači da mu treba vjerovati i da javnost ne treba sumnjati..

Međutim, član Redakcije Klikera s kojim smo danas razgovarali tvrdi da i Bakir Izetbegović i Senadin Lavić lažu.

Izvor Klikera tvrdi da je “hiljadu posto tačna informacija o pokušaju francuske ambasadorice da se izbori za friziranje rezultata popisa pritiskom na Izetbegovića.” – i druge bošnjalke prvake.

Na pitanje kakvu ulogu tu igra dr. Senadin Lavić, predsjednik BZK “Preporod” i aktivista Kluba bošnjačkih intelektualaca i koji je član Redakcije Klikera, pa da ga optužuju za laganje, član Redakcije Klikera je odgovorio da je dr. Lavić zvao Redakciju i tražio da prekinu objavljivati informacije o francuskoj ambasadorici, te taj neprimjerni zahtjev na ušutkivanje javnog glasila obrazložio riječima „kako ona dušom i srcem voli Bosnu“ – što je laž, tvrde u Klikeru.

Moguće je jedno da francuska ambasadorka radi protiv interesa države BiH, a da srcem i dušom voli Dodika i RS i da je za tu ljubav spremna na svaku žrtvu, pa i na krivično djelo.

Moguće je da je dr. Lavić dobio po nosu od strane Izetbegovića jer je Kliker, u čijoj je i on Redakciji, prvi objavio informaciju iz pouzdanog izvora da je ambasadorica Francuske pokušala učiniti krivično djelo miješanjem u unutrašnje stvari BiH pokušajem umanjivanja broja Bošnjaka u popisu stanovništva kako bi udovoljila Miloradu Dodiku i njegovoj četničkoj bratiji.

Zbog toga je dr. Lavić hitno pozvao Redakciju Klikera i tražio da više ne pišu o ovom sramnom skandalu, umjesto da stane uz Redakciju i traži opoziv ambasadorice, te da oštro upozori B. Izetbegovića da ni slučajno ne podliježe prtiscima Francuske niti ikoga drugog. Ta nije li dr. Senadin Lavić predsjednik “Preporoda” i agilini član Kluba bošnjačkih intelektualaca, i kao takav – očekivati je – perjanica zaštite vitalnih interesa i Države i Bošnjaka?! Možda je i njega obilazila ambasadorka…

Dakle, Kliker vjeruje svom izvoru, a ne Izetbegoviću , a također i mi.

Interesantno je ponašanje i portala Faktor koji portal Kliker naziva “fantomskim.”

Faktor tvrdi da su oni prvi otkrili (i prepisali bez komentara!) ono što je pisao Kliker, a sada, ako i nisu pritisnuti od B. Izetbegovića, budući da su strašljivi kao zečevi – nazivaju Kliker „fantonskim portalom“ i peru se svake uloge i odgovonosti u otkrivanju skandala sa francuskom ambasadoricom, umjesto da se diče.

Bakir Izetbegović i SDA su poklopili većinu sredstava informisanja u Bosni – pa sada strogoću pokušavaju trenirati i na internet medijima.

Oni koji su jučer pokušali pročitati pismo predsjednika Stranke za BiH Jerlagića na oficijelnom portalu Stranke – koji je jedini od svih bošnjačkih i pro-bosanskih političara reagirao na nedozvoljeno ponašanje francuske ambasadorice, mogli su na Google pročitati obavijest da je stranica nedostupna jer je „moguće hakovana.“ Da li su je hakovali Bakirovi hakeri, ne znamo.

Ali znamo da Bakir i njegovi hakeri neće spriječiti naše propitivanje za sve lopovluke, silno bogatsvo, kriminal, podrivanje Države, naklonost Rs-u i Srbiji, naklonosti neprijateljskom Zapadu, kao ni proteste zbog pokušaja brisanja Bošnjaka iz popisa. Poručujemo mu da ćemo dizati svoj glas protiv poniženja i obmana koje nam serviraju on i njegova kamarila iz dana u dan.

B. Izetbegović nam ne mora objašnjavati ništa – njegovi postupci govore da on zdušno radi na projektu velike Srbije u Bosni, te da je u tom poslu u savezništvu ne samo sa Vučićem, Nikolićem i Dodikom, već sada i sa francuskom ambasadoricom.

Da nije, ne bi dizao dreku na “marginalne” i “fantomske” portale oko sastanka sa francuskom ambasadoricom da nije bilo njenog pokušaja friziranja rezultata izbora.

Bakir Izetbegović je despot koji je obloporan na mnoge opravdane kritike – i malo kad se oglašava na njih. Ne kažu džaba “Istina boli”!

Širenje istine o tome nam je i bio cilj.

Ibrahim HALILOVIĆ, slobodni novinar
Mr. sci. Marjan HAJNAL, filosof-humanist-publicist
Mr. sci. Dženana DELIĆ, profesor Poslovnih studija i prava (u penziji)
Bedrudin GUŠIĆ, slobodni novinar

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s