Senaid ef. Kobilica, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj (IZBUN): KAO I SVE DRUGE VJERE, ISLAM JE PRIZNATA VJERA U NORVEŠKOJ

Posted: 2. Juna 2016. in Intervjui

Senaid-ef_Kobilica

Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj (IZBUN) je osnovana 1994. godine u Oslu. Prvi glavni imam je bio Zekerijah ef. Jašarević. Senaid ef. Kobilica je 1999. godine postavljen na mjesto glavnog imama. Do 1999. godine redovne vjerske aktivnosti su se odvijale u 4-5 gradova u Norveškoj, jer je težište još uvijek bilo na pomaganju BiH…..Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj, sa sjedištem u Oslu, trenutno raspolaže sa deset (10) imama…..Trenutno imamo svoja četiri kupljena objekta i to u Oslu, Sarpsborgu, Sandefjordu i Haugesundu……U planu je svakako kupovina objekata i u drugim većim centrima kao npr. Drammen, Stavanger i Bergen. U tom smislu je osnovan i fond «Emanet» za gradnju i kupovinu objekata, gdje Bošnjaci imaju priliku da mjesečno uplaćuju određeni iznos…..Islamska zajednica ima oko 9419 članova. Inače u Norveškoj trenutno ima oko 12500 Bošnjaka…..Glavni imam je krajem novembra 2011. godine dobio prestižnu nagradu; «Nagrada za toleranciju» (Toleranseprisen), koju dodjeljuju vodeći norveški novinari okupljeni u Novinskoj loži pri Parlamentu Norveške. Nagrada je dodijeljenja za doprinos i širenje tolerancije, posebno tokom i nakon terorističkih napada u Oslu i na ostrvu Utoya…..Ne mogu generalizirati, ali postoje elementi koji djeluju antimuslimanski. Posebno se socijalni mediji koriste u tom pogledu. Također je prisutna poznata retorika od strane političara desničara, koji posebno sada koriste pitanje izbjeglica i dodatno zbunjuju obični narod. Međutim, zahvaljujući dijalogu na svim razinama uspijevamo unijeti pozitivne energije i radimo koliko možemo kako bi se oduprli negativnim elementima. Mislim da u tome uspijevamo hvala Bogu….. Istina, nije lahko sa hidžabom svakodnevno funkcionirati u europskim društvima danas, ali imam osjećaj da je lakše u Norveškoj. Vjerovatno to ima veze i sa našim dijaloškim aktivnostima i našom prisutnošću u društvu…..Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović je u subotu 24. oktobra prošle godine na čelu delegacije IZ u BiH, u sklopu posjete Islamskoj zajednici Bošnjaka u Norveškoj posjetio Zapadnu obalu Norveške i prisustvovao programu otvaranju Islamskog kulturnog centra u džematu Haugesund…..

Kada je osnovana IZBN i koliko džemata objedinjuje?

KOBILICA:Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj (IZBUN) je osnovana 1994. godine u Oslu. Prvi glavni imam je bio Zekerijah ef. Jašarević. Senaid ef. Kobilica je 1999. godine postavljen na mjesto glavnog imama. Do 1999. godine redovne vjerske aktivnosti su se odvijale u 4-5 gradova u Norveškoj, jer je težište još uvijek bilo na pomaganju BiH. Izuzetno veliku ulogu je odigrala IZBUN u pomaganju našem narodu u BiH posebno za vrijeme agresije i 3-4 godine nakon toga. Da bi početkom 1999. godine IZBUN izašla iz ovih nekoliko centara prema cijeloj Norveškoj i na taj način se okrenula više svojoj stvarnoj svrsi i misiji. Tada je preko 40 punktova-gradova bilo obuhvaćeno vjerskim aktivnostima, posebno vjerskom poukom. Danas se broj kreće oko 30 punktova.

Koliko aktivnih imama, hatiba i muallima djeluje u Zajednici?

KOBILICA: Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj, sa sjedištem u Oslu, trenutno raspolaže sa deset (10) imama: Senaid ef. Kobilica, glavni imam, Faruk ef. Terzić, Edin ef. Mezit, Derviš ef. Varešlija, Aziz-ef. Ahmedović i Ibrahim-ef. Šabić, kao stalno zaposleni imami i Abdurahman ef. Mesanović, Ahmed ef. Modrić, Muamer-ef. Alikadić i Edin-ef. Kadrić kao asistenti imamima. Tromjesečnim imamima još uvijek riješavamo džemat Trondheim, pa je Tarik-ef. Hrnjić najčešće u džematu. Krajem 2015. godine je Osman-ef. Mehmedović došao u džemat Trondheim probno na tri mjeseca. U administraciji je zaposleno dvoje: Adnan Osmičić, predsjednik i upravnik i Mina Majdanac, sekretarica. Područja (džemati) koja su obuhvaćena vjerskim aktivnostima i posjetama imama su kako slijedi:

Senaid-ef. Kobilica, glavni imam i dijelom imam u džematu Østfold i istočnom Akershusu.

Dr. Faruk-ef. Terzić, imam u Oslu, a pokriva i periferiju Osla, sjeverni Akershus, Elverum i Kongsvinger.

Edin-ef. Mezit, imam u džematu Sandefjord, a pokriva područje od Hortena, Tønsberga preko Skiena do Arendala. Mjesta obuhvaćena posjetama i aktivnostima u ovome području: Horten, Tønsberg sa okolinom, Sandefjord, Larvik, Skien/Porsgrunn, Gjerstad, Tvedestrand i Arendal.

Derviš-ef. Varešlija, imam u džematu Drammen, a pokriva, pored Drammena, Kongsberg, Asker, Svarstad/Hvittingfoss, Hønefoss/Jevnaker, Lillehammer/Øyer i Gjøvik/Lena.

Aziz-ef. Ahmedović, 85% imam u džematu Østfold, što uključuje Fredrikstad, Sarpsborg, Halden, Rakkestad i jos nekoliko manjih mjesta i 15% imam područje Møre-Romsdal.

Ibrahim-ef. Šabić, imam za Zapadnu Norvešku, tj. Bergen sa okolinom, Os, Stavanger, Sandnes i Haugesund.

Tarik-ef. Hrnjić, imam za područje Sør-Nord Trøndelag sa sjedištem u Trondheimu.

Edin-ef. Kadrić pokriva područje od Kristiansanda do Flekkefjorda.

A koliko imate vlastitih objekata za obavljanje vjerskih aktivnosti? Da li neke i iznajmljujete?

KOBILICA: Trenutno imamo svoja četiri kupljena objekta i to u Oslu, Sarpsborgu, Sandefjordu i Haugesundu. U Oslu je smještena Centrala Islamske zajednice i mesdžid, a u Sarpsborgu imamo objekat koji je bio crkveni, tj. namjenski objekat.

U svim drugim centrima širom Norveške iznajmljujemo odgovarajuće objekte za vjerske aktivnosti. U planu je svakako kupovina objekata i u drugim većim centrima kao npr. Drammen, Stavanger i Bergen. U tom smislu je osnovan i fond «Emanet» za gradnju i kupovinu objekata, gdje Bošnjaci imaju priliku da mjesečno uplaćuju određeni iznos.

Koliko Bošnjaka živi u Kraljevini Norveškoj i koliko njih su članovi IZBN?

KOBILICA:Islamska zajednica ima oko 9419 članova. Inače u Norveškoj trenutno ima oko 12500 Bošnjaka. Bošnjaka iz Sandžaka ima malo. Međutim svi su u IZBUN. Prema evidenciji Bošnjaci su smješteni u preko 250 komuna, što je poseban izazov za Islamsku zajednicu u stalnim nastojanjima da održi naš narod na okupu.

Koliko djece pohađa vjersku pouku/mekteb na području Zajednice?

KOBILICA: Vjerskom poukom obuhvaćeno oko 450 polaznika. Mnogi izrastaju i pridružuju se omladini i omladinskim aktivnostima.

Kakav je odnos norveških vlasti prema Zajednici i njenim potrebama, kao i norveškog društva inače?

KOBILICA:Kao i sve druge vjere, islam je priznata vjera u Norveškoj. Vjerske zajednice se registriraju bez ikakvih problema. Sve zajednice zakonom imaju pravo na dotacije.

Da li je i na koji način, eventualno, IZBUN integrirana u norveško društvo?

kobilica kod Kralja                                         Senaid ef. Kobilica kod norveškog kralja Haralda i kraljice Sonje

KOBILICA:Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj na nacionalnom nivou je aktivna u norveškom društvu preko glavnog imama Senaid ef. Kobilice i njegovog dugogodišnjeg angažmana u Islamskom savjetu Norveške kao krovne organizacije za sve muslimane u Norveškoj. Dva puta do sada je glavni imam bio potpredsjednik, a tri puta predsjednik Islamskog savjeta. Sveukupno 10 godina aktivnog rada na organizaciji i realizaciji aktivnosti na polju unutarmuslimanskog, međuvjerskog i dijaloga sa vlastima, političkim partijama, nevladinim organizacijama i medijima u Norveškoj. Trenutno glavni imam ima ulogu predsjednika Dijalog centra unutar Islamskog savjeta. Uloga Islamske zajednice preko glavnog imama je također bila značajna i prepoznatljiva u Saboru, Saborskoj komisiji za dijasporu, Islamskom savjetu Norveške, Izvršnom odboru Oslo koalicije, Kooperativnom vijeću za vjerske zajednice u Norveškoj, Kontakt grupi između Norveške crkve i Islamskog savjeta, Oslo centru za dijalog, Forumu za glavne vjerske lidere Norveške, Europskom vijeću vjerskih lidera u ulozi savjetnika i Forumu muslimanskih i židovskih lidera u Europi.

kobilica-1

Radeći i profilirajući naše razumjevanje života i islama ovdje u Europi, glavni imam je dobio nekoliko velikih priznanja. Prvo priznanje je dobio time što je uvršten u knjizi “KO JE KO” među 1000 najznačajnijih ličnosti u Norveškoj, dok je mjesto našao medu 10 najutjecajnijih vjerskih autoriteta. Drugo priznanje je došlo od Leadership foundation-fondacije, koja je glavnog imama uvrstila među 10 top i najuspješnijih lidera iz reda stranaca u Norveškoj u 2008. godini. Dalje, treće priznanje je došlo od najčitanije dnevne novine VG, koja je glavnog imama stavila na prvo mjesto na listi od 10 najprofiliranijih građana Norveške sa stranim porijeklom.

Glavni imam je krajem novembra 2011. godine dobio prestižnu nagradu; «Nagrada za toleranciju» (Toleranseprisen), koju dodjeljuju vodeći norveški novinari okupljeni u Novinskoj loži pri Parlamentu Norveške. Nagrada je dodijeljenja za doprinos i širenje tolerancije, posebno tokom i nakon terorističkih napada u Oslu i na ostrvu Utoya. Nagradu su do sada dobili, između ostalih, bivši biskup Gunnar Stalsett i norveški princ Haakon i princeza Mette-Marit.

Postoji li u toj zemlji antiislamsko raspoloženje ili konkretni akti upereni protiv muslimana, pa i Bošnjaka?

KOBILICA: Ne mogu generalizirati, ali postoje elementi koji djeluju antimuslimanski. Posebno se socijalni mediji koriste u tom pogledu. Također je prisutna poznata retorika od strane političara desničara, koji posebno sada koriste pitanje izbjeglica i dodatno zbunjuju obični narod. Međutim, zahvaljujući dijalogu na svim razinama uspijevamo unijeti pozitivne energije i radimo koliko možemo kako bi se oduprli negativnim elementima. Mislim da u tome uspijevamo hvala Bogu. Uglavnom, nažalost dešavanja na globalnom i europskom nivou se automatski osjete i na nacionalnom i lokalnom nivou. Zato je budnost neophodna i preventivno djelovanje poželjno.

Islamska zajednica u BiH, čiji ste i vi dio, se ne tako davno odredila vezano za zabranu nošenja hidžaba u nekim institucijama naše domovine. Ima li takvih zabrana u zemlji vašeg življenja i djelovanja?

KOBILICA: To je česta tema i u norveškom društvu, ali ipak ljudska prava prevladaju. Istina, nije lahko sa hidžabom svakodnevno funkcionirati u europskim društvima danas, ali imam osjećaj da je lakše u Norveškoj. Vjerovatno to ima veze i sa našim dijaloškim aktivnostima i našom prisutnošću u društvu.

Vi ste jedna od onih bošnjačkih zajednica koja daje stipendije. Koga stipendirate i kakvi su kriteriji za dodjelu stipendija? Koliko ste ih do sada dali?

KOBILICA: Stipendiranje naših studenata je stalna aktivnost u Islamskoj zajednici. Svake godine do 100 stipendija, odnosno jednokatnih pomoći podijelimo studentima različitih fakulteta i iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine. Obzirom da se sredstva prikupljaju uglavnom u ramazanu, zadnjih godina je manje uplata bilo zbog ljetnog perioda. Očekujemo povećanje od ove godine. Više o kriterijima se može naći na našoj stranici www.izbih.no

U proteklom mjesecu (aprilu) održana je Skupština IZBN. Kako je protekla i da li je bilo nekih značajnijih odluka na istoj?

KOBILICA: Skupština je protekla u najboljem redu. Obnovljen je Glavni odbor. Ostalo je uobičajeno izvještajni dio.

Da li vas je do sada posjetio reisu-l-ulema IZ BiH i kako je protekla eventualna posjeta?

KOBILICA: Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović je u subotu 24. oktobra prošle godine na čelu delegacije IZ u BiH, u sklopu posjete Islamskoj zajednici Bošnjaka u Norveškoj posjetio Zapadnu obalu Norveške i prisustvovao programu otvaranju Islamskog kulturnog centra u džematu Haugesund. Programu otvorenja prisustvovao je veliki broj Bošnjaka i Bošnjakinja i iz drugih okolnih gradova, posebno Bergena i Stavangera.

reis Kavazovic u Norveskoj

U nedjelju 25. oktobra delegacija Islamske zajednice boravila je u Sandefjordu gdje je otvoren još jedan Bošnjački islamski centar. Nakon mevluda kojeg su proučili imami IZ-e Bošnjaka u Norveškoj povodom otvorenja centra, izveden je program obilježavanja 20 godina od osnivanja IZ-e Bošnjaka u Norveškoj.

U ponedjeljak 26. 10. 2015. godine Reisu-l-ulema IZ-e u BiH sa svojom delegacijom posjetio je poglavara norveške crkve, njenu eminenciju Helga Haugland Byfuglien u nihovom sjedištu u Oslu. U prijatnoj atmosferi Reisu-l-ulema se najprije zahvalio na prijemu kao i na podršci koju Crkva pruža Islamskoj zajednici Bošnjaka u Norveškoj. Reisu-l-ulema je također naglasio da naš narod nije svojom voljom došao u Norvešku, ali gdje god oni odu sa sobom ponesu svoju vjeru i tradiciju. Također se zahvalio što je poglavarka dolazila u Srebrenicu na obilježavanje 20 godine od genocida u 11. jula ove godine, što će istinski doprinijeti daljem razvoju međureligijskog dijaloga, a također će potaći i druge da dođu u Srebrenicu sa ovih prostora. Predsjednik Sabora IZ-e u BiH je dodao da je bosanska tradicija ona koja spaja ljude ovdje u Norveškoj, a nikako ne razjedinjuje. Na kraju, Reisu-l-ulema je pozvao poglavarku da dođe u posjetu IZ-u u BiH.

Nakon sastanka sa poglavarkom Norveške crkve, delegacija se uputila u Vladu Norveške gdje su imali sastanak u Kabinetu premijera sa šefom kabineta i ministrom za EEA/EU poslove gospodinom Vidarom Helgesenom, sa kojim su razgovarali, prije svega o životu i integraciji Bošnjaka u norveško društvo, pri čemu su se obje strane složile da su Bošnjaci najbolje integriran narod u Norveškoj. To će pomoći Norveškoj u novom valu izbjeglica sa Bliskog Istoka, jer su Bošnjaci prije svega muslimani, a imami govore i arapski jezik, te bi mogli pomoći i izbjeglicama i Vladi u boljoj komunikaciji i razumijevanju, kazao je g. Helgesen. On je također naglasio da je islam evropska religija, a ne samo religija arapa. Reisu-l-ulema se zahvalio na ovim riječima te je svakako ponudio pomoć Norveškoj u okviru mogućnosti Islamske zajednice. Predsjednik Sabora Hasan Čengić se također zahvalio Vladi Norveške na svoj pomoći koju je pružila i koju pruža BiH i našem narodu u Norveškoj. Naš narod može pomoći Norveškoj kada su u pitanju izbjeglice sa Bliskog istoka, pogotovo u razmjeni iskustava jer su i oni bili izbjeglice, a što zajedničkim djelovanjem može voditi samo ka progresu, naglasio je Hasan Čengić.

Zadnji u nizu sastanaka delegacije Reisu-l-uleme u Norveškoj, svakako je bio rezervisan za Ambasadu Bosne i Hercegovine u Norveškoj, gdje ih je primio Ambasador NJ.E. Emir Poljo. Reisu-l-ulema je nakon zahvale za odvojeno vrijeme upoznao ambasadora o aktivnostima koje je imao u Švedskoj i Norveškoj kao i razgovorima koje je vodio u Švedskoj i Norveškoj crkvi, ambasadi BiH u Švedskoj te Vladi Norveške. Potom je ambasador Poljo upoznao delegaciju o aktivnostima ambasade kao i naporima koje ulažu na polju ekonomske saradnje sa Norveškom.

Tebi, svim imamima IZBN i džematlijama želim mubarek predstojeći Ramazan, uz mahsuz selame, te hvala za ovaj razgovor.

KOBILICA: Hvala i Vama. Želim također Vama i vašim čitaocima čestitati predstojeći mubarek ramazan sa željom da ga provedete u zdravlju, miru i sreći.

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (807)

plitvice-ferhadija

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s