PROTESTNO PISMO FRANCUSKOJ AMBASADORICI U BiH CLAIRE BODONYI: FRANCUSKA JE POMOGLA GENOCID U RATU, NASTAVLJA GA U BIJELIM RUKAVICAMA

Posted: 1. Juna 2016. in Intervjui

Claire Bodonyi, francuska ambasadorica u BiH

Ambasadorice Bodonyi!
Obraćamo Vam se po saznanjima iz bosanskih medija kako Vi u ime Francuske pokušavate na nedopustiv i kriminalan način promijeniti rezultate popisa kako bi udovoljili srpskim prijateljima. Takvo što, osim što po definiciji u svim pravnim knjigama predstavlja krivično djelo, također se svugdje u svijetu smatra ozbiljnim  diplomatskim incidentom.

Mi, svih 66.000 građana RBiH koji su se okupili u Facebook grupi koja zahtijeva povratak u život jedinog legalnog Ustava RBiH (iz 1991. godine) najoštrije se protivimo Vašem pokušaju falsifikovanja rezultata popisa jer pokušaj izmjene demografske slike naše države predstavlja nedpustvo uplitanje u unutrašnje stvari suverene i neovisne države BiH.
Ne možemo, a da se ne upitamo osjećate li to potrebu da vratite dug Francuske Srbima zbog savezništva u Prvom svjetskom ratu?  Smatrate li da je to prijateljstvo potrebno naplaćivati vječno preko leđa građana Bosne i Hercegovine – u prvom redu Bošnjaka?
Francuska ne može izmjenom metematičkih i stastističkih činjenica praviti rezultat koji odgovara njoj i njenim prijateljima Srbima.
Gospođo ambasadorice, Francuska politika u Bosni i Hercegovini je saučesnik u genocidu, kako na diplomatskom planu, tako i direktno na terenu, kako u ratu, tako i u miru. Vi svojom nezakonitom diplomacijom čini se nastavljate tu politiku.
Ne samo da je Francuska učestvovala u donošenju UN-ovog embarga kojim je građanima suverene države RBiH, članice UN-a uskraćeno pravo na obranu države i svoje slobode,  već se čvrsto protivila podizanju tog embarga iako je time kršila Povelju UN po kojoj smo kao suverena država imali pravo na samoodbranu. Podsjetićemo Vas i na to da je Francuska uticala na Zapad kako bi spriječila NATO-bombardovanje položaja bosanskih Srba oko Srebrenice.Time je Fancuska pomogla srpskim paravojnim snagama i miliciji da uz pomoć Srbije počine genocid.
Posljednji popis iz 2013. čiji rezultati trebaju uskoro biti objavljeni će pokazati da su Bošnjaci većinsko stanovništvo u državi koju žele i dalje dijeliti sa ostalim narodima i  građanima. Podsjetićemo Vas da su Bošnjaci jedini koji se zalažu za modernu građansku državu u kojoj će se njegovati vrijednosti u koje se Evropska Unija zaklinje.
Broj bošnjačkog stanovništva po popisu iz 2013.  očito je veliki problem i za Srbe i za njihove francuske prijatelje. Popis ruši planove o Velikoj Srbiji zbog kojih je Srbija gurnula svijet i u Prvi svjestki rat.
Ono što nije uspjelo u krvavom genocidu 1992. – 1995. godine, sada se nastoji dovršiti genocidom u miru putem faslifikata popisnih rezultata koji su ionako falsifikovani od strane srpskih nacista uz potporu njihovih saveznika i njihove bosanske pete kolone.
U samom popisu izostavljeni su Bošnajci koje su Srbi „etničkim čišćenjem“ pomeli sa prostora gdje su bili većina, a žive širom svijeta kao bosanski državljani.
Dopušteno je samo onima koji u vrijeme popisa doputuju u mjesta iz kojih su silom protjerani da i oni budu popisani.
Tamo su ih popisali  jednonacionalni srpski popisni timovi koji su umanjili njihov broj, a uvećali broj Srba pridošlicama iz Hrvatske Krajine i Srbije. Kada ni to nije dovoljno, Srbi uz pomoć svojih prijatelja, a posebno Francuske, pokušavaju ‘izbrisati gumicom’  iz popisa još nekoliko stotina hiljada Bošnjaka. To nije ništa drugo nego nastavak genocida u kojem i Vi i oni koji su Vas instruirali učestvujete.

Bošnjaci ionako žive u getu u genocidnoj Rs.  S obzirom na to da zastupate Francusku u našoj zemlji, Vaše postupke tumačimo kao stavove zvanične francuske politike prema našoj državi. Stoga Vas, kao zvaničnog predstavnika francuske Vlade u našoj zemlji pitamo želi li Francuska i preostale Bošnjake strpati u geta na način kako je Fracuska izolovala većinu od svojih sedam i po miliuna građana muslimana – koji preživljavaju na margini života u getoima, gdje nezaposlenost  prelazi i 50 posto. Oni su diskriminirani u školama i na poslu, ako ga dobiju.
Oni su rođeni i radikalizirani u Francuskoj.
Umjesto Vašeg nedopustivog miješanja u unutarnje poslove naše države, umjesto pokušaja da na falsifikatu popisa stanovništva potisnete i muslimane Bosne na marginu, te da neke od njih radilalizirate –  savjetujemo Vam da se pobrinete kako bi francuski muslimani postali ravnopravni građani u Francuskoj.
Da Francuska (a i mnoge druge zemlje Zapada) nema u planu potpunu eliminaciju muslimana Bošnjaka iz Bosne, ona bi bila neutralna po pitanju rezultata popisa stanovništva koji je (i falsifikatima) pokazao da na prostorima Rs, gdje je počinjen genocide, sada živi oko 80 procenata Srba kao nikad u poviejsti, a tek oko 14 posto muslimana, što je za Francusku očito i dalje problem. Mic po mic, milom ili silom, oni trebaju nestati.
Vi tajno pokušavate kod predstavnika Bošnjaka izdejstvovati da i oni s Vama počine krivično djelo falisfikovanja službenih rezultata popisa.
Francuska je za vrijeme agresije i genocida diplomatski i vojno čuvala ono što su Srbi osvojili zločinima i genocidom.Taj genocidni srpski plijen Francuska želi proširiti na  teritoriju koja je Bošnjacima i Hrvatima oteta  genocidom i urbicidom, a čije granice Francuska ne samo da čuva, nego ih želi i proširiti na čitavu Bosnu i Hercegovinu i falsifikovanjem rezultata popisa. No, Francuska mora biti svjesna da to neće moći sve dok postoji i jedan Bošnjak.

 Želimo Vas podsjetiti na tzv. RS – srpsku  genocid na kojoj je nastala i opostaje  najgori aparthejd koji postoji možda i u cijelm svijetu. Rezultati brutalne srpske agresije na našu zemlju 1992.-1995. na kojoj je nastala genocidna tvorevina RS, su:

–       stotine hiljada ubijenih Bošnjaka (genocid i najgori ratni zločini na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata do danas),
–       oko 40,000 sistematski silovanih Bošnjakinja,
–       nekoliko stotina koncentracionih logora,
–       potpuno uništeni gradovi i sela,
–       oko 1,000 džamija planski porušeno

–       oko milion izbjeglica

 Bošnjaci koji su se vratili u genocidnu Rs su građani stotog reda.
Pitamo vas da li vi svojim ponašanjem želite pomoći da oni potpuno nestanu i da se uništi Bosna i Hercegovina kao država? Želite li svojim postupcima nanijeti još veću nepravdu Bošnjacima i time doprinijeti njihovoj radikalizaciji koja, uprkos svemu što su proživjeli, još uvijek među njima ne postoji?
Kao Grupa koja traži povratak u život Ustava RBiH iz 1991., smatramo vaš postupak najgrubljim kršenjem Annexa 7 Dejtonskog ugovora. Time Francuska, kroz Vaše postupke, grubo krši Dejonski ugovor čime ga pravno stavlja van snage. Tako nam Francuska šalje poruku da od naših predstavnika u vlasti tražimo da se odmah, bez odlaganja, na snagu stavi Ustav RBiH iz 1991.
Od Vas tražimo da odmah prestanete  sa miješanjem u rezultate popisa te u bilo kakve unutarnje svari naše države, te da statistiku i metematiku ostavite nauci gdje i pripada. Brojke su činjenice, a o činjenicama se na može raspravljati. Svaki pokušaj falsifikovanja tih činjenica ili podsticanje na taj čin predstavlja krivično djelo.
Vjerujemo kako Vlada Francuske ima dosta razloga u Vašem nezakonitom djelovanju da Vas povuče sa ambasadorskog mjesta u Sarajevu i prekine sa svojom politikom u korist Velike Srbije.
S poštovanjem,
 
Potpisi:
Ibrahim HALILOVIĆ, prognanik iz Mrkonjić-Grada (Varcar Vakufa), osnivač grupe, Windsor, Canada,
 Dženana DELIĆ, prognanik iz Travnika, Shefield, UK
 Marjan HAJNAL,prognanik iz Sarajeva, Jerusalem, Izrael
Bedrudin GUŠIĆ, prognanik iz Banje Luke, Boston, USA
Anto TOMIĆ, bivši logoraš Omarske, Trnopolja i Manjače, rodom iz Prijedora
Nihad FILIPOVIĆ, logoraš koncentracionog logora Manjača, uhapšen u rodnom Ključu kao civil, živi u UK
Selma ĆEHIĆ,

članovi Grupe i njena Vodstva

https://www.facebook.com/groups/ustavrbih/

komentara
 1. Moj Bedro BiH je moneta za potkusurivanje a narocito Muslimani Bosnjaci iz Bosne. Valjda treba protjerati i preostale da bi evropske zemlje dobile obrazovanu i jeftinu radnu snagu. Moja prijateljica koja zivi u Norveskoj prenese rijeci norveske slubenice za izbjeglice koja rece da su Bosnjaci potpuno drugi ljudi u odnosu na sve koji dodjose sa podrucja bivse domovine i ostatka svijeta, navodeci njihyov odnos prema radu, skolovanju i ponasanju. Mozda kulture tog tipa fali u Francuskoj i ostalim koji se slizase sa Srbijom prije svega UK a ni USA nije daleko odmakla.

 2. Senada kaže:

  Znamo dobro ulogu Francuske u ratu , kad su zabranom embarga na oruzje i pravona odbranu nam zabranili , vezali nam ruke da bi pomogliu genocidu Milosevicu , Karadzicu , Mladicu .Neka gospodja ide iz nase zemlje, nepozeljna je i svi koji otvoreno pokazuju neprijateljstvo prema narodu koji je stradao u ratu samo zato jer su muslimani .Mrznju necemo tolerisati nikom , niti douvoliti da nas ciste olovkama sa popisnih lista , nismo mi brojevi gopodjo , mi smo najbrojniji narod koji ce braniti svoja prava .Idite kuci .

 3. Bosanac kaže:

  Neka ona kroji gace u svojoj drzavi!
  neka nesmeta vec napacenom narodu.
  Ako zeli pomoci evo joj savjeta u BOSNI I HERCEGOVINI nema srba niti hrvata vec samo BOSANCI katolici muslimani i pravoslavci i td…
  Sredila je da se u BOSNI i HERCEGOVINI ima vise nacija zasto onda u Francuskoj ili Spaniji nedozvole da imaju veliku muslimansku pokrajinu?Mi zelimo da smo samo ono sto nam po svim ljudskim pravima pripada jednu drzavu sa mnogo naroda ali ne i nacija u toj drzavi BOSNA i HERCEGOVINA je NACIJA a vjere ako zele da idu u Tursku neka se zovu turci ili Srbju tamo su srbi i td…Nadam se da ce moci progutati knedlu ISTINE a ovo je istina koju oni kriju.A vodza je ta pisulja iz Francuske.

 4. mejra kaže:

  Boze koja rugoba od zene.

 5. Halilovic Emina kaže:

  potpisujem-svedo rijeci

 6. Nikakvog duga Francuska nema prema Srbiji za Prvi svjetski rat!!!!!Obratno. Francuzi, cetiri divizije, su oslobodili probivsi Solunsku frontu Srbiju. U toj vojsci su bile i dvije divizije hrvatskih i bosnjackih vojnika dobrovoljaca zarobljenih iz austrijske vojske, dvije divizije mobiliziranih Makedonaca i dvije divizije Srba. Kasnije je francuska burzoazija dobila priliku da eksploatira mineralna i sumska bogatstva zemalja koje je ta ista podmukla burzoazija dala na pladnju, proglasivsi Srbe oslobodiocima. Laz do lazi. Zbog toga je Nikola Pasic odletio s vlasti jer je objavio istinu o Solunskoj fronti i drugim lopovlucima mlade srpske liberalne burzoazije i dinastije Karadjordjevica. I ovoga puta francuska diplomacija igra istu prljavu igru kakvu je odigrala u rusenju Gadafija. Francuski narod je prevaren tim neistinama, a jedan drugi francuski ambasador, De Vos, u FNRJ je lagao o ulozi cetnika predstavivsi ih cijelom svijetu kao borce protiv nacizma i kominizma. Sjecamo se svi da J François Mitterand, visoki casnik u fasistickoj Petainovoj nazovi drzavi za koju nitko nece da kaze da je bila isto sto i Nediceva Srbija i Paveliceva Hrvatska i jos dva puta gora. Pod Sarkoszyjem je bio zlocin nad Sirijoim, a ruglo od covjeka i socijalizma Holland nastavlja istim putem.

 7. Sacir Hodzic kaže:

  Ako je to zaista stav zvanične ambasadfe Francuske i navedene ambasadorice,onda je nužno napraviti zvaničan zahtjev vladi francuske o suspenziji ove žene bez srca.

 8. Dzemal kaže:

  Kazite toj amabadadorici da je nepozeljna i neka ide kuci.D

 9. zejna kaže:

  Ambasadorice toliko si pokvarena zena (ne persiram namjerno) da BiH politicari trebaju pod hitno da te posalju nazad u F ili u pm. pa tamo kroji gace kome hoces a u mojoj drzavi NE.

 10. Nihad Hajric Kototorsko Bosna i Hercegovina Sarajvo kaže:

  Ako nekad dobijem priliku volio bih se posrati na Miteranov grob.To mu je umjesto cvijeca.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s