U povodu 31. maja, Međunarodnog dana bijelih traka: JER SE I MENE I SVAKOG ANTIFAŠISTE TIČE

Posted: 30. Maja 2016. in Intervjui
Dan_bijelih_traka_Prijedor

31. maj se obilježava kao Međunarodni dan bijelih traka a povod su događaji u Prijedoru u kojem su tadašnje vlasti bosanskih Srba u tom gradu, sprovodeći klasične metode genocida nad Bošnjacima i Hrvatima, slijedeći tekovine Hitlerovih nacista iz Drugog svjetskog rata, naredile nesrbima da svoje kuće i privatne radnje obilježe bijelim čaršafima, a svoj identitet, ako se pojave u Gradu, javno prezentiraju bijelim trakama oko ruke. Eto, metodi i ciljevi isti kao i kod nacista prema Židovima, materijal (krpa) isti, samo je razlika u boji – umjesto žute, u Prijedoru je naređena bijela. No, suštinske razlike nema jer su ciljevi i jednog i drugog brata po ideologiji – njemačkog nacizma i srpskog fašizma bili potpuno isti – genocidni, samo su različite etničke grupe bile targetirane.
Može Hag donositi ovakve ili onakve presude, može tog Karadžića sutra i pustiti na privremenu slobodu, ili u drugostepenom postupku i konačno osloboditi (što ne bi trebalo da iznenadi nikog normalnog), ali po svim uzusima međunarodnog prava i Povelji UN, u Prijedoru je itekako izvršen genocid, a  Durmitorac i njemu potčinjeni po političkoj vertikali su bili njegovi ideolozi i naredbodavci. Bijele trake su samo jedan od znakovitih simbola tog genocida!.
 
Dan bijelih traka, kako se najavljuje, će se obilježiti ne samo u Prijedoru, nego i drugim dijelovima BiH, Evropi i svijetu.
 
Ovaj osvrt je uslijedio kao moj lični doprinos obilježavanju Dana bijelih traka, odnosno kao antifašistički čin, jer me se itekako tiče. Pogotovo me se tiče kada isti taj fašizam, koji je naređivao bijele trake u meni komšijskom Prijedoru, i dalje stanuje u tom gradu, Banja Luci…u institucijama manjeg entiteta i BiH i koji, umjesto da ga se sankcionira u svjetskim centrima moći, posebno u međunarodnim pravnim institucijama, se, zapravo, i dalje morbidno nagrađuje.
 
Bedrudin GUŠIĆ
vrbas-miso
komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    da nazalost i postrojavaju se cetnici,ti zlocinci.cega se nece sjetiti sav sam se najezio.nebi otiso gore gdjesu oni i tako imaju isada vlast kadbi se sva drzava provalila fuj.nikada vise nemozemo mi jos normalni sanjima takvima zivjeti.jer dosta ih i pdorzava sve te zlocince.dabogda se sad nadnjhima uradilo tako isto i jos gore pa injih obiljezili sa nekim crvenim trakama,i biloim ko u Vukovaru i Srebrenici.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s