Doktorica Lejla Hadžikadić-Gušić: “Većina žena se ne odaziva mamografiji zbog straha”…

Posted: 28. Maja 2016. in Intervjui

Lejla-Hadžikadić-Gušić

Za portal “Novi” o raku dojke razgovarala je uspješna doktorica Lejla Hadžikadić-Gušić, opšti hirurg, i specijalizant onkologije. Također, “Avon” kao društveno odgovorna kompanija, pomogla je u podizanju svijesti javnosti da žena ima mnogo “više od ljepote”, te da se treba izboriti kao hrabra i samouvjerena žena u društvu, a ne da se na nju gleda samo kao na lutku..

Iako je još 1990. godine napustila svoju rodnu Bosnu i Hercegovinu te živi u Americi, u gradu Charlotte i radi u “Levine Cancer Institutu” nikad nije zaboravila svoju domovinu i rado je posjećuje.. Razgovarali smo o osviještenosti djevojaka i žena o raku dojke, koji je procenat izliječenja od ove opake bolesti, o komparaciji liječenja u Americi i Bosni, te mnogim važnim pitanjima koja možete pročitati u intervjuu..

Koliko generalno djevojke i žene u Americi znaju bitne informacije kada je u pitanju rak dojke?

Zavisi sve od više činilaca. I mediji mogu dosta uticati na buđenje svijesti kod žena. Rak je hormolnalni poremećaj, hormonska baza je najveći razlog za rak. U Americi prilično dobro znaju jer Amerika izdvaja ogroman iznos novca za istraživanja raka dojke. Svakog oktobra imaju šetnje koje pomažu u podizanju svijesti o ovoj bolesti, postoje razne aktivnosti, fondacije, koje baš u oktobru pišu i pričaju o raku dojke. Ali, i pored same mamografije, postoji još mnoštvo informacija koje žene trebaju znati. Ponekad vi nešto govorite, ali one to ne protumače dobro, ponekad je to dvolična stvar.. recimo što više pričaš o tome u Americi i ukazuješ na nešto dobro one to znaju s jedne strane, ali se s druge strane se prepadnu. Toliko pričaš o tome “rak, rak” i onda se one prepadnu, ne znaju šta da rade i zatvore se. S druge strane žene koje su prošle kroz rak i ne vole toliko da se to spominje jer im je to podsjetnik na teške trenutke. Dobro je imati informacije, ali sa druge strane postoji i puno netačnih informacija. Naprimjer, žena koja oboli od raka i ima rak samo na jednoj dojci, želi iz straha obe odsjeći iako je to nepotrebno. Međutim, kada im se lijepo objasni one taj strah prevaziđu.

Koliko u Bosni i Hercegovini djevojke i žene znaju o raku dojke?

U Bosni i Hercegovini se djevojke i žene mnogo plaše i taj strah preovladava. Mi inače s našeg kulturološkog aspekta ne pričamo mnogo o bolestima i genetskim bolestima. Rijetkost je da neko zna od čega mu je nana ili dido umro. Kad se postavi pitanje od čega su umrli, da li je neko imao rak, oni uglavnom slabo znaju. Znaju da je rak, ali ne znaju nešto više. Moramo znati o tome ukoliko želimo sopstveno zdravlje, ali i da vršimo prevenciju kako se to ne bi desilo slijedećoj generaciji. Treba se više pričati i u porodici i u društvu. Mediji bi trebali promovisati i više pričati o tome. To se ne treba promovisati kao nešto što je neizlječivo, nego da na vrijeme otkriju, da traže pomoć, da se ne boje, da lakše prođu tretman.

Da li u Americi kao što je to slučaj u Skandinavskim zemljama, žene dobivaju pozivnice na mamografiju?

Apsolutno. To je u Americi što je tiče toga divno. One prije svakog doktorskog pregleda dobiju pozivnicu da se jave, a često se i jave, i pored ostalih pregleda mogu doći i na mamografiju. To je redovna kontrola, dobije se godišnje pozivnica, dan ili dva prije. U Americi godišnje 300 hiljada žena oboli od raka dojke.Većina su između 50 i 60 godina, a samo 6% je ispod 40 godina. Međutim, na 300 hiljada i to je veliki broj. Moja bolnica radi godišnje preko 100 hiljada pregleda, samo moja bolnica.

Koliko su samopregledi tačni?

Oni nažalost nisu vrlo tačni. On bi samo trebao da dovede do bolničkog pregleda. Samopregled bi se trebao raditi jednom mjesečno. Ako se nešto i osjeti to je uglavnom već kasno.

Da li je mamografija bolna?

Malo i jeste bolna, pa zbog toga je naše žene i ne vole. Moraju se grudi vidjeti iz tri dimenzije. Tehničari to rade veoma dobro, i nije toliko da se ne može izdržati. Tehničari vam objasne šta trebate. To da su grudi stisnute traje 3 sekunde. Ja sam i sama išla na mamaografiju. Organizovala sam i besplatne mamografije za žene, Bosanke. Bude 40 mjesta, ja im ispunim formulare, ali ja ih moram iz kuće “vući”. 25 ih se odazvalo i nije nijedna imala rak, hvala Bogu. Većina se ne odazovu zbog straha. Ali, kada odu kažu da nije bilo loše i preporuče i svojim rodicama. Znam da u BiH nema toliko takvih pregleda.

Koliko koštaju pregledi u Americi?

U Americi sa osiguranjem koštaju oko 300-400 dolara. Bez osiguranja je skuplje. Međutim, sa osiguranjem je pokriveno.

Da li je istina da diranje oboljelih grudi i operacija škodi?

To nije tačno. To su Italijani još prije sto godina mislili, ali nikad nije naučno utvrđeno da je tačno. Ima puno netačnih informacija. Također, imaju četiri vrste raka i sve zavisi od osobe do osobe. Tako da, ne možete se mnogo porediti ni sa drugim oboljelim. Potražite uvijek i mišljenje drugog doktora, vidite šta vam i on kaže. To je savim uredu. Tako bih i ja uradila. Ali, bitno je da ne “grabite” za one informacije koje vam se bilo gdje nude. I mi bi doktori voljeli da možemo dati inekciju i da možemo reći “eto, sad nećeš dobiti rak”.

Kakva imate iskuststva sa doktorima u BiH?

Sad sam došla zbog Bosanskohercegovačke-američke akademije nauke i umjetnosti. Zbog toga sam ovdje, sad je konferencija. Meni se sviđa u Americi što je pacijent u centru i mi svi oko njega. Sastanemo se barem jednom sedmično i pričamo o pacijentu. Nakon toga, dogovorimo se i kažemo “sad smo razgovarali svi o tebi i donijeli mišljenje..”. Ja bih voljela da se i ovdje u Bosni i Hercegovini otvori Centar za rak dojke, da se ženama može ponuditi više mogućnosti..

Da li će se u skorije vrijeme otkriti lijek, budući da i dalje od ove opake bolesti mnogi umiru?

Naučnici su na tragu da otkriju. Već se dugo istražuje, Amerika ulaže mnogo novca u ta istraživanja i nadamo se napretku.

Izvor: http://www.novi.ba

 

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    hahah daj nepetljaj kakva ti i naucnici oni onog ko sazna jos usutkaju,nepetljaj tuda pojma nemas sta elita radi iza sjene.otkrivenoje gms kompanija koja proizvoi hranu sa inekcijama pa sto nesto nekazes.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s