Nakon Obaminog poklanjanja žrtvama Hirošime, ali ne i izvinjenja: IPAK, JEDAN JE WILLY BRANDT!

Posted: 27. Maja 2016. in Intervjui
Obama Hiroshima visit
Pokušavam koliko god mogu da ne pratim tzv. svjetsku politiku, ali neke događaje jednostavno ne mogu zaobići te ne komentirati iz svog nekog ugla. Tema koju ovim tekstom tretiram nije samo politika, nego se radi i o moralu, etici, historiji, državničkim potezima….Možda će neki reći da ove kategorije nisu kompatibilne sa politikom koja je u svojoj osnovi prljav zanat, možda će mi neki spočitati da se ne razumijem u tzv. “globalnu politiku”, “geostrategiju” i sl., što ću prihvatiti kao kompliment, jer je zaista čast ne razumjeti se u taj, prljaviji od najprljavijeg/najstarijeg zanata u povijesti ljudskog roda….
 
Obama kao prvi američki predsjednik u Hirošimi, ali bez isprike
 
Dakle, prvi (i za sada posljednji) put u historiji čovječanstva je 6. augusta 1945. je bačena nuklearna bomba na neki cilj na zemlji, konkretno na japanski grad Hirošimu, a tri dana kasnije i na Nagasaki. Naredbu je izdao tadašnji američki predsjednik Harry Truman. Po mnogima, to je bio najbrži i najefikasniji put da se završi Drugi svjetski rat. No, od bačenih atomskih bombi stradalo je oko 140.000 ljudi, a i dan danas, dakle 71 godinu poslije, osjećaju se posljedice radijacije u tom dijelu svijeta. I nakon tog Trumana, izredalo se 10 američkih predsjednika od kojih nijedan nije posjetio destinacije u Japanu gdje je stradalo toliko ljudi od američkom rukom bačene atomske bombe. Ali evo, danas, Barack Obama, kao 11. u nizu predsjednika ove zemlje nakon Trumana (44. od ukupnog broja istih) je kao prvi od njih posjetio Hirošimu i poklonio se žrtvama.
Barak-Obama-Hirosima-12-620x350
No, nije bilo isprike. Zašto?! Zašto Barack Obama nije učinio i taj dodatni, ne samo državnički, nego i ljudski potez pa se u ime svoje zemlje izvinuo Japancima. Jer, nisu u ovolikim desetinama hiljada stradali japanski vojnici, nego japanski građani-civili. Šta bi ga koštalo, pogotovo sada kada je na kraju mandata? Bez obzira ko navigava poteze svih američkih poredsjednika, pa i ovaj njegov, po meni, da je to učinio ušao bi u povijest ne samo Amerike, neogo i čovječanstva. Jer, isprika ipak ima jaču poruku od poklona žrtvama. Isprika u sebi nosi i pokajanje te barem deklarativnu spremnost da se to zbog čega se izvinjava neće ponoviti. Da, ovo djeluje kao uravnilovka ili utopija, ali ima uporište u logici. Bez obzira što u politici ne stanuju ne samo one kategorije s početka ovog teksta, nego ni logika, u većini slučajeva.
 
Jedan je Willy Brandt
 
Eh, sada je red da se javno sjetim Willy Brandta kojeg cijeli svijet pamti ne po tome kakav je bio njemački kancelar, nego što je 7. decembra 1970. godine kleknuo u Varšavi i ispričao se žrtvama holokausta.
willy brandt
Ali, jedan je Willy Brandt! Zato je ušao u historiju čovječanstva na velika vrata, a Barack Obama je bio pred tim vratima ali nije imao hrabrosti (možda ni ovlašćenja) da uđe unutra. Kakva šteta za Obamu, Ameriku i svijet!
 
Bedrudin GUŠIĆ
vrbas-miso
komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    nista to nevrijedi da se poklanja zrtvama samo se kleci pred Allahom bogom i njemuse poklanja klanja i pokorava.tako da njihovo izvinjenje nista i neznaci nemogu ja tebi ubiti jete i reci izvini jarane.nema od toga nista.ko imalo mozga i pameti ima i zna svoju vjeru zna da mora umrjeti i dace bogu ogovarati,tako a uto nema sumnje djaba obami svav svijet a ne samo Amerika nikoga o smrti spasiti nemoze.ni od kazne bozije.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s