Slijedom primitivnog sučeljavanja Nedžada Latića i Dževada Galijaševića na Senadovom CD-ju: U ODBRANU DOSTOJANSTVA KONJA

Posted: 23. Maja 2016. in Intervjui
latic-galijasevic-780x298
 
U Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića prije tri dana (petak, 20. maja 2016.) gostovali su Nedžad Latić, urednik informativnog portala The Bosnia Times i Dževad Galijašević, koji se posljednjih godina odaziva na zvanje “stručnjak za borbu protiv terorizma”, a nama, koji pamtimo malo duže, poznatiji kao jedan od dvojice (drugi je Hasan Delić) glavnih junaka iz afere Moševac kod Maglaja iz 1985. Dakle, njih dvojica su trebali imati sučeljavanje na temu terorizma, sirijskog i iračkog ratišta gdje idu i neki iz BiH itd.. Koliko mi je bilo već poznato, ideološki su ta dvojica na potpuno suprotnim stranama. Ali, sve to nije bitno i nije razlog ovog osvrta.
Razlog je što je taj javni nastup, umjesto u nekom polemizirajućem dijalogu koji je u granicama kodeksa, protekao u primitivnoj svađi dvojice javnih djelatnika u kojoj nisu manjkale ni međusobne uvrede. Do uvreda se moglo i slušati kada osoba “N” za osobu “Dž” kaže da je kosovac, plaćenik ovih ili onih obavještajnih službi… da ga i danas zloupotrebljavaju mediji u Srbiji…, a s druge strane osoba “Dž” nabija na nos osobi “N” katastrofalnu ulogu SDA u posljednjih 26  godina, njegovu i njihovu (esdeaovsku) suradnju sa Kaostom Čavoškim, Dobricom Ćosićem itd…, mudžahedine…(Latić je i sam priznao da je bio glavna veza sa Alijom za dovođenje mudžahedina tokom rata u RBiH), dakle sve je to bilo u nekim granicama pristojnog javnog diskursa, ali….
Ali, u drugom poluvremenu, ne samo da je proradio višak andrenalina kod obojice, nego i njihovi primitivni porivi da su javno jedan drugog počeli vrijeđati. Ne, nije bilo psovki kakvih ima na drugim televizijama, naprimjer (na beogradskim, kada gostuje Šešelj, računajte s tim, ili na zagrebačkim ako pozovete Ćiru ili Mamića, halalite se sa kodeksom …), ali je bilo drugih uvreda kao naprimjer jedan drugog su počastili riječima “budalo”…, “idiote”…, “konju jedan”…
Eh, ovo posljednje mi je, zapravo zasmetalo jer time nisu uvrijedili jedan drugoga, kako su mislili, nego konja, tog vrijednog, plemenitog i hairli hajvana, koji je kroz čitavu povijest ljudskog roda samo poslušno služio čovjeku i bio mu krajnje odan.  Konj je za obojicu – gospodin!
Zato javno ustajem u zaštitu dostojanstva konja jer su ga i osoba “N” i osoba “Dž” iz ovog osvrta uvrijedili pa pozivam obojicu da se javni izvinu konju. Budalama i idiotima se ne treba izvinjavati i to ne treba ni obrazlagati. Vjerujem da bi se sa apelom za izvinjenje konju samnom složio i moj nekadašnji sugrađanin, umjetnik svjetskog ranga, rahmetli Mersad Berber.
 
Bedrudin GUŠIĆ
vrbas-miso
komentara
  1. Fatmir kaže:

    Bravo Bedro, to i je i meni zasmetalo… Ipak, javni govor mora imati granice, nije to kafana pa da svako govori šta hoće i kako hoće.

  2. Zdravko margic niodkud kaže:

    hahah dobra ti ta,upravu si konj je zanjiha nesto sto oni nemogu dostici,nitisu vrijedni kao konj,koji je korisniji odnjiha.samo nevrijedi njihovo izvinjenje jer njiha treba upregnuti u sumariju da zamjenu konja tako da zanjiha gospodin konj odmori a oni malo povuku i njega i zanjega.kojisu to dzabalebarosi boze scuvaj.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s