VOJVOĐANSKI KLUB OSUĐUJE AUTORITARNE SMENE U JAVNOM SERVISU VOJVODINE I PODRŽAVA ZAHTEVE ZAPOSLENIH

Posted: 19. Maja 2016. in Intervjui

Vojvodjanski klub

19. maj  2016.

Novi Sad

Smene urednika i prinudne ostavke rukovodstva Radio televizije Vojvodine predstavljaju temelje i obrazac po  kome će se odvijati političko upodobljavanje Vojvodine: mimo zakona, uz kršenje procedura i nadležnosti, bez adekvatnog obrazloženja – nasilno i autoritarno.

Isti princip uklanjanja “nepodobnih” urednika i novinara primenjen je krajem osamdesetih na tadašnju Radio televiziju Novi Sad, posle čega je RTNS svedena na studio RTS-a i najagilnijeg predstavnika ratnohuškačkog medijskog delovanja u Srbiji.

Nakon dve i po decenije ponavlja se isti scenario, sa istim, loše zamaskiranim glumcima. Samo je na mestu čoveka koji je dočekan sa “Slobo, slobodo”, a oteran sa “Slobo, Sadame”, sada njegov pomoćnik kome se ironično skandira “Vučiću, pederu”.

S druge strane, dobro je prisetiti se da je upravo nakon smena i otpuštanja urednika, novinara i istraživača RTNS-a, tokom devedesetih formirano Nezavisno društvo novinara Vojvodine, organizovano alternativno informisanje putem Prozora, pokrenut list Nezavisni, a brojni intelektualci su se opredelili za javnu podršku ovog novinarskog bunta, zajedno sa strukovnim udruženjima kao što je Advokatska komora Vojvodine, koja je pružala besplatnu pravnu pomoć smenjenim i otpuštenim radnicima RTNS-a.

Demonstracija moći nove pokrajinske vlasti je već počela, mada će tek za par nedelja u Banovinu ući oni koji su uložili maksimum napora da ekonomski obogalje Vojvodinu, poklone vojvođanske oranice domaćim i stranim tajkunima, oduzmu Vojvodini sve bitne nadležnosti i resurse, obesmisle njene institucije i svaki vojvođanski zahtev okarakterišu kao separatizam.

Istorija nas uči da je jedini pravi put otpora takvoj vlasti objedinjavanje svih vojvođanskih snaga, u cilju odbrane od autoritarne vlasti koja ruši sa fantomkama, otpušta po hodnicima, krade na izborima, hapsi bez pravnog osnova, presuđuje po medijima, reklamira svoje građane kao jeftinu radnu snagu, a protivustavne ugovore naknadno verifikuje uz poslušnu skupštinsku većinu. Smene u Javnom servisu Vojvodine su svojevrstan test. Ako dozvolimo da one prođu, to će biti znak da  smo spremni da, korak po korak, ustupamo deo po deo onoga što Vojvodina jeste, sve dok ne budemo svedeni na geografsko meteorološki pojam “sever Srbije”.

Pri tome, Aleksandar Vučić, naočigled cele Evrope demonstrira principe autoritarne i nasilne nedemokratske vladavine i kršenje svih demokratskih procedura, zbog kojih ga je, kao jednog od Miloševićevih i Šešeljevih ljudi, ista ta Evropa osuđivala devedesetih. Na nama je da toj Evropi jasno kažemo da pored obaveza koje mi imamo na putu pridruživanja EU i Evropa ima neke obaveze prema nama. Najvažnija od tih obaveza je da građane i građanke ove zemlje podrže u borbi za demokratiju, poštovanje demokratskih institucija, demokratskih princima i demokratskih procedura. Da se ne bi, u zajedničkoj nam Evropi, ustoličio još jedan tiranin koga će samo ulica moći da otera.

Za    “Vojvođanski klub”

Dr Branislava Kostić, Predsednica                                            

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s