Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada: VUČIĆ NIJE JAČI NEGO ŠTO JE BIO, NEGO JE SAMO DOBIO DVE GODINE NA VREMENU

Posted: 16. Maja 2016. in Intervjui

Aleksandar PopovRezultati izbora za mene nisu iznenađenje (plus minus procenat ili dva za pojedine stranke). Najveća gužva je bila na začelju gde se nije znalo da li će neke od koalicija ili stranaka proći cenzus što je ukazivalo i na moguće malverzacije prilikom brojanja glasova, tim pre što to nikada do sada nije toliko trajalo…..Šešelj je već poznat po svom političkom egzibicionizmu još iz devedesetih i sada će ponovo dobiti parlament kao pozornicu za svoje političke egzibicije koje sigurno neće doneti ništa dobro Srbiji i doprineće dodatnoj radikalizaciji političke scene…..Ovde je najgore što je Demokratska stranka kao moguća okosnica opozicije toliko slaba i nespremna da se menja unutar sebe da nije mogla biti ni okosnica takvog okupljanja i mislim da tek predstoji prvo njeno unutrašnje preispitivanje posle ovog izbornog poraza, nego i cele opozicione političke scene…..Mislim da je ljudima koji su iskreno za autonomiju Vojvodine, ali ne onu fasadnu kakvu danas imamo, postalo jasno da Liga nije bila ta snaga koja bi se energičnije založila za to nego da je više bila okupirana sopstvenim preživljavanjem ulaskom u razne koalicije, gde njihovi partneri nisu bas goreli od želje da unaprede vojvođansku autonomiju….. Pravi Vučić je i jedno i drugo i on želi da međunarodnoj zajednici pokaže jedan konstruktivan odnos  prema našim susedima, a istovremeno se pojavljuje kao zaštitnik Srba u Republici Srpskoj gde ošito daje vetar u leđa predsedniku Dodiku uz sva njegova osporavanja BiH i kontroverzne poteze koje povlači i koji su i izazvali proteste opozicije…..

Gospodine Popov! Kako generalno ocjenjujete rezultate proteklih parlamentarnih izbora u Srbiji? Da li su Vas i u jednom dijelu iznenadili?

POPOV: Rezultati izbora za mene nisu iznenađenje (plus minus procenat ili dva za pojedine stranke). Najveća gužva je bila na začelju gde se nije znalo da li će neke od koalicija ili stranaka proći cenzus što je ukazivalo i na moguće malverzacije prilikom brojanja glasova, tim pre što to nikada do sada nije toliko trajalo. Mislim da je više bio iznenađen sam Vučić jer je očekivao komotniju pobedu i lagodnije vladanje u narednih četiri godine.

Da li se povratkom Šešelja u Skupštinu može očekivati radikalizacija, ne samo kada je u pitanju ukupna skupštinska retorika, nego i političke scene u Srbiji?

POPOV: Sada ćemo prvi put posle dužeg vremena imati skupštinu koja neće imati konsenzus bar oko jedne stvari, a to je evropski put Srbije, jer ćemo imati i relativno snažan antievropski blok u liku Radikala i kolacije okupljene oko DSS. Šešelj je već poznat po svom političkom egzibicionizmu još iz devedesetih i sada će ponovo dobiti parlament kao pozornicu za svoje političke egzibicije koje sigurno neće doneti ništa dobro Srbiji i doprineće dodatnoj radikalizaciji političke scene.

A da li taj Šešelj sada može utjecati na odnose Srbije sa zemljama u regionu, posebno sa Hrvatskom i BiH? Može li biti prepreka na putu Srbije ka EU?

POPOV:Može samo u onoj meri koliko mu se dozvoli. Primer kako ne treba raditi je kada je on nakon izlaska iz Sheveningena najavio da će raditi na pogoršanju srpsko hrvatskih odnosa, pa su se i pored toga i Srpska i hrvatska vlada upecala na njegove provokacije umesto da su ih ignosrisali i on ja tako uz njihovu pomoć uspeo u svojoj nameri.

Kako tumačite da je demokratski dio opozicije išao na izbore uglavnom samostalno, umjesto da su se ujedinili? Da li bi ujedinjeni postigli respektabilan rezultat?

POPOV:Ne bi doprineli boljem rezultatu jer su i pojedinačno i zajedno isuviše slabi tako da bi to bilo nešto više nego zbiranje nula. Ovde je najgore što je Demokratska stranka kao moguća okosnica opozicije toliko slaba i nespremna da se menja unutar sebe da nije mogla biti ni okosnica takvog okupljanja i mislim da tek predstoji prvo njeno unutrašnje preispitivanje posle ovog izbornog poraza, nego i cele opozicione političke scene.

Mnogi su već rekli da je Vojvodinu “poklopio Vučić..”. Kako i zašto se to dešava multikulturanloj i multinacionalnoj Vojvodini?

POPOV: Zato što su Demokrate iste greške koje su činili na centralnom nivou pravili i u Vojvodini koja je bila njihovo najveće uporište. Nije ostala bez efekta ni konstantna kampanja Naprednjaka protiv njih pri čemu su ih optuživali za ozbiljne zloupotrebe, a da pritom za to nije podneta ni jedna krivična prijava. To je ujedno i odraz ukupne krize Demokratske stranke, ali i krize unutar vladajuće koalicije u Vojvodini gde su se koalicioni partneri često ponašali kao rogovoi u vreći.

Nenad Čanak je priznao i vlastitu odgovornost za slabije izborne rezultate od očekivanih. Kako Vi tumačite njegov relativni neuspjeh na izborima?

POPOV: Mislim da je ljudima koji su iskreno za autonomiju Vojvodine, ali ne onu fasadnu kakvu danas imamo, postalo jasno da Liga nije bila ta snaga koja bi se energičnije založila za to nego da je više bila okupirana sopstvenim preživljavanjem ulaskom u razne koalicije, gde njihovi partneri nisu bas goreli od želje da unaprede vojvođansku autonomiju. Plus toga bilo je dosta ozbiljnih nagoveštaja da će Liga na nivou Vojvodine napraviti postizbornu koaliciju što je odbijajuće delovalo na deo njihovih biraca.

Šta onda očekujete po pitanju zalaganja nekih faktora u Vojvodini kada se radi o borbi za veću autonomiju Pokrajine nego što je sada ima?

POPOV: Ne očekujem ništa. Naprednjaci su već obećali da će konačno doneti Zakon o finansiranju pokrajine (što nisu uradile Demokrate dok su bili na vlasti), kao i da će unaprediti opšti položaj Vojvodine, što će dati alibi Ligi da uđe u koaliciju sa njima, ali ne očekujem da će se u tom pravcu desiti bilo šta spektakularno.

Neki su već rekli, s obzirom na posljednje izborne rezultate, da su “trijumfirale opcije iz Miloševićevog doba”. Šta Vi mislite o tome?

POPOV: Prošlo je dosta vremena od odlaska Miloševića, ali su svi uglavnom samo na umiveniji način na unutrašnjem planu nastavili njegovim putem. Nastavljena je velika tranziciona pljačka, da bi ona bila moguća nije ništa urađeno na izgradnji institucija i mi faktički imamo simulaciju višepartizma jer je ovo dezideologizovana država i jedina ideologija je da se opljačka još ono malo što je ostalo od državne imovine. Sve funkcioniše po sistemu ne diraj me ne diram Te i zato Srbija tone sve dublje  i nije ni na vidiku izgradnje institucija i normalno funcionisanje Srbije kao prave demokratske države.

I, kojim bi putem Srbija mogla ići, sada sa jačim Vučićem, kako na domaćem tako i na inozemnom planu?

POPOV: Nije on jači nego što je bio, nego je samo dobio dve godine na vremenu. Na domaćem terenu očekujem da će nastaviti dosadašnju praksu, da će jedno pričati a drugo će se dešavati u stvarnosti, i umesto vladavine prava imaćemo vladavinu tabloida. Na inostranom planu zasada ćemo imati nastavak dosadašnje spoljne politike koja je u dobroj meri bila odobravana od strane Brisela, jer je uz negovanje korektnih odnosa sa Rusima, držan otklon od njih i naglašavano da Srbija ne odustaje od evropskog puta.

Skoro svakog sugovornika iz Srbije pitam o odnosu srbijanskih vlasti prema BiH, u konkretnom slučaju Aleksandra Vučića. Da li je on iskren kada verbalno podržava teritorijalni integritet BiH, kada se zna da itekako podržava onakvog Milorada Dodika koji negira BiH i protuustavno djeluje protiv nje? Dakle, tu imamo dva lica Vučića. Koje je pravo?

POPOV: Da tu stvarno imamo pomalo šizofrenu  politiku, tako da smo prošle godine imali nekoliko dobrih gestova u odnosu na BiH, kao što je bio odlazak u Srbrenicu na 20. godišnjicu srebreničke tragedije, prvu zajedničku sednicu dveju vlada, i veliku donaciju Srebrenici, a ovog proleća je Vučić učestvovao i na Mostarskom sajmu i tamo se sreo sa ostalim regionalnim liderima. Istovremeno smo imali odlazak cele srpske Vlade na proslavu Dana Republike Srpske koji je osporio Ustavni sud BiH, a ovih dana najavu da bi protesti opozicije u Republici Srpskoj mogli biti uvod u krvave sukobe. Pravi Vučić je i jedno i drugo i on želi da međunarodnoj zajednici pokaže jedan konstruktivan odnos  prema našim susedima, a istovremeno se pojavljuje kao zaštitnik Srba u Republici Srpskoj gde ošito daje vetar u leđa predsedniku Dodiku uz sva njegova osporavanja BiH i kontroverzne poteze koje povlači i koji su i izazvali proteste opozicije.

Hvala Vam velika za ovaj razgovor.

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (801)

vrbas-miso

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s