TRESLA SE GORA, RODIO SE MIŠ!

Posted: 15. Maja 2016. in Intervjui

Image result for protesti u banjoj luci 14 maja 2016

Danas 14. Maja 2016. godine u Republici srpskoj “tresla se gora, rodio se miš!“ Upravo tako bi se mogao rezimirati pokušaj opozicije da u prvom otvorenijem javnom suprostavljanju aktelnom režimu Rs dovede do promjena.

Aktuelna vlast Rs uspjela je zaplašiti građane i spriječiti ih da na ovaj miting dođu u većem broju i iskažu svoje nezadovoljstvo sa postojećim režimom.

Prvo masovnije odmjrevanje pozicije i opozicije u Rs

U Banja Luci se danas dogodilo prvo masovnije otvoreno i javno odmjeravanje snaga pozicije koju sačinjava vlast Rs i opozicije okupljene u Savezu za promjene, koju čine opozicione partije Rs. Protestni skup opozicije, koju predvode stranke SDS, PDP i ND, održan je u Banjalučkom parku “Mladen Stojanović “ pod motom “Oslobodimo Srpsku”, a vladajuće stranke okupile su se na  banjalučkom “Trgu Krajine” pod motom “Srcem za Srpsku”.

Prema nekim neprovjerenim procjenama ovim skupovima prisustvovalo je oko 25.000 građana, od čega bloku pozicije oko 15.000 a bloku opozicije oko 10.000.  Većina učesnika ovih skupova stigla je iz različitih područja BiH, u oko 300 autobusa. Po tome bi se moglo zaključiti da ni jedna strana nije na skup uspjela dovesti  najavljeni broj svojih pristalica. S pravom se može  pretpostaviti da bi skupovima prisustvovao daleko veći broj nezadovoljnih građana, da vladajuće stranke nisu svoj skup zakazale u isti dan i isto vrijeme kada i opozicione partije. Svi pokušaji da se ovi skupovi odgode, nisu prihvaćeni. Vlast je uspjela zaplašiti i spriječiti mnoge građane da dođu na ovakav skup. Mnogi koji su željeli prisustvovati plašili su se za ličnu sigurnost, jer je vladajući Dodikov režim uz garancije sigurnosti slao upozorenja i sijao strah, naročito kod onih koji se nisu željeli deklarisati ni kao pobornici ni kao protivnici režima. Da su određeni rizici bili opravdani, potvrđuju izjave nekih izvještača da se imena prisutnih evidentiraju.

http://static.klix.ba/media/images/vijesti/160514018.20_xl.jpg

Da bi spriječili nezadovljne građane Rs da dođu na skup, vlasti Rs su izmislile da grupe neprijatelja Rs dolaze iz vana s ciljem da pokrenu nerede i povedu masu ka zgradama Skupštine i Vlade Rs, a ministar sigurnosti Rs Dragan Lukač je upozoravajućim tonom isticao da službe sigurnosti znaju tendencije i namjere i imaju imena potencijalnih izgrednika.

Moto opozicije je osloboditi Republiku srpsku od korumpirane vlasti predvođene Miloradom Dodikom, a moto pozcije “Srcem za Rs- Stop izdaji!, “Sačuvajmo Rs.” Učesnici oba skupa nosili su brojne parole. Opozicija je nastupila sa parolama „Dole Vlada“ „Mile dezerter“…, a pozicija „Srcem za Srpsku. Stop izdaji“ „Napred Srpska“, “Mile Dodik čuva RS“, itd. Obzirom da su skupovi ocijenjeni kao visokorizični, obezbjeđivalo ih je oko 2.000 policajaca.

Vlast i opozicija Rs podržavaju ratne zločince

Karakteristično za oba skupa, pozicije koja je na vlasti i opozicije je, da i dalje podržavaju najveće  ratne zločince, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji se nalaze u pritvoru i čekaju presudu Haškog suda za najteže zločine, uključujući zločine genocida nad Bošnjacima. Na govornicu pozicije sa predsjednikom Rs Miloradom Dodikom izašao je sin ratnog zločinca Ratka Mladića i u njegovo ime pozdravio učesnike skupa, a na skupu opozicije nastupila je Sonja Karadžić Jovičević, kćerka Radovana Karadžića i  prenijela prisutnima pozdravne poruke svog oca.

Sedam zahtjeva opozicije

Miting opozicije, predvođen stranačkim liderima opozicionih partija:  Mladenom Bosićem, Mladenom Ivanićem, Branislavom Borenovićem, Draganom Čavićem, Aleksadrom Pandurević, Igorom Crnatko… počeo je sa himnom „Bože pravde“ i zahtjevom „Oslobodimo Rs!“

Opozicioni lider, predsjednik SDS-e,  Mladen Bosić u svom obraćanju iznio je vladi 7 zahtjeva: Raspisivanje prevremenih predstavničkih i parlamentarnih izbora, formiranje prelazne vlade koja bi ih provela, rasvjetljavanje političkih ubistava i korupcionih afera, uvođenje prinudne uprave u RTRS, zatražio isplatu dječijeg dodatka, boračkih naknada, potsticaja poljoprivrednicima, te stavljanje van snage odluke o poskupljenju električne energije i prestanak davanja koncesija na prirodne resurse RS.

U svom obraćanju Mladen Ivanić je istakao da je ovo “pobjeda naroda nad režimom i hrabrosti nad strahom.”

Na skupu opozicionara čule su se poruke “Milorade ti si svoje odsvirao” i  podržani  Bosićevi povici „Mile lopove!“.

Miting opozicije pokazuje da je narod nezdovoljan, da režim treba mjenjati. Ovo okupljanje ocjenjuje se kao početak kraja aktuelne vlasti.

Opoziciju Rs njviše boli korupcija, koja je postala temeljna osnova Rs i  Republiku srpsku dovela do neodrživog stanja. Vladajući sloj Rs se enormno obogatio putem pljačke i krađe. Najviše novca iz javnog sektora, putem raznih tendera i pljačke, prešao je u privatne džepove, što ruši bankarski sektor, izaziva krizu, vuče u tešku dubiozu i propast ne samo Rs, već cijelu državu.

Iako opoziciji nije dozvoljena zahtjevana protestna šetnja, po završetku mitinga opozicionari su umjesto prema glavnom Banjalučkom trgu, kako su ranije namjeravali, krenuli maršutom dugom 200 m prema Malti, gdje su ih čekali autobusi za povratak kući.

Vlasti  Rs potpuno ignoriše opoziciju

http://tntportal.ba/wp-content/uploads/2016/05/protesti-u-Banja-luci-537x360.jpg

I na ovom skupu na čelo pozicije uz Dodika su stali: Sredoje Nović, Nikola Špirić, Petar Đokić, Željka Cvijanović…Dodik je na skup došao u pratnji Marka Pavića, lidera DNS, Petra Đokića, lidera SP, radikala Dragana Đurđevića, Sredoje Novića, Nebojše Radmanovića, a na binu se njim u pratnji pojavio i Darko Mladić, sina Ratka Mladića. Govornici vlasti isticali su da su dobili podršku građana.

I ovi Banjalučki skupovi su pokazali da vlast potpuno ignoriše opoziciju. Još jednom se i na ovom skupu Dodik, kao razjaren bik, obrušio na opoziciju, na Bosiča, na Sarajevo… tvrdnjom „Branimo Rs od izdaje“. Za njega je i dalje izdaja kad Srbin ide u Sarajevo…

Dodik je poručio “da je entuitet Rs dražava. Da su jači od sudbine i da mogu samo da ih mrze.“ Na kraju mitinga Dodik je uz pratnju i podršku prisutnih zapjevao „Ne može nam niko ništa…!“

Lideri opozicionih partija cijene da je kontra miting vlasti propao, a Dragan Čavić je zaprijetio ako se vlast ogluši o zahtjeve, da će se protesti za mjesec nastaviti.

Napuklo genocidno jezgra Rs

Sigurno je da će se u narednom periodu voditi mnoge rasprave o karakteru, uspjehu ili neuspjehu Banjalučkih protesnih okupljanja. Biće i ocjena da je aktuelna vlast još jednom poentirala, jer je skup opozicije samo zaprijetio, ali nije uzdrmao stubove vlasti. Spriječiili su opoziciju da se okupi u većem broju i dobili priliku da bolje markiraju i prebroje uticajne protivnike režima, a ujedno  provjere lojalnost svojih pristalica. I sve se to događalo uz budnu pasku Vučićeve Srbije. Ipak, skupovi održani u Banja Luci neće moći dati  potpun odgovor aktuelnoj vlasti Rs na pitanje, ko je za njih patriota a ko po njhovim kriterijima izdajnik.

Mada i aktuelna vlast i opozicija i dalje čvrsto stoje iza svoje genocidne tvorevine, ne može se ne primjetiti da je genocidno jezgro Rs već dobro napuklo i samo je pitanje vremena kada će se raspasti. Nezadovoljstvo sa uslovima života u Rs je toliko poraslo, da ga sve teže podnose svi slojevi društva.

I ovi skupovi su pokazali da su strukture vlasti i opozicija još uvijek nabijeni nacionalnom atmosferom. Ni jedna ni druga strana nije ponudila nikakvo rješenje, nije ponudila ništa novo. Moglo bi se po tome reći, „tresla se gora – rodio se miš“. Vrijeme će pokazati da li je to „miš“ koji će i dalje gristi i rastakati genocidno tkivo Rs ili i dalje podrivati i udarati u temelje države BiH“?

Vlasti Srbije nisu ispustile ni ovu priliku da se umješaju u unutarnje stvari BiH. Apele podrške vlastima Rs s ciljem da se sačuva jedinstvo Rs uputili su iz Srbije premijer Vučić i Patrijarh Srpske pravoslavne crkve. Iako njihove poruke izgledaju dobronamjerne, njihova pozadina ne može da ne zabrinjava.

Različite vizije o Rs

Nakon održanih Banjalučkih skupava, generalno se može zaključiti, da je mnogima u Rs, ali i dražavi BiH, pao kamen sa srca. I onima koji podržavaju vlast i onima koji podržavaju opoziciju. Očigledno je da je Rs sve više podjeljena na one donekle zadovoljne i privilegovane koji podržavaju vlast, i one razvlašćene i nezadovoljne koji su uz opoziciju. Ni jedni ni drugi ne žele nasilno rješevati probleme, već teže to postići demokratskim putem. Svi oni, ili velika većina, je za Rs, samo imaju različite vizije o Rs. Pozicija otpor opozicije tretira kao izdaju, a opozicija insistira na promjenama i govori o korupciji.

Težnje podjelama umjesto sjedinjenju

I na ovim skupovima je istaknuto da je ekonomija Rs mala, nekurentna, sve teže održiva. Prezaduženi smo, kredite potrošene u neproduktivne svrhe vraćamo novim kreditima…U složenim političkim i tešim ekonomskim prilikama u svijetu, umjesto da se zalažemo za objedinjavanje ekonomskog tržišta i političko jedinstvo države BiH, u Rs se nastavlja dalja polarizacija, s ciljem da se očuva genocidno jezgro Rs.

Na oba skupa se čula retorika koja vodi podjelama, a na sjedinjavanju. Vlasti Rs i veliki dio opozicije i dalje  ne žele vidjeti izlaz u jedinstvu zemlje, u približavanju jednih drugima, u sjedinjavanju naroda i teritorija. Izlaz iz neodrživog kriznog stanja ne traži se u odustajanju od principa zasnovanih na separatizmu i genocidnom jezgru. Aktuelna vlast Rs i dalje svoje građane umjesto poslom i kruhom hrane svojom i tuđom  mržnjom, potstiču i pothranjuju sukobe i podjele. Umjesto da se svi usmjerimo ka stvaranju političkog i ekonomskog jedinstva, da obnovimo, proširimo i ojačamo urušenu industriju, damo veće potsticaje poljoprivredi, što prije vratimo ekonomiju makar na predratni nivo, sa kojim bi mogli građanima obezbjediti normalniji život, djeci pravo na školovanje, omladini pravo na rad, penzionerima i bolesnim bezbrižnije i podnošljivije stanje za život koji su zaslužili marljivim radom, u Rs i dalje jača entitetski separatizam.

Počelo se misliti svojom glavom?!

Važno je istaknuti da su oba Banjalučka skupa, sa jednim izuzetkom-  napad na medijskog izvještača, okončana bez incidenata, čemu je doprinjelo jako obezbjeđenje i zatvaranje svih ugostiteljskih objekata za vrijeme održavanja skupova u Banja Luci.

Mada ovi Banjalučki skupovi nisu nimalo približili suprostavljene strane, niti  naznačili nikakve značajne promjene, nisu donijeli nikakva poboljšanja, iz njih bi se mogao izvući zaključak da ljudi u BiH počinju misliti svojom glavom, da svijest u narodu sazrijeva, da se iz dominirajućeg jednoumlja Rs počinje postepeno prelaziti u svjesnije, razumnije i racionalnije stanje.

Vrijeme će pokazati da li će protesti opozicije kojima su vlasti odgovorile na isti način javnim okupljanjem dati pozitvne rezultate, da li će urazumiti aktuelnu vlast Rs, ili će se protesti i dalje širiti i omasovljavati na širem području Rs, pa i u cijeloj državi. Promjene su neminovne, ali se na njih mora još čekati i angažovanije boriti.

Burlington, 14. maja 2016.

Zijad Bećirević

Zijad_Becirevic2

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    sve je to protiv bih.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s