Muftiji banjalučkom, hadži Osman efendiji Kozliću, s velikim povodom: ISLAMSKA ZAJEDNICA U BANJA LUCI JE POSTOJALA I PRIJE TEBE I PRIJE VAS

Posted: 10. Maja 2016. in Intervjui
Osman ef. KozlicHadži mufti efendija Osmane Kozliću!
 
Prvo, koristim i ovu priliku da odam veliko priznanje svima onima koji su na bilo koji način doprinjeli da se banjalučka Ferhadija ponovo uspravi i vrati svojim mnogostrukim funkcijama koje je obnašala 414 godina prije nego su je četnici srušili, odnosno prije 7. maja 1993. Posebno priznanje upućujem neimarima koji su svojom stručnošću, zlatnim rukama i pregalaštvom, doslovno iz pepela obnavljali zdanje Ferhad-paše Sokolovića i koje obnavljanje je, kao što je poznato, trajalo skoro 15 godina. Naravno, priznanje upućujem i svim donatorima obnove banjalučke Ferhadije. Danas Ferhadija zrači svojim punim sjajem i Banja Luka, makar vizuelno, ponovo liči na samu sebe. Molim Allaha dž. š. da sve koji su participirali u realizaciji tog historijskog projekta, nagradi iz svoje hazne, kako na Ovome, tako i na Onome svijetu. Amin!
 
Ali, ostat će crna mrlja od 7. maja 2016…..
 
Da, ostat će crna mrlja od dana kada je upriličeno njeno ceremonijalno, svečano otvaranje. Znao sam unaprijed da će to biti politički čin kojem su se, i kao takvom, radovali mnogi Banjalučani, ma gdje da su (a velikom većinom nisu u svome gradu) te svi ljudi dobre volje inače. Dakle, hadži mufti efendija Osmane Kozliću, umjesto da kao novinar i publicist pišem meni najdražu reportažu u životu, a ona je otvaranje moje i naše Ferhadije, prinuđen sam da se Tebi javno obratim zbog grijeha kojeg si učinio prema meni, a posebno prema rahmetli hadži Ibrahim efendiji Haliloviću, muftiji banjalučkom u vremenu kada su Karadžićevi četnici srušili originalnu Ferhadiju i čovjeku koji je sav svoj radni vijek, od 1967. g. do tog 7. maja 1993. proveo kao imam te znamenite banjalučke i bh. džamije. Grijeh i nepravda su učinjeni prema meni jer sam obnašao funkciju predsjednika Odbora IZ-e Banja Luka u vremenu od 21. maja 1992. do 7. novembra 1994., i kao takav trebao sam biti pozvan na otvorenje Ferhadije. Ne samo ja, nego i moj prethodnik Ejub Priliplija te oni koji su to bili poslije mene. I trebala je biti pozvana Emina hanuma Halilović, supruga rahmetli muftije, te njegovi sinovi Emir i Edin! U svim drugim vjerskim zajednicama, siguran sam, takvi bi bili dio protokola svečanog otvaranja, ali eto, kod nas je drugačije. Svjetski smo prvaci u nepoštivanju jedni drugih, bilo pojedinačno bilo institucionalno! U svim drugim vjerskim zajednicama bi bili spomenuti bivši imami, muftije i drugi velikodostojnici koji su bili dio priče te zajednice, posebno onakve priče iz ranih 90-tih i posebno velikodostojnik kakav je bio Ibrahim ef. Halilović, osim kod nas. A kod nas je tako što si Ti htio da tako bude, jer si bio šef parade. Pardon, rahmetli Ibrahim efendija je spomenut na ceremoniji, ali to nisi učinio ni Ti, ni reis ni bilo ko drugi nego biskup Franjo Komarica. On je i Tebi i svima vama koji ste načinili taj propust, spominjanjem rahmetli muftije Halilovića, opalio onako indirektno i gospodski, žestok šamar.
biskup Komarica u Ferhadiji
Spomenut je, doduše, nekadašnji muftija hadži hafiz Mehmed efendija Zahirović, ali samo u političkom kontekstu, odnosno kao jedan od potpisnika čuvene rezolucije banjalučkih muslimana iz 1941. godine. Zašto onda nije spomenuta i njegova antologijska izjava data na njemu uručenu vijest da je srušena Ferhadija, kada je uzvratio: “Hvala Bogu da mi njima nismo srušili crkvu…”!? Ili, zašto nije spomenuto, kada je riječ o efendiji Zahiroviću, da su ga četnici pokušali zaklati preko puta Ferhadije 5. marta 1993. kada se vraćao kući sa džuma namaza iz Ferhadije, ali pod ahmedijom..? O tome se nije, dakle, govorilo, da li zbog toga da se ne kvari idila ili o tome ni Ti ni drugi niste ništa znali. A kako ćete i znati kada niko od vas tada nije bio u Banja Luci ili blizak ovome o čemu govorim.
 
Hadži mufti efendija Kozliću!
 
Velikim se Bogom kunem da moja javna reakcija za nepozivanje na svečano otvaranje nije rezultat neke lične sujete, nego principjelne naravi. Naime, tim gestom si pokazao i Ti i oni koji su pravili protokol (koji nije mogao proći bez Tvoga odobrenja) da ne poštujete funkciju predsjednika Odbora (danas Medžlisa) IZ Banja Luka niti instituciju muftije banjalučkog prije vas i to je ono što ne služi na čast Islamskoj zajednici u cjelini niti aktuelnom muftiji banjalučkom. Zato, puno razloga imam da Ti javno poručim i podsjetim, ako treba  i da nacrtam, da je Islamska zajednica u Banja Luci postojala i prije Tebe i prije vas tamo.
 
Ko je zaslužio da presječe vrpcu?
 
Sigurno je da to nisu zaslužili oni koji su je presjekli. Kakve veze imaju s Ferhadijom većina njih?
vrpca7
Šta se htjelo time postići? Hadži mufti efendija Kozliću! Ferhadija je prevashodno vjerski objekat i ne smije biti poligon za bilo kakve političke poruke ili obračune političkih neistomišljenika, čak ni u ovakvim situacijama kakva je bila njeno otvaranje. Zato, javno se određujem da je najpoštenije i najprirodnije bilo da je vrpcu ispred ulaznih vrata Ferhadije presjekao Alija Ale Mahmutović
Banjalučka živa enciklopedija: Alija Mahmutović Ale je dobra duša Banja Luke
ili Dževad Džedžo Šarić…, ili njima slični koji su nezaobilazni dijelovi Ferhadijine priče u svim vremenima, i prije njenog rušenja i poslije.
 
Pragmatičnost ili podaništvo?
 
Tvoje javno eksponiranje sa političkim prvacima tog entiteta iole politički pismenog posmatrača navodi na dilemu da li je riječ o pragmatičnosti (pehlivanluku, “da se vlasi ne dosjete…”, da se “ne talasa..”) ili pak podaništvu. Ja to vidim kao ovo drugo. Čemu tako, muftija? Nemaš pravo da nas, banjalučke džematlije, ma gdje da smo, predstavljaš kod Dodika i društva na takav način. Jer, mi nismo u Banja Luci ni prije 1992. ni poslije krivo pogledali nijednog Srbina u našem gradu, niti mu razbili prozor, a kamo li učinili nešto gore. A šta je nama učinjeno i gdje smo sve mi, “krivi” i “dužni” samo zato što smo muslimani!? Tvoj podanički odnos u ime svih nas je prelio čašu pozivanjem vladike Jefrema  na otvaranje, koji je rekao to što je rekao, ali je i 1993. godine rekao jednom stranom novinaru koji je posjetio mene i muftiju Halilovića neposredno nakon rušenja Ferhadije da je pitao tog Jefrema za komentar rušenja naše bogomolje, a vladika, ne trepnuvši, doslovno odgovorio: “Bila je na pogrešnom mjestu”! Eh, sada, koji je pravi Jefrem – onaj iz 1993. ili ovaj danas?
Jefrem
Treba se zalagati za reuspostavljanje međuvjerskih, međuetničkih i međukomšijskih odnosa, ali samo sa onima koji nemaju fleka iz neke prošlosti, posebno one iz ranih 90-tih. Ili s onima koji su načinili katarzu. A mnogi nisu, što potvrđuje i onaj incident sa izvođačem četničkih “junačkih” pjesama, ili ono “Nož, žica…”,  sa sjeverne strane kompleksa Ferhadije (ulica Zdravka Čelara) samo dan nakon otvaranja i čemu je svjedočio Mersudin ef. Hodžić. Ali to je već tema za sebe, odnosno priča da se nekažnjeni zločin uglavnom ponavlja. Ne daj Bože da se ponovi onaj najstrašniji!
 
Halalim Ti, ali ako zatražiš halal
 
Da, Tebe, hadži mufti efendija Kozliću, smatram glavnim scenaristom i režiserom ceremonije otvaranja Ferhadije 7. maja ove godine kojim povodom si se prećutno odredio o nama, pa i o meni, nekad čelnim ljudima Zajednice, na način kao da nismo postojali i da sve počinje od Tebe i od vas. To je veliki grijeh i nepravda, muftija! Bez obzira na to, moj odnos prema Ferhadiji ostaje isti jer naša zajednička priča i bliskost datiraju dugo, čak mnogo prije nego si se Ti rodio. Za grijeh i nepravdu učinjene meni, spreman sam halaliti.., ali ako halal zatražiš!
 
Bedrudin GUŠIĆ
plitvice-ferhadija
komentara
 1. Hamdija Todorovac kaže:

  Hadzija Bedrudine,
  Ovakvo objavljivanje vlastitih gledista i cinjenica zahtjeva veliku odlucnost, hrabrost, ali i odgovarajuce iskustvo koje ti svakako posjedujes. Dzamija Ferhadija je obnovljena prvenstveno za narod koji se tamo nalazio prije njenog rusenja odrzavajuci ono sta se ranije imalo u Banja Luci. Izgleda da taj narod od “onog”, ali i sadasnjeg, poslije ratnog, vremena nije dobio zasluzeno priznanje. Veoma zalosno! Moj babo, rahmetli Husnija Todorovac je svakog petka sa Pilane preko banjaluckog polja pjesice isao na dzumu u Ferhadiju gdje su ga casni vjernici i rukovodstvo dzemata dobro poznavali. Njegova vjerska posvecenost, poznavanje casnog Kur'ana, odlucnost u ispunjavanju vjerskih obaveza uz srdacno slaganje sa svim prijateljima i poznanicima uvijek su mu zaradjivali visok stepen zahvalnosti i postovanja. Cijenio je ljudski zivot, a mnogi su znali da je jedino on prezivio masakr muslimana 1940-ih godina u Bronzanom Majdanu. Duh solidarnosti i vjerske odanosti popracen postenjem dzematlija je neupitno bio prisutan medju zidovima dzamije dajuci dobar pravac za dnevne navike (ili nacine zivota) koje vjernici trebaju sljediti. Posljedicno tome, sada moramo pitati Svevisnjeg da se ta “stara, dobra, i tradicionalna duhovnost” ponovo nadje i uspostavi medju novim zidovima obnovljene Ferhadije. Zahvalni smo svima koji su uspjeli da dodju na dugo-ocekivano otvorenje Ferhad-pasine dzamije, grandioznog spomenika islamske kulture. Humanost i zdrav razum su neophodni kad koracamo u bolju buducnost.
  Bedrudine, vrijeme lijeci sve. Kad-tad izaci ce na svijetlo da li je u pitanju bila zloupotreba necijeg polozaja, a mozda i kakav konflikt interesa. Trazio sam E-mail adresu muftije ef. Kozlica prije 15-ak dana, a eto i dan-danas jos je nisam dobio od strane MIZ Banja Luka. Zbog cega bih bas ja trebao da imam ovakav problem? Fino je od tebe sto ostavljas otvorena vrata za gestove “halala”. Ipak, nemoj zaboraviti da “ljepotica pravda” uvijek trazi da se ona prvo posluzi kad u pitanju nisu slucajevi gdje sila Boga ne moli. Drzi se dobro – bolja vremena dolaze.

 2. edinosmancevic kaže:

  Postovani Bedro!

  Podrzavam Tvoje pismo . Nedostatak kulture, zavist i samljublje je Ono sto karakterise nasu IZ. Zato i imamo ovakvih problema! S postovanjem Edin Osmancevic

  Skickat från min iPhone

 3. Nizama Besic Vereger kaže:

  Postovanje Bedro!!
  Sellam vama i vasoj familiji!! Vjerovatno znate cija sam kcerka,ali eto da napomenem,ja sam kcerka Nesiba i rahmetli Tahire Vereget,koji su drzali kahvenicu u IZ u Banja Luci!! I velika hrabrost je napisati ovo sto ste vi napisali!! Nas rahmetli muftija Ibrahim,je nas omladinu u tadasnje vrijeme,naucio svim vrijednostima,prvenstveno da budemo ljudi!! Ali netreba da zaboravimo,ni rahmetli Zahida ef Makica,koji je ubijen,kada je se vracao sa jacije namaza!! Takodze i Ibrahima ef Basica,mujezina Abdulaha,Fahru ef Katkica itd!! I oni su bili i ostali,ljudi koji su dali jedan dio zivota za nasu Ferhadiju i nasu Banja Luku!! Sellam vama i vasoj familiji od porodice Vereget!!

  • bedrudingusic kaže:

   Poštovana Nizama!
   Obradovala si me javljanjem. Nije trebala neka hrabrost napisati ono što sam napisao, jednostavno to je bila moja ljudska i islamska obaveza.
   Puno selama Tebi i Tvojima. Mahsuz selam Tvome ocu Nesibu.

 4. Zdravko margic niodkud kaže:

  pa to ljudi pisu stalno odma poslije rata je uceniji odnjiha piso da nerade nikako za bosnjacki narod i rade kako im pase nemaju oni pravila islamski.jer su u toj iz korumpirani udbasi mafijasi skojima stranka s,d,a.komanduje kao i sa para DRZAVOM ZATO I JE TAKVO STANJE NOVOTARIJE NA SVE STRANJE PARE ONI SEBI GLEDAJU KODA NJIHA VISE INTERESUJE KOJI BIO I KOJE SE BORIO I ZA BIH,A KAMOLI U BANJALUCI,NAZALOST.ALI JE TO TAKVO STANJE LAZU PETLJAJU NARODU I KROZ GUSTO GRANJE.PA IZMISLJAJU I NEKE VEHABE.SAMO DABI PARE SEBI UGRABILI ITO OPET OD NARODA.KOJI JE JOS NEUK I O VJERI I ZIVOTU U SVIJETU,JER NECE DAIM TE VODJE UPALE BAR NEKU SVIJECU.NEMA TAKVIMA HALALJIVANJA NIKAKVOPG NISTA SE TUJ NEMOZE JER MORA OGOVARATI ZA NEPOSLUSNOST.NIKAKVE VEZE NEMA MUFTIJA HAFIZ REJS ON MORA DA IZVRSAVA ISPRAVNO ALLAHOVE NAREDBE A NE NECIJE DRUGE.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s