Sakib ef. Halilović, glavni imam Bošnjačkog džemata Zürich: MISLIM DA SMO DOSEGLI PRAG ISLAMOFOBIJE…

Posted: 4. Maja 2016. in Intervjui

Sakib ef. Halilovic

Formalno postojanje džemata datira od momenta kada smo obavili prvi namaz u vlastitom-iznajmljenom prostoru. Bio je to akšam-namaz, 1. jula 1992. godine…..Danas džemat broji više od 700 porodica koje su naši aktivni članovi…..Mi imamo jednu ekipu od osam osoba, koje su u nekoj formi kod nas angažovane: vjeronauka, mladi, žene, horovi, programi… Pored mene imamo još tri imama, jednog studenta i tri muallime…..Na nivou Švicarske imamo glavnog imama, kao i tzv. civilnu hijerahijsku strukturu. Naravno da smo sastavni dio IZBiH-e, što znači da, po vertikali, naša sljedeća instanca je Uprava za vanjske poslove, odnosno Odjel za dijasporu, pa do Reisu-l-uleme…..Mekteb pohađa oko 220-oro polaznika. Ovo je „impozantna“ brojka, međutim mora se konstatovati da ima i značajan broj djece koja ne pohađaju mekteb…..Od samog osnivanja jedan od segmenata našeg djelovanja jeste otvorenost prema sredini u kojoj živimo, što znači da vrlo aktivno participiramo u raznim programima i aktivnostima ove naravi……Nakonkretniji izrazi antiislamskog raspoloženja, mislim da smo dosegli prag islamofobije, jeste referendum o zabrani izgradnje munara, koji je prihvaćen (54% je glasalo ZA), kao i zabrani nošenja nikaba, istina koji je izglasan u samo jednom kantonu (Tičino – TI), ali se priprema i za nivo cijele Švicarske…..Bošnjaci, u apsolutnoj većini, sastavni su dio ovdašnje bošnjačke zajednice, time i IZBiH-e. Ima određen broj zajednica, koje namaju etnički prefiks, a u kojima su Bošnjaci aktivni, neke su i sami inicirali ili ih vode. Da podvučem, moje definitivno mišljenje jeste da treba raditi na jedinstvenoj strukturi ovdašnjih muslimana, a etničku kompomentu staviti na treću poziciju, konkretno bi različiti identiteti ovako bili poredani; građanski, islamski, bošnjački…..

Kada je osnovan vaš džemat i koliko aktivnih članova broji danas?

HALILOVIĆ: Formalno postojanje džemata datira od momenta kada smo obavili prvi namaz u vlastitom-iznajmljenom prostoru. Bio je to akšam-namaz, 1. jula 1992. godine. Inače njegov historijat je malo duži i seže do 1990. Godine. Naime, u spomenutom vremenskom rasponu bilo je pokušaja da se formira vlastiti džemat, no pokazalo se da nije moguću ljude okupiti u „tuđim“ mesdžidima, u našem slučaju turskim, što ne umanjuje njihovu spremnost da nam pomognu.

Danas džemat broji više od 700 porodica koje su naši aktivni članovi.

ibc-logoImate li mesdžid ili džamiju?

HALILOVIĆ: Imamo Centar, a to znači da pored mesdžida imamo i druge prateče prostorije: učionice, kancelarije, sale, kuhinju, restoran…

Da li sadašnji prostor gdje klanjate zadovoljava potrebe džemata i ako ne, tražite li neka druga – adekvatnija rješenja?

HALILOVIĆ: Da i ne. Petkom je prostor vrlo knap, bajrami su nešto drugo. Sve u svemu smtramo da sadašnji prostorni kapacitet, manje ili više, zadovoljava naše potrebe.

Koliko imama djeluje u džematu?

HALILOVIĆ: Mi imamo jednu ekipu od osam osoba, koje su u nekoj formi kod nas angažovane: vjeronauka, mladi, žene, horovi, programi… Pored mene imamo još tri imama, jednog studenta i tri muallime.

Vi ste glavni imam tog džemata. Koji Vam je muftija, po vertikali, nadređen u organizacionom smislu? Pretpostavljam da ste vi dio IZ-e BiH, zar ne?

HALILOVIĆ: Na nivou Švicarske imamo glavnog imama, kao i tzv. civilnu hijerahijsku strukturu. Naravno da smo sastavni dio IZBiH-e, što znači da, po vertikali, naša sljedeća instanca je Uprava za vanjske poslove, odnosno Odjel za dijasporu, pa do Reisu-l-uleme.

Mi smo, paralelno (nismo para džemat☺☺☺), i sastavni dio struktura ovdašnjih muslimanskih zajednica.

IBCZH-mektebKako je organizirana vjerska pouka, kako za djecu tako i za odrasle te kakav je odziv?

HALILOVIĆ: Vjeronauku imamo na tri mjesta, znači još u dva grada pored centra, i u tom procesu učestvuje sedam muallima (ovo muallima oba pola); srijedom subotom i nedjeljom. Mekteb pohađa oko 220-oro polaznika. Ovo je „impozantna“ brojka, međutim mora se konstatovati da ima i značajan broj djece koja ne pohađaju mekteb.

Za odrasle imamo permanento kurseve od samog osnivanja džemata, što je slučaj i danas. Bili smo pioniri na ovom planu. Broj osoba je varirao, i varira, što je potpuno prirodno. Do sada je ove kurseve pohađalo oko 250 osoba, od uzrasta adolescenata pa do starijih nana i deda.

Da li je i kako riješen ukop umrlih Bošnjaka u tom dijelu Švicarske?

HALILOVIĆ: U kantonu Cirih postoje dvije parcele za ukop muslimana, u gradovima Cirihu i Winterthuru, što ni izbliza ne zadovoljava ovdašnje potrebe, jer u ovom Kantonu živi više od 100 000 muslimana. U nekim dijelovima Švicarske stanje je puno gore, jer nema nijedne parcele za ukop muslimana. Međutim, kod ovog pitanja bitno je istači sljedeće; Švicarska je vrlo decentralizirano uređena zemlja, što po pitanja grobalja znači kako je lokalna zajednica isključivo nadležna za njihovo uređenje, to opet znači da imamo nešto oko 2.500 „suverenih“ instanci. Grobno mjesto je, u principu, vremenski ograničeno na 20 godina, što uveliko rezultira da muslimani svoje umrle voze u rodne krajeve, gdje ove ograničenosti nema, što opet dalje rezultira da muslimani i ne rade intenzivno na ovom pitanju.

Imate li kontakte sa lokalnim vlastima te sa predstavnicima drugih vjerskih zajednica u Zürichu i kako ih, eventualno, ocjenjujete?

HALILOVIĆ: U Švicarskoj općenito ima jako puno tzv. interkulturalnih i interreligioznih aktivnosti, na svim nivoima, što ima duboke historijske korijenje kroz ekumenizam. Od samog osnivanja jedan od segmenata našeg djelovanja jeste otvorenost prema sredini u kojoj živimo, što znači da vrlo aktivno participiramo u raznim programima i aktivnostima ove naravi. Oni uvelike doprinose boljem razumijevanju drugog i drugačijeg, donose i konkretne rezultate u mnogim segmentima društva itd. No, još mnogo toga je pred nama što bi trebalo uraditi.

Svicarska protiv minareta i hidzabaOvo pitanje je, barem u današnje vrijeme, neizbježno: ima li značajnijeg antiislamskog raspoloženja, pa i djelovanja, na prostoru na kojem živite i djelujete Vi, odnosno na kojem žive Bošnjaci-muslimani? Ako ima, kako se nosite s tim?

HALILOVIĆ: I ima i nema. Javni diskurs, koji ima globalni karakter, na žalost, vrlo često je otrovan i zapaljujući, a opet s druge strane svakodnevnica, ipak, dobro funkcioniše. Treba imati na umu da u ovoj Zemlji više od 30% su osobe stranog porijekla, dakle idealan teren za razne retrogradne ideje tipa rasizma, segregacije, diskriminacije itd. Nakonkretniji izrazi antiislamskog raspoloženja, mislim da smo dosegli prag islamofobije, jeste referendum o zabrani izgradnje munara, koji je prihvaćen (54% je glasalo ZA), kao i zabrani nošenja nikaba, istina koji je izglasan u samo jednom kantonu (Tičino – TI), ali se priprema i za nivo cijele Švicarske.

 

Pegida

Poznato je da u Domovini djeluju i tzv. paradžemati i znamo kakav je stav Rijaseta IZ BiH po tom pitanju. Ima li takvih (bošnjačkih) u vašem užem i širem okruženju i ako ima, imate li problema s njima?

HALILOVIĆ: g. Gušiću, to je pitanje koje me čini prilično nesigurnim, i koje mi je najnejasnije apropo budućnosti islama u ovoj Zemlji. Naime, govorili smo o visoko decentralizovanoj državi Švicarskoj, i pitanje organizacije vjerskih zajednica je u suverenoj nadležnosti kantona, a to znači 26 različitih ustavnih rješenja. Dalje, muslimanska zajednica je ovdje izuzetno heterogena, po porijeklu, po historijskom i kulturnom iskustvu, kao i po organizaciji vjerskog života, tako da će trebati jako puno truda kako bi se došlo do optimalne formule. Po trenutnoj zakonskoj regulativi džemati-džamije imaju status udruženja građana, a to znači, posmatrajući pravno formalno, „suvereno“ uživaju samostalnost i autonomiju. Bošnjaci, u apsolutnoj većini, sastavni su dio ovdašnje bošnjačke zajednice, time i IZBiH-e. Ima određen broj zajednica, koje namaju etnički prefiks, a u kojima su Bošnjaci aktivni, neke su i sami inicirali ili ih vode. Da podvučem, moje definitivno mišljenje jeste da treba raditi na jedinstvenoj strukturi ovdašnjih muslimana, a etničku kompomentu staviti na treću poziciju, konkretno bi različiti identiteti ovako bili poredani; građanski, islamski, bošnjački…

Vama i Vašim džematlijama želim svako dobro te mubarek predstojeći Ramazani šerif, iz mahsuz selame. Hvala za ovaj razgovor.

HALILOVIĆ: Hvala Vam g. Gušiču na ukazanoj časti. Vama, Vašoj porodici, prijateljima, poznanicima, čitaocima i svim dobrim ljudima, također, mahsuz selami (pozdravi), muslimanima ugodne ramazanske mubarek dane želimo.

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (797)

plitvice-ferhadija

 

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    bedurine manise paradzemati tosu ispravni dzemati i iskreni vjernici kakav iti treba da budes a nije samo otici na hadzdz i evoga pravi musliman ne to nije nista bez pokornosti i bogobojaznosti,i izvrsavanja boziji naredbi.i moras se kloniti harama.zabranjenog.nemozes tako pisati i pricati ako nekpraktikujes islam kakoje gospoddar naredio.a ne kako koji hodza hoce i kako kome pase.malo izuci izvorni islam.paces onda vidjeti daje ta iz PARA DZEMAT ITO NOVOTARSKI JER ODUDARA OD ISPRAVNOSTI.I PLJACKA NEUKE LJUDE.NAZALOST I VI TAKO JOS PISETE.PA VAMO U KANADI I AMERICI SU PARA DZEMATI TI IZ BOSNJACKE IZ.NEMA TOGA KOJA IZ IMA U KANADI ILI MEKSIKU AMERICI DE NAPISIMI.PA ZNASE GUSICU DAJE KUR”AN OBJAVLJEN I STAMPAN U SAUDIJSKOJ ARABIJI I DAJE TAMO OBJAVA I DOSLA I POSLANIK BIO I NAROD UCIO I PODUCIO.I A SCI MORAJU SLIJEDITI NJEGOV SUNET I HADISE.I TAMO JE KABA I TAMO SE OKRECES U NAMAZU A NE NEKOJ BEGOVOJ ILI PLAVOJ DZAMIJI.AKO KLANJAS SVE OBAVEZNE NAMAZEMORAS TRAZITI PRAVAC U KOJEM JE KABA ASE OKRENES PREMA NJOJ. PREMA TOME PARA DZEMATU.I TAMO SE IDE NA HADZDZ,NIGDJE DRUGO.PA TI SAD I NJIHA SVRSTA U PARADZEMATE,JER TI U BIH BAS SLIJEDE NJIHA KAO HANBELISJSKI MEZHEB ILI MALEKIJSKI SAFIJSKI NIJE SAMO HANEFIJSKI MEZEHEB KAO U BIH.ALI NAZALOST U BIH TA NE IZ NINJEGA NESLIJEDI NI 30%SA A ZOVNEMO JA ITI KOMISIJU SEJHOVE UCENJAKE ODAVDE IZ AMERIKE ILI KANADE IZ ARABVIJE I RUGOI ISLAMSKI DRZAVA.PABI SE UVJERIO KOLKO SU U ZABLUDI I TIM NOVOTARIJAMA O GUSE.ZATO I JE TAKVO SSTANJE KRADU REJSOVI HODZE I NEKI HFIZI BUGARIJI SUFIJE VARAJU,I JOS I SIHIRBAZIMA GATARAMA NAROD SALJU A TOJE SIRK ALLAH NEPRASTA NIKOME ZAPAMTI.NI ONOMWE KO IDE3 SIHIRBAZIMA TIM TERORISTIMA.TAKO DA TI MORAS SLIJEDITI BAS TE ISKRENE VRJERNIKE STO ZOVES PARA DZEMATI JER ONI SU NA ISTINI,A TOXCES ITI SAZNATI SAMO BOLJE DA SAZNAS SA DOK SI ZIV STO PRIJE JER KA MELEK SMRTI DOJE ONDACE BITI KASNO.KAO I ZA SVE TE NOVOTARE BOPSNJAKE KOJI SLIJEDEI TRADICIONALNI NEKI NEPOSTOJECI BOSANSKI ISLAM.KOJE TAJ KOJI SMIJE I MOZE KAZATI SA DOIKAZIMA ODKUD TAJ ISLAM.BOZE SACUVAJ I ZAKLON.NEKAD PISETE I STO NEBI SMJELI A NEBI NI TREBALI DA CITAJU I DRUGI KOJI SE RAZUMIJU BOLJE OD VECINE BOSNJAKA A NISU MUSLIMANI.A TO MOZES UPITATI TAMO U AMERICI TOG JEMSA KOJI JE PRIHVATIO ISLAM I SA JE VELIKI SEJH NAUCIO I ZOVE SE JUSUF.PA BUJRUM NJEMU RECI NESTO TAKO ZA PARADZEMATE I VEHABI KAKO ZOVU PO BIH PACES CUTI STACETI RECI A RODJENIJE AMERIKANAC.ILI TAJ NJEMAC PIERRE VOGEL….EVO POGLEDAJ OVJE KAKO SE BORI COVJEK,TO NECES VIJETI NIKOD JEDNOG TOG HOZE MUFTIJE KAKO IH VEC ZOVES,TOSU TI DZABALEBAROSI KOJI SAMO SEBI GLEDAJU.UDBASI I NJIHOVI SINOVI STATIJE BUDI PAMETAN………https://youtu.be/Xnh6bSvmc18?t=83…………….POGLEDAJ MILINE KAKO JUSUFU PREVODI SA ENGLESKOG NA NJEMACKI,VOGEL NEKOM NJEMCU KOJI JE PRIHVATIO ISLAM,,,MA NEMA GUSICU ZIME ZA ISLAM AKO NECE BOSNJO DRUGICE PRIHVATITIISLAM I SLIJEDITI POSLANIKA ISPRAVNO KAKOJE I NAREDJENO INJEMU JER TOJE ZANJI POSLANI POSLANIK CJELOM COVJECANSTVU.I NEMA IZMJENE DO SUDNJE DANA A TO MOZE OCI KA BOG REKNE BUDI I ONO BUDE…….https://youtu.be/2TS_niHL59c?t=17………………….POGLEDAJ GA KAKO COVJEK SEPERA OTGINAL ENGLESKI A I ARAPSKI NAUCIO……………..https://youtu.be/Is-8bKSehzU?t=96……………………….POSLUSAJ OVO AKO DOBRO BORATAS SA ENGLESKIM PUSTI TE KOCIJASE HODZE…………https://youtu.be/7xKm91vNTSc?t=67……….EVO I OVDJE IMAS ODGOVORE,A MOZES NACI DOSTA VIDEO KLIPOVA SA PODDNATPISOM NA NAS JEZIK……..https://youtu.be/3NB0n5nPP90?t=17…SVAKAMU CAST PAMETNIJI COVJEK OD SVI TI UDBASA HODZA I NEBOGOBOJAZNI VODZA PO BALKANU.USPOREI SAMO CERICA KA ON POCNE MUCATI ENGLESKI JEZIK HAHAHAHA RAZLIKAJE TO.NIJE BEZ POTREBE GOSPODAR NARESIO IKRE UCI CITAJ U IME GOSPODARA.JER NEZNAJE JE PRETESKA BOLEST OD KOJE DOLAZI SVAKO ZLO………https://youtu.be/MvxpjznDCjY?t=146

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s