Razgovor s povodom – Slobodanka Beba Kapičić, dipl. dramski umjetnik – glumica i kolumnist iz Beograda: OVDE LEVICE NEMA NI U TRAGOVIMA….

Posted: 28. Aprila 2016. in Intervjui

bebaIzbori su odgovarali jedino SNS da učvrsti svoju poziciju za naredne četiri godine, sprovede bolne ekonomske reforme, reši pitanje Kosova i zakuca na vrata EU!…..Ova zemlja je krenula u desno još 1990.g. zahvaljujući tzv. opoziciji, sa Vidovdanskim saborom, himnom Bože pravde, šetnjom moštiju Cara Lazara, četničkom ikonografijom, ta desnica je podržavala tzv.levicu Slobodana Miloševića u svim njegovim krvavim osvajačkim pohodima po Jugoslaviji, sve do trenutka kada su shvatili da im ne može ostvariti snove! …..Šešelj koga je Hag oslobodio, jer je valjda “šarmirao” i zabavljao sudije, to će raditi i u Skupštini, rialiti će se preseliti u salu tog visokog doma, smanjiće se gledanost Farme, Parova i Velikog brata! Mislim da neće biti nikakve koalicije i da će kao i Miloševiću on služiti i aktuelnom premijeru za plašenje Zapada a i domaćeg pučanstva, ako mene ne volite evo vama Voje za vratom!…..Po meni veliku grešku je napravila LDP, bez Tadića u koaliciji, mnogi bi zapušili nos i glasali za njih i Čanka, bar zbog onoga što javno govore! Ovako većina tih glasova je otišli novoj stranci Dosta je bilo!…..Koliko vidim premijer će biti isti a kako mi se čini ima i želju da bude lider na Balkanu, tako da mislim da će odnosi u regionu biti čak i bolji nego što su sada!….. SNS sa Vučićem se deklarisala kao i SPS za evroski put, većina ovih koji su prešli cenzus takođe! Jedina opasnost leži u SNS, da li će se i ona pocepati, kao što je u Srbiji tradicija, na Tomine proruske i Vučićeve prozapadne videćemo uskoro!…..

… a povod su bili netom održani parlamentarni izbori u susjednoj Srbiji. I ovoga puta je na moju želju da razgovaramo za javnost rečenim povodom moja sugovornica uzvratila izuzetno susretljivo i ažurno. Velika je stvar, pa reći ću i privilegija, imati osobu poput Bebe Kapičić, koja je uvijek spremna na razgovor, a ja sam se redovno trudio da to bude nekim povodom.

 Kako generalno ocjenjujete netom završene izvanredne parlamentarne izbore u Srbiji? Je li ta zemlja otišla još više u desno?

KAPIČIĆ: Kako oceniti izbore na kojima većina ljudi sa kojima ja komuniciram ne zna za koga da glasa do poslednjeg trenutka, svi su bili u nedoumici da li da ponište listić ili daju glas eventualno novoj opciji, stranci “Dosta je bilo” ili nekoj manjinskoj stranci! Izbori su odgovarali jedino SNS da učvrsti svoju poziciju za naredne četiri godine, sprovede bolne ekonomske reforme, reši pitanje Kosova i zakuca na vrata EU!

Ova zemlja je krenula u desno još 1990.g. zahvaljujući tzv. opoziciji, sa Vidovdanskim saborom, himnom Bože pravde, šetnjom moštiju Cara Lazara, četničkom ikonografijom, ta desnica je podržavala tzv.levicu Slobodana Miloševića u svim njegovim krvavim osvajačkim pohodima po Jugoslaviji, sve do trenutka kada su shvatili da im ne može ostvariti snove! Ovde levice nema ni u tragovima, tako da ne vidim da je mnogo desnija od prošle vlasti!

Da li su Vas ovi rezultati iznenadili? Ako nisu/jesu, zašto nisu/jesu?

KAPIČIĆ: Ne,nisu me iznenadili, jedina nepoznanica je bila ko će preći cenzus od ovih “naših” tzv.progresivnih snaga! Nisu zato što ništa novo nije ponuđeno, opozicija u rasulu, sa istim akterima i potrošenim likovima vodila je nekakvu kampanju sa Plovkom na vodi, nekim jadnim kritizerstvom i smešnom parolom da će povećati penzije i plate, samo nisu objasnili kako i odakle!

Neki analitičari iz Beograda već tvrde da je riječ o “trijumfu opcija Miloševićevog doba”. Šta Vi mislite o ovoj tezi?

Beba K.KAPIČIĆ: Znate šta, kada malo bolje sagledamo sve ove decenije, sve su to bile opcije Miloševićevog doba, da nije tako zar prva stvar posle onog 5.Oktobra nije trebala biti lustracija svih koji su učestvovali u zločinima, raspirivali mržnju, blagosiljali dželate, od medija, Francuske 7, SANU, SPC…! Ne,to im nije padalo napamet, Milošević je isporučen Hagu zbog pritisaka sa zapada i bez podrške bar polovine tzv.DOS-a, Đinđić je ubijen i onda je krenula igranka sa skrivanjem zločinaca, negiranjem genocida u Srebrenici, izjednačavanjem četnika i partizana, rehabilitacijom zločinaca iz Drugog velikog rata, pljačkaškom privatizacijom sa Miloševićevim tajkunima i konačno koalicijom, ljubljenjem i basketom sa Ivicom Dačićem, amnestijom SPS od strane Demokratske stranke i lidera koji ju je i potopio Borisa Tadića!

Šta je po Vama bio ključni razlog za ubjedljivu pobjedu naprednjaka, odnosno Vučića?

KAPIČIĆ: Sve ovo što sam nabrojala kao odgovor na prethodna pitanja dovelo je do razočarenja, apatije, gubljenja nade da se išta može promeniti jer su vas izdali i opljačkali oni sa kojima ste se borili decenijama za neku bolju Srbiju! Tako da ta građanska Srbija i nema za koga da glasa, ova koja je pobedila željna je vlasti, motivisana i mobilisana i ima premijera koji im uliva poverenje i to je valjda to!

 Šešelj će ponovo u Skupštinu? Je li realno očekivati “zabavu”, incidente…?Kakav bi mogao biti njegov odnos sada prema naprednjacima, pa i Vučiću, s obzirom da participiraju (doduše u velikom nesrazmjeru) u najvišem zakonodavnom tijelu Države? Da li je moguća ikakva koalicija naprednjaka i radikala u sastavljanju nove Vlade?

KAPIČIĆ: Šešelj koga je Hag oslobodio, jer je valjda “šarmirao” i zabavljao sudije, to će raditi i u Skupštini, rialiti će se preseliti u salu tog visokog doma, smanjiće se gledanost Farme, Parova i Velikog brata! Mislim da neće biti nikakve koalicije i da će kao i Miloševiću on služiti i aktuelnom premijeru za plašenje Zapada a i domaćeg pučanstva, ako mene ne volite evo vama Voje za vratom!

 Da li su stranke demokratskog bloka načinile stratešku grešku što nisu išle na izbore ujedinjene, odnosno da li bi ukupno bolje prošli na izborima u tom slučaju?

KAPIČIĆ: Ja ne mislim da bi ujedinjenjem išta više dobile, to bi opet bilo slično DOS-u koji se i raspao zbog raznorodnih opcija. Po meni veliku grešku je napravila LDP, bez Tadića u koaliciji, mnogi bi zapušili nos i glasali za njih i Čanka, bar zbog onoga što javno govore! Ovako većina tih glasova je otišli novoj stranci Dosta je bilo!

Da li se nakon ovakvih rezultata izbora mogu očekivati neke promjene politike Srbije prema zemljama u regionu, posebno prema BiH, Kosovu i Hrvatskoj?

KAPIČIĆ: Koliko vidim premijer će biti isti a kako mi se čini ima i želju da bude lider na Balkanu, tako da mislim da će odnosi u regionu biti čak i bolji nego što su sada!

A kojim putem će Srbija ići sada sa jačim Vučićem, ali i sa kakvim takvim utegom na vratu u vidu Šešelja ili Dveri – prema EU ili prema Rusiji? Na dva kolosjeka ne može, zar ne?

KAPIČIĆ: Ne mislim da te dve stranke mogu nešto mnogo poremetiti osim što će sednice trajati duže. SNS sa Vučićem se deklarisala kao i SPS za evroski put, većina ovih koji su prešli cenzus takođe! Jedina opasnost leži u SNS, da li će se i ona pocepati, kao što je u Srbiji tradicija, na Tomine proruske i Vučićeve prozapadne videćemo uskoro!

Putin-Evropa-Srbija-620x350

Koliko je za EU i Zapad (SAD) bitna ubjedljiva Vučićeva pobjeda i da li se svjetski centri moći ozbiljno bave zemljama zapadnog Balkana ili im je važno samo da se tamo ne puca?

KAPIČIĆ: Na ovo pitanje odgovoriću vam tako što ću ciitirati Daniel Serwer-a:

“Vučić je bio ekstremni nacionalista u prošlosti. Sada se opredelio za evropsku budućnost.

-Mnogi postavljaju pitanje zašto je Zapad tako blagonaklon prema Vučiću? Odgovor je jednostavan. Tajna diplomatije je da ubedite drugu stranu da učini ono što vi želite, a Vučić upravo uspešno radi mnogo toga što EU traži od njega. To svakako nailazi na odobravanje u Evropi i Vašingtonu.

Dakle, Vučić, koji nastoji da za sada „jaše oba konja”, moraće u jednom trenutku da se opredeli. Ja nemam nikakvu dilemu da će odabrati EU.”

Mislim da se trenutno ozbiljno bave, naravno zbog svojih geopolitičkih i strateških interesa, što bi trebalo iskoristiti da se ova naša divlja plemena konačno uljude i zakopaju ratne sekire, tako što će svi suočiti sa zločinima činjenim u njihovo ime, da bi se ljaga sprala sa naroda, a prvenstveno mislim na Srbiju odakle je sve krenulo!

Hvala Vam velika za ovaj razgovor.

KAPIČIĆ: Hvala i vama

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (795)

bg-plitvice 1

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s