Bosansko-hercegovačka večer u Charlotte-u (North Carolina) kao inicijalni projekt Echo Fondacije: IDEOLOGIJA, KONFLIKT I NADA

Posted: 27. Aprila 2016. in Intervjui

Panel - predsjednica Stephani                                                           Stephanie Ansaldo, predsjednica Echo Fondacije

Laureat Nobelove nagrade za mir Elie Wiesel je marta 1997. godine posjetio Charlotte, u američkoj saveznoj državi North Carolina (Sjeverna Karolina) i svojim antologijskim govorom je inspirirao ovdašnje pregaoce humanih akata u svim dijelovima svijeta, posebno u područjima u kojima su se dešavali konflikti, da ustanove Echo Fondaciju koja od tada, evo već punih 19 godina, promovira pravdu te inspirira nadu kroz edukaciju, posebno mladih ljudi. Fondacija je ostvarila mnoge značajne projekte u svijetu, a spisak njenih lidera i aktivista je podugačak i za njega bi trebala posebna priča.

Kao što je god legendarni Ellie Wiesel onomad bio sevepom osnivanja ove, sada svjetski poznate Fondacije, zašto ne reći da je i prof. dr. Mirsad Hadžikadić, izvršni direktor Data Science Initiative pri University of North Carolina, bio sevepom da se ostvari kontakt ovdašnje Bosanske zajednice sa Echo Fondacijom. Za veoma kratko vrijeme je Fondacija prepoznala da jedan od svojih narednih projekata hoće i može realizirati upravo u našoj zemlji. A uvod u taj budući edukativni projekt za mlade BiH desio se večeras u Charlotte-u kada je u ovdašnjem Wells Fargo Auditoriumu održana prigodna panel diskusija pod radnim naslovom “Ideologija, konflikt i nada”.

Najprije se prisutnima obratio domaćin manifestacije, čelni čovjek Echo Fondacije gospodin Frank Bryant, te predsjednica iste, gospođa Stephanie Ansaldo, koja je i vodila veći dio vešerašnjeg programa i dijelila prigodne nagrade zaslužnima. A glavni dio programa je bila rečena panel diskusija u koju je prisutne uveo prof. dr. Mirsad Hadžikadić, osvrnuvši se nakratko na povijest BiH, raspad bivše Jugoslavije, etničku i konfesionalnu strukturu BiH, agresiju na BiH te njenu podjelu u Dejtonu novembra 1995.

Panel-Mirsad

Uslijedila je panel diskusija u kojoj su sudjelovali gospodin Ron Haviv, fotoreporter poznat po antologijskim fotografijama iz ratova na prostorima bivše Jugoslavije (recimo ona u Bijeljini kada Arkanovi četnici šutaju ubijene Bošnjake na ulici), gospođica Elizabeth Zerofski, spisateljica, novinarka i prevoditeljica iz Brooklyna (New York) te svima nama dobro poznati Aleksandar Saša Hemon, pisac i član Bosansko-hercegovačko-američke akademije nauke i umjetnosti, rođeni Sarajlija sa boravkom u Chicagu.

Panel-Hemon-1

Moderator panela je bio prof. dr. Mirsad Hadžikadić.

Najviše se diskutiralo o tome ima li nade za BiH te o identitetu. Teško je izvući jednoznačan zaključak na bazi pojedinačnih analiza i mišljenja svih sudionika panela o nadi za BiH, kao i o pojmu identiteta kao jednoj od zadanih tema. Ali, zato se može kazati da zbog onoga što se večeras dešavalo u Charlotte-u, za Bosnu, njene građane, posebno mlade, ima ko da brine i izvan granica naše zemlje, računajući tu i one Amerikance koji su spremni na praktičnu pomoć, što je slučaj sa aktivistma Echo Fondacije. Večeras se, naime, ovdje lobiralo za Bosnu!

Specijalni gost večeri je bio naš ambasador u SAD, gospodin Haris Hrle, koji se također prigodno obratio prisutnima.

Panel - Hrle

Na kraju su izvedene neke folklorne i muzičke numere,

Panel - folklor

a tačka na “i” je bila izdašna ponuda iz bogate bh. kuhinje koju su pripremili naši ljudi, a sponzorirali bračni par Hadžikadić – Mirzeta i Mirsad.

PRIPREMIO: Bedrudin GUŠIĆ

vrbas-miso

 

 

 

 

 

Evo još nekih fotki:

 

Panel - sa Saidom i jednim Amerikancem—————————————————————————————————————————————————————-

Panel - Hadžikadići———————————————————————————————————————————————————-

Panel - ja i Saša Hemon————————————————————————————————————————————————————-

Panel-ja i ambasador Hrle

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s