Uz 23. obljetnicu zločina u Ahmićima i Trusini – NEKE PARALELE I POLITIČKE PERVERZIJE

Posted: 17. Aprila 2016. in Intervjui

Učenjem Jasini-šerifa na Šehidskom mezarju u Vitezu počelo je obilježavanje 23. godišnjice od masakra nad bošnjačkim civilima u selu Ahmići kod Viteza ( Esmir Šabic - Anadolu Agency )

Jučer, 16. aprila ove godine, navršile su se 23 godine od zločina u Ahmićima kod Viteza i Trusini kod Konjica. Prvi zločin, kao što je poznato, počinile su jedinice HVO kada su u tom selu na domak Viteza pobile 116 bošnjačkih civila među kojima su bile 32 žene i 11 maloljetnika, čak i jedno tromjesečno dijete. Selo je spaljeno do temelja.

SAM_3639

Istoga dana u selu Trusina su pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike BiH zvanog “Zulfikar”, ubile 22 Hrvata, od kojih su njih 18 bili civili, a četverica pripadnici HVO koji su se prethodno bili predali.

Pokušao sam uz ove tužne obljetnice pronaći nekog adekvatnog sugovornika na ovu temu, ali nisam uspio. Zato, pokušavam ovim prilogom da dam svoj obol obilježavanju istih. U ime, prije svega svih nevinih žrtava i pijeteta prema njima i u ime podizanja svoga glasa na neke političke perverzije koje godinama prate ove događaje i njihove obljetnice. Istovremeno, smatram suvišnim po ne znam koji put javno kazati kako osuđujem svaki zločin, posebno nad civilima, pa i ova dva, bez obzira ko ih je počinio. Ali, šta je poenta ovog osvrta. Pa upravo spomenute političke perverzije koje, ma kako bili svjesni da je politika prljav zanat, ne mogu stati u zdrav razum niti se pravdati bilo čime, pa ni bilo kojim političkim ciljevima.

Ratni zločinac Dario Kordić, odgovoran za masakr u Ahmićima, ispraćen u Hag i dočekan iz zatvora kao heroj

Da, Dario Kordić, jedan od najodgovornijih za masakr u Ahmićima, je svojevremeno, kada se dobrovoljno predao Hagu, ispraćen iz Hrvatske uz najviše državne počasti – kao heroj, “hrvatski vitez”. Među onima koji su ga uz fanfare ispratili bio je i Miroslav Tuđman. Kada se vratio sa odsluženja zatvorske kazne prije nepune dvije godine, jednako tako je bio dočekan u zagrebačkoj zračnoj luci “Pleso”  – kao narodni heroj. Doduše, ne od hrvatskog državnog vrha, ali od dijela Crkve u Hrvata (sisački biskup Vlado Košić, poznati jastreb), nekih desničarskih udruga iz Hrvatske i BiH te jednog dijela građana obje zemlje. Ali, ni to nije najveći problem. Pravi problem se dešava –  a gdje drugdje nego u Bosni i Hercegovini, kada tog zločinca, zbog likvidacije onih 116 bošnjačkih civila, negdje u Lašvanskoj dolini dočekuje niko drugi do Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, član Predsjedništva BiH i….I Bakirov koalicioni partner.

covic na doceku kordica

Eh, to je već perverzija. Pita li se ikada savjest predsjednika SDA da li sađenjem tikvi sa podržavateljem zločina u Ahmićima, potresa kosti onih 116 nevino ubijenih Bošnjaka iz Ahmića? Ne, da ima savjesti ne bi sadio tikve s takvim niti sa drugima koji su činili ili odobravali zločine nad pripadnicima, kako on kaže, njegovog naroda.

I Trusina jednako boli, ali još više boli njena politizacija

Trusina

Za zločin u Trusini osuđeni su pojedinci na ukupno 37 godina zatvora. Boli i Trusina. Međutim, boli još više kada vidim istog tog Čovića na obilježavanju 23. obljetnice, na groblju gdje su pokopane žrtve. Ako je već htio odaslati neku političku poruku, bolje bi bilo da je otišao u Ahmiće, a Bakir da je došao umjesto njega u Trusinu. A najbolje bi bilo da se nijedan od njih niti drugih političara ne pojavljuje na ovakvim manifestacijama jer nisu iskreni. Uostalom, nelogično bi i bilo da jedan Čović dođe u Ahmiće a istovremeno veliča lik i nedjelo Darija Kordića. Tek to bi bilo perverzija. Neka političari svojim odsustvom sa ovakvih tužnih obljetnica puste porodice žrtava da u miru odaju počast svojim najmilijim. I, dobro bi bilo da se porodice žrtava zbližavaju, čak zajednički ponekad obilježe sjećanja na ove tragične događaje, jer jedni druge mogu najbolje razumjeti.

Bedrudin GUŠIĆ

vrbas-miso

 

komentara
 1. Husein Sojtaric kaže:

  Bravo Bedrudine Gusicu!Naravno da bi bilo dobro i kao pencilin protiv fasizma ne samo podrzati nego i finansirati projekte iz Dijaspore gdje bi se rodbina zrtava sretale razmjenjivale svoje traume i trazili ne samo moralnu satisfakciju nego finansijsku odstetu za svakog civila.Novac bi se mogao skupiti od oduzete imovine sda hdz sds ratnih profitera i njihovih trabanata.Da bi se to desilo u Oktobru Bh gradjani trebaju izabrati nove ljude i nove politicke opcije.

 2. IMA, IMA KRIVICE IZETBEGOVIĆA (množina!) I ZA AHMIĆE, A OGROMNA JE ODGOVORNOST ZA TRUSINU.
  NE ZABRAVIMO ODGOVORNOST ZA OTPIS VARCARA,BANJE LUKE, POLA BOSNE KOJI SE DOGODIO MNOGO PRIJE GENOCIDA…

  Citat iz gornjeg osvrta: “Međutim, boli još više kada vidim istog tog Čovića na obilježavanju 23. obljetnice, na groblju gdje su pokopane žrtve. Ako je već htio odaslati neku političku poruku, bolje bi bilo da je otišao u Ahmiće, a Bakir da je došao umjesto njega u Trusinu. A najbolje bi bilo da se nijedan od njih niti drugih političara ne pojavljuje na ovakvim manifestacijama jer nisu iskreni. Uostalom, nelogično bi i bilo da jedan Čović dođe u Ahmiće a istovremeno veliča lik i nedjelo Darija Kordića. Tek to bi bilo perverzija.”

  Odlično ponetirano i pravo rečeno, Bedro! Hvala!

  Najbolje bi bilo, da se ovakvi maračnjaci poput Izetbegovića i Čovića ne pojavluju nigdje. Oni se šejtani. Oni su munafici, lažovi i prevaranti. Što više žrtava kojima se kao đoja klanjaju – što više suza – to više jeftnih političkih poena i para.

  Oni liju krokodiske suze za pobijenim i knjiže jeftine političke poene nad nevinim žrtvama. Oni koji su počinili ove zločine, su izrodi ljudskog roda i trebalo bi ih najstrožije kazniti, ustvari na dati im iz zatvora dok u zatvoru ne istruhnu.

  Bio sam u Jajcu za vrijeme prvih mjeseci genocida koji su četnici provodili nad nedužnim građanima – muslimanima, katolicima i pravoslavcima imajući u vidu sve tačke Konvencije o zaštiti i sprečavanju genocida.

  Kada mi je u TV Studio došao borac Armije RBiH i zamolio me da pođem s njim do stana negdje u dnu Varoši, da bi mi pokazao kako su kriminalci provalili u njegov stan i pokrali dok je čuvao grad na liniji obrane, rekao sam – e to nije moja brorba i ja ću to napustiti, čim mi obitelj dođe, ako dođe iz Mrkonjića gdje je bila uhapšena i zatočena – na bigajri hak.

  Prije nego što su četnici unišli u Jajce i opljačkali ga – opuhali – Jajce je bilo djelimice opljačkano i iznutra. Bio sam svjedok i to sam također kamerom zabilježio – kada neki čovjek u šarenoj uniformi pljačka prodavnicu obuće “Visoko” koja je se nalazila odmah do našeg TV Studija.

  Kada sam vidio Hamu Zjaju – bivšeg udbaša kako se sa pripasanim pištoljem šeta rame uz rame sa Mujom Kadićem, komandanteom obrane, rekao sam im u brk: Odlazim, čim mi obitelj dođe, jer neću s vama!

  Kada su HOS-ovci polijepili slike Poglavnika po Jajcu, a Jajčani ih strgali – tada sam opet sam sebi rekao – ovo nije moja borba za slobodu. Nisam se prepao Garinog koji je došao mene propitivati ko je strgao Poglavnikove slike po gradu – priprijetvši mi da bih ja kao “ravnatelj” TV to morao znati. Isto tako mi je priprijetio jedan predratni kriminalac (musliman) da bi ja morao znati ko mu je oštetio njegovo auto…

  Kada je isti HOS ubio jednoga građanina Srbina – u jednoj od kafana u pećini pokraj plivskog mosta, a opustjeli grad odjekivao od njegovih jauka – tada sam bio siguran da to nije ono što smatram borbom za slobodu moje Bosne u koju sam uložio sve svoje resurse. Isti osjećaj odvratnosti sam imao kada je HVO uhapiso 28 jajačkih pravoslavaca na bigajri hak.

  Što ovo pišem?

  Pa zato kako bih rekao kako zločin, kriminal, laž…. ma ko ga činio i time se služio, nije ljudsko, nego djelo šejtana. Tu se ne vidi ruka Božja, nego šejtana.

  Ne može se graditi demokracija na zločinu. Ne može se graditi Bosna na zločinu.
  Ne može se graditi pomirenje bez pravde, pogotovo veličanjem notornih ratnih zločinaca poput Karadžića, Kordića. Nema pomirenja dok neki istinski Bošnjak – musliman – ne klekne u Trusini i uz podršku svih Bošnjaka zatraži oprost, ali uz uvjet da se preispita kazna za počinitelje i odreže strožija.

  Ne može Čović, koji je i sam koristio roblje sa Heliodroma kao besplatnu radnu snagu doći u Ahmiće, a ako bi pokušao, treba ga toljagom najuriti. Treba i Bakira najuriti iz Trusine. Jer, zločincima u Ahmićima je na ruku išla politika koja je taj prostor smatrala hrvastkim, kao što je i moj Varcar i Tvoju Banju Luku smatrala srpskim. Po toj logici da je Trusina bošnjačka, dogodio se i zločin u Trusini, ali i u Ahmićima. Uostalom – zar nije zločin otpisati pola Bosne nakon genocida – četnicima, a u toku je otpisivanje HZ HB ustašama koje vodi kriminalac Čović.

  Ne može Čović u isto vrijeme slaviti Kordića kao hrvatskog viteza, koristiti ga u predzibornoj kampanji, smatrati ga primjernim katolikom, a u isto vrijeme doći u Ahmiće i pokloniti se žrtvama koje je on ubio ako ne svojom rukom, a ono politikom. Nešto krvi ima i na rukama Izetbegovića koji su se odrekli srednišnje Bosne još prije rata, a nisu dali da je ARBiH oslobodi kada je to mogla.
  To sve je protivno dragome Bogu, Božjim i ljudskim zakonima. To je šejtanluk i zločin.

  Treba li se onda čuditi zašto država Bosna nije tužila Hrvatsku za agresiju i genocide? Koji su to razlozi i čiji interesi, ni to nije baš teško zaključiti. To mogu biti Bakirovi, ali ne i interesi ni Bošnjaka ni Hrvata, a ni država RBiH i Hrvatske.

  Pravda – jednaka za sve – mora biti u interesu svih.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s