Otvoreno pismo vlasnicima lista “Oslobođenje”

Posted: 14. Aprila 2016. in Intervjui

AKO VLASNICI “OSLOBOĐENJA” OZBILJNO MISLE O SVOM NOVCU ULOŽENOM U TAJ LIST, ONI BI TREBALI SKLONITI I VILDANU SELIMBEGOVIĆ I BORISA DEŽULOVIĆA, A I ČETNIKA PERU DUKLJANOVIĆA

“Ime i adresa poznati Redakciji” – stoji na kaju teksta u kojem nepoznati neko pokušava opravdati neprimjereno izrugrivanje Islamu – nakon što je “Oslobođenju” objavljen odgovor Bedrudina Gušića adresiran  Borisu Dežuloviću autoru, te Vildani Selibegović glavnoj i odgovornoj urednici.

I taj nepoznati neko koji je poznat Vildani Selimbegović se boji svoje sjene, pa se krije iza suknje gospođe glavne urednice.  I u ovom slučaju ponovno se zrcali katarostrofalna pročetnička i proustaška politika koju njeguje “Oslobođenje” – nekad antifašistički list.

Ta politika je posebno došla do izražaja kada je “Oslobođenje” uređivala Senka Kurtović.
Senka Kurtović je možda bila zaljublejna u Jadranka Prlića, što je njena privatna stvar. Ali, ona je tu svoju slijepu ljubav iskazivala na stranicama “Oslobođenja”, proglašavajući Prlića nevinim kada je dobio poziv u Haag da se pokuša obraniti od optužbi da je učestvivao u združenom neprijateljskom pothvatu na čelu sa Tuđmanom, koji ga je u grupici šest herceg-bosanskih ustaških „vitezova:“ morao isporučiti Haagu. U opežnom intreviewu, Kurtovićka je informirala svoje čitatelje kako se optuženi ratni zločinac, njen dilber, osjeća relaksirano, kako je kupio laptop, te se raspituje koliko kravata smije ponijeti. Naravno, on je nevin ko dijete u majčinom stomaku.

Niko od tadašnjih novinara „Oslobođenja“ nije reagirao na to javno ispoljavanje ustašluka i primitivizma u listu sa antifašističkom tradicijom.

Iako su kao Vildani Selimbegović kao Sarajki četnici nanijeli puno zla – ona po naučno objašnjenoj psihološkoj matrici i danas opsjednuta svojim katilom. Postala je pobornik (i) četničke uređivačke politike, što i nije neka vijest.

Ta nazovi urednica koristi izmišljena imena četnika ili ustaša čiija imena krije da bi lajali na čestite ljude, što već prelazi granice dopuštenog.

Stiga sam mišljenja kako bi vlasinici “Oslobođenja,” ako imalo drže do svog uloženog novca i čitatelja – trebali skloniti – ne samo Dežulovića koji vrijeđa islam, nego i Viladnu Selimbegović koja mu to dopušta i k tome koristi nepoznate osobe da blate i optužuju Bedrudina Gušića, umjesto da mu se i urednica „Oslobođenja“ Vildana Selimbegović i kolumnista Boris Dežulović makar i samo blago izvinu – ne samo Bedrudinu Gušiću, nego i svim čitateljima.
Umjesto toga, Vildana Selibegović je jedva dočekala objaviti opskurni tekst kojim pokušava diskvalificirati Bedrudina Gušića uz pomoć neke hulje čiji identitet skriva.

Nije toliko važno ko je taj nepoznati neko kojeg krije glavna urednica, ali je vrlo važna činjenica da Vildana Selibegović koristi sva prvljava sredstva da bi javno opanjkala čestite ljude, vjernike, pa i nekadašnje novinare-suradnike „Oslobođenja“ poput Bedrudina Gušića.

Vildana Selimbegović se plaho osilila, što je iz svih knjiga je izišlo. Ona uz pomoć svojih zakuljenih spodoba udara na zdrav razum pa Bedrudina Gušića, žrtvu banjalučkog genocida, naziva slobodnim zidarom (masonom). Kada su u pitanju počinitelji genocida i barbarizma u Banjoj Luci, te četnike Vildana Selibegović uz pomoć svoje novinrarke Gordane Katana pokušava također zaštiti – ne spominjući imena ni zloću.

To nejma blage veze sa novinarstvom, ali ima veze sa islamofobijom i zloćom, negiranjem barbarizma i genocida zloupotrebom prostora u listu u kojem je i Bedrudin Gušić pisao, da bi mu se sada Vildanino “Oslobođenje” rugalo i ismijavalo.

Bedrudin Gušić je javno, jasno i glasno, svojim imenom i prezimenom ustao u obranu svoje vjere i tuđih vjera, ali i nevjera – koju su islamofobisti u “Oslobođenju” – Boris Dežulović i Vildana Selimbegović – ponovo izvrgli uvredama.

Ima li kraja tom ponižavanju ni krivih ni dužnih ljudi – muslimana – Bošnjaka koje svakodnevno priređuju Bakir Izetbegović, ulema i njihova poslušna služinčad u medijima poput Vildane Selimbegović, koja pak koristi svoje sluge!

I sam imam vrlo gorko iskustvo sa Vlidanom Semibegović i njenim četničkim jurišnicima.

Nedavno sam objavio tekst o ženi pod hidžabom koja je obrila canadske islamofobe s vlasti. Ni jednom riječju nisam rekao ni da sam za, ni protiv hidžaba. Samo sam, poštujući pravila profesije, odgovorio na svih pet pitanja na koja sam bio dužan.

Napalo me nekoliko osoba, među njima Safeta Obhođaš koja se smatra književnicom.
Moj odgovor gospođi Obhođaš, Vildana nije objavila. Umjesto toga, ustupila je prostor notornom četniku koji se predstavlja kao Pero Duklja ili Pero Dukljanović, koji godinama terorizira čitatelje svojim gencoidnim i fašističkim komentarima. Nakon moga višestrukog reagiranja na pojavu toga fašiste na Portalu „Oslobođenja“ – mene su blokirali, a četnika koji veliča Ratka Mladića zadržali kao svoje prljavo oružje protiv istine.

Pero Duklja je kao pravi četnik napisao, a Vildana jedva dočekala da objavi na udarnom mjestu, kako sam šarlatan i lažov. Odgovor Peri Duklji i glavnoj urednici kao četnikom zaštitniku – Vildana Selimbegović, koliko znam, nije objavila.

Ovog puta se možda poslužila baš istim opksurnim likom, ali ga nije potpisala „da se Vlasi ne dosjete.“

Vokabular „autora“ tog “regiranja” neodoljivo podsjeća na četnički rječnik Pere Duklje – koji je bio, a moguće i je i sada – Vildanino oružje u – dokazivanju njene pročetničke i islamofobske uređivačke politike.

Ibrahim HALILOVIĆ, Windsor, Canada
ibrahim halilovic

 

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    koja koza, e takve su zasluzile silovanje a koce znati mozda je bas oni i srede.pas joj ma je …xd

  2. Asim kaže:

    Podržavam gos.Ibrahima Halilovića u svim njegovim stavovima .posebno do Dežulovića i g.Selimbegović.Kad je Vildana u pitanju.Moram reći da sam dugogodišnji pretplatnik lista Oslobođenje i da više nikad neću biti.Slučaj.Kad je prvi put pritvoren Radončić -Šćepo.A Vildana došla u jedan TV studio i brani ga nogama i rukama.Za ovu dvojicu što spominje g.Halilović nije mi baš nešto ni stalo.Svaki njihov članak samo bih pogledao i odmah u posvijesti bih imao da to nisu Bosanci i da oni nerazumiju našu Bosansku zbilju.
    A ti Vildana izdajico svoga naroda.Sve znaš.A štitiš najveće zlo koje nam je ubaćeno iz Crne Gore.
    Bolje bi bilo da nam je došla kuga ,nego ta nesreća (Šćepo).

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s