Oslobođenje u današnjem broju objavilo moje reagiranje

Posted: 12. Aprila 2016. in Intervjui

KOLUMNE

Reagiranje: Sklonite tog Dežulovića

12.04.2016. | PIŠE: Redakcija

 Poštovana gospođo Selimbegović, na samom početku, nije zgoreg podsjetiti da sam surađivao sa Oslobođenjem srednjih 90-ih prošloga stoljeća, te da sam decenijama konzument vaše novine, i dan-danas (najviše zbog Gojka Berića, što jest-jest).

Nije sporno da i meni mnogi tekstovi u vašoj novini nisu po volji, ali tu već možemo govoriti o ukusu, ideologiji, svjetonazoru…., pa i demokratskim načelima koje mnogi uzimaju kao alibi da bi opravdali otrov koji kroz pero, mikrofon ili kameru adresiraju pojedincima, skupinama, institucijama pa čak i nekim vjerama. Sve pobrojano se nekako i može svariti, ali ovo posljednje – nikako. Naime, godinama dopuštate tom Borisu Dežuloviću da se ruga svemu i svačemu, kroz tobožnje viceve, nekome je to možda i zabavno, nekome i nije, ali ja sam sebi, ne jednom, postavio pitanje: ima li tu neki kodeks, crta ispod koje taj drznik može ići?

Nakon čitanja njegove kolumne od 7. aprila pod naslovom “Književna kritika: Kur’an” shvatio sam da nema ni kodeksa u novini koju uređujete, niti granica do kojih Boris Dežulović može ići u vrijeđanju islama i muslimana. Dakle, vaš kolumnista je u većem dijelu teksta neprihvatljivo pisao o Allahu dž.š., Poslaniku Muhammedu svs., Kur’anu Časnome…, sve to u kontekstu javnog uvredljivog ataka književnice Jasne Šamić na Kur’an, te u kontekstu krivične prijave protiv dotične koju su nadležnom Tužiteljstvu podnijela dvojica profesora Fakulteta islamskih nauka Sarajevo. Naravno, vaš omiljeni kolumnist Dežulović se u svom uličarskom i psovačkom žargonu sprdao i sa dvojicom profesora, ali nema potrebe da ja njih branim od njega. Ono što je mene povrijedilo kao muslimana i čovjeka jeste uvredljivi vokabular koji se koristio u spomenutoj kolumni od strane dotičnog kolumniste kada su u pitanju i Onaj u kojeg ja vjerujem, Njegov posljednji Poslanik i Njegova Knjiga! Kada je u pitanju Knjiga, u konkretnom slučaju Kur’an, aksiom je – ili se ona slijedi ili se ne dira! Nema trećega, Vildana! To važi i za Bibliju, Tevrat/Toru, Indžil/(J)evanđelje… Mogu se kritizirati i popovi, i hodže, i fratri.., i biskupi…, vladike, reis-ul-uleme…, ali ono u šta velika većina čovječanstva vjeruje – NIPOŠTO!

I, još nešto: zar ovakvim tekstovima ne podstičete neke radikalne pojedince ili skupine na reakcije koje mogu rezultirati užasnim posljedicama po naše društvo, a onda se Bosna etiketirati kao leglo ovoga i onoga… protiv čega se suvremeni svijet navodno kao bori? Zar ne uviđate da možete biti uzrokom takvih, eventualnih akata?! Naravno, ja ne pripadam takvima i ne odobravam nikada i nigdje nikakvo nasilje, ali ne odobravam ni vama da dopuštate takve tekstove koji, osim što vrijeđaju moju vjeru i muslimane, mogu biti uzrokom eventualnih nasilničkih djelovanja. Nabacujete takvima loptu, Vildana! I ja se bavim ovim zanatom, ali nikada nisam napisao ništa protiv bilo čijih vjerskih uvjerenja, uključujući i ateistička. Nemojte ni vi protiv mojih uvjerenja. A, za dobrobit Oslobođenja (ako Vam je uopće stalo do mog mišljenja), najbolje bi bilo da sklonete tog Dežulovića, osim ako i on nije dio neke kampanje iliti zavjere!

Bedrudin GUŠIĆ,
slobodni novinar i publicist
komentara
 1. Hermes kaže:

  Postovani,

  Taj Dezulovic kojeg treba, kako vi kazete, skloniti nije nicim uvrijedio nikoga. Ako ste dovoljno pismeni onda ste vidjeli da je gosp. Dezulovic korektno citirao i prenio izjave kako jedne tako i druge strane.

  A vic? Pa valjda bi i Bog razumio salu…

  LP

  H.

  • bedrudingusic kaže:

   Tako vi vidite i tako govorite I to je vaše pravo. A ja govorim kako osjećam i to je moje pravo. I, ne trebate meni predikovati o pismenosti, jer drugi, veoma kompetentni, su se već odredili o tome.

 2. Hvala Bedro u moje ime što si se usprotivio vrijeđanju islamske vjere i svih njenih pripadnika.
  To si uradio na jedan vrlo kulturan, lijep, primjeran i dostojanstven način.
  Pitam se samo dokle će nas ponižavati.
  Dokle su granice naše izdržljvosti i ponošljivosti.
  Negiraju nas kao narod i ljudska bića, pa nas ubijaju kao pse i nikome ne odgovaraju, da pače bivaju nagrađeni od naših vođa, tobože velikih muslimana.

  Vrijeđaju nam vjeru, negiraju je, negiraju nam jezik, kulturu, tradiciju, povijest… Ruše nam gradove, a mi ih pozivamo u Srebrenicu, kitimo cvijetom Srebrenice, pozivamo u Banju Luku na otvaranje Ferhadije koju su neofašisti, barbari srušili, a čiju politiku nastavljaju Dodik i četnički vojvoda Vučić pa su zato i najvažniji gosti i u Srebrenici i u Mostaru i Banjoj Luci.

  Baš danas u Mostaru nas je halalio zajedno sa našom Domovinom – Bakir Izetbegović – jedan od pravih srpskih magaraca. Natovarili nam s ena leža ti srski magarci, a mi trpimo, samar nas ne žulja, teret nam lagahan, ne daj Bože gore, samo nek ne puca.

  Stoga je ohrabrujuće i vrlo važno da se neko usprotivi kao što to činiš Ti.
  Dobro si prošao, pa je gospođa Selimbegović, glavna urednica nekad novine, a danas tiskovine, mizernog biltena SDA – objavila Tvoje vrlo odmjereno reagiranje.

  Umjesto da nastavi antifašističku tradiciju, “Oslobođenje” je pokleklo pred četničko-ustaškom ideologijom koju u zadnjih petnaestak godina njeguju urednici poput Senke Kurtović, Vildane Selibegović – kojima su draže ustaško-četničke ratni zločinci od čestitih građana.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s