Otvoreno pismo Vildani Selimbegović, glavnoj i odgovornoj urednici “Oslobođenja”, povodom kolumne Borisa Dežulovića “Književna kritika: Kur'an” – DA, I VAŠA NOVINA I JASNA ŠAMIĆ VRIJEĐAJU ISLAM I MUSLIMANE!

Posted: 9. Aprila 2016. in Intervjui
vildana-selimbegovic-tako-nas-zamislja-vlastPoštovana gospođo Selimbegović,
 
na samom početku, nije zgoreg podsjetiti da sam surađivao sa “Oslobođenjem” srednjih 90-tih prošloga stoljeća (pitajte Vrička), te da sam decenijama konzument vaše novine, i dan-danas (najviše zbog Gojka Berića, što jest-jest). Nije sporno da i meni mnogi tekstovi u vašoj novini nisu po volji, ali tu već možemo govoriti o ukusu, ideologiji.., pa i demokratskim načelima koje mnogi uzimaju kao alibi da bi opravdali otrov koji kroz pero, mikrofon ili kameru adresiraju pojednicima, skupinama, institucijama pa čak i nekim vjerama. Sve pobrojano se nekako i može svariti, ali ovo posljednje – nikako. Naime, godinama dopuštate tom  Borisu Dežuloviću da se ruga svemu i svačemu, kroz tobožnje viceve, nekome je to možda i zabavno, nekome i nije, ali ja sam sebi, ne jednom, postavio pitanje: Ima li tu neki kodeks, crta ispod koje taj drznik može ići? Nakon čitanja njegove kolumne od 7. aprila pod naslovom “Književna kritika: Kur'an” shvatio sam da nema ni kodeksa u novini koju uređujete, niti granica do kojih Boris Dežulović može ići u vrijeđanju islama i muslimana.
 
Najbolje bi bilo da sam prezentirao cijeli tekst Dežulovićeve kolumne, zbog svojih čitatelja, ali sam odustao kako ne bih kontaminirao ovaj prostor na kojem se javno oglašavam (no, evo, nudim link, pa djeluje blaže):
 
 
dezulovicDakle, vaš kolumnista je u većem dijelu teksta neprihvatljivo pisao o Allahu dž.š., Poslaniku Muhammedu svs., Kur'anu Časnome…, sve to u kontekstu javnog uvredljivog ataka književnice Jasne Šamić na Kur'an, te u kontekstu krivične prijave protiv dotične koju su nadležnom Tužiteljstvu podnijela dvojica profesora Fakulteta islamskih nauka Sarajevo. Naravno, vaš omiljeni kolumnist Dežulović se u svom uličarskom stilu sprdao i sa dvojicom profesora, ali nema potrebe da ja njih branim od njega.
 
Ono što je mene povrijedilo kao muslimana i čovjeka jeste uvredljivi vokabular koji se koristio u spomenutoj kolumni od strane dotičnog kolumniste kada su u pitanju i Onaj u kojeg ja vjerujem, Njegov posljednji Poslanik i Njegova Knjiga! Kada je u pitanju Knjiga, u konkretnom slučaju Kur'an, aksiom je – ili se ona slijedi ili se ne dira! Nema trećega, Vildana! To važi i za Bibliju, Tevrat/Toru, Indžil/(J)evanđelje... Mogu se kritizirati i popovi, i hodže, i fratri.., i biskupi…, vladike, reis-ul-uleme…, ali ono u šta velika većina čovječanstva vjeruje – NIPOŠTO!
 
I, još nešto: zar ovakvim tekstovima ne podstičete neke radikalne pojedince ili skupine na reakcije koje mogu rezultirati užasnim posljedicama po naše društvo, a onda se Bosna etiketirati kao leglo ovoga i onoga… protiv čega se suvremeni svijet navodno kao bori? Zar ne uviđate da možete biti uzrokom takvih, eventualnih akata?! Naravno, ja ne pripadam takvima i ne odobravam nikada i nigdje nikakvo nasilje, ali ne odobravam ni Vama da dopuštate takve tekstove koji, osim što vrijeđaju moju vjeru i muslimane, mogu biti uzrokom eventualnih nasilničkih djelovanja.
 
I ja se bavim ovim zanatom, ali nikada nisam napisao ništa protiv bilo čijih uvjerenja, uključujući i ateistička. Nemojte ni vi protiv mojih uvjerenja. A, za dobrobit “Oslobođenja”, najbolje bi bilo da sklonete tog Dežulovića, osim ako i on nije dio neke kampanje iliti zavjere!
 
Bedrudin GUŠIĆ, slobodni novinar i publicist
vrbas-miso
komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    jasta je nego glupison u zabludi i zavjeri.prvo nepozna ni svoju vjeru pa tako ni drugu zanjega su jehovi svjedoci izmislili zivot.onje obicni ashole.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s