Svjetski dan Roma – Č E S T I T K A

Posted: 7. Aprila 2016. in Intervjui

Tuzla: 07.04.2016. godine

  • Medijima

 

Č E S T I T K A

Stranka za Bosnu i Hercegovinu svojim političkim programom i praktičnim djelovanjem zalaže se za jednakopravnost svih stanovnika naše države.

    Romi su narod iz Indoarijske grupe Indoevropskih naroda. Prisutni su u većini evropskih zemalja, a najviše ih ima u Poljskoj, Španiji, Rumuniji, Mađarskoj, Slovačkoj, Rusiji, Francuskoj i drugim evropskim državama. Zbog migracija i neujednačenih izjašnjavanja u popisima stanovnika, broj pripadnika Romskog naroda teško je utvrditi. Procjenjuje se da u Evropi živi između 15 i 25 miliona Roma.

    U Bosni i Hercegovini, Romi predstavljaju značajnu nacionalnu skupinu. Nezvanično, radi se o više od 80  hiljada pripadnika ovog naroda.

    Romi vode porijeklo iz Indije. Naziv Rom, kako se i sami nazivaju, znači „Čovjek“. Veoma bogata usmena književnost sadrži mnoge legende (Purane), bajke (Pramiča) i ljubavne pjesme (Gilja). Romska književnost i muzika ubrajaju se među značajne kulturne fakte ne samo pripadnika ovog naroda, nego cjelokupne svjetske kulturne baštine.

    Na prostorima BiH, i bivše nam zajedničke domovine SFRJ, Romi su stvorili velike i popularne pjevače kao što su Esma Redžepova, Šaban Bajramović, a kod nas sigurno je najpoznatiji Muharem Serbezovski.

    Stranka za Bosnu i Hercegovinu podržava sve projekte Evropske Unije koji se odnose na poboljšanje statusnih i materijalnih prava Roma u BiH. U našoj državi djeluje značajan broj Romskih udruženja. Određeni broj pripadnika ovog naroda je svojim učešćem u organima vlasti na svim nivoima potvrdio da se radi o narodu koji jeste, i mora biti, potpuno ravnopravan sa svim drugim narodima i građanima u Bosni i Hercegovini.

    Svim pripadnicima Romskog naroda upućujemo iskrene čestitke povodom Osmog aprila, Svjetskog dana Roma, koji se obilježava od 1971. godine.

    Svi građani Bosne i Hercegovine zaslužuju veća prava i slobode, i borimo se svi zajedno za potpunu konstitutivnost naših naroda i građana na cijelom prostoru BiH.

                                                  Press služba Stranke za BiH TK-a                           

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s