Vrijeme prolazi, a nije se došlo do općeg konsenzusa o pravnoj reakciji na presudu po tužbi R BiH protiv SRJ/SCG iz 2007. – KVADRATURA KRUGA, GORDIJEV ČVOR…, ŠTA LI JE ?

Posted: 5. Aprila 2016. in Intervjui
Međunarodni-sud-pravde-640x408
Svjedoci smo prave poplave tekstova, intervjua sa znanim i neznanim, mišljenja te dijagnoza iz bliske i dalje prošlosti i sadašnjosti…, sve to nakon izrečene prvostepene presude zločincu Karadžiću od 24. marta o.g. a na temu pravnih radnji koje je trebala ili još uvijek treba da učini naša zemlja u predmetu tužbe protiv SRJ/SCG i po kojoj je, kao što je poznato, izrečena presuda u prvom stepenu  27. februara 2007. godine. Ostavljeni rok za eventualno ulaganje žalbe po presudi je, kao što je također poznato, deset godina, što znači da taj rok ističe za nepunih 11 mjeseci. Da podsjetim, s jakim povodom, da neki i u prvostepenoj presudi ICJ-a (International Court of Justice) nalaze snažno uporište da se pravnim sredstvima traži ukidanje entiteta čije je vojne i policijske snage taj haški sud proglasio odgovornim za genocid u Srebrenici (varijanta “1”), dok nasuprot njima neki smatraju da nakon presude Karadžiću, kojom je potvrđen genocid na dijelu R BiH (u Srebrenici) treba uložiti žalbu na prvostepenu presudu nakon kojeg procesa se valjda očekuje jača presuda od prethodne za tužitelja, odnosno da će tužena strana biti proglašena krivom po svim tačkama optužnice (varijanta “2”).
 
Realnosti varijante “1” – da se ne ide u reviziju tužbe
 
Bakir I.Prije svega želim da naglasim da me se ova tema tiče jednako kao i zagovarače bilo koje od obje varijante – i “1” i “2” te da me se zbog ovog osvrta ne shvati kao nekog ko to gleda sa strane, ili, ne daj Bože, neutralno. Ne, nipošto. Itekako sam insider u ovom slučaju ali kao neko ko se izravno ili putem mnogih intervjua koje sam obavio i na ovu temu javno oglašavao, jednostavno želim da izoštrim sve aspekte mogućih pravnih radnji po pitanju presude, a krajnji cilj i želja mi je da se postigne nužni konsenzus kritične mase bh. građana (posebno tzv. intelektualne elite)  koji se i iz patriotskih i stručnih pozicija bave ovom temom. Najmanje što nam treba u ovoj priči, kao i u drugim, vanužnim po Domovinu, jeste međusobno kritizerstvo, isključivost, svađa…. 
sakib softicDakle, zagovarači ove varijante upozoravaju da bi u eventualnom drugostepenom procesu po našoj tužbi oni koji su godinama za vrijeme trajanja sudskog procesa u Hagu, te ovih preko devet godina od presude sabotirali samu tužbu, odnosno neophodne radnje nakon izricanja presude. Pokazuju prstom personalno na Bakira Izetbegovića i Sakiba Softića. Tvrde, ne bez argumenata, da bi u drugom stepenu dotični izbrisali iz presude riječ “genocide”, pa bi time naša zemlja dobila goru presudu od prvostepene, odnosno izgubila i ovo šta već ima – odnosno vrapca u ruci. Da podsjetim, na nekredibilnost dvojice spomenutih ukazuje i Francis Boyle, ali on je za varijantu “2”.
 
Realnosti varijante “2” – da se ide na reviziju tužbe
 
 BoyleDakle, tvorac naše tužbe kod Međunarodnog suda pravde, profesor međunarodnog prava iz Chicaga Francis Boyle bi išao na reviziju tužbe i spreman nas je zastupati, ali, kako je rekao, nije spreman u tu priču ići sa Izetbegovićem i Softićem. Postavlja se pitanje ko onda može ovlastiti Boyle-a da nas zastupa u eventualnom drugostepenom procesu? Ako on ne želi Izetbegovića, logično je da neće ni Izetbegović njega, najvjerovatnije i zbog nekih drugih razloga i motiva koji nisu od jučer. Naravno da bi najgora opcija ove varijante bila da se ide u reviziju sa Sakibom Softićem. Onda bi zaista bilo bolje ništa ne čačkati, odnosno ostaviti prvostepenu presudu da joj iscuri vrijeme te da ona postane pravosnažna, kakva god da je, jer taj Softić, iza koga je ovakav Izetbegović, bi fingirajuci hvatanje goluba na grani izgubio i vrapca u ruci, što im je obojici, s obzirom na iskustva s njima, vjerovatno i cilj. U ovoj varijanti bi mogla da prođu i neka druga imena, ako već iz nekih, objektivnih razloga to ne bi bio Boyle, samo ne Sakib Softić ili bilo ko drugi blizak Izetbegoviću i SDA. Ali, opet se postavlja ono ključno pitanje: ko bi tog nekog drugog mogao ovlastiti? A vrijeme neumitno prolazi!
 
Umjesto da mi vodimo bijele figure, sada će ih ponovo voditi Šešelj
Dok Bakirovi “eksperti”  kao traže nove dokaze u Karadžićevoj presudi za eventualno podnošenje zahtjeva za reviziju tužbe, dok je bh. intelektualna zajednica, barem ova koja je aktivna na tom planu (veći dio je nezainteresiran i pasiviziran) još uvijek podijeljena oko pitanja revizije tužbe, vrijeme prolazi a četnički vojvoda i neosuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, nakon što je po prvostepenoj haškoj presudi postao slobodan čovjek ovih dana upravo vadi pasoš i najavljuje dolazak u Sarajevo i Rs, pa čak i u Zagreb. Onaj iz Laktaša mu je već odaslao dobrodošlicu, u Sarajevo mu se neće moći zabraniti ulazak a ako pokuša ući, ne u Zagreb, nego na teritorij RH, bit će  odmah uhapšen jer ta zemlja mu je oficijelno zabranila ulazak u slijedećih 20 godina. To je tako jer Hrvatska jeste država a Bosna, ovakva kako je sklepana, nažalost – nije. Dakle, realno je očekivati da će biti belaja u Bosni u narednom periodu, odnosno reprizinih repriza Šešeljevih govora mržnje iz ranih 90-tih te  masovnijeg postrojavanja i paradiranja Ravnogoraca po Rs-u. 
spremte se, spremte..
Eto, umjesto da su se anamo oni preko Drine zadeverali nekom međunarodnom presudom po kojoj će plaćati ratnu odštetu građanima države na koju su izvršili agresiju i u kojoj je počinjen genocid, mi ćemo se izgleda ponovo zadeverati sa jednim njenim poznatim građaninom koji je postao sinonim za zlo, mržnju, huškanje…jer gdje je on, tu je i belaj. Kad ne znamo igrati bijelim figurama, one brzo prijeđu u ruke našeg oponenta/neprijatelja a mi i dalje tapkamo u mjestu tražeći formulu za rješenje kvadrature kruga, gordijevog čvora…čega god….
 
Bedrudin GUŠIĆ
Brookline-1
 
 
 
 
komentara
 1. Odlično! Na činjenicama utvrđen osvrt. Osvijetljen problam iz više uglova. Hvala!
  Treba možda reći da nema te gumice, nema svjetske sile ili pojedinca koji može osporiti već donesenu presudu Svjetskog suda pravde koji je 26. februara 2007. proglasio RS krivom za gencid, a ustoj presudi otnačio krivom Srbiju za nesprečavanje genocida – iako je bla dužna, ne samo na osnovu dva obvazujuća sudska naloga nego i Povelje UN, Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida i pravne norma nad normama – jus cogens.
  Tužba je potkopavana od starne SDA uz pomoć Sakiba Softića.
  SDA se brinula o čuvanju stečevina genocida, to jeste RS, a Bakir Izetegović je ne da ni danas, u ime svih Bošnjaka – živih i mrtvih žrtava genocida. On nema taj mandat od mene.
  Na osnovu te Presude, kao i presuda pojedincima za genocid izrečenim na Tribunalu, moguće je ukinuti RS, kao i ispostviti zahtjev za naplatu ratne odštete.

  Kada je u pitanju revizija, ona ne može ugroziti več donesenu Prsudu, ali s novim dokazima može sudski potvrditi činjenicu da je genocid izvršen na čitavom području RBiH.

  On je počinjen u Srebrenici, ali i u Banjoj Luci, ili Varcar Vakufu.
  Po konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju genocida – čak i ubojstvo jedne osobe smatra se genocidom, ako je ubojica bio svjestan da je ubojstvo dio općeg velikog plana na istebljenju dijela grupe ili grupe u cjelini. Koji to ubojica nije znao?

  Pod gencoid potpada i izgladnjivanje, ižednjivanje, sprečavanje dotura humanitarne pomoći, progon, silovanje, zabrana ispovijedanja religije…

  Osobno smatram da je prof. Boyle mogao ostvariti na ICJ sve ono što je tražio u Tužbi, ali da je baš zbog toga odsranjen.
  SDA je više voljela skupo platiti Softića i holandsku advokatsku firmu kako bi spor izgubili, umjeto da nastave sa angažmanom prof. Boyla koji je svoje profesionalne usluge nuduo besplatno.

  Ni Bakir ni Safet kao pojedinci ne mogu odlučivati o reviziji i ko će je zastupati ako do nje dođe. O tome ne odlučuju ni Doidik, ni Vučić, ni Čović nego svjestan narod, građani, preživjele žrtve genocida. One to moraju jasno poručiti i Sakibu i Bakru, a Boga mi i Resu i muftijama koji su zaboravili svoju ljetošnju Fetvu o Srebrenici i zadeverali oko pozivanja svojih najvažnijih gostiju – Vučića i Dodika na otvor Ferhadije. Ako se to – ako se dogodi – biće to poslije Srebrenice još jedan moraln zločin, negiranje genocida i urbicida, kojeg je svjestan onaj crnogorski mitripolid Mihajlo, ali ne i zaboravne muftije Reis koje su svoju Fetvu – donesenu na osnovu islamskih propisa, Konvencije o kažnjavanju i sprečavanju genocida, te Prsudu ICJ – bacili Dodiku i Vučiću pod noge. nema opravdanja pred narodom, a s Bogom Dragim – neka vide račun kad dođe vakat.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s