Ferhadija je obnovljena, čeka se 7. maj

Posted: 3. Aprila 2016. in Intervjui

Najpoznatija banjalučka džamija u cijelosti je obnovljena. Svečano otvaranje Ferhadije bit će 7. maja ove godine, na Dan džamija. Otvaranje vrata jednog od najljepših vjerskih objekata na Balkanu istinska je nada da su temelji čovjeka neuništivi.


videoprilog Miše Vidovića (Federacija plus)

Otvaranje obnovljene Ferhat-pašine džamije značajan je događaj za Banju Luku i BiH, ali i za cijeli region. Očekuje se dolazak prijatelja iz svih zemalja svijeta i posebno premijera iz susjedstva.

“Ovo prevazilazi naše lokalne okvire. Očekujemo jedna događaj koji će zaista predstavljati jednu, nadam se, veliku prekretnicu u našim životima”, kaže Osman efendija Kozlić, muftija banjalučki.

Tokom obnove pronađeno je oko 70 posto starih fragmenata, koji su ugrađeni, kako bi se sačuvala autentičnost ove ljepotice.

Kako je kazao prof. dr. Muhamed Hamidović, dipl. ing. arh i nadzorni organ na obnovi, koncept obnove Ferhadije je u jednoj ideji – da bude što autentičnije,

“Mi istražujemo svaku vrstu materijala u dvije laboratorije. Za kamen, mi smo našli našli tačno isto mjesto odakle je vađen”, ističe on.

Sa posebnom pažnjom Banjalučani su pratili obnovu Ferhadije, presretni što dočekuju njeno ponovno rađanje. Obnovom njenih zidova grade se prekinuti odnosi, u vjeri da će ovog puta temelji čovjeka biti neuništivi.

Da klanja bajramski namaz u Ferhat-pašinoj džamiji dočekao je Bedrudin Gušić, koji je od 21.maja 1992. do 7. novembra 1994. godine bio predsjednik Odbora Islamske zajednice u Banjoj Luci. Svjedok je rušenja 16 banjalučkih džamija, medju kojima i Ferhadije.

“Vjerujući u Njegovu moć, Allahovu moć, i snagu našega duha, vjerujem da će doći vrijeme kada ćemo izgraditi naše drage džamije i time će ovaj grad dobiti ponovo svoju dušu i, evo, mi smo sada svjedoci toga”, navodi on (izjava je uzeta iz konteksta moga navoda izrečenog na kraju dokumentarnog filma PRIČA O BANJALUČKIM DŽAMIJAMA, čiji sam autor, emitiranog prvi put na TV BiH 25. novembra 1996., a izrekao sam je nakon Bajram namaza prošle godine pred Ferhadijom kada sam taj navod citirao, op. B.G.).  

Ferhat-pašina džamija minirana je i srušena 7. maja 1993. godine. Datum na koji je srušena bit će i datum kada je ponovno otvorena.

Poruka je ef. Kozlića da se nikada ne smije dozvoliti da se naruši svetost nekog sakralnog objekta bez obzira na to čije je konfesije i vjerske zajednice. Ističe i da je prilika za sve da se iz Banje Luke pošalje jedna možda najljepša poruka u ovoj godini.

Džamija koju je sagradio Ferhat-paša Sokolović 1579. godine uvrštena je u kulturnu baštinu naše zemlje, ali i UNESCO-a. Predstojeću veliku svečanost uveličat će i izdanje Kur'ana i eseja Enesa Karića na ćirilici.

federalna.ba

(objavljeno 3. aprila 2016.)

komentara
  1. Hamdija Todorovac kaže:

    Postovani Bedrudine,
    Tvoje izvjestavanje o Ferhadiji, Banja Luci, opstoj situaciji sirom ex-Jugoslavije, i odredjenim medjunarodnim gledistima je veoma znacajno. Vise nego jednom si zasluzio da te Islamska zajednica grada Banja Luke zvanicno pozove na ovaj otvor obnovljene dzamije ukoliko to dosada vec nije uradjeno. Gdje su sada starosjedioci Banja Luke? Rad bivsih predsjednika IZ Banja Luka i njenih aktivista se nikada nesmije zaboraviti. Da li se slijedi uobicajeni protokol? Ovakvi dogadjaji traze objektivnost prema svima. Sjetimo se pokojnog Ace Ravlica – napisao je knjigu o dzamiji Ferhadiji. Odbor za zvanicno, ponovno otvaranje Ferhadije treba ga bar negdje spomenuti. Obaveze prema clanovima organizacije kao i drugim gradjanima (narocito prijateljima) se moraju ispunjavati.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s