Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za Bosnu i Hercegovinu: RADIMO NA PRIPREMI REVIZIJE NAŠE TUŽBE PROTIV SRBIJE I CRNE GORE

Posted: 1. Aprila 2016. in Intervjui

fadila-memisevicPresuda Radovanu Karadžiću je samo djelimično zadovoljila pravdu i to u dijelu koji se odnosi na genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti i udruženi zločinački poduhvat. Razočarani smo oslobađanjem Karadžića po prvoj tački optužnice koja se odnosi na počinjeni genocid u sedam opština…..Tribunal je oslobodio Karadžića za genocid koji je počinjen 1992. godine u Prijedoru i ostalih šest opština zato što je u ovom slučaju odgovorna međunarodna zajednica ili bolje rečeno SAD, Engleska, Francuska i Rusija koje su mogle već na početku reagirati i zaustaviti zločinačku politiku Radovana Karadžića i Slobodana Miloševića…..Od nekoga koji je bio, poput SPC,  saučesnik u genocidu, ne možemo ni očekivati empatiju prema žrtvama…..Iskreno da kažem ja ne volim upotrebljavati sintagmu pomirenja. Ona se ovdje tako često koristi i od međunarodne zajednice i od domaćih vlasti i postala je kao nekakva mantra koja nije na čvrstoj podlozi. Ja uvijek koristim izraz povjerenje…..Da, Mladiću je već u presudi Radovanu Karadžiću presuđeno ali na žalost dokazi da je cijelo vrijeme rata a i u vrijeme bijega bio na platnom spisku Beograda su brižljivo sakriveni….. Mostar je i danas podijeljeni grad i ta podjela je odredila i ugroženost građana, odnosno naroda, zavisno u kojem dijelu grada ko živi……

Kako komentirate prvostepenu presudu zločincu Radovanu Karadžiću? Je li u njoj sadržana makar zehra pravde, posebno s aspekta žrtava?

MEMIŠEVIĆ: Presuda Radovanu Karadžiću je samo djelimično zadovoljila pravdu i to u dijelu koji se odnosi na genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti i udruženi zločinački poduhvat. Razočarani smo oslobađanjem Karadžića po prvoj tački optužnice koja se odnosi na počinjeni genocid u sedam opština. Ova tačka optužnice za nas je i najvažnija zato što se odnosi na 1992. godinu u kojoj se u prvih šest mjeseci dogodilo masovno protjerivanje, masovno ubijanje, deportacije u koncentracione logore, masovno silovanje i genocid. Za tako nešto bila je potrebna ogromna vojna sila koju je Karadžić, zahvaljujući Slobodanu Miloševiću, imao. Tribunal ovom presudom, a posebno oslobađajućom presudom Vojislavu Šešelju, želio da oslobodi Srbiju bilo kakve krivice za izvršenu agresiju na nezavisnu i suverenu BiH.

A da li je u nekom dijelu ova presuda i s političkom aromom?

MEMIŠEVIĆ:Tribunal je oslobodio Karadžića za genocid koji je počinjen 1992. godine u Prijedoru i ostalih šest opština zato što je u ovom slučaju odgovorna međunarodna zajednica ili bolje rečeno SAD, Engleska, Francuska i Rusija koje su mogle već na početku reagirati i zaustaviti zločinačku politiku Radovana Karadžića i Slobodana Miloševića.

Da li je presuđeno samo pojedincu Karadžiću ili instituciji predsjednika fantomske Rs te politici koju je on, skupa sa mnogima, provodio?

MEMIŠEVIĆ: Karadžiću se sudilo na osnovu individualne odgovornosti kao predjedniku i vrhovnom komandantu Vojske RS. Dakle, njemu se sudilo po političkoj i vojnoj odgovornosti. Ali se nije sudilo njegovom djelu koje se zove Republika Srpska. Ovo suđenje je obznanilo duboki konflikt između nepravednog mira potpisanog u Dejtonu, koji je legalizirao Karadžićevo djelo odnosno RS, i pravde koja bi htjela da kazni osnivača genocidne tvorevine. Dakle, sudi se Radovanu Karadžiću ali ne i njegovom djelu.

Bez obzira na poznatu dosadašnju retoriku službenog Beograda, posebno službene (i “neslužbene”) Banja Luke, da li su njihove reakcije na presudu bile očekivane? Kakvu poruku nam, zapravo, i dalje šalju Vučić, Dodik, Ivanić, Čavić, Bosić…?

MEMIŠEVIĆ:Orkestrirana odbrana genocidne tvorevine RS iz Beograda i iz Banja Luke je bila sasvim očekivana.Poruka koju šalje politički establišment iz Beograda i RS je sasvim jasna,a ona glasi “ Mi se nismo ni za jotu promijenili RS, to smo mi “

A treba li ikoga iznenaditi podrška SPC-a svesrpskom nijekanju i ovoga puta potvrđenog genocida u Srebrenici te izostajanju empatije za brojne žrtve Karadžićevih zločina?

MEMIŠEVIĆ: SPC je od početka agresije na BiH bila na strani agresora i zločinaca. Poznata je fotografija sada već preminulog patrijarha Pavla na kojoj se vidi kako daje blagoslov Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću prije napada na Goražde. Od nekoga koji je bio, poput SPC,  saučesnik u genocidu, ne možemo ni očekivati empatiju prema žrtvama.

Reakcije u Rs-u i dijelovima Srbije, kada su tzv. obicni građani u pitanju, samo potvrđuju da je Karadžićev duh itekako prisutan tamo. Kako onda govoriti o tzv. pomirenju i zajedničkom životu na tim prostorima u takvoj situaciji kakva jest?

MEMIŠEVIĆ:Iskreno da kažem ja ne volim upotrebljavati sintagmu pomirenja. Ona se ovdje tako često koristi i od međunarodne zajednice i od domaćih vlasti i postala je kao nekakva mantra koja nije na čvrstoj podlozi. Ja uvijek koristim izraz povjerenje. Nama treba povjerenje koje se stvara u dugom procesu. Prvo trebaju oni koji su krivi za progon dva miliona ljudi, za ubojstvo preko 150.000 ljudi, oni koji su razarali gradove i palili sela i oni koji su u sedam dana ubili 8372 nevina Srebrenčana, dakle prvo oni trebaju da priznaju a ne da negiraju počinjene zločine, trebaju da kažu : “ Da, ja sam to počinio, žao mi je i stidim se “ tek tada će se otvoriti process vraćanja izgubljenog povjerenja koje je preduslov za istinski suživot i uzajamno poštovanje.

Imamo još nepunu godinu dana do podnošenja zahtjeva za reviziju tužbe protiv SRJ (SCG). Ima li, po Vama, u ovoj presudi kvalitativnih elemenata da se pravno argumentira eventualni zahtjev?

MEMIŠEVIĆ: Što se tiče revizije naše tužbe protiv Srbije i Srne Gore ona je u pripremi. Radimo na tome. Naš agent je u pripremi sakupljanja dokumentacije i izučavanja presude Radovanu Karadžiću u kojoj se mogu naći nove činjenice za pokretanje naše revizije. Moram priznati da nam vrijeme ne ide na ruku, odnosno da imamo manje od godinu dana na raspolaganju.

Zločincu Mladiću je haman pa presudjeno i u ovoj, Karadžićevoj presudi. Ipak, koliko bi po zrtve njegovih zločina te BiH znacilo ako bi se uzeli u obzir dokazi da je đeneral Mladić bio cijelo vrijeme na platnom spisku Beograda?

MEMIŠEVIĆ: Da, Mladiću je već u presudi Radovanu Karadžiću presuđeno ali na žalost dokazi da je cijelo vrijeme rata a i u vrijeme bijega bio na platnom spisku Beograda su brižljivo sakriveni.

Na samom kraju, da li su u Mostaru godinama unazad i dan-danas ugroženi (neki) narodi ili građani?

MEMIŠEVIĆ: Mostar je i danas podijeljeni grad i ta podjela je odredila i ugroženost građana, odnosno naroda, zavisno u kojem dijelu grada ko živi.

Hvala Vam velika za ovaj razgovor.

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (780)

vrbas-miso

komentara
 1. Mene je frapirala činjenca o tom nekom agentu koji će raditi na reviziji Tužbe ili novoj Tužbi čije ime gospođa Memišević ne spominje, što je vrlo znakovito. Ko je taj agent – Softić? Pa on je kao igrač SDA sabotorao Tužbu i spor na Svjestkom sudu pravde, ali nije mogao izgubiti ono što je prof. Boyle kao naš zastupnik već dobio. Sada se šejtani sa B, Izetbegpvićem, koji ne da RS i koji gazi po žrtvama genocida sa četničkim vojvodom Vuličem… Ko je drugi – ako nije taj Softić, ne znam jer Memiševička ne kaže, a morala bi… To nije njena privatna stvar. Taj njen davokat je očito počeo raditi tek nakon objelodanjivanja presude Karadžiću, umjesto čitavih devet godina od kako je donesena prva presuda na Svjetskom sudu pravde i na osnovu koje je se, da s ebilo čestoto, makar pokušalo ukinuti RS, a ne praviti ustupak za ustupkom, sve opasniji od opasnijeg. Po ttoj presudu RS je kriva za kriva za genocid, a Srbija za njegovo nesprečavanje. Zar nije bilo dovoljno dokaza i bez te presude? Zar nije u međuvremenu otkrivena Tomašica u kojoj se još i ne zna broj žrtava? Memiševićka kaže da je kratak rok za pripremu, pa naravno da je kratak jer se radi o sabotaži Tužbe i spora koja traje dulje od 20. godina od kako je iz spora isključen prof. Boyle kako ne bi spor dobio u potpunosti, ukinuo RS i naplatio ratnu odštetu. Inače, plan Zapada da Bosne i Bošnjaka nestane PODRŽAN JE U KARAĐORĐEVU, BEOGRADU, ZAGREBU I SARAJEVU I NE ULINIMO LI NEŠTO, NEMA NI BOSNE NI BOŠNJAKA.
  Ako fadila Memišević misli na prof. Boyla, a sigurn sam da ne misli jer sam u vezi s njim i danas,
  ona je to u redu. Ali, ne misli ona prof. Boyla Nema boljeg zastupnika Tužbe od tužitelja i advokata F. A. Boyla.
  Dobro je da znamo i mišljenje Fadile Mimišević.
  Njenog šefa – Tilman Zilcha nije se nikako moglo nagovoriti da prilikom izricanja presude 2007. makar tamo u masi koja je protestirala – da uzvike kako RS kao genoidna tvorevina mora biti ukinuta.

 2. Kadro Ibrakić kaže:

  Hvala Ti moj Dragi Bedro. Ovdje je, kao što je to napisao i moj brat Ibrahim Halilović vrlo bitno, koga je dotična g-đa Memišević uzela-našla za nekakvog advokata da bi taj ili neki od njih mogli predstavljati državu RBiH oko ponovne tužbe-revizije za zločine i genocid počinjene u državi RBiH. Mislim da ste Vi vrlo dobro ili čak odlično upoznati oko svega toga i da dotičnu g-đu treba pitati..ko je ili ko su ti “njeni” advokati koji bi navodno trebali biti u tom procesu…ponovnoj tužbi protiv R Srbije i Crne Gore. .To bi mi iskreni i vjerni branioci države RBiH trebali i morali da znamo.
  Koliko sam u mogućnosti (mnogo puta sam uspijevao dobiti odgovore od domaćih ali i stranih političara) pokušaću stupiti u kontakt sa izvjesnom g-đom Memišević i pitati je, ko je ili ko su ti tzv. advokati koji bi zastupali reviziju tužbe protiv gore navedenih država.
  Iskreno, nadam/o se da ćemo oko svega toga saznati u dogledno vrijeme.
  M.S.
  Kadro Ibrakić

 3. Anis Delalic kaže:

  Upravo tako,neka imenuje tu licnost i Experta koji ce zastupati BiH.Mi imamo pravu i moramo znati ko je ili ko su,dosta je vise zamazivanja ociju Narodu Koje kakvim lazima.Ko je u ostalom i G-dja Memisevic.

 4. bedrudingusic kaže:

  Sve je okay, dragi moji Kadro i Ibrahime. Nisam ni pomislio da je kritika bila upucena meni. Vi ste reagirali principjelno i potpuno ispravno.

 5. Sven Rustempašić kaže:

  SPRIJEČIMO IZETBEGOVIĆEVO PONIŠTENJE NAMA POVOLJNE PRESUDE SVJETSKOG SUDA IZ 2007. GODINE!

  Sven Rustempašić

  Sarajevo, 30.3.2016. — Jataci Projekta Velike Srbije Bakir Izetbegović, Kasim Trnka i ostala srboslavenska bratija se sada trudi da PONIŠTI Presudu Svjetskog Suda od 26.2.2007. po kojoj se na osnovu Konvencije o genocidu i Bečke konvencije o ugovorima može ukinuti Republika srpska, pa odjednom predlažu obnavljanje tog sudskog procesa. Naravno, to u sudstvu znači i opoziv presude iz 2007. godine i ulaženje u klizavi teritorij rizika (pravljenje veresije od gotovine – i još gore, odmah u početku GUBITAK SVEGA DOBIVENOG na tom Procesu); naročito jer bi taj proces sada bio još čvršće u kandžama srboslavenskih jataka s tzv. muslimanskim imenima, na čelu s Bakirom Izetbegovićem, Kasimom Trnkom i anamo njihovim – veleizdajnicima države Bosne i Hercegovine, grobarima Republike Bosne i Hercegovine.

  Devet godina (2007-2016) su Bakir Izetbegović i njegova SDA, ali i sve ostale političke stranke u kojima participiraju pripadnici bošnjačkog naroda, kao i Islamska Zajednica u BiH, tu Presudu Svjetskog Suda ignorirali – a kada su baš morali nešto o njoj kazati, govorili su da smo taj sudski proces izgubili, krijući se iza toga što protiv Republike Srbije uistinu nismo u Presudi 2007. godine dobili onoliko koliko smo trebali, a totalno skrivajući istinu da smo protiv Republike srpske tada izvojevali pobjedu, sasvim dovoljnu da je možemo ukinuti pomoću Konvencije o genocidu i Bečke konvencije o ugovorima. Ustvari su propagandom razglasili u proteklih devet godina laž da smo taj sudski proces izgubili. Ali nakon što je višegodišnjim djelovanjem nas nekolicine patriota u proteklih godinu-dvije dana ta istina konačno postala dostupna i širokim masama, evo sada svi oni žure da u korist Velike Srbije tu Presudu ODBACE, UKINU tako što bi ponovno otvorili već dobiveni sudski proces za reviziju, obnavljanje (što podrazumijeva da Presuda iz 2007. godine više ne važi). Dakle, iz gotovine pretvarali bi sve u veresiju, i još gore od toga, od gotovine dobivene presude protiv Republike srpske, sada bi sve to odbacili. Naravno, obnovljeni proces bi oni manipulirali u korist Velike Srbije – o tome ne treba imati nikakve dileme!

  Evo što Trnka kaže (ali ne prenosite ovaj Trnkin intervju bez ovog mojeg uvoda upozorenja, jer bez njega je njegov govor prepun prevara, manipulacija, klopki…):

  http://thebosniatimes.ba/clanak/3641

  Evo Projekt Velike Srbije još dodatno pomaže PONIŠTENJE Presude Svjetskog Suda iz 2007. godine, otvoreno i direktno iz Beograda. U tome učestvuje srbijanski advokat Tibor Varadi, a glasilo Bakira Izetbegovića odn. KOS-MOS-a (MOS – Muslimanska Obavještajna Služba, ogranak KOS-a za kontrolu bošnjačkog naroda i stvaranje Velike Srbije), magazin SAFF, doprinosi prevari tako što piše da je tobože advokat Varadi ¨šokirao Dodika i Ivanića¨ (namještaljka da Bošnjaci progutaju udicu). Da li su Bošnjaci toliko glupi da u korist četnika ODBACE VEĆ DOBIVENU PRESUDU SVJETSKOG SUDA PROTIV REPUBLIKE SRPSKE iz 2007. GODINE?!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s