Stranka Dijaspore i Domovine BiH u povodu hapšenja Florence Hartmann

Posted: 29. Marta 2016. in Intervjui

Hapšenje gospođe Florence Hartmann od strane Haškog tribunala bacilo je još jednu tamnu mrlju na kredibilnost ovog suda! Njeno hapšenje doživljavamo kao lično poniženje svi civilnih žrtava rata jer je gospođa Hartmann stala na stranu istine i pravde!

Ovakvo ponašanje suda je kontradiktorno  prirodi cilja zbog koga je Tribunal i osnovan.  Gospođa Hartmann je iznijela u javnost činjenice kojom je otrila detalje odluke suda da zadrži dokumente koje se odnose na učešće Srbije u masakru u Srebrenici 1995 godine. Samo istina i pravda mogu vratiti povjerenje žrtava rata bez obzira koliko ona bolna bila. Te iste žrtve su svjesne istinosti navoda koje je gospođa Hartmann iznijela u svojoj knjizi a koje Tribunal pokušava da sakrije od javnosti.

Kažnjavati nekoga ko iznosi istinite činjenice je nepravda, čak iako je suprotna sa statutom Haškog tribunala. Licemjerno je da Haški tribunal je osudio Harmannovu  zbog aktivnosti koje su doprinijele otkrivanju istine i njene hrabre odluke da se suprostavi praksi sakrivanja  dokumenata od javnosti što se dešava pod plaštom  “interesa država”. Poruka koju Haški tribunal danas  šalje upravo ohrabruje one koji su te ratove povele i počinili istrebljenja, protjerivanja i pljačke.

Gospođa Hartmann ima našu punu podršku  u svojoj posvećenosti borbe za istinom i napora da državne arhive budu dostupne. Primjer gospođe Hartmann treba da bude još jedan povod više da država Bosna i Hercegovina istraje u reviziji tužbe protiv Republike Srbije.

S poštovanjem, Mr.Sci Edin Osmančević

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s