Na marginama presude zločincu Karadžiću: ISTINA I DALJE ZABRANJENA KATEGORIJA U SRBIJI I NJENOM PIJEMONTU PREKO DRINE – NIŠTA OD KATARZE

Posted: 26. Marta 2016. in Intervjui

vucic_11

Rekao sam već da neću iz higijenskih razloga komentirati Dodikove gadosti nakon što je tvorac njegove stečevine dobio 40 godina robije, kao što neću ni drugih političara iz manjeg entiteta, barem ne pojedinačno, jer svi govore isto, odnosno brane lik i nedjelo zločinca, što znači da bi svi oni ponovili ono što je vukodlak s Durmitora uradio za “srpstvo” i “srpsku stvar”. Pa makar to bili i dokazani najteži zločini, među kojima i zločin genocida.

Međutim, Srbija se prepoznala i urla…

Taj Vučić, ma kako se posljednjih godinu-dvije prodavao pod “ovo” ili “ono”, proevropski…, moderan političar, zagovornik neke bolje budućnosti za Srbiju i njeno okruženje, danas je, dan nakon presude zločincu Karadžiću zapravo pokazao svoje prvobitno-četničko lice. Sazvao je vanrednu sjednicu Vlade s jednom jedinom tačkom dnevnog reda: Presuda Radovanu Karadžiću! I, prepoznao se u presudi. Putem svog ministra Nikole Selakovića, naprosto urlajućim žargonom i tonom, odaslao je u eter izjavu da neka “niko ne upire prstom u Srbiju i Republiku srpsku…” Pardon, prije toga posjetio je patrijarha Irineja i dobio i od njega, odnosno od Crkve, duhovno pokriće za još jedno u velikom nizu negiranja zločina genocida u Srebrenici kojeg je jučer potvrdio Haški tribunal, a mnogo ranije kao takvog prihvatio i osudio cijeli civilizirani svijet, te za opravdavanje brojnih Karadžićevih zločina. Stav Vlade Republike Srbije izrečen preko spomenutog ministra se može uzeti i kao paničan i preventivan, ne toliko zbog presude Karadžiću, nego zbog predstojeće presude zločincu Mladiću, budući da postoje materijalni dokazi da je komandant četničke vojske u BiH cijelo vrijeme bio na platnom spisku Beograda, što eksplicitno dokazuje učešće te zemlje u agresiji na R BiH, pa samim tim i njeno učešće u počinjenim zločinima. To žulja Vučića i zato pjeni!

vucicu, kakav je pogled s jevrejskog groblja

S druge strane, makar se radilo i o predizbornoj Vučićevoj kampanji, previše je i snažna prepreka za reuspostavljanje normalnih odnosa između naše dvije zemlje te međusobnog povjerenja među narodima za šta se on kao zalaže. Ne može se u budućnost ako se ne podvuče crta ispod nekakve prošlosti, a toj crti mora prethoditi suočavanje s istinom koja je u konkretnom slučaju postala pravna činjenica ovjerena od strane Haškog tribunala, ma koliko da je kao takva u velikoj mjeri nepravedna prema žrtvama zločina osuđenog Karadžića. Ne, u Srbiji je istina o počinjenim zločinima Mladićevih i Karadžićevih četnika u R BiH, te paravojnih formacija iz same Srbije, zabranjena kategorija. I dalje službena Srbija i njena Crkva, te veliki dio medija koji su pod kontrolom Vučića, lažu sopstveni narod i građane te zemlje. Ne, takva Srbija i s takvom Srbijom se ne može naprijed. Mrak, laž, mrak, laž..i tako naizmjenično i u beskonačnost.

Prepoznali su se i eresovski horski pjevači

Dakle, neću ih pojedinačno komentirati jer i nastupaju horski. A sljedbenici Karadžića u manjem entitetu horski brane njegov lik i veliko nedjelo. Odobrili su mu sve i uradili bi i oni isto što i on, samo ako se ukaže prilika. Ali, jedan od razloga njihove homogenizacije na profašističkoj i anticivilizacijskoj osnovi jeste da su i oni iščitali presudu u njenom veoma bitnom dijelu: da je u dijelu BiH potvrđen genocid i na tim osnovama nastala tvorevina-njihova stečevina, a taj Karadžić nije osuđen kao pojedinac, nego kao Predsjednik onoga iz čega je nastao današnji entitet, odnosno osuđen je Radovan Karadžić – institucija te politika koju je provodio. Pa ako je institucija počinila genocid, na osnovu kojih pravnih normi može opstati njeno djelo?! Dakle, itekako treba upirati prstom i na Srbiju i na Rs! To je, jednostavno, logičan i pravno utemeljen red poteza u nastavku.

Ko je osuđenom zločincu dao priliku da govori za medije?

karadzic_sudzenje

Danas je iz Haga stigla i jedna šokantna informacija kako je osuđeni ratni zločinac Karadžić, iako iza rešetaka, dao intervju za neku stranu medijsku kuću vezano za nedavni teroristički akt u Briselu podsjećajući tobože Evropu i svijet riječima: “Onda možete nas barem sada razumjeti protiv koga smo se borili 1992-1995…” Dakle, krvnik nas – Bosanske Muslimane, poistovjećuje s teroristima, ubicama…A masovni ubica i terorist je upravo on, što je i Sud potvrdio. I ima bezbroj svojih “dvojnika” u Šumskoj. Ali, pitam se ko je monstrumu dao priliku da govori za javnost? Njega bi, da je prave pravde kao što nije, nakon izrečene presude trebalo vezati u lance i smjestiti, ne u neki evropski zatvor apartmanskog tipa, nego u zloglasnu “Bijelu kuću” u Omarskoj i u žicu, hraniti ga i pojiti isto onako kako su činili njegovi četnici prema hiljadama logoraša – Bošnjaka i Hrvata u Omarskoj i u preko 400 drugih logora diljem BiH. No, daleko smo od takve pravde u svjetlosnim godinama, kao što su njegovi brojni poklonici i u manjem bh. entitetu i u Srbiji, daleko od katarze. Dakle, “tamo daleko” i malo bliže, s ove strane Drine, i dalje se nudi MRAK, MRAK I SAMO MRAK!

Bedrudin GUŠIĆ

vrbas-miso

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s