Razgovor s povodom – Mr. Enver Šadinlija, urednik Redakcije muzičkog programa Radija Federacije BiH i voditelj: SJEĆANJE NA BANJALUČKE PJESME I ČUVARE SEVDAHA TREBA SAČUVATI I OŽIVJETI

Posted: 22. Marta 2016. in Intervjui

Sadinlija-1E, zbog toga što bi ovaj ovako zamišljeni muzički događaj u šeheru na Vrbasu mogao vratiti vjeru da bi nova Banja Luka mogla zamirisati mirisom te  nekadašnje krajiške i bosanske  ljepotice, posebno sam se obradovao što je vrijedni Sakib Jakupović sve ovo osmislio i što je upravo mene pozvao…..Ja sam, zaista, dugo vremena prisutan, “izvana” i “iznutra” na bh. i regionalnoj muzičkoj i estradnoj sceni, da je malo onih koji vrijede, a da se nismo sretali i sarađivali. Ovom se banjalučkom susretu radujem i zbog toga što ću se s mnogima nakon dugo vremena vidjeti. I zapjevati…..Pa, naprimjer, zar ne treba te večeri zapjevati “Šeher grade, Banja Luko mila” autora muzike Jovice Petkovića i stihova Banjalučanina Mustafe Mujezinovića ? Eto, to predlažem…..S rahmetli Omerom sam osnivao Institut sevdaha i bio član Savjeta te fondacije. I voditelj mnogih programa, pa i jednog lijepog u Sali Banskog dvora u Banja Luci, gdje su se pjevale gotovo samo banjalučke sevdalinke. Njegovo je djelo veliko i nažalost, niko ga ne nastavlja…..Javni emiteri još uvijek čuvaju i njeguju muzičku tradiciju BiH i po mnogima najljepšu pjesmu na svijetu – sevdalinku. Moglo bi i trebalo i više. I ne bih rekao da se sistematski ili bilo kako nekim svjesnim razlogom sevdalinka potiskuje na marginu…..Dr Vranić je i moj prijatelj. Izuzetno cijenim svu njegovu aktivnost. A mislim da će se i on saglasiti samnom da, na sreću, nije jedini. Možda je najvrijedniji, ali dolazi i mladost…..Kad je sevdalinka   nadživjela stoljeća od vremena nastanka, kad je preživjela i „vunena vremena“ nekih nesnalaženja u prvim   godinama iza 2. svjetskog rata, o kojima je meni svjedočio i rahmetli Safet Isović pričom kako je, naprimjer, neki cenzor bio  naredio da se i banjalučka pjesma „Put putuje Latifa aga“ pjeva kao „Put putuje, mlado momče“, nadživjeće i ovo vrijeme….. I neka ovaj razgovor bude i pozdrav  i poziv Banjalučanima širom svijeta da se 15. jula svi  koji mogu nađu u toj zajedničkoj pjesmi kraj Vrbasa. Treba da to bude spektakl za pamćenje. I da se događa i narednih ljeta, akobogda…..

Gospodine Šadinlija! Povod za ovaj razgovor je jedan muzički događaj u  “Banja Luci”, gdje ćete biti u ulozi voditelja. Naravno, imamo itekako razloga da ovim razgovorom dotaknemo i neke druge teme koje su dio identiteta svakog istinskog bosanskog čovjeka, ma gdje bio. No, najprije, da dešifriramo riječ Banja Luka koju ste u pripremi ovog razgovora stavili pod navodne znake. Dakle, koja poruka se šalje navodnicima ispred i iza imena moje i naše Banja Luke?

ŠADINLIJA: Ma, ne…To je bila igra riječi. Nisam ime  Banja Luka  stavio u navodnike. Ja sam napisao BAJNA Luka , da naglasim ljepotu grada i prirode. No, sad kad je došlo do tog nesporazuma, mislim, mogli bi i ostati ti znaci navoda…realno gledajući ona nekadašnja i ova sadašnja Banja Luka – podaleko su od znaka jednakosti.

Kako ste doživjeli poziv našeg Sakiba Jakupovića da budete voditelj tog velikog, hajd'mo se složiti, ne samo muzičkog spektakla?

ŠADINLIJA:E, zbog toga što bi ovaj ovako zamišljeni muzički događaj u šeheru na Vrbasu mogao vratiti vjeru da bi nova Banja Luka mogla zamirisati mirisom te  nekadašnje krajiške i bosanske  ljepotice, posebno sam se obradovao što je vrijedni Sakib Jakupović sve ovo osmislio i što je upravo mene pozvao. U Banja Luci sam nakon 1996. bio tri puta – “Nezavisne novine” su me nagradile kao najuspješnijeg TV voditelja 2003. godine, potom sam bio s rahmetli Omerom Pobrićem na Večeri banjalučkog sevdaha, te na nastupu sarajevskog KUD-a “Gajret” za Bošnjake-povratnike.

Vjerujem da ste upoznati sa izvođačima na Večeri banjalučkog sevdaha. Da li ste i ranije poznavali neke od njih te jeste li, eventualno, s nekima  i surađivali?

ŠADINLIJA:Naravno. Ja sam, zaista, dugo vremena prisutan, “izvana” i “iznutra” na bh. i regionalnoj muzičkoj i estradnoj sceni, da je malo onih koji vrijede, a da se nismo sretali i sarađivali. Ovom se banjalučkom susretu radujem i zbog toga što ću se s mnogima nakon dugo vremena vidjeti. I zapjevati.

Kako inače komentirate odluku organizatora Večeri banjalučkog sevdaha da se tog 15. jula, usred Banja Luke ili “Banja Luke”, pjeva samo sevdah?

Sadinlija-2ŠADINLIJA:Sasvim opravdanom. Banjalučki sevdah ima dugu tradiciju, poznate izvođače, svoje specifičnosti… I to sjećanje na banjalučke pjesme i čuvare sevdaha, treba sačuvati i oživjeti. Mada, osobno, smatram da su mirne duše u tom programu potrebne i pjesme kojima se zna autor, ali su u duhu sevdaha. Pa, naprimjer, zar ne treba te večeri zapjevati “Šeher grade, Banja Luko mila” autora muzike Jovice Petkovića i stihova Banjalučanina Mustafe Mujezinovića ? Eto, to predlažem.

Evo, polahko a sigurno neminovno dođosmo do čovjeka – jednog od najvećih baštinika sevdaha posljednjih decenija (do 2010., do svoje smrti), do rahmetli Omera Pobrića. Vjerovatno je i Vama poznato da je izdao knjigu tekstova, s notnim zapisima, o 101 sevdalinci u kojima se spominje Banja Luka ili njeni toponimi, te većinu njih dao snimiti. Naravno, to je samo dio njegovog ukupnog stvaralačkog, a sevdalijskog opusa. Kakva Vas sjećanja vežu za tog čovjeka?

ŠADINLIJA:S rahmetli Omerom sam osnivao Institut sevdaha i bio član Savjeta te fondacije. I voditelj mnogih programa, pa i jednog lijepog u Sali Banskog dvora u Banja Luci, gdje su se pjevale gotovo samo banjalučke sevdalinke. Njegovo je djelo veliko i nažalost, niko ga ne nastavlja.

S jedne strane imali smo i imamo one koji su bili i jesu tumači i baštinici sevdalinke, a s druge ta “naša pjesma o nama” je permanentno ugrožavana i ugrožena od nekih drugih muzičkih pravaca, naročito s istočne strane Drine. Da li je sevdalinka branjena i da li se danas brani, da tako kažem, institucionalno, ili je njeno njegovanje i odbrana od šunda bila i ostala prepuštena pojedincima, poput spomenutog rahmetli Omera?

ŠADINLIJA:Danas je tako. Samo to pojedinci rade. Poslovi koje je Pobrić radio, ustvari su zadaća za državne organe. No, to je duga priča, koja će, nadam se, uskoro postati prošlost.

A, da li su i koliko medijske kuće u BiH, uključujući i nekadašnje TV Sarajevo i Radio Sarajevo, te današnju F TVBiH kao i druge koje se očituju kao probosanske, štitile sevdalinku od turbo-folka i drugih muzičkih “vjetrova” koji su je ugrožavali, putem svojih uređivačkih politika ili su i same odgovorne da je sevdalinka sistematski ili nesistematski potiskivana prema margini?

ŠADINLIJA:Javni emiteri još uvijek čuvaju i njeguju muzičku tradiciju BiH i po mnogima najljepšu pjesmu na svijetu – sevdalinku. Moglo bi i trebalo i više. I ne bih rekao da se sistematski ili bilo kako nekim svjesnim razlogom sevdalinka potiskuje na marginu. Više je to plod nerada institucija čija je to zadaća. I plod nesvjesnosti i neznanja pojedinaca koji rade u medijima, naročito komercijalnim, gdje je prvi i jedini kriterij – zaraditi pare.

Otišli su i odlaze, jedan po jedan, naši najveći tumači sevdalinke. Ima li Bosna i Hercegovina dovoljno potencijala za smjenu generacija?

ŠADINLIJA:Kako da ne ?! Pa, gdje ima, ako nema u BiH ? Šta kaže narodna poslovica – „Kroz Bosnu ne pjevaj“ ? Evo i na ovim takmičenjima mladih talenata u Srbiji i Hrvatskoj, najbolji su pjevači iz Bosne i Hercegovine. Šta je još divno ? Ova nova generacija ide u muzičke škole, ne dolaze samo iz amaterskih kulturno-umjetničkih društava ili iz kafane na muzičku scenu.

Ne mogu a da ovom prilikom ne spomenem jednog, relativno mladog entuzijastu, sakupljača sevdalinki i nekadašnjeg suradnika u Omerovom  Institutu sevdaha – dr. Semira Vranića. Ali, ako je samo jedan Semir kao takav, malo je. Ima li ih još takvih po našoj domovini, pa i u dijaspori?

ŠADINLIJA:Dr Vranić je i moj prijatelj. Izuzetno cijenim svu njegovu aktivnost. A mislim da će se i on saglasiti samnom da, na sreću, nije jedini. Možda je najvrijedniji, ali dolazi i mladost. Sad su studenti etnomuzikolgije na sarajevskoj Muzičkoj akademiji, naprimjer Zanin Berbić iz Tarevaca kod Modriče, koji je s 9 godina nastupao pjevajući  uz saz s Omerom Pobrićem ili mladi majstor harmonike iz Tešnja Damir Galijašević. Znaju puno, uvjerio sam se. I u Kući sevdaha u Sarajevu se dosta skupilo i dosta toga čuva. Iz dijaspore manje imam informacija, ali ovdje će biti još Semira, Omera…

Skoro pa je dnevna tema i pitanje koje mnogi postavljaju ili ne postavljaju, ali ono visi u zraku – “hoće li Bosna preživjeti…” No, s obzirom na temu koja obavezuje ovaj razgovor, ja Vas na kraju pitam: hoće li sevdalinka preživjeti?

SadinlijaŠADINLIJA:Kad je sevdalinka nadživjela stoljeća od vremena nastanka, kad je preživjela i „vunena vremena“ nekih nesnalaženja u prvim   godinama iza 2.svjetskog rata, o kojima je meni svjedočio i rahmetli Safet Isović pričom kako je, naprimjer, neki cenzor bio  naredio da se i banjalučka pjesma „Put putuje Latifa aga“ pjeva kao „Put putuje, mlado momče“, nadživjeće i ovo vrijeme. Imaće ko pjevati sevdah i sačuvati ga i za naredne generacije. Toliko je to dobra pjesma, da „nema zime“ za nju. Koliko god ko kritikovao kad ovi novi izvođači , kao  Amira Medunjanin, Damir Imamović, grupa „Divanhana“ ubacuju u sevdalinke elemente džeza, pop-muzike i štošta drugo, najvažnije je – da mlada publika na taj način čuje i upozna sevdalinku, a potom će potražiti i najbolje interpretacije – Zaima Imamovića, Himze Polovine, Zehre Deović i – eto dobitka za sevdalinku ! Sad nagovaram Halida Bešlića i estradno popularne bh. zvijezde da snimaju sevdalinke. I to će vrijediti da se nastavi život pjesme koja je dio „lične karte“ Bosne i Hercegovine!

Hvala Vam za ovaj razgovor i vidimo se u Banja Luci 15. jula, ako Bog da.

ŠADINLIJA:Hvala vama, bilo mi je drago. To znači da ono što ja radim vrijedi. Radujem se tom velikom prazniku pjesme, prijateljstva, Bosne i Banja Luke.Kakvu sam upoznao i zavolio. I neka ovaj razgovor bude i pozdrav  i poziv Banjalučanima širom svijeta da se 15. jula svi  koji mogu nađu u toj zajedničkoj pjesmi kraj Vrbasa. Treba da to bude spektakl za pamćenje. I da se događa i narednih ljeta, akobogda.

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (777)

vrbas-miso

komentara
 1. U odgovoru na putanje je li sevdalinka potisnuta na margin, Enver Šadinlija odgovara:
  Citat: “ŠADINLIJA: Javni emiteri još uvijek čuvaju i njeguju muzičku tradiciju BiH i po mnogima najljepšu pjesmu na svijetu – sevdalinku. Moglo bi i trebalo i više. I ne bih rekao da se sistematski ili bilo kako nekim svjesnim razlogom sevdalinka potiskuje na marginu. Više je to plod nerada institucija čija je to zadaća. I plod nesvjesnosti i neznanja pojedinaca koji rade u medijima, naročito komercijalnim, gdje je prvi i jedini kriterij – zaraditi pare.Završen citat.
  Moj komentar
  Po Šadinliji – institucije ne čuvaju sevdalinku, a zadaća bi im to morala biti! (Koje instutucije?)
  Kojim se to razlogom sevdalinka potiskuje, ako ne sa svjesnim razlogom, ako se o njoj ne brinu institucije, a morale bi jer im je to zadaća, i jer sevdalinka najbolje što je stvaralaki poetski i muzički duh našeg naroda stvorio.
  Kako je moguće da se sevdalinka ne potiskuje na marginu, a oni koji je potiskuju po Šadiljevoj tvrdnji – hem su nesvjesni, hem ne znaju da su nesvjesni i hem ne znaju o sevdalinici haman ništa. Neznalice.
  Ovdje me nije briga za komercijalnim medijima, nego za državnim emiterom. I Estrada s ekomercijalizirala na najgori mogući način, po teškim I nesgladivi posljedicama za sevdalinku.
  Ako institucije ignoriraju sevdalinku, a utednici nesvjesni I neznalice, zašto ih plaćamo – pretplatom I iz budžeta – svojim parama.
  Sa istom planskom namjerom kojom su Muslimani- muslimani – Bošnjaci – dovedeni na rub nestanka u podijeljenoj Bosni, u kojoj se genocidom i urbicidom pokušalo sve da bi se zatrli njihovi tragovi – i sevdalinka se planski i svjesno potiskuje. Isto je i kada je riječ o uništenju ikavice kao jezičkog narječje i Bošnjaka i sevdalinke…
  Veliki doprinos u tome dali su državni mediji.
  Primjerice, emisja sevdalinke na jednom od radija – može se čuti u ranim jutarnjim sahatima, kada mnogi spavaju. Preko dana ima više srbijanskog kiča i novokomponirane talašike nego sevdalinki.
  Više je vojvođanskih pjesama i makednoskih ora, nego sevdalniki.
  “Urednici” emisija o sevdalinci znaju pripemiti čitavu emisiju o sevdalinci – a da se u njoj ne čuje ni jedna sevdalinka.
  Dušu na srce, ima tu i izvanrednih stvaralaca, autora emisija o sevdalinci, ali oni su ipak na margini.
  Mislim da je zločin to što se planski radi na marginaliziranju sevdalinke. Ta nisu li mijenjana ili izbacivana imena I titule onih koji se spomjnu u nekoj sevdalnici, da ne bi ničim podsjećali ni na junake sevdalinke ni na njene stvaraoce.
  Sjećam se i emsija koje je vodio i uređivivao Enver Šadinlija.
  I njegov je udarnički doprinos na marginaliziranju sevdalinke u korist novokomponiranog smeća – sa i bez autora – a Boga mi bilo je za izvoz i srbijanskog kiča.
  I Enever se dokazao kao estradni umjetnik – voditelj – stvaralac – a gdje su pare, tu je i estrada, kako i sam tvrdi Šadinlija – koji je – estrada.
  Uostalom – neće Šadinlija ni taj koncert u Banjoj Luci doći mukte.
  I na kraju, jedan paradoks.
  Dok “institucije” – nesvjeni pojedinci neznalice guraju sevdalinku na marginu, dotle Jovan Mihlajica – Srbijanac – pjeva u sred Banje Luke i Bijeljine (RTRS i BN TV) sevdalinke sve biser pjsme odabrane iz repertoara Safeta Isovića, često uz pratnju nekog neznanig harmonikaša ili Narodnog orkestra – maestra Vlade Panovića – Šerbinog učenika.
  Nije mu lahko u okruženju u kojem se nalazi. Bolje reći, Jovo je vrlo hrabar umjetnik kada propagira tamo gdje sevdalinak nije uhu draga – ono što je u Sarajevu – zaslugom i Šadinlije – potisnuto na marginu.
  Spomenuli ste, Bedro, i dr. Semira Vranića. To je fino!
  Lijepa je vijest da je dr Vranić, ako Bog da, na putu da dobije emisiju o sevdalnici na BHR1 koju će znalački i s ljubavlju uređivati jednom mjesečno – mukte (besplatno).
  Biće to prilika za istinski come-back sevdalinke tamo gdje joj je mjesto, a gdje su je se mnogi odrekli.
  Na kraju – ovdje je link na pjesmu „S one strane vode Sane“ koju pjeva Jovan Mihaljica.
  Orginalni video sam snimio za istu pjesmu koju pjeva nenadmašni Safet Isović, a onda sam taj video spot malo prepravio, te ubacio Jovu Muhaljicu uz orkestar Vlade Panovića.
  Moje je skromno mišljenje da je organizator na taj koncert u Banjoj Luci trebao pozvati i Jovu Mihaljicu.
  Za njega, vjerujem ne bi trebalo tražiti spoznora po Americi.

 2. Zelio bih da kazem par rijeci vezanih Ibrahime za dio tvog komentara. Sa velikim postovanjem spominjem uvijek tvoje ime ali Boga mi i Enverovo. Sa Enverom sam godinama saradjivao i tvrdim da je sigurno jedan od najboljih poznavalaca i voditelja sevdah emisija i da je jako mnogo uradio na promociji i sacuvanju sevdaha do sada a radi i dalje, cesto mufte kako ti kazes ali i naplati jer to mu je profesija i njemu kao i svima nama ne pada novac sa neba.
  Nisam za to da u svemu trazimo krivicu i da kritikujemo svakoga a pogotovo one koji su ocito pola vijeka u muzici i sevdahu a samim tim i u estradi, da ne vrijede ne bi opstali.
  Jos nesto, kao organizator koncerta ja sam pozvao Envera i ponudio mu da vodi program cijeneci ga kao izuzetnog voditelja da bi sa njime uz narodni orkestar RTSA i sa Edom Krilicem, koncert dobio na ozbiljnosti i na kvalitetu. Enver mi se rado odazvao i za tvoju informaciju nije trazio nikakvu novcanu nadoknadu zbog toga mu se ovaj put i u ovom komentaru zahvaljujem.
  Ti Ibrahime spominjuci beogradskog pjevaca Jovu Mihaljicu ocito dokazujes da nisi uopste upoznat o kakvom se koncertu radi. Ja organizujem 15. Jula ove godine “Vece sevdaha banjaluckih legendi” na kojem ce pjevati, kako i sam naziv kaze iskljucivo banjalucki pjevaci koji su pjevali nasom banjalukom u zadnjih 50-60 godina ukljucujuci i ove koji su sada na sceni.

 3. Ispravka ….samo da se nadovezem na izjavi Envera i da ga podsijetim jer u dva navrata reci da je Mustafa Mujezinovic -Banjalucanin ….dobro ,samo ISPRAVKA nije Banjalucanin nego iz Bosanske Gradiske i bilo mi je zadovoljstvo sa njim i bitisati jer je bio i moj “stim kolega” -pored nekoliko prekrasnih tekstova ,dakle i bubnjar ,ovo je jedina moja primjedba i neka se zna …za sada …inace pozdravljam i selamim urednika ovih novina kojeg rado srecem u nasem gradu kao i njegovu familiju .Takodje jos jedna zamjerka ,a to je kako meni imaju obicaj reci “pusti Atife nemoj se hvaliti i skretati na sebe paznju” …hm ..kako vidim imam “duplikata” koji meni skrece paznju na to ,a sam primjenjuje iste “arsine” hehehe ,a sto ne reci? ne moze svako neke stvari ni uraditi ,a da sebe ne stavlja u prvi plan …sreca pa sam i ja bio hajmo reci nekada organizator i inicijator ,a kada sam god stavio da sam ja imenom i prezimenom uvijek slijedi ono “Ne hvali se Atife” ….ma ja ovo onako malo i komicno i jaranski …a zasto ne reci svima i na glas pa evo i ja CESTITAM ORGANIZATORU SAKIBU JAKUPOVICU

 4. Jovo Mihaljica, je mogao biti gost na tome koncertu. Ne bi ništa obatalio, da pače. On bi sigurno – uz maestra Vladu Panovića. Uz uvažavanje svih istinskih sevdalija, Jovo je mogao dati svoj doprinos, tim prije što je iz Beograda gdje se sevdalinka tradicionalno svojatala. Sad više ne. Sad se i tamo – poštuje sevdalinka.

  Neću ja plaćati Šadinliju kao voditelja, ali zar nije jedan Banjalučanin – naš Bedrudin Gušić mogao makar biti a ko ne glavni – a ono pomoćni voditelj. Kad je dobar u Americi, zašto ne bi bio dobar i na pozornici u svom rodnom gradu iz kojeg je silom otjeran. Osim toga, vrsni je poznavalac banjalučkog sevdaha, ta nije li i sa r. Omerom Pobrićem – tu sevdalinku ovjekovječio u knjizi kojoj je napisoa predgovor.

  Ako se zaboravljaju živi, onda s enadam da će na tom koncertu biti makar spomenuto ime velikog Banjalučanina i znalca, skupljača i tumača sevdalinki – r. Muniba Maglajlića.
  Ne bi se ogriješili, da pače, ako bi spomenuli i pok. Vladu Miloševića… Ne znam scenarij te priredbem samo iznosim svoje skromno mišljenje u želji da to bude zaista pravi koncert sevdalinke. Banjalučke. Bosanske. Naše.

  Podržavam Arifovu izjavu.

  Sakibe, Ti odlično znaš moj stav o sevdalinci, od našeg prvog susreta negdje 1999. u izbjeglištvu, pa ga ovdje ga ne bih ponavljao. Moje mišljenje izneseno u gornjem javljanju je nepobitno.

  Možda je Šadinlija doprinio i sevdalinci, ne osporavam – to može biti Tvoje mišljene – ali ne gubim iz vida i udarnički estradni rad – koji je svakako isplatniji kojemu se on posvetio i na Radiju i na estradi.

  Općenito – malo se drži do onog što je najbolje u našem narodnom muzičkom stvaralaštvu – već se ustupa mjesto estradi, a onda – najgorem muzičkom šundu. (Sjetimo se samo lanjske Ilidže. pa to je sramota svih nas kada nam tako podvaljuju rog za svijeću – da bi neko preživio od kiča. Da, pjevači i muzičari moraju od nečeg živjeti – ali zar je egistencija jednog pjevača važnija od trvanja mozda destina hiljada ljudi.

  Sevdalinka je prozvod bosanskog muslimanskog gradskog života i adeta u vrijeme Osmanlija – i kao takva – ona je neponovljiva. Sevdalinku treba čuvati u njenom izvornom obiliku.

  Šta bi Ivan Lovrenović ili Mile Stojić dali da je sevdalinka baština i naših prijatelja katolika! (Ivan je odličan znalac sevdalinke, a i odličan pjevač! Bolji od odličnog pok. Joze Krištića!)

  Pjevati i stvarati – ne znači isto, ali pozdravljam svakoga ko – makar i samo za se pjevuši sevdalinku,
  a svakako i one koji daju na ovaj ili onaj način svoj doprinos da sevdalinka ne padne u zaborav.
  U tom smislu se jedino i osvrćem na Tvoj koncert, Sakibe.

  • Sakib kaže:

   Slazem se sa velikim dijelom sto si napisao ali bih vise volio da se danas popodne cujemo pa da o svemu tome popricamo a ne ovako javno da jedan drugom dokazujemo nesto a mislimo isto a i cilj nam je isti, SEVDALINKA!!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s